• Etusivu
  • Energia

Aurinko paistaa kirkkaasti, joten meillä on pyykkipäivä!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 19.10.2023
20235_81985.jpg

Oli lämmin toukokuinen päivä ja aurinko paistoi, kun Riitta Taarastin kotiin asennettiin aurinkopaneelit 2019. Tässä talossa oltiin aikaisten aloittajien joukossa, sillä vielä tuolloin aurinkopaneelien asentaminen ei ollut määrältään nykyisellä tasolla.

– Meille aurinkopaneelien hankintapäätös tehtiin puhtaasti siksi, että se tuntui olevan hyvä juttu monessa suhteessa. Ajatus siitä, että voisimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään omalla panoksellamme, oli kiehtova. Tällä pienellä asuntoalueella olimme ensimmäiset, mutta nyt tuntuu, että paneeleita alkaa ilmestyä monelle katolle, muistelee Taarasti.

Taarasti kertoo olleensa kiinnostunut aurinkopaneeleista jo aiemmin ja lukeneensa lehtijuttuja esimerkiksi aurinkopaneelien valmistamiseen liittyvistä asioista.

– HSY Ilmastoinfon tilaisuudessa oli todella hienoa päästä kuulemaan aurinkopaneeliasioiden pioneereja ja miten he olivat lähteneet mukaan, vaikka tuohon aikaan paneelien hinnat saattoivat olla kymmeniä tuhansia euroja. Aurinkopaneelien hankintaa vauhditti myös se, että sisarellani Marilla oli jo hankittuna aurinkopaneelit, kertoo Taarasti.

Aiemmin aurinkopaneelien hankintaan on vaikuttanut usein kestävä elämäntapa, energiakriisin myötä kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on kasvanut.

– Tutustuin aurinkopaneeleihin ennen hankintaa, mutta tarkkoja laskelmia vielä tuolloin en kuitenkaan tehnyt esimerkiksi paljonko aurinkosähköllä voisimme säästää energiaa. Tulokset ovat yllättäneet.

Tuoton määrä yllätti positiivisesti

Positiivinen yllätys oli, että aurinkopaneelit tuottavat enemmän kuin he osasivat arvata. Lämmitysjärjestelmä on yksi osatekijä, joka vaikuttaa talon energiankulutukseen suuresti.

– Talossamme on alakerrassa kaukolämpö ja yläkerrassa suorasähkölämmitys. Vuositasolla tarkasteltuna talomme energiasta yli kolmasosa tulee aurinkoenergiasta.

Paneelien takaisinmaksuaika on paljon lyhyempi, kuin mitä paneelit asentanut sähköyhtiö aluksi arvioi. Tähän on vaikuttanut paljon myös nykyinen energian hinta.

– Paneelit ovat tuottaneet enemmän, kuin meidän annettiin aluksi ymmärtää. Olemme olleet tähän tietenkin todella tyytyväisiä, toteaa Taarasti.

Uusiutuvassa energiassa on hyvä fiilis. Sen tuottaminen ei ole keneltäkään pois, eikä kukaan voi haukata palaa auringosta itselleen. Auringon säteily kuuluu kaikille.
Riitta Taarasti
Riitta Taarasti
Riitta Taarasti

Vaikka moni epäilee aurinkoenergian tuottomahdollisuuksia pohjoisilla leveysasteilla, lisääntyy aurinkoenergian hyödyntäminen nopeasti Suomessa. Etelä-Suomessa päästään kuitenkin samaan tuottoon kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa, mutta tuotanto Suomessa vain painottuu vahvemmin kesään.

Aurinkokennot toimivat myös pilvisinä päivinä, sillä silloinkin niihin osuu auringon säteilyä.

Taarasti kertoo, että aurinkosähkön tuottoa on mukavaa myös seurata.

– Kesällä invertterin ohi kulkiessa voin kurkistaa numeroita ja huomata paneelien tuottavan mahtavat 2500 kW. Talvella taas kömmin lumivallin yli ja huomasin, että kappas, siellähän on numero, naurahtaa Taarasti.

– Meillä oli aluksi käytössä virtuaaliakku, mutta akun vuosimaksu oli mielestämme kovin korkea. Se tavallaan söi kannattavuutta. Nyt olemme siirtyneet pörssisähköön. Meillähän aurinkopaneelit tuottavat toukokuusta elokuulle enemmän sähköä, kuin mitä itse käytämme. Nämä kuukaudet sähkölaskumme on miinusmerkkinen.

Faktaa aurinkopaneeleista

Parhaiten ja tehokkaimmin aurinkopaneelit toimivat kylmällä säällä – mikä on juuri Suomen etu. Esimerkiksi Italiassa auringon säteilyä saadaan 50–60 % enemmän kuin meillä, mutta tuotto on silti vain 30–35 % suurempaa. Meillä Suomessa tuotto kylmällä säällä saattaa olla jopa yli nimellistehon.

Info

Info

Oikea aurinkopaneelien sijoittaminen on tärkeää

  • Aurinkosähkön kannattavuuteen vaikuttaa se, saadaanko paneeleille aurinkoa silloin, kun sitä sähköäkin tarvitaan. Muista, että paneeli ei tuota yöllä ja talvellakin paljon vähemmän kuin kesällä.
  • Oikeankokoisen järjestelmän löydät, jos tunnet sähkönkulutuksesi mahdollisimman tarkkaan. Pelkkä vuositason kulutus ei vielä kerro tarpeeksi, vaan sinun tulee tuntea päivittäisen ja vuotuisen kulutuksen rytmi.
  • Järjestelmää suunniteltaessa kannattaa katse nostaa horisonttiin paitsi auringon takia, myös tulevaisuuden tarpeiden vuoksi. Mahdollistaako suunniteltu järjestelmä sen, että sitä laajennetaan, jos taloon tulee vaikkapa sähköauton latauspiste?
  • Ennen aurinkosähköhankintaa tulee katon kunto tarkistaa. Aurinkopaneeleita ei kannata asentaa ennen lähestyvää maalausta tai uusimista, vaan tämä pitää hoitaa alta pois.

Taarastin kodilla on aurinkosähkön tuottamisen kannalta täydellinen sijainti. Lape on etelään, eikä paneeleita varjosta yksikään puu tai korkea rakennus. Sähköyhtiön edustajan mukaan katon kallistuskulma ja suuntaus olivat ideaalit.

Helsingissä vuotuinen säteilymäärä vaakasuoralle pinnalle on Ilmatieteen laitoksen testivuoden mukaan noin 980 kWh/m2 ja Sodankylässä noin 790 kWh/m2.

Suuntaamalla paneelit 45 asteen kulmassa etelään päin voidaan hyödynnettävän säteilyn määrää lisätä vuositasolla 20–30 %, käy ilmi HSY:n Ilmastoinfon Auringosta sähköä taloyhtiöön -kurssilla. Hyvää tuottoa aurinkopaneeleille voidaan saada lounais-etelä-kaakko -suunnalta.

Huhtikuiseen haastatteluun mennessä kertynyt data aurinkopaneelien tuotosta.
Huhtikuiseen haastatteluun mennessä kertynyt data aurinkopaneelien tuotosta.

Sujuva asennus

Aurinkopaneelien toimittaja löytyi omasta sähköyhtiöstä. Kahden viikon päästä sopimuksen allekirjoittamisesta paneelit asennettiin katolle. Taarastin mukaan asennus sujui ongelmitta ja nopeasti.

Ainoa harmituksen aihe aurinkopaneelien asennuksen jälkeen oli, ettei paneeleita kytketty heti ja puhelinsovellus näytti tasaista viivaa pari viikkoa.

– Uutuuden viehätyksessä ne taisivat olla elämämme pisimmät viikot. Olisimme niin mielellämme seuranneet, paljonko kauniin aurinkoiset toukokuun päivät tuottavat meille energiaa, naurahtaa Taarasti.

– Aurinkopaneelien asennus vaikuttaa myös elämänrytmiin. Nyt tulee seurattua aurinkoisia ilmoja. Emme kuitenkaan seuraa ihan orjallisesti, voimmeko tänään vaikka saunoa.

Toiveena lisää tietoa aurinkopaneeleista ja niiden hyödyistä

– Vaikka sähköyhtiöt jakavat hyvin dataa ja graafeja aurinkopaneelien tuotosta, ja inverttereihin löytyy sopivia puhelinsovelluksia, kaikkea en aina välttämättä silti ymmärrä. Olisikin todella mahtavaa, jos esimerkiksi sähköyhtiöt tai muut asiaan perehtyneet tahot järjestäisivät asiakkaille avoimia kyselytunteja, joissa voisi esittää mieleen tulleita kysymyksiä. Asiat kuitenkin jäävät joskus oman tulkinnan varaan, pohtii Taarasti.

Info

Info

HSY:n Ilmastoinfon verkkokurssi avaa aurinkosähkön salat!

Osallistu HSY:n Ilmastoinfon ilmaiselle verkkokurssille aurinkosähkön perusteista >>

Verkkokurssilla käydään läpi aurinkosähkön perusteita sekä hyödyntämismahdollisuuksia taloyhtiöissä. Kannattaa esimerkiksi tutustua hyvityslaskentamalliin, joka mahdollistaa taloyhtiön tuottaman aurinkosähkön hyödyntämistä myös asukkaiden kulutuksessa. Kurssin opeista on iloa aivan kaikille aurinkosähköstä kiinnostuneille, myös pientalojen asukkaille. Voit tehdä koko kurssin tai käydä tutustumassa erityisesti sinua kiinnostaviin aiheisiin.

HSY Ilmastoinfo
Energia
aurinkosähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20237_82517.jpg
Aurinkosähkö­järjes­telmät yleistyneet - asennuksissa virheitä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Selvityksen taustalla olivat lukuisat ilmoitukset virheellisistä asennuksista. Tarkastuksissa paljastui isoja puutteita asennuksissa.
20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
halli-osake kuvattu ylhäältä päin ja hallin katto on selkeästi esillä. Halli on puiston reunassa.
Peltikattoja saa nyt nopealla toimituksella – varmista kuitenkin toimittajan luotettavuus
Asiakasnäkökulmasta tarkasteltuna rakennusalan ja rakennustarvikkeiden myynnin tilanne on ilman muuta palkitseva. Yritysten tilauskannat ovat niukenneet merkittävästi, mikä tarkoittaa sitä, että remonttitöille voi saada tekijän vain muutamien päivien tai viikon varoitusajalla. Virte-Metallin toimitusjohtaja Jaakko Virtanen Peltiä-blogissaan toteaa, että Tämä tilanne tekee urakkatarjousten sekä myös tarvikkeiden kilpailuttamisesta erityisen järkevää, sillä urakoitsijoiden välinen taistelu projekteista on kovaa.Huippuvuosien 2021–2022 hintatasosta on tullut selvä lasku, joka näkyy niin työn kuin materiaalien hinnoissa – monien remonttien kustannukset ovat pudonneet jopa 10–20 % tai jopa enemmänkin. Vaikka tulevaisuuden hintakehitystä on vaikea ennustaa, tämä on ainutlaatuinen tilaisuus rakennusliikkeille säästää merkittävästi urakkakustannuksissa verrattuna edellisiin vuosiin.Peltimarkkinat ovat verrattavissa rakennusalan suhdanteisiin, joissa varsinkin uudispuolella on notkahdusta tullut reippaastikin. Korjaus- ja remontointipuolella kauppa vielä käy.
20137_35622.jpg
Boschin GluePen-liimakynä - kätevä apu askarteluun ja pikku korjauksiin
Arjen pienet ja suuret kiinnitystarpeet ratkeavat nopeasti ja kätevästi Boschin uuden GluePen-kuumaliimakynän avulla. Kynä on erinomainen apuväline luovaan askarteluun, paketointiin, pienoismallien rakentamiseen ja kodin pieniin korjaustöihin.
Mikä kuivakäymäläratkaisu olisi paras?
Voiko WC:tä käyttää sähkökatkon aikana? Onko kuivakäymälä käytettävissä?
On yleisesti tiedossa, että sähköjen ollessa kiinteistöstä poikki, tulee vedenkäyttöä välttää. Esimerkiksi vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sähkökatkon aikana vedentulokin saattaa katketa, eikä vesisäiliö tuolloin täyty. Hankalaa, eikö? Muutaman tunnin sähkökatko ei tuota valtaosalle erityistä harmia, mutta entäpä jos tilanne kestääkin useita tunteja tai vuorokausia? Onko sinun kodissasi käytettävissä varavessaa, joka ei tarvitse toimiakseen sähköä tai vettä?Pikkuvihreän kattavasta valikoimasta löytyvä kompostoiva käymälä toimii myös silloin kun vettä ja energiaa ei ole tarjolla.
20127_31413.jpg
Lemminkäinen myy betoniliiketoimintansa Rudukselle
Lemminkäinen ja suomalainen betoni- ja kivirakentamisen yhtiö Rudus allekirjoittivat 3.7.2012 Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy:n koko osakekannan kattavan kauppakirjan. Kauppahinta on 55 miljoonaa euroa, josta Lemminkäinen kirjaa noin 20 miljoonan euron myyntivoiton. Kauppa edellyttää Suomen kilpailuviranomaisten hyväksyntää, mikä arvioidaan saatavan vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä. Kaupalla on positiivinen vaikutus Lemminkäisen omavaraisuusasteeseen. Lemminkäinen pitää ohjeistuksensa vuodelle 2012 ennallaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton