• Etusivu
  • Piha

Tee-se-itse piharakenteita puusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20117_27022.jpg

Kaunista paneelipintaa

Terassi, pergola, laituri, leikkimökki…
Suomalaisissa pihoissa rakenteet ovat yleensä puuta; sitä on helppo työstää ja käsitellä, se on lämmin ja luonnonmukainen materiaali. Puusta tehtyjä rakenteita on helppo huoltaa, mutta puulla on myös rajoitteensa. Puu joutuu ulkona kosteuden takia alttiiksi lahottaja-, home- ja sinistäjäsienille. Siksi on tiedettävä mitä puuta käyttää ja mihin.

Puutavarat ja -tuotteet

Puulajit ja käsittelyt

Piharakentamisessa yleisesti käytettyjä puulajeja ovat kuusi ja mänty, jotka vaativat aina jonkinlaisen käsittelyn kestääkseen ulkona. Tyypillisesti ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara on joko painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä. Näitä materiaaleja kannattaakin suosia etenkin silloin, kun kohde on jatkuvasti alttiina säärasituksille kuten avoterassissa. Oikein pintakäsiteltynä myös tavallinen puutavara soveltuu piharakentamiseen etenkin katetuissa tiloissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät esteettä kuivumaan.

Lehtikuusi, erityisesti siperianlehtikuusi sopii myös hyvin pihanrakennusmateriaaliksi. Se harmaantuu kauniisti eikä vaadi pintakäsittelyä, sillä sen erikoinen umpisoluinen rakenne ja uuteaineet eivät päästä kosteutta puuhun. Lisäksi lehtikuusi on kovaa, minkä ansiosta se kestää hyvin kulutusta.

Lämpökäsitelty puu

Lämpökäsittely vaikuttaa puun kemialliseen rakenteeseen ja sitä kautta puun ominaisuuksiin, muutos riippuu lämpökäsittelyn asteesta. Lämpökäsittelyssä puun kosteus alenee ja kosteuseläminen pienenee. Samalla sään- ja lahonkesto-ominaisuudet ja lämmöneristyskyky paranevat. Lämpökäsittelyssä puu värjäytyy ruskeaksi. Lämpöpuun käyttökohteita ulkona ovat puutarhakalusteet, terassilaudoitukset ja aidat. Lämpöpuu ei voi olla suorassa kosketuksessa maahan tai veteen eli se ei sovellu esimerkiksi laiturin tekoon. Lämpöpuu on ympäristöystävällinen materiaali, sillä sen käsittelyssä käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Lämpökäsitelty puu on mäntyä tai kuusta.

Painekyllästetty puu

Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää paikoissa, joissa puu on maakosketuksessa, yhteydessä betoniin tai alttiina pysyvälle kosteudelle, kuten laiturissa. Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Painekyllästettyä puutavaraa myydään vihreänä ja ruskeana, mutta sitä voi myös itse pintakäsitellä halutun sävyn aikaansaamiseksi. Painekyllästetty puu on mäntyä.

Puun pintakäsittely

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan.

Kiinnikkeet

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen aina ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Lisätietoja:

20117_27021.jpg
Puutavarat ja -tuotteet

www.finnforest.fi
www.kestopuu.fi
www.puuinfo.fi
www.thermowood.fi

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202210_79687.jpg
Talvikauden voimaruokaa juureksista
Juurekset sopivat Pohjolan kylmään kauteen loistavasti, koska niistä saa lämpimän makuista, hellivää ruokaa. Juuresten pehmeisiin makuihin kannattaa tutustua vähin erin, yhteen kerrallaan.
pariskunta seisoo uuden talon edessä
Doventus - onnistunut rakennushanke
Onnistuneen hankkeen kulmakiviksi asetamme vankan kokemuksen omaavat suunnittelijat ja asiantuntijat. Arkkitehtimme luomat ratkaisut yhdistettynä rakennesuunnittelijamme ja talotekniikan kokonaissuunnittelutiimimme oikea-aikaiseen suunnitteluoptimointiin suuntaavat rakennushankkeen oikealle reitille. Hallittu suunnitteluprosessi pätevässä pääsuunnitteluohjauksessamme varmistaa tilaajan avaintavoitteiden toteutumisen. Toimintamalliimme kuuluu aina asiakaslähtöinen palvelu ja varmuus sopimuslaadun täyttymisestä.Asiakkaidemme kokemuksen perusteella kokonaissuunnittelun tilaaminen Doventus Oy:stä antaa erinomaiset mahdollisuudet tuottaa yhteensopivat ja kustannusoptimoidut urakkalaskenta-asiakirjat myös tiiviissä aikataulussa. Pääsuunnittelijavetoinen kokonaisuunnittelumallimme sopii hyvin useimmille tilaajaorganisaatoioille mm kustannustehokkuuden ja vastuiden selkeyden johdosta.Lisätietoa Doventuksen palveluista...Doventuksen yhteydenottopyyntö
20106_22039.jpg
Miten rintamamiestalo on rakennettu?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppi talomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ym. detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20086_11591.jpg
Kastelli vahvasti esillä
Porin loma-asuntomessuilla tarjontaa täydentää peräti neljä Kastelli-huvilaa, joista yksi on Eino Grönin rakennuttama Eikka-mökki. Kokonaisuutena esillä olevat messuhuvilat esittelevät mainiosti loma-asumisen uusia tuulia.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
sisustussuunnittelijalla on kaksi suunnitelmaa käseddään ja pöydällä on värimalleja
Koti viihtyisäksi sisustussuunnittelulla
Kiinnostus sisustukseen ja sen suunnittelemiseen ammattilaista apuna käyttäen on lisääntynyt. Koti ja siellä viihtyminen koetaan tärkeäksi. Kiireisen työn vastapainoksi me työssäkäyvät haluamme rentoutua miellyttävässä kotiympäristössä. Myös lasten tarpeet tila- ja sisustussuunnittelun keinoin halutaan huomioida tarkemmin. Sisustuslehtiä luetaan yhä enemmän ja ideoita haetaan kotiunelmien toteuttamiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton