• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisen kustannusten arviointi ja hallinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2014
20148_40722.jpg

Kustannusten arviointi on rakennusprojektin ensimmäinen vaihe.

Todenmukainen kustannusarvio sekä tarkka kustannusten hallinta ovat erityisen tärkeitä rakentamisen onnistumisen kannalta. Kustannusten arviointi on rakennusprojektin ensimmäinen vaihe, joka ohjaa koko hanketta. Kustannusten hallinnalla tarkoitetaan rakennusprojetissa tarkkaa laskentaa, kirjanpitoa menoista sekä budjetointia. Parinsadantuhannen euron kokoinen summa ei kovin usein tule saman ihmisen osalle käytettäväksi, joten summan käyttämisen on oltava hallittua.

Varsinaista rakentamista edeltävälle vaiheelle kannattaa varata riittävästi aikaa, mieluummin yksi vuosi, sillä tässä vaiheessa lyödään lukkoon jo yli 85 % lopullisista kustannuksista.

Alustava kustannusarvio

Alustavan kustannusarvion tarkoituksena on selvittää, riittävätkö rakentajan taloudelliset resurssit suunnitelmissa olevan kokonaisuuden toteuttamiseen. Alustavan arvion perusteella voidaan siis päätellä, ovatko tavoitteet oikean suuntaisia rahallisiin resursseihin verrattuna. Alustava kustannusarvio voidaan tehdä hyvin karkealla tasolla, sillä rakennusprojektin alussa lopullisia kustannuksia ei voida tietää tarkasti. Alustavan kustannusarvion laatimisessa on kuitenkin hyvä olla mahdollisimman realistinen. Kustannuksia on helpompi karsia projektin alussa, kun suunnitelmat ovat vasta paperivaiheessa, kuin rakennustyön ollessa jo puolivälissä.

Päätös rakennushankkeen toteuttamisesta pohjautuu alustavaan kustannusarvioon sekä taloudellisiin resursseihin. Jos tässä kohtaa saatu kokonaisbudjetti tuntuu liian suurelta, kannattaa palata takaisin alkuun ja lähteä miettimään ratkaisuja uudelleen.

Rakentaja.fi-palvelun pikakustannuslaskuri toimii hyvänä apuna rakennusprojektin ensivaiheen alustavassa kustannushaarukoinnissa.

Kustannustavoitteiden asettaminen

Rakentamisen kustannustavoitteella tarkoitetaan kokonaiskustannusten määrää, mikä asetetaan projektille tavoitteeksi. Omakotitalon hinta koostuu useista pienistä valinnoista ja talon lopulliseen hintaan vaikutavat muun muassa: neliömäärä, huonetilat sekä niihin tulevat toiminnalliset ratkaisut, materiaalivalinnat, paikkakunta, rakennuspaikka, rakennusajankohta, asuntolainan korko, rakennustapa - listaa voisi jatkaa pitkään. Edellä mainittujen perusteella päätetään rakennuskustannuksille kustannustavoite, jonka tulisi täsmätä rakentajan taloudellisten resurssien kanssa.

Kustannustavoitteiden asettamisella pyritään ohjaamaan ja hallitsemaan rakentamiskustannuksia sekä rakennuksen käyttöönoton jälkeisiä ylläpitokustannuksia. Parhaaseen tulokseen päästään silloin, kun kustannustavoitteet asetetaan sekä investoitavalle summalle että ylläpitokustannuksille. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmää valittaessa ei välttämättä kannata valita halvinta investointia, vaan on huomioitava myös lämmityskustannukset vähintään 15 vuotta eteenpäin. Halvin raktaisu ei välttämättä olekaan pitkällä tähtäimellä se edullisin.

Asetettu kustannustavoite tulisi saada pitämään ja mielellään jopa vähän alittumaan. Isoista summista puhuttaessa pienikin prosentuaalinen ylitys on rahaksi muutettuna jo mahdollisesti kymmeniä tuhansia euroja. Ne ovat suuria summia irrottaa arjesta ja lisätä muiden menojen joukkoon.

Kustannusarvion avulla kustannustavoitteeseen

Hankkeen lopullinen kustannusarvio lasketaan valmiiden suunnitelmien pohjalta. Luotettava ja todenmukainen kustannusarvio on tärkeä koko rakentamisen onnistumisen kannalta. Rakennukselle laadittavan kustannusarvion tavoitteena on määrittää kustannukset siten, että asetettu kustannustavoite toteutuu. Kustannusarvio on nimensä mukaisesti arvio, joten yksittäisten kustannusten ylityksiin ja laituksiin kannattaa varautua. Omakotitalon hintaa on mahdotonta laskea etukäteen sentilleen, sillä esimerkiksi rakennusajan pitkittyessä myös materiaalien hinnat saattavat muuttua.

Kustannusarvio on oleellinen kohteen rahoituksen kannalta, sillä rahoittaja edellyttää kustannusarvion esittämistä lainaa haettaessa. Realistisen kustannusarvion avulla säästyy turhalta lisälainan ottamiselta sekä viime hetken tinkimiseltä rakennus- sekä sisustusmateriaaleissa.

Kustannusten arvioinnissa hyvänä apuna on KotiOptimi -kustannusarvio-ohjelma. Kustannusarvio-ohjelma on erinomainen apuväline koko hankesuunnittelun ja -kartoituksen ajan.

Kun asetetuista tavoitteista pyrkii pitämään kiinni, ei pitäisi joutua kohtaamaan suuria yllätyksiä. Rakennusprojektin edetessä on hyvä muistaa, että kaikki mitä ei ole ennalta suunniteltu budjettiin nostaa rakentamisen kustannuksia, ellei säästöä saada jossain muussa kohdassa. Aivan lopulliset kustannukset selviävät vasta, kun rakennus on täysin valmis. Jos kustannusarvio on laadittu tarkkaan ja huolella eikä rakennusprojektin aikana ole tullut suurempia kuluyllätyksiä, päästään lähelle kustannustavoitetta ja kustannusarviolla saatua hintaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Palahuopakattoon on tullut reikä, miten paikata?
Kysymys:Kyseessä on palahuopakatto, jossa tehty lumitöitä ja saatu reikiä kattoon. Näitä on yritetty paikata liimaamalla uusia palahuopia vuotokohtien päälle (paikkauksia on tehty kahteen kertaan, koska vuoto ei ole loppunut ). Paikkaus ei ole pitänyt ja nyt on aluslaudoitusta vaihdettava n. 1 neliön alalta, keskeltä lapetta. Miten pitää uusi palahuopa laittaa korjattuun kohtaan?
20167_47022.jpg
Kotipiha kauniiksi pihakivillä
Luonnonkivi mukautuu kodinrakentajan tahtoonTulikiven pihakivimallistossa on monenlaista muotoja ja kauniita luonnonmukaisia värejä. Malliston lohkopintainen graniittinen muurikivi käy muurien, pylväiden ja pilarien sekä sokkelien ja seinien verhoiluun. Kiveä voi käyttää myös pihojen pengerryksissä. Antiikkivuolukivi antaa tilaa mielikuvitukselle. Sen pinta on pehmeästi patinoitunut. Antiikkivuolukivi elävöittää pihan polut ja käytävät sekä taipuu kasvien istutusaltaaksi. Graniittiset noppa-, nupu- ja reunakivet sopivat hyvin antiikkivuolukiven seuraksi. Graniittisia kiviä saa myös valmiiksi verkkoon kiinnitettynä kolmessa eri muodossa; suorakaide, viuhka ja neliö. Liuskekivissä löytyy värivaihtoehtoja monivärisestä harmaaseen.Tutustu pihakivimallistoon
Vallox 125 MV
Ilmanvaihto on elämänlaatua
Raikas ilma uuteen tai vanhaan kotiinVallox Oy on 30 vuoden kokemuksella tehnyt toimivia sovelluksia ympäristöihin, joissa ilmanvaihdolta vaaditaan yksilöllisyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Pien- ja rivitalojen uudisrakentamisen ohella Valloxin järjestelmät sopivat myös saneerauskohteisiin, kerrostaloasuntoihin, kouluihin ja laitoksiin sekä toimistotiloihin.
20214_70114.jpg
Omakotitalon putkiremontti on luultua helpompi - katso myös hinta-arvio
Omakotitalon putkistoja ovat käyttövesi-, lämmitys- ja viemäriputkistot. Vesivahinkojen riski kasvaa merkittävästi, kun putkistot ovat yli 25 vuotta vanhoja. Ensimmäisenä uusimistarpeessa on yleensä käyttövesiputkisto ja muutama vuosi sen jälkeen patteriverkoston putkisto. Niiden vaihtaminen uusiin on onneksi helppoa, kun uudet tyylikkään valkoiset tai kromin väriset putket voidaan asentaa pintaan. Viemäriputket on aina asennettava lattiarakenteen alle ja siksi niiden vaihtaminen on hankalampaa. Onneksi tähän on apuna putkien sukitusmenetelmä, jota tarjoavat jo monet LVI-alan yritykset.
20101_19864.jpg
Maaperästä
Kun rakennetaan uutta taloa tai kunnostetaan vanhaa, on syytä varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Näin turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.Toimiva perusmuurin eristysratkaisu suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.Lisätietoa Icopal-veden- ja kosteudeneristeistä>
20137_35669.jpg
Kotiteatterikoulu osa 4: Äänentoisto
Laadukkaassa elokuvatilassa äänentoistolla on suuri merkitys. Aito äänimaailma tekee elokuvan katselukokemuksesta ainutlaatuisen ja todentuntuisen. On siis erityisen tärkeää panostaa kotiteatterin äänitekniikkaan ja toteuttaa se tilaan parhaiten soveltuvilla sekä omaa korvaa miellyttävillä kaiuttimilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton