• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusaikataulu ohjaa koko rakennusprojektia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20148_40707.jpg

Rakennusaikataulu ohjaa ja helpottaa rakennusprojektin hallintaa.

Rakennusaikataulu on tärkeä osa rakennusprojektia, sillä talon rakentaminen toteutetaan aina paitsi tehtyjen rakennussuunnitelmien myös erilaisten aikataulujen mukaisesti. Rakennusaikataulu on rakennustöiden ajallinen toteutussuunnitelma, joka laaditaan rakentamiseen käytettävissä olevan ajan sekä työvaiheiden keskinäisten riippuvuuksien perusteella. Rakennusaikataulun tarkoituksena on siis kertoa, kuinka paljon aikaa on käytettävissä kuhunkin rakennusvaiheeseen, jotta tavoitteeksi asetettu muuttoaika toteutuu.

Rakennusaikataulu on sidoksissa kustannusarvioon

Rakennusaikataulua laadittaessa ei voi olla huomaamatta sen yhteyttä tehtyyn kustannusarvioon. Molempia, rakennusaikataulua ja kustannusarviota, pyritään noudattamaan mahdollisimman tarkasti. Usein rakennusaikataulu ja kustannusarvio ovat keskenään kilpailevia tekijöitä: aikataulusta jälkeen jääminen yleensä lisää kustannuksia, sillä myöhästymisen seurauksena joudutaan lisäämään työpanosta, mikä puolestaan nostaa kustannuksia.

Erilaisia aikatauluja eri tarkoituksiin

Rakennusaikatauluja laaditaan eri tarkoituksiin ja tarkkuudeltaan ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Tyypillisin on ns. yleisaikataulu, joka toteutetaan yleensä janakaaviona. Yleisaikataulusta voidaan käyttää myös nimitystä rakennusaikataulu, näin erityisesti silloin, jos käytössä on vain ja ainoastaan yleisaikataulu. Suuremmissa rakennuskohteissa, joissa työskentelee useita työryhmiä ja kohde on jaettu osakohteisiin, aikataulut on tehtävä tarkemmin. Tällöin käytetään mm. rakennusvaiheaikatauluja ja paikka-aika kaavioita. Ammattimaisessa rakennusurakoinnissa aikataulussa pysymisen tärkeys korostuu, sillä myöhästyminen johtaa useimmiten sakkoihin.

Rakennusaikataulu pientalotyömaalla

Selkeä rakennusaikataulu on kertarakentajalle tärkeä, sillä aikataulu on tiiviisti yhteydessä laadittuun kustannusarvioon ja sitä kautta myöhästymiset vaikuttavat myös talon rakentamisen kustannuksiin. Omakotitalotyömaalla ei yleensä tarvita tarkempia rakennusvaiheaikatauluja tai paikka-aikakaavioita, mutta joissain tilanteissa näiden käyttö voi kuitenkin olla perusteltua. Esimerkiksi rungosta voidaan laatia erillinen rakennusvaiheaikataulu. Tällainen voi tulla kysymykseen silloin, kun ala- ja välipohjina käytetään ontelolaattoja, joiden toimitus saapuu juuri tiettynä ajankohtana. Ontelolaattojen asennus vaatii erityiskalustoja ja niiden säilyttäminen työmaalla on hankalaa.

Rakennusaikataulun perusteella voi laatia hankinta-aikataulun tai merkitä suoraan rakennusaikatauluun tärkeimpien hankintojen ajankohdan, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Rakennusaikataulun perusteella voidaan myös ilmoittaa esimerkiksi sähkö- ja LVI-urakoitsijoille, milloin heidän osuutensa on ajankohtainen.

Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.
Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.

Hankinta-aikataulu

Hankinta-aikataulu pohjautuu rakennusaikatauluun ja sen tarkoituksena on huolehtia, että tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Hankinta-aikataulun laatiminen kannattaakin aloittaa tiedustelemalla tuotteiden toimitusaikoja. Tuotteiden toimitusajat voivat vaihdella suuresti, mikä korostuu erityisesti kesäisin sekä eri lomakausina.

Hankinta-aikataulu voi olla pelkkä luettelo rakennusaikataulun yhteydessä tai se voidaan tehdä myös rakennusaikataulun tapaan janamuotoon. Tällöin janat osoittavat ajankohdan, jonka aikana hankinta tulisi suorittaa, jotta tavara olisi perillä ajallaan, muttei toisaalta seisoisi työmaalla turhaan. Ylimääräinen varastointi vie tilaa työmaalla ja tavaraa voidaan joutua siirtämään paikasta toiseen, jolloin se saattaa vaurioitua. Ihanteellisessa tapauksessa tavara saapuu työmaalle juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Rakennusaikataulun laadinta

Aikataulujen, erityisesti rakennusvaiheaikataulujen, laatiminen kannattaa jättää alan ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilainen osaa helposti kokemuksensa perusteella varata oikean määrän aikaa eri työvaiheille. Ammattilaisen laatiman yleisaikataulun perusteella on helppo laatia hankinta-aikataulu vaikka itse.

Rakentaja.fi-palvelusta löytyy ilmainen rakennusaikataulu, jonka avulla rakentaja voi helposti seurata oman hankkeensa edistymistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_34051.jpg
Jotta ääneneristys toimii, kiinnitä huomiota yksityiskohtiin
Ääneneristys, akustiikka ja äänen kulkeutuminen huonetiloista toiseen ovat merkittäviä tekijöitä asumisviihtyvyyden kannalta. Termit saattavat joskus mennä puhekielessä sekaisin, joten lienee paikallaan hieman kerrata näitä keskeisiä termejä.
20235_81925.jpg
Arvaatko 10 yleisintä kysymystä lämpöpum­puista? Lue kysy­mykset ja vastaukset
Lämpöpumppuihin liittyy paljon kysymyksiä, koska tuotteita on monta ja lämpöpumput yleistyvät valtavasti. Löytyy esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja. Mutta mikä on paras lämpöpumppu? Entä kuinka paljon lämpöpumpun asennus maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Christian Petersen, lämpöpumppujen tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden yksiköstä.
20223_77470.jpg
Paras aika hoitaa salaojaremontti on juuri nyt
Moni mieltää salaojaremontin kesällä hoidettavaksi urakaksi. Mutta Suomen lyhyttä suvea ei kannata uhrata pihassa mylläämiselle, eli jos olet suunnitellut salaojaremonttia, toimi pikaisesti. Nimittäin routa ja Vesivekin Kesäkone yhdessä tuovat remontoijalle selkeän edun.
20205_64521.jpg
Etätyöpistekilpailu on ratkennut - ja voittaja on...
Kiitos kaikille osallistujille. Kuvia tuli mitä erilaisimmista ja innovatiivisista kokoonpanoista. Kaikkea kotoa löytyvää oli käytetty onnistuneesti hyväksi. Myös työpisteiden valvojat olivat päässeet mukavasti esille ja ovat suoriutuneet vaativasta tehtävästään varmasti kunnialla.
20219_72472.jpg
Älykäs energiaremontti alkaa lämmöneristyksestä
Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Ulkovaipan hyvä lämmöneristys on tehokkain tapa vähentää rakennusten energiankulutusta. Hyvä lämmöneristys parantaa myös sisäilmaa, vähentää hiilidioksidipäästöjä, nostaa rakennuksen arvoa ja lisää rakennuksen käyttöikää. Lisäeristys on erittäin hyvä investointi.
20235_81915.jpg
Näin kattoremontista saatiin stressitön kiireisen vauva-arjen keskellä
Harri ja Johanna Hämäläinen asuvat perheineen Sastamalan Karkussa vuonna 1991 rakennetussa tiilitalossa, jonne perhe muutti vuonna 2012. Syksyllä 2022 alkoi kattoremontti kolkutella mielissä. Alkuperäisen tiilikatteen päälle oli levittäytynyt sammal ja näytti siltä, että aluskatekin veteli viimeisiään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton