• Etusivu
  • LVI

Sähkökatkojen varalle tarvitaan riippumattomia lämmitystapoja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.02.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Tänä talvena kymmenettuhannet kotitaloudet ovat kärsineet sähkökatkoksista lähes kaikkialla Suomessa. Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen sähkökatkokset kestivät pahimmillaan päiväkausia. Sähkökatkokset nostivat jälleen esiin sähköstä riippumattoman, itsenäisen ja varman lämmitysjärjestelmän tarpeellisuuden.

Varsinkin pakkaskaudella lämpötila sähköttömässä asunnossa laskee nopeasti. Sähkönsaannista riippumattoman varaavan tulisijan tai kiertoilmatakan avulla ainakin osa asunnosta voidaan pitää asumiskelpoisena siihen saakka, kunnes sähköt saadaan korjattua. Tulisijassa voi myös tarpeen vaatiessa laittaa ja lämmittää ruokaa.

– Vaikka uudet talot olisivat kuinka hyvin eristettyjä ja tiiviitä tahansa, jonkinlainen lämmitysjärjestelmä niissä on silti oltava. Tulevaisuudessakin on erittäin tärkeää, että jokaiseen uuteen pientaloasuntoon asennetaan tulisija varalämmönlähteeksi, painottaa Nuohousalan Keskusliitto ry:n puheenjohtaja Petteri Virranta.

Kuluva talvi on ollut sääoloiltaan varsin vaihteleva. Lumettoman ja leudon alkutalven jälkeen lunta on saatu paikoitellen edellistalvien tapaan ja helmikuun alussa koko Eurooppaa piinasivat huippupakkaset. – Erityisesti pakkaskausina tulisijat tasaavat sähkönkulutuksen huippuja ja estävät näin verkon ylikuormittumista ja vähentävät kalliin markkinasähkön kulutusta, lisää liiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Tulisijat ja niihin liitetyt savuhormit on erittäin tärkeä tarkistuttaa säännöllisesti ammattinsa osaavalla piirinuohoojalla, jotta ne säilyvät toimintakuntoisina ja turvallisina. Asunnon hormit ja tulisijat on lain mukaankin tarkistettava ja nuohottava vuosittain. Kovassa käytössä oleva yhdistelmä voi olla viisasta nuohota jopa useammin.

–On ehdottoman tärkeää tarkistuttaa ja nuohouttaa pitkään käyttämättömänä ollut tulisija/hormiyhdistelmä ennen kuin tulisijalla ryhdytään lämmittämään. Hyvä nyrkkisääntö on kolme vuotta. Jos edellisestä lämmityskerrosta on kulunut jo niin kauan, kutsu nuohooja ensin paikalle, Virranta neuvoo.

Nuohoojalta saa myös neuvoja tulisijan oikeaan ja turvalliseen käyttöön sekä puun tehokkaaseen ja puhtaaseen polttamiseen.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

7_P_17659.jpg
Arkkitehtikoulutukseen
Suomen Asuntomessujen Casa Humana –apurahan saajat valittuSuomen Asuntomessujen hallitus on myöntänyt vuoden 2008 Casa Humana –apurahan Kimmo Lylykankaan ja Jyri Niemisen hankkeelle passiivitalon suunnitteluohjeen laatimiseksi arkkitehtikoulutusta varten. Apuraha on 20 000 euroa.- Rakennusten energiatehokkuuden vaatimukset ovat lisääntyneet niin ilmastonmuutoskysymysten kuin myös asumiskustannusten kohoamisen johdosta. Keskeisimmät ratkaisut energiatehokkuuden kannalta tehdään arkkitehtisuunnittelussa: esimerkiksi rakennuksen koko, ulkovaipan muoto sekä ikkunoiden pinta-ala ja suuntaus vaikuttavat ratkaisevasti lämmitysenergian tarpeeseen. Ottamalla näin kestävän kehityksen periaatteet mukaan jo lähtökohtana nuorten suunnittelijoiden koulutuksen sisällössä on vaikuttavuus yhteiskunnan kannalta pitkällä aikavälillä huomattava. Siitä syystä olemme halunneet suunnata apurahan tänä vuonna nimenomaan arkkitehtikoulutuksen kehittämiseen ja edistää passiivitalostandardin mukaista rakentamista Suomessa, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Passiivitalo on maailmanlaajuisesti tunnettu energiatehokkaan rakentamisen standardi, jonka mukainen talo on rakenteilla muun muassa Valkeakosken asuntomessuille 2009. Passiivitalostandardin mukainen rakentaminen on yleisempää muualla Euroopassa, jossa valtio myös tukee toimintaa.- Passiivitalon keskeinen periaate on se, että ulkovaipan lämmöneristävyyttä riittävästi parantamalla talotekniikka voidaan toteuttaa yksinkertaisemmin ja samalla saavuttaa merkittävä energiasäästö. Perinteisen lämmönjakojärjestelmän (patterit, lattialämmitys) sijasta lämmitys voidaan toteuttaa ilmanvaihdon välityksellä. Passiivitalon lämmitysenergiantarve on 25 – 30 % tavanomaisesta riippuen rakennuksen arkkitehtuurista ja rakentamisen ratkaisuista, toteaa Kimmo Lylykangas.- Passiivitalostandardin mukaisen rakentamisen yleistyminen auttaisi merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja EU-maiden päästötavoitteiden saavuttamisessa, korostaa Jyri Nieminen.Arkkitehti Kimmo Lylykankaalla ja DI Jyri Niemisellä on monipuolinen kokemus energiatehokkaan rakentamisen tutkimushankkeista sekä koulutus- ja pilottikohteiden toteuttamisesta. Molemmat ovat sekä suunnitelleet hankkeita että kouluttaneet rakennusalan ammattilaisia. Heillä on myös laaja ulkomaisten passivitalostandardian tuntemus.Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuodesta 1981 lähtien asuntomessurahastosta apurahoja, tutkimusmäärärahoja ja tunnustuspalkintoja asuntoasioihin kohdistuvaan soveltavaan tutkimukseen ja kokeilevaan toimintaan. Vuodesta 2002 lähtien apurahat on myönnetty nimellä Casa Humana. Apurahoilla ja palkinnoilla on tuettu muun muassa lapsen asemaa asumisessa, asumisen terveyttä ja ekologista asumista edistäviä tutkimuksia. Casa Humanan avulla Asuntomessut haluaa tukea tulevaisuuteen suuntautuvaa ja käytännönläheistä akateemista tutkimusta ja kehitystyötä.
20091_14684.jpg
Helppoa ilmanvaihtokanavointia
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Loma-asuntomessut Mäntyharjussa
Mökki on nykyään muuta kuin ylimääräisten huonekalujen säilytyspaikkaKesämökkien ammattimaisesta sisustamisesta on tulossa trendi, sillä suomalaisten kesämökit ovat nykyään entistä enemmän läpi vuoden asuttavia kakkoskoteja. Tällä hetkellä Suomessa on lähes puoli miljoonaa yksityisten henkilöiden omistamaa loma-asuntoa. Sisustaminen näkyy myös tulevilla Loma-asuntomessuilla Mäntyharjussa 27.6.–10.7.2011.– Sisustaminen on tullut vahvasti mukaan myös loma-asumiseen. Tämä näkyy selkeästi tuotetarjonnassa sekä sisustusalan lehdissä. On selvää, että yleisön kasvanut kiinnostus huomioidaan myös Loma-asuntomessuilla. Messukävijä saa taiteesta ja mökkisisustamisesta lisää mielenkiintoista koettavaa Mäntyharjulla, miettii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.
20078_6070.jpg
Katto johon voi luottaa
Katto on tärkein osa kodissasi. Siksi ei ole liioiteltua pyrkiä suojelemaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos katto vuotaa, koko rakennus on vaarassa. Viidennen julkisivun valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kotimaiset korkealuokkaiset Ruukin teräskatot ovat suojanneet suomalaisia koteja jo yli 40 vuoden ajan. Ne istuvat hienosti suomalaiseen maisemaan ja pientaloarkkitehtuuriin.
20203_63659.jpg
Edistä käsihygieniaa kosketusvapaiden hanojen avulla
Ihminen altistuu päivittäin useille erilaisille viruksille, bakteereille sekä muille taudinaiheuttajille jo perus arjessaan. Mikäli taudinaiheuttajat pääsevät kehoomme nenän, suun tai silmien kautta, voivat ne johtaa ikäviin tartuntoihin ja pahimmillaan jonkinlaiseen tautikierteeseen.
201011_23681.jpg
Boschin akkumonitoimityökalu
Boschin akkumonitoimityökalu PMF 10,8 LI on tuoteryhmänsä monipuolisin, joka paikan laite, jolla onnistuu niin sahaus, jyrsintä, kaavinta, katkaisu kuin hiontakin. Portaaton kierrosluvun esivalinta (5 000 - 20 000 värähdystä minuutissa) pitää tärinän vaimeana ja mahdollistaa erilaisten materiaalien takaiskuttoman sekä tarkan työstämisen. Innovatiinen Eco-elektroniikka mahdollistaa akulle entistä pidemmän käyntiajan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton