• Etusivu
  • Rakentaminen

Arkkitehtikoulutukseen tulossa passiivitalon suunnitteluohje

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.05.2008
7_P_17659.jpg

Suomen Asuntomessujen Casa Humana –apurahan saajat valittu

Suomen Asuntomessujen hallitus on myöntänyt vuoden 2008 Casa Humana –apurahan Kimmo Lylykankaan ja Jyri Niemisen hankkeelle passiivitalon suunnitteluohjeen laatimiseksi arkkitehtikoulutusta varten. Apuraha on 20 000 euroa.

- Rakennusten energiatehokkuuden vaatimukset ovat lisääntyneet niin ilmastonmuutoskysymysten kuin myös asumiskustannusten kohoamisen johdosta. Keskeisimmät ratkaisut energiatehokkuuden kannalta tehdään arkkitehtisuunnittelussa: esimerkiksi rakennuksen koko, ulkovaipan muoto sekä ikkunoiden pinta-ala ja suuntaus vaikuttavat ratkaisevasti lämmitysenergian tarpeeseen. Ottamalla näin kestävän kehityksen periaatteet mukaan jo lähtökohtana nuorten suunnittelijoiden koulutuksen sisällössä on vaikuttavuus yhteiskunnan kannalta pitkällä aikavälillä huomattava. Siitä syystä olemme halunneet suunnata apurahan tänä vuonna nimenomaan arkkitehtikoulutuksen kehittämiseen ja edistää passiivitalostandardin mukaista rakentamista Suomessa, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Passiivitalo on maailmanlaajuisesti tunnettu energiatehokkaan rakentamisen standardi, jonka mukainen talo on rakenteilla muun muassa Valkeakosken asuntomessuille 2009. Passiivitalostandardin mukainen rakentaminen on yleisempää muualla Euroopassa, jossa valtio myös tukee toimintaa.

- Passiivitalon keskeinen periaate on se, että ulkovaipan lämmöneristävyyttä riittävästi parantamalla talotekniikka voidaan toteuttaa yksinkertaisemmin ja samalla saavuttaa merkittävä energiasäästö. Perinteisen lämmönjakojärjestelmän (patterit, lattialämmitys) sijasta lämmitys voidaan toteuttaa ilmanvaihdon välityksellä. Passiivitalon lämmitysenergiantarve on 25 – 30 % tavanomaisesta riippuen rakennuksen arkkitehtuurista ja rakentamisen ratkaisuista, toteaa Kimmo Lylykangas.

- Passiivitalostandardin mukaisen rakentamisen yleistyminen auttaisi merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja EU-maiden päästötavoitteiden saavuttamisessa, korostaa Jyri Nieminen.

Arkkitehti Kimmo Lylykankaalla ja DI Jyri Niemisellä on monipuolinen kokemus energiatehokkaan rakentamisen tutkimushankkeista sekä koulutus- ja pilottikohteiden toteuttamisesta. Molemmat ovat sekä suunnitelleet hankkeita että kouluttaneet rakennusalan ammattilaisia. Heillä on myös laaja ulkomaisten passivitalostandardian tuntemus.

Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuodesta 1981 lähtien asuntomessurahastosta apurahoja, tutkimusmäärärahoja ja tunnustuspalkintoja asuntoasioihin kohdistuvaan soveltavaan tutkimukseen ja kokeilevaan toimintaan. Vuodesta 2002 lähtien apurahat on myönnetty nimellä Casa Humana. Apurahoilla ja palkinnoilla on tuettu muun muassa lapsen asemaa asumisessa, asumisen terveyttä ja ekologista asumista edistäviä tutkimuksia. Casa Humanan avulla Asuntomessut haluaa tukea tulevaisuuteen suuntautuvaa ja käytännönläheistä akateemista tutkimusta ja kehitystyötä.

Rakentaminen
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
201611_47779.jpg
Moderni rakentaja valitsee liukuovet
Kotimaisissa Liune-liukuovissa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Huoneiden välisten kääntyvien ovien korvaajina ne lisäävät esteettömyyttä ja säästävät aina 1–3 m² lattiapinta-alaa, kun oven avautumiselle ei tarvitse varata tilaa. Esteettömyydestä hyötyvät kaikki, etenkin lapsiperheet ja iäkkäät asukkaat. Mitä enemmän Liune-ovea käytetään, sitä enemmän helppous palkitsee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton