• Etusivu
  • Rakentaminen

Onko rakentaminen teknistä, rakennusfysikaalista, taloudellista ja käytännön osaamisen tuomaa taitoa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.12.2014
53_P_82085.jpg

Vastaus on kyllä. Kaikista näistä muodostuu hyvä paketti, joka rakentamisen toteuttajan pitää hallita.

Teorian ja käytännön kautta saatu oppi sekä tarpeelliset lisäkoulutukset kaikki yhdessä, ovat mahtava ase laadullisesti paremman rakentamisen toteuttamiseen. Jatkuvasti muuttuvat olosuhteet säiden, rakentamismääräysten, verotuksen ja ammattitaitoisten rakentajien kohdalta, luovat hyvin haasteellisen ympäristön, jossa noita aseita on käytettävä.

Olen perehtynyt vuosikymmeniä sitten rakennettujen rakennusten " sielunelämään " ja todennut jälkiviisaasti, että rakennusaineteollisuus on käyttänyt Suomea monien tuotteidensa koelaboratoriona. Aina ei ole ymmärretty, miten joku uusi tuote soveltuu käytäntöön ja miten se käyttäytyy erilaisissa rakenteissa rakennusfysikaalisesti ja miten pitkäikäinen se on.

Terveydelle haitallisia aineita on tuotteiden valmistamiseksi käytetty joko tietoisesti tai tietämättömyydestä ja niiden aiheuttamia haittoja ja jälkiseurauksia on havaittavissa vielä nykyisinkin.

Erilaisiin olosuhteisiin joutuvien rakennusmateriaalien testauksia pitää tehdä riittävästi, jotta saadaan niiden soveltuvuus erilaisiin rakenteisiin selville. Materiaaleista lähtevät päästöt, homehtumisalttius ja mikrobikasvustolle altistuminen, ovat vain muutamia, jotka pitäisi huolella tutkia ja testata eri materiaalien yhteensopivuuden ja asumisterveyden takaamiseksi.

Vesi on tarpeellinen aine rakentamisessa, varsinkin betonin ja muurauslaastin valmistamisessa, mutta sen ulos saaminen niistä rakenteista on hidasta ja vaatii paljon aikaa. Samoin, jos muihin rakenteisiin pääsee kosteutta rakennusaikana tai sen jälkeen, niin se on pitkäaikainen riesa ja voi aiheuttaa vaurioita sekä suuriakin taloudellisia menetyksiä.

Vaurioituneita rakennuksia on maassamme liian paljon, siksi kaikki rakentamisen kanssa tekemisissä olevat henkilöt, suunnittelupuoli sekä rakennustarviketeollisuus mukaan lukien, tarvitsevat jatkuvaa neuvonpitoa ja ymmärryksen lisäystä kouluttautumalla.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20085_10838.jpg
Muunto toteuttaa sisustajan toiveunet
Muunto Clean Cut on monipuolinen ja joustava sisustus- ja säilytysjärjestelmä kaikenlaisiin tiloihin. Nummelalainen TJT-Kaluste Oy ja helsinkiläinen muotoilutoimisto Pentagon Design ovat suunnitelleet Muunto Clean Cutin sopimaan koteihin eteisestä kotiteatteriin, olohuoneeseen ja ruokailutiloihin. Vajaan parin vuoden ikäinen järjestelmä on löytänyt tiensä kotien lisäksi myös esimerkiksi vaativiin toimistotiloihin. Systeemin yleispätevyydestä kertoo sen saama huomio designmediassa kaikilla mantereilla. Muunto Clean Cut tarjoaa mahdollisuuden yksilöllisille ratkaisuille. Ja kun kodin tilanne muuttuu, Muunto Clean Cut on siirrettävissä ja täydennettävissä uudenlaisena kokoonpanona uuteen käyttöön.
200711_7397.jpg
Puzer-keskuspölynimurit
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Perinteinen pölynimuri ei pysty tekemään kodista helpolla puhdasta, sillä sen poistoilmassa oleva hieno mikropöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan tilaan. Puzer-keskuspölynimurit eivät puhalla poistoilmaa takaisin huoneilmaan, vaan se johdatetaan keskuspölynimurin poistoilmaputkiston kautta suoraan ulos. Siksi keskuspölynimuri on käytännöllisempi. Se poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on hiljainen ja helppo käyttää.Puzer- keskuspölynimurit ovat markkinoiden hiljaisimpia. Niiden äänitaso on vain 68 dB (A). Hiljainen käyntiääni ei häiritse muiden perheenjäsenten toimintaa.Puzer-keskuspölynimureissa on myös edistyksellinen ilman läpivirtaustekniikka. Ilmavirta kulkee mahdollisimman esteettömästi imurin läpi, jolloin teho välittyy paremmin koko järjestelmän läpi suulakkeelle asti. Sekä Puzer Eevan ja Oivan imuteho on 653 W:a, mikä tarkoittaa yli kaksinkertaista imutehoa tavalliseen imuriin verrattuna.Tilaa keskuspölynimuri Rakentaja.fi-JäsentukustaLisätietoa keskuspölynimureista...
20084_10190.jpg
Monipuolisesti sisustamisesta
Rakentaja.fi -verkkolehti tarttuu aika ajoin myös sisustamisteemaan, mutta sisustamisesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla viikoittain myös Suorakanava-palveluihin kuuluvan Sisustaja.comin puolella, jossa keskitytään syvällisemmin sisustamisen lähtökohtiin ja trendeihin.Siirry Sisustaja.com -sivustolle
20095_16949.jpg
Maaperätutkimus ja vaaitus
Ote päiväkirjasta.Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.
20207_65816.jpg
Viherkatolla viihtyisyyttä ja näyttävyyttä kotiin tai mökille
Tuusulan Asuntomessuilla BMI:llä on tiilikattojen lisäksi viherkattokohteita. Kohteista 3 Villa Fortuna, 22 Townhouse Rokka ja 23 Villa Ormax löytyy viherkattoja. Nyt myös tee se itse -rakentajan on mahdollista toteuttaa viherkatto.
20112_24455.jpg
Lumen poisto on tekniikkalaji
Viime talvi oli lumisin miesmuistiin. Se laittoi kiinteistönhuollon ja kattoammattilaiset koville. Lumepudotuspalveluille oli kysyntää ruuhkaksi asti. Myös tänä talvena palvelulle on ollut tarvetta.Jätä yhteydenottopyyntö Icopalin huoltopalveluistaLisää Icopalin huoltopalveluista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton