• Etusivu
  • LVI

Uusi tutkimus vahvistaa: Parvekelasitus säästää energiaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 18.10.2010
201010_23446.jpg

Lumonin lasit säästävät energiaa

Jopa 10,7 prosentin ja keskimäärin peräti 5,9 prosentin säästö asuintalon lämmitysenergiankulutuksessa. Nämä vaikuttavat tulokset saatiin Tampereen yliopistossa elokuussa valmistuneessa Kimmo Hilliahon tutkimuksessa parvekelasituksen energiataloudellisista vaikutuksista.

Tutkimus toteutettiin Suomessa ja siihen liitettiin vertailulaskelmia Saksasta. Kenttämittausten ja tietokonesimulaatioiden avulla vertailtiin lasitettujen ja lasittamattomien parvekkeiden lämmitysenergiankulutusta sekä selvitettiin parveketyypin, lämmöneristyksen ja ilmansuunnan vaikutusta lasitettujen parvekkeiden lämpötiloihin.

Lisätietoa parvekelaseista..

201010_23447.jpg

Uusi tehokas tuulikaappi

Tulokset osoittivat, että korvausilman ottaminen lasitetulta parvekkeelta parantaa selvästi lasituksella saavutettavaa energiansäästöä. Parhaimmillaan parvekkeesta syntyy tehokas tuulikaappi, ja parvekkeen takana olevan huoneen lämpötilaa voidaan laskea jopa asteella. Asukkaat säästävät ja asumismukavuus lisääntyy.

Sisäänvedetyillä parvekkeilla lasitus on usein vielä tehokkaampi energiansäästäjä kuin ulkonevilla parvekkeilla. Eteläparvekkeilla säästöä syntyy hieman enemmän kuin muihin ilmansuuntiin avautuvilla parvekkeilla, mutta kaikilla säästöt ovat merkittäviä. Lasituksen tiiviyttä tutkittaessa todettiin, että rakojen kasvattaminen ei juurikaan vaikuttanut energian säästöön.

Ratkaisevaa on myös se, miten asukkaat käyttävät lasitusta. Useimmiten suomalaiset käyttävät parvekelasitusta energiataloudellisesti oikein: talvella lasit pidetään kiinni ja kesällä auki. Tarkempia käyttöohjeita kuitenkin tarvitaan säästöjen maksimoimiseksi.

Saksassa vielä suurempia säästöjä

Tutkimusta täydennettiin energialaskelmilla, jotka toteutettiin suomalaisten tutkimustalojen kanssa vertailukelpoisissa berliiniläisissä elementtitaloissa. Parvekelaseilla saavutettu lämmitysenergiansäästö vaihteli Berliinissä 5,6 prosentista 12,0 prosenttiin. Eniten lasituksesta oli hyötyä rakennuksessa, jonka parvekkeet oli suunnattu etelään ja korvausilma otettiin parvekkeen kautta. Selvimmin energiansäästöön vaikutti se, että tuloilma otettiin parvekkeelta eikä ulkoa. Keskimäärin lämmitysenergiaa säästyi 8,2 % eli vielä enemmän kuin Suomessa.

Rahan arvoinen ratkaisu

Rakennuskannan pysyminen hyvässä kunnossa ja kohtuulliset hoitokustannukset vaikuttavat suoraan asumiskustannuksiin – ja asukkaiden tyytyväisyyteen. Asumismukavuuden lisäksi laadukas ja oikein käytetty parvekelasitus tuo selvää rahallista hyötyä asunnon asukkaille ja omistajille.

Tampereella julkistetuista tutkimustuloksista syntyy selkeä johtopäätös: erityisesti kaikkiin 1960- ja 1970-lukujen kerrostaloihin kannattaa asentaa parvekelasitus. Suuria säästöjä saavutetaan myös uusissa kerrostaloissa, joissa korvausilma otetaan lasitetun parvekkeen kautta.

Energian säästymisen lisäksi parvekelasitus tuo muitakin merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Tohtori Jussi Mattilan tutkimuksen mukaan parvekkeiden lasittaminen vaikuttaa talon yleiseen kuntoon: se voi siirtää talon parvekkeiden remontointitarvetta kuudesta kymmeneen vuotta!

201010_23448.jpg
Lumon Suomi Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20073_4051.jpg
Avautuva Lumon lasiseinä
Lumon lasiseinä luo uusia mahdollisuuksia muunnella tiloja ja niiden käyttötarkoitusta. Sillä voidaan jakaa ja laajentaa ravintola- ja liiketiloja sekä muita tiloja, joissa vaaditaan helppoa muunneltavuutta. Kokonaan sivuun käännettynä lasit vievät vähän tilaa. Tyylikäs ulkonäkö istuu hyvin ympäröivään arkkitehtuuriin.
20073_4051.jpg
Avautuva Lumon lasiseinä tuo uusia ideoita ulko- ja sisätiloihin
Lumon lasiseinä luo uusia mahdollisuuksia muunnella tiloja ja niiden käyttötarkoitusta. Sillä voidaan jakaa ja laajentaa ravintola- ja liiketiloja sekä muita tiloja, joissa vaaditaan helppoa muunneltavuutta. Kokonaan sivuun käännettynä lasit vievät vähän tilaa. Tyylikäs ulkonäkö istuu hyvin ympäröivään arkkitehtuuriin.
20088_12550.jpg
Lisää tilaa, viihtyisyyttä ja tyyliä
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20221_74317.jpg
Älä pelkää pääsulakkeen puolesta - näin lämpöpumppu toimii sähkökuorman tasaajana
Lämpöpumppuja, sähköautoja ja aurinkopaneeleita hankitaan yhä useampaan kotiin, mikä vaikuttaa myös talon sähkönkulutuksen tarpeisiin. Pientaloasujan on hyvä tuntea kotinsa tekniset valmiudet, jotta sähkönkulutuksen ollessa korkeimmillaan vältytään sulakkeiden laukeamisen aiheuttamalta harmilta. Tavallisin pääsulakekoko 3x25 A taipuu useimmiten älykodin vaatimuksiin, kun vaihemitoitus ja kuormanhallinta toteutetaan järkevästi.
20117_27228.jpg
Asuntomessutalojen laatu ja monipuolisuus saavat kiitosta
Asuntomessut Kokkolassa -tapahtuman kävijät ovat olleet erittäin tyytyväisiä näyttelykohteiden ja muun messutarjonnan laatuun ja monipuolisuuteen.Tämä käy ilmi Suorakanavan tekemästä messututkimuksen väliraportista, jonka mukaan 60 prosenttia vastaajista piti näyttelykohteiden laatua hyvänä ja 40 prosenttia erittäin hyvänä. Näyttelykohteiden monipuolisuuteen oltiin myös hyvin tyytyväisiä.– Messutapahtuman arviointiin vaikuttavat monet osatekijät, mutta ennen kaikkea sisällön monipuolisuus. Sallivan kaavoituksen myötä alueella on hyvin erityyppisiä messutaloja, joista kaikki kävijät löytävät varmasti omat suosikkinsa, kommentoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.– Voi olla, että suuri yleisötyytyväisyys messutalojen laatuun heijastaa Keski-Pohjanmaan oman taloteollisuuden ammattiosaamista sekä toisaalta yleisön mieltymystä aiempaa perinteikkäämpiin ja selkeämpiin talomalleihin, pohtii Heiskanen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton