• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu 4- muut puujalosteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.10.2014
201412_41867.jpg

Vaneria voi käyttää mm. alakatoissa.


Puutavaraa jalostetaan myös muilla tavoin kuin sahaamalla tai höyläämällä. Osa jalostuksesta keskittyy puun rakenteellisten tai visuaalisten ominaisuuksien parantamiseen. Tälläisiä tuotteita ovat mm. kestopuu, viilupuu, liimapuu ja lämpökäsitelty puutavara.

Painekyllästetty puutavara


Jatkuvasti veden tai kosteuden kanssa tekemisissä olevissa paikoissa käytetään tavallisesti painekyllästettyä puutavaraa. Painekyllästetty puutavara jaetaan luokkiin A ja AB. A luokan painekyllästettyä puuta käytetään jatkuvan kosteuden kanssa tekemisissä olevissa kohteissa, esimerkiksi jatkuvassa maakosketuksessa olevissa paikoissa. AB luokan painekyllästettyä puuta käytetään maanpinnan yläpuolisissa rakenteissa. Painekyllästetty puutavara on mäntyä, koska kuusi ei solurakenteensa vuoksi sovellu painekyllästysmenetelmään.

Liima- ja viilupuut


Liimapuulla tarkoitetaan höylätystä puutavarasta yhteen liimaamalla valmistettuja palkkeja ja pilareja, joita käytetään kantavissa rakenteissa. Liimapuun lujuusarvot ovat tavallista sahatavaraa paremmat. Liimapuun hankintaan kannattaa varata muutama viikko aikaa, etenkin sesonkiaikoina. Joitain palkki- ja pilarikokoja saattaa löytyä Asiantuntevan puukauppiaan varastosta, mutta pääsääntöisesti liimapuupalkit tilataan haluttujen mittojen mukaisesti. Yleisimmät liimapuun leveydet ovat 90, 115, 140, 165, 190 ja 215 mm.


Viilupuu muistuttaa rakenteeltaan paksua vanerilevyä. Leveydet vaihtelevat 27…75 mm:n välillä, 6 mm:n jaolla. Vakiokorkeuksia löytyy välillä 200…900 mm. Viilupuuta käytetään tavallisesti 5 ja 12 metrin mittaisten aukkojen ylityksissä. Tätä lyhemmissä väleissä pärjätään tavallisesti sahatavaralla ja pidemmissä käytetään liimapuuta. Myös viilupuun hankintaan kannattaa varata aikaa, vaikka joitain kokoja saattaakin löytyä suoraan varastosta. Viilupuusta valmistetaan myös mm. määrämittaisia väliseinätolppia. Niiden etuna on suoruus ja hyvä mittatarkkuus.

Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.
Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.

Lämpökäsitelty puu


Puun lämpökäsittely tapahtuu korkeissa lämpötiloissa (180 - 230 astetta). Lämpökäsittelyn tarkoituksena on parantaa puun biologista kestävyytttä. Lämpökäsittely parantaa puun kestävyyttä lahottajasieniä ja hometta vastaa. Myös puun hygroskooppisuus pienenee eli muodonmuutokset kosteuden vaihtelussa vähenevät. Lämpökäsittelyn näkyvin muutos on puun värin tummuminen. Lämpökäsitellyssä puussa ei juurikaan ole pihkaa ja se on kevyempää kuin tavallinen kuivattu puutavara. Pinta on hieman kovempi, mutta puu menettää lämpökäsittelyssä osan lujuudestaan. Lämpöpuun valmistusprosessissa käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Prosessissa ei käytetä ympäristöä rasittavia kemikaaleja eikä puuhun lisätä vieraita aineita. Lämpökäsiteltyä puuta käytetään ulkona kyllästetyn puun tapaan. Sisällä sen käyttökohteita ovat mm. lattiat, saunan sisustukset ja huonekalut.

Puupohjaiset levyt


Puupohjaisista levyistä tutuin lienee lastulevy, jota käytetään lähinnä seinien pintamateriaalina. Lastulevyt valmistetaan puristamalla puulastuista ja liimasta. Ne ovat edullisia verhouslevyjä sisätiloissa. Lastulevyä on saatavissa myös kosteudenkestävänä, jota käyttävät mm jotkut kylpyhuone- ja keittiökalustevalmistajat. Lastulevyjen pinnoittaminen on helppoa joko tapetilla tai maalilla. Lastulevyä saa myös melamiini- tai laminaattipintaisena. Pontattua, paksumpaa lastulevyä käytetään lattioissa. Lastulevyjä valmistetaan eri vahvuisina alkaen 6 mm. Levykoot vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.


Puukuitulevyn useimmat mieltävät kovalevynä tai huokolevynä. Puukuitulevyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: huokoiset, puolikovat ja kovat. Huokoisia puukuitulevyjä käytetään tuulensuojalevyinä, lämmöneristeinä ja valmiiksi pinnoitettuina myös sisäverhouslevyinä. Puukuitulevyihin luetaan myös MDF-levy, jota käytetään mm. kalusteovien ja listojen valmistuksessa.


Vaneri on ohuista puuviiluista valmistettu levy, jonka paksuus vaihtelee välillä 4…30 mm. Vaneria käytetään mm. alusrakenteissa, jäykistävinä elementteinä, verhouksissa, tasoissa, muoteissa, kalusteissa ja puusepäntöissä. Nykyisin vaneria käytetään myös julkisivuissa ja sisäverhousmateriaalina. Vanerin tyypillisimmät levykoot ovat 1200 x 2400 ja 1500 x 3000.

Liimapuulevy


Liimapuulevyä tehdään kapeista ja ohuista höylätyistä puutavarakappaleista, jotka liimataan syrjistään yhteen levyksi. Liimalevyssä puukappaleet liimataan toisiinsa siten, että syiden kaartumissuunnat vuorottelevat. Näin saadaan kokopuulevyjä, jotka käyristyvät mahdollisimman vähän puun kosteuden muuttuessa. Valmistuksessa yleisimmin käytetty puulaji on mänty, mutta samassa levyssä voidaan käyttää myös eri puulajeja luomaan levyyn näyttävyyttä. Liimapuulevyä valmistetaan myö kovapuulajeist, kuten tammesta ja pyökistä. Liimapuulevyä käytetään mm. kalusteiden valmistuksessa ja pöytätasoina.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20104_21181.jpg
Talousvesi- ja maalämpökaivot
PorakaivoLämpö, joka on varastoitunut kallioperään, otetaan talteen porakaivosta. Porakaivon etuna on, ettei se käytä niin suurta maa-pinta-alaa kuin maahan sijoitetut putket. Lämmönkeruuneste kiertää porakaivoon lasketuissa keruuputkistossa lämpöpumpun voimalla.Porattavan kohteen ympäristö on tärkeää ja poraus pyritään aina suorittamaan ympäristöä säästäen. Porauspölynkeräyksessä käytetään erityistä keräyspussia, johon kaikki poratessa syntynyt pöly kerätään. Myös porauskalusto kuljetetaan porauspaikalle siten, että kohteen ympäristö siitä mahdollisimman vähän kärsii.
20155_43372.jpg
Monipuolista rakentamista esillä tulevilla Asuntomessuilla
Vuoden 2015 Asuntomessut järjestetään Vantaan Kivistössä. Uudelle luonnonläheiselle asuinalueelle nousee kaikkiaan yli 350 asuntoa, joka on ennätyksellisen suuri määrä Asuntomessujen historiassa. Koska kaikki meistä eivät ole "omakotitalo-ihmisiä", löytyy tulevilta messuilta nähtävää myös kerrostalossa paremmin viihtyvälle. Kivistöön rakentuvista kodeista näyttelykohteita on kaikkiaan 41.
20235_81985.jpg
Puolueeton tieto Ilmasto­infolta laittoi vauhtia aurinko­paneelien hankintaan
Oli lämmin toukokuinen päivä ja aurinko paistoi, kun Riitta Taarastin kotiin asennettiin aurinkopaneelit 2019. Tässä talossa oltiin aikaisten aloittajien joukossa, sillä vielä tuolloin aurinkopaneelien asentaminen ei ollut määrältään nykyisellä tasolla.– Meille aurinkopaneelien hankintapäätös tehtiin puhtaasti siksi, että se tuntui olevan hyvä juttu monessa suhteessa. Ajatus siitä, että voisimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään omalla panoksellamme, oli kiehtova. Tällä pienellä asuntoalueella olimme ensimmäiset, mutta nyt tuntuu, että paneeleita alkaa ilmestyä monelle katolle, muistelee Taarasti.
3134_871907988_20189111073.jpg
Katso Kattojen Kunkku 2019 -remonttikohteet »
Kattojen Kunkku etsii vuosittain vaikuttavinta kattoremonttikohdetta. Tammikuussa 2019 King of Roofs -tittelin voitti Eliittikatot Oy As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna kohteella.ÄÄNESTYKSEN KÄRKIKOLMIKKO:1. As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna, Ruotsinpyhtää2. Lähdetie 10, Sauvo3. Omakotitalo, Hyvinkää
20109_23045.jpg
Faktaa alapohjarakenteiden
Kosteus alapohjarakenteiden rasitteena-Rakennuksen alapohjaa rasittavat pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva vesi sekä sade- ja valumavesistä aiheutuva vajovesi. Pintavedet ohjataan pois rakennuksen vierustoilta sopivalla maanpinnan muotoilulla. Maahan painuvat vajovedet johdetaan pois rakennusta ympäröivällä salaojaverkostolla, kertoo Ruduksen pientalosektorin vetäjä Hannu Timonen-Nissi.-Veden kapillaarinen nousu voi olla hienojakoisissa maa-aineksissa useita metrejä. On huomattava, että vesi liikkuu maaperässä kapillaarisesti myös vaakasuunnassa. Tutkimuksissa on todettu, että maaperästä kulkeutuu myös diffuusiolla (vesihöyrynä) vettä kohti alapohjarakenteita. Diffuusiolla liikkuvat vesimäärät ovat pieniä verrattuna kapillaari-ilmiöön, mutta joissakin tapauksissa ne saattavat ajan kuluessa aiheuttaa ongelmia lattiapäällysteille, toteaa Timonen-Nissi.
201711_50820.jpg
Kandidaatintie, Kauniainen
Näyttävän, vuonna 1984 rakennetun Eurohouse-talon täydellinen kattoremontti kuukaudessaKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKauniaisissa on useitakin hienoja rakennuksia, mutta harva herättää yhtä paljon huomiota kuin tämä rehevässä puistomaisessa ympäristössä sijaitseva valkotiilinen ja jykeväkattoinen Eurohouse-talo. Se saa kiittää viehätyksestään paljon monimuotoista kattoaan.Kattoremontti tuli ajankohtaiseksi, kun seniori-ikään ehtinyt omistajapariskunta Riitta ja Christian alkoivat huolestua alkuperäisen betonitiilikatteen kunnosta. Christian väsyi myös kiipeilemään vuosittain puhdistamaan monimuotoisen katon rännejä syksyn lehdistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton