• Etusivu
  • Talo

Tahrat pois Askon ohjein

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.08.2008
20088_12659.jpg

Tahranpoisto

Tahrat kannattaa poistaa välittömästi, jotta ne eivät pinty. Kauan ollut tahra hankautuu aina vain syvemmälle kuituun ja se on vaikea saada kokonaan pois.

Tahranpoistoaineen vaikutusta kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan. Poistettaessa käsitellään vain itse tahra. Kiinteä lika irrotetaan varovasti kaapimalla esimerkiksi lusikalla. Kosteus imeytetään talouspaperiin.

Tahrat liotetaan, ei hangata. Tahraa poistettaessa työskennellään sekä tahraa kohden, että sieltä pois päin, ettei kankaalle jää rengasta. Vettä tai tahranpoistoainetta kannattaa käyttää säästeliäästi, koska alla oleva materiaali voi vahingoittua tai värjätä päällisen. Turvallisinta, jos se on mahdollista, olisi tahranpoiston jälkeen pestä koko tuote joko painehuuhtelukoneella tai höyrypesurilla.

Jos vaihdetaan tahranpoistoainetta, annetaan edellisen kuivua. Pienemmillä pinnoilla olevan kevyen lian voi poistaa pehmeällä, puhtaalla ja värittömällä pyyhekumilla. Tahrat on helpompi poistaa, jos verhoilumateriaalin käsittelee ennen käyttöä ja pesun jälkeen tekstiilipinnan suoja-aineella.

Aine estää tekstiilipinnan likaantumista ja tahran imeytymistä tekstiiliin.

20088_12660.jpg

Tahranpoistotaulukko

Appelsiini- ja sitrushedelmät
Tuoreena kuuma vesi. Pesu valkopesuaineella (materiaalin mukaan) + tahranpoistoaine.

Aurinkoöljy
Lämmin vesi + hiusshampoo

Coca-Cola
Tuoreena haalea vesi + hiusshampoo.

Huopakynä
Tuoreena hiusshampoo + vesi.
- vesiliukoinen: Vanhana hiusshampoo/ lianirrottaja + vesi.
- liuotinpohjainen: Tuoreena tahranpoistoaine + pesu tekstiilin mukaan. Vanhana mahdoton poistaa.

Huulipuna
Esikäsittely nestem. pesuaineella/ hiusshampoolla. Pesu tekstiilin mukaan. Kuivuneena lianirrottaja + tahranpoistoaine.

Kahvi
Tuoreena kylmä vesi. Vanhana liotus hiusshampooliuoksessa.

Kastike
Tahranpoistoaine.

Kengänkiilloke
Tahranpoistoaine.

Ketsuppi
Haalea vesi + hiusshampoo.

Kuulakärkikynä
Ikkunanpuhdistusneste + haalea vesi. Voimakkaampi vaihtoehto asetoni (varottava värin lähtemistä).

Kynsilakka
Kynsilakan poistoaine (varottava värin lähtemistä).

Liima
Haalea vesi.
- vesiliukoinen ja liisteri: Asetoni (varottava värin lähtemistä).
- lennokki- ja muoviliima, kaksikomponentti: Vanhana mahdoton poistaa.

Likööri
Haalea vesi + hiusshampoo.

Maali
- alkydi: Ensin tärpätti, jonka jälkeen mieto shampooliuos. Vanhana mahdoton poistaa.
- lateksi: Tuoreena vedellä. Vanhana mahdoton poistaa.

Maito, muna
Huuhtelu haalealla vedellä.

Meikkivoide
Hiusshampooliuos/ nestem. pesuaine + huuhtelu.

Muste
Ikkunanpesuneste + haalea vesi.

Mustikka
Tuoreena kuuma vesi + hiusshampoo.

Oksennus
Haalea hiusshampoovesi.

Pihka
Tahranpoistoaine. Kemiallinen pesu pesulassa.

Polkupyörän öljy
Tahranpoistoaine / hiusshampoo.

Porkkana
Tuoreena hiusshampoo + kuuma vesi.

Punajuuri, punakaali
Tuoreena hiusshampoo + kuuma vesi.

Punaviini
Suolaa heti märkään tahraan. Esikäsittelyyn hiusshampoo/ lianirrottaja. Pesu mahdollisimman kuumassa.

Purukumi
Jäähdytetään jääpalalla tai pakastimessa. Raaputetaan varovasti pois.

Rasvat, öljyt, voi
Hiusshampooliuos + haalea vesi.

Ruoho
Esikäsittelyyn tahranpoistoaine tai lianirrottaja.

Sinappi
Haalea vesi + hiusshampoo.

Steariini
Kovettuneena raaputetaan varovaisesti. Esikäsittelyyn tahranpoistoaine/ hiusshampoo.

Suklaa
Esikäsittely nestemäisellä pesuaineella. Kuivuneena tahranpoistoaine + pesu tekstiilin mukaan.

Tee
Tuoreena kylmä vesi + hiusshampoo.

Veri
Tuoreena kylmällä vedellä. Vanhana tahranpoistoaine.

Viini (ei punaviini)
Haalea vesi + hiusshampoo.

Virtsa
Haalea shampoovesi.

Virvoitusainejuoma
Hiusshampoo + kuuma vesi.

Voikukka
Hiusshampoo ja haalea vesi. Tahranpoistoaine.

Väri
Haalea vesi + hiusshampoo.

Syntymätön tahra - paras tahra. Hyvistä yrityksistä huolimatta kaikki tahrat eivät lähde.

Softcare-verhoilusuoja

Softcare suojaa kaikki tekstiili- ja nahkapinnat kastumiselta ja likaantumiselta.

Suosittelemme, että suojaat kangasverhoillut sohvat ja muutkin huonekalut jo ennen ensimmäistä käyttökertaa Softcare-verhoilusuojalla. Myös nahkaverhoillut tuotteet on hyvä suojata Softcare-nahkasuojalla huolimatta siitä, että useille nahoille käsittely on tehty jo nahkatehtaalla. Koska nahka on luonnonmateriaali, se on saattanut kuivua matkalla nahkatehtaalta kotiisi.

Softcare-suojat sopivat kaikille tekstiilikuiduille, niiden sekoituksille sekä nahkapinnoille. Softcare-suojaus ei muuta tekstiilin eikä nahan tuntua, hengittävyyttä eikä väriä. Suojaus helpottaa olennaisesti tekstiilien ja nahan hoitoa, sillä lika ei imeydy kuitujen eikä nahan huokosten sisään. Tuore lika lähtee pinnalta pyyhkäisten ja kuiva lika on helpompi imuroida.

Suoja on myrkytön eikä aiheuta allergisia oireita. Suojaus estää pysyvien tahrojen syntymisen. Softcare-käsitellyt tekstiilit ja nahkapinnat pysyvät pitkään siisteinä ja tahrattomina, eivät nuhraannu ja ovat kaikin puolin helpompia käytössä. Softcare hoito- ja suoja-aineet sekä niiden käyttöohjeet saat lähimmästä Asko-myymälästä.

Softcare-tahranpoistaja

Uusi, tehokas ensiapu kaikenlaisille tahroille. Sopii kaikille tekstiileille. Softcare Tahranpoistajan avulla poistat kaikki vaikeatkin tahrat jopa kuulakärkikynän jälkiä myöten. Tarkista ensin materiaalin värinkesto huomaamattomasta kohdasta ja sumuta sitten ainetta tahralle. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja pyyhi pois kostealla liinalla. Varjosta lopuksi tahran reuna kostealla liinalla ulkoa sisäänpäin, ettei kuivumisen jälkeen jää ns. vesirantua. Pidä kätevän kokoinen Softcare Tahranpoistaja kotona ja matkoilla aina saatavilla.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20087_12054.jpg
Jo yli 20 000 kävijää
Viime perjantaina avatuilla asuntomessuilla on käynyt jo yli 20 000 kävijää. Raja meni rikki keskiviikkona aamupäivällä. Messusää on koko viikon ollut erinomainen ja loppuviikon ennusteetkin näyttävät messujen kannalta katsottuna messuvierailuja suosivilta.
20081_8133.jpg
Asennus, puhdistus ja hoito
AsennusDala Floda -lattian suositeltavin asennustapa on ruuvikiinnitys. Liimaa käytetään vain päätyponteissa. Betonilattioiden yhteydessä kiinnitysalustana toimii betonipinnan päälle asennettu, uiva tai ruuveilla kiinnitetty, vaneri- tai lastulevy. Esim. 14 mm:n lattialauta nostaa alustan kanssa lattiatasoa 27 mm. Maahantuojalta on saatavissa tarkemmat asennusohjeet.Täysin uusi tapa asentaa massiivipuulattia betonin päälle on käyttää Elastilon tarra-alusmattoa. Elastilon alusmatossa on toisella puolella valmis liimapinta, jota suojaa muovikalvo. Matto, joka on 3 mm paksu, asennetaan uivana betonin päälle. Lattia asennetaan ohjeiden mukaan liimapinnan päälle.
20217_71653.jpg
Miten terassi puhdistetaan ilman painepesuria tai pesuainetta?
Jos et omista painepesuria tai mökin läheisyydessä ei olekaan rautakauppaa, tässä sinulle hyvä vinkki, miten puhdistat puisen terassin myrkyttömästi, ilman saippuaa ja vieläpä erittäin halvalla ilman lisävarusteita ja pesuaineita.
201711_51018.jpg
Kuivaketju 10 -koulutus Tampereella
Koulutusaika: 31.5.2018 klo 9-16Koulutuspaikka: Tampereen aikuiskoulutuskeskus, Kurssikeskuksenkatu 11, TampereAsiantuntijana: Sauli Paloniitty, TTS TyötehoseuraTavoiteKoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää opiskelijan valmiuksia toimia kosteuskoordinaattorina ja opettaa hyödyntämään Kuivaketju 10:n mukaista toimintamallia.KohderyhmäKoulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on vahva rakennusalan koulutus ja kokemus sekä edellytykset toimia kosteuskoordinaattorin tehtävissä. Kosteuskoordinaattorilta edellytetään tyypillisesti vastaavaa pätevyyttä kuin kohteen vastaavalta työnjohtajalta.Koulutuksen sisältöKlo: 9:00-9:15 Tilaisuuden avaus, Jukka Jaakkola, TTS TyötehoseuraKlo 9:15- Asiantuntijana Sauli Paloniitty, TTSKosteudenhallintaa koskevat säädökset, lait ja ohjeetKuivaketju 10:n taustaaKuivaketju 10-toimintamalli- KosteuskoordinaattoriPilottihankkeiden kokemuksiaKlo: 11:30 -12:30 LounasKlo: 12:30 - n. klo 16Kosteusriskit ja niiden hallintaKuivaketju 10:n laadunvalvontamittaukset ja niiden tulkinta Kuivumisajan huomioiminen eri näkökulmistaIlmoittautuminenIlmoittautuminen joko sähköiseen koulutuskalenteriin www.tts.fi tai sähköpostitse alla oleville.Koulutuksen hinta380€ + alv. (sisältäen koulutuksen, lounaan ja kahvit)Mikäli osallistut Kosteuskoordinaattori-PRO -koulutukseen käytyäsi tämän koulutuksen, hyvitetään hinta kokonaisuudessaan. Peruutusmaksu peruutettaessa viimeistään kahta viikkoa ennen koulutuksen alkua 25%, sen jälkeen veloitetaan koko koulutuksen hinta.Lisätietoja koulutuksestaOpintosihteeri: Mia Tokkari, 044 7143 722, mia.tokkari@tts.fiKehitys- ja asiakkuuspäällikkö: Jukka Jaakkola, 040 712 5048, jukka.jaakkola@tts.fiTTS – Sarkatie 1, 01720 Vantaa – www.tts.fiTTS pidättää oikeudet muutoksiin.
20118_27464.jpg
Boschin uusi PPS 7 S
Boschin uusi yhdistelmä- ja vetosaha PPS 7 S voimakkaine 1400 W:n moottoreineen on täydellinen kone suurten työstettävien kappaleiden tarkkoihin sahauksiin. Esimerkiksi levymateriaalien ja paneelien toistuvissa sahauksissa PPS 7 S on korvaamaton väline. 2-in-1-saha mahdollistaa erittäin tarkat pitkittäis-, poikittais- ja viistosahaukset. Pöytäpyörösahana se sopii täydellisesti levyjen sahaamiseen ja vetosahana paneelien sarjakatkaisuun.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton