• Etusivu
  • Energia

Oletko hankkimassa tulisijaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.09.2014
20149_40987.jpg

Tulisija on mahdollista saada myös vanhaan kiinteistöön.

Kaipaako kotisi tunnelmantuojaa sekä lisälämmityksen antajaa? Riippumatta siitä, onko sinulla kyseessä remontti- vai uudiskohde, tulee sinun huomioida muutamat kohdat ennen kuin tulisijasi on käyttövalmiina kodissasi.

Suomen rakennuskannassa 1950-80 –lukujen kiinteistöjä on paljon. Esimerkiksi 1960-luvulla eristykset ja eristeiden paksuudet eivät olleet lähelläkään samaa tasoa, kuin mitä nykypäivän rakennukselta edellytetään. 1970-luvulla tilanne korjaantui hieman öljykriisin vuoksi ja eristysvahvuuksiin kiinnitettiinkin enemmän huomiota. Monissa talouksissa saatettiin kuitenkin hävittää vanhat leivinuunit sekä puuliedet vanhanaikaisina ratkaisuina. Takka koettiin ehkä enemmän tunnelmanluojana ja sen mukaisesti olohuoneen nurkkaan saatettiinkin muurata avotakka, josta saatava lämpöhyöty hyödytti vain harakoita.

Hurjaa säätä ilmastonmuutoksen seurauksena

Mediassa yhä useammin esillä olevat rajut myrskyt, tulvat sekä muut luonnonmullistukset saavat helposti miettimään, mitä sitten tapahtuu jos sähköt ovat useamman päivän poissa, miten saa pidettyä kodin lämpimänä tai valmistettua ruokaa? Yksi ratkaisu on tulisija.

Valmistajasta riippuen takan voi saada käyttövalmiiksi aina muutamasta tunnista pariin päivään, riippuen mahdollisten lisätöiden määrästä. Mikäli unohdetaan takan mukanaan tuoma tunnelma, on sillä olemassa selkeä mitattavissa oleva hyöty lämmityskustannuksissa. Lisälämmönlähteenä talvipakkasten paukkuessa takka on enemmän kuin korvaamaton, lisäksi tulisija vaikuttaa myös kiinteistön arvoon myönteisesti.

Tulisija vanhaan kiinteistöön – mistä kaikesta pitää huolehtia ja mitä huomioida?

Tulisijan laittaminen vanhaan kiinteistöön on luvanvarainen toimenpide. Luvan voi hankkia helposti asioimalla rakennusvalvontavirastossa. Jos kyseessä on omakotitalon sijasta rivitalo tai paritalo, pitää taloyhtiöltä pyytää lupa toimenpiteen suorittamiseen. Isännöitsijältä voi myös tarkistaa, onko taloyhtiö jo aiemmassa vaiheessa tehnyt kokouksissa päätöstä tulisijojen laittamisesta. Kannattaa myös muistaa, että taloyhtiön osakas on velvollinen ilmoittamaan kaikista yhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin kohdistuvista/vaikuttavista korjaus- tai muutostöistä.

Minne tulisijan haluaisi laittaa? Minne se kannattaisi sijoittaa?

Tämä on asia jota mietitään usein jo ennen luvan hankintaa. Paras mahdollinen sijoituspaikka tulisijalle on piipun kannalta katsottuna mahdollisimman lähellä talon harjaa ja näin tulisijakin sijoittuisi mahdollisimman keskeiselle paikalle. Kun takka sijoitetaan keskeisesti, leviää takasta tuleva lämpö mahdollisimman laajalle alueelle ja koska hormi sijaitsee lähellä harjaa, taataan myös riittävä veto.

Jos kodissasi ei ole aiemmin ollut tulisijaa ja hormia, muista selvittää missä kattotuolit ja niiden jakopaikka sijaitsee. Kattotuoleja ei missään nimessä saa katkaista! Piipulle tulee olla rakenteissa hyvin tilaa.

Valitusta tulisijamallista riippuen hormilähtö voi olla joko päältä, takaa tai sivulta. Savupiipun valinnassa huomioi että tulisijan savukaasujen sekä valitun hormin lämpötilaluokka tulee olla vähintään samalla tasolla. Helpointa on ottaa sekä tulisija että hormi samalta toimittajalta. Näin tuotteet sopivat kaikkein varmimmin toisiinsa.
Tulisijamallistoista löytyy varmasti sopiva takka niin nurkkaan kuin suoralle seinälle sijoitettavaksi.

Vanha hormi käyttöön?

Onko kiinteistössäsi vanha hormi vailla käyttöä? Vanhan, pitkään käyttämättä olleen, hormin kunto tulee tarkistuttaa asiantuntijalla. Asiantuntijoita tällaisissa tapauksissa ovat esimerkiksi nuohooja tai palotarkastaja. Ilman tarkistusta ja nuohousta uudelleen käyttöönotettu hormi on turvallisuusriski.

Pohjatöitä ei sovi unohtaa

Vanhan kiinteistön osalta on tärkeää ottaa selvää lattiarakenteesta. Onko kyseessä rossipohja, maanvarainen laatta tai kellarillinen ratkaisu? –Kaikki vaativat erilaisen pohjienvahvistuksen. Hyvänä lähtökohtana kuitenkin ovat rakennuksesta olevat piirustukset, jos rakennukseen on merkitty takkavaraus, silloin perustuksia ei yleensä tarvitse erikseen vahvistaa. Tällaisessa tapauksessa toki tulisija on asennettava alun perin suunniteltuun paikkaan. Takkavaraus sekä sen toteutus kannattaa kuitenkin varmistaa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Takkojen painaessa useita satoja, jopa peräti tuhansia kiloja, ei takkaa voi sijoittaa aivan minne vain.

Perustukset pystytään vahvistamaan tulisijaremontin yhteydessä perustuksiin parhaiten soveltuvalla tavalla, samalla tarkistetaan laatan kantavuus. Pääsääntöisesti perustusten vahvistukseen käytetään harkkoja tai vahvistus valetaan erikseen. Lisätietoja vahvistustyöstä kannattaa kysyä omalta tulisija-asiantuntijalta, joka osaa tarkemmin vahvistuksen tarpeesta ja toteutuksesta.

Info

Info

Pientä muistamista…

Takkaa valitessasi, mieti mikä sinulle on tärkeää. –Ulkonäkö, tehokkuus, tunnelma, takan tuoma lisälämpö…?

Mieti takan sijoituspaikkaa – missä takka lämmittäisi mahdollisimman suuren alan ja olisi samalla kaunis tunnelmanluoja.

Mikäli suinkin mahdollista, etsi käsiisi kotisi rakennuspiirustukset ja tarkista että niistä löytyy myös mitat. Piirustuksista tarvitset pohjakuvan sekä poikkileikkauksen.

Kirjoita mieltäsi askarruttavat kysymykset valmiiksi paperille. Kun tapaat tulisija-asiantuntijasi, voit esittää kysymykset hänelle – näin ei mitään sinulle tärkeää kysymystä jää kysymättä.

Tulisija ei ole kaikkein edullisin investointi, kysy siis rohkeasti apua tulisija-asiantuntijaltasi, jotta sinulle sopivin tulisija löytyy.

Ja lopuksi:
Ota rohkeasti yhteyttä tulisija-asiantuntijoihin miettiessäsi tulisijaa omaan kotiisi. Ammattilaiset tulevat mielellään katsomaan ja arvioimaan kotiinne, mitä juuri teidän lattiarakenteenne sekä kattonne vaatii tulisijaremontin onnistumisen osalta.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessuilla mukavasti kävijöitä
Asuntomessuilla Kokkolassa on käynyt jo yli 50 000 messuvierasta. 50 000 kävijän määrä ylittyi heti keskiviikkona 27.7. porttien avauduttua.Messuporteista astelivat tasaluvulla porvoolaiset Kati Immonen ja Marko Turunen sekä yksivuotias Lumi. Perhe kukitettiin messuluetteloiden, pääsylippujen sekä ruoka- ja juomakuponkien kera.– Asuntomessuilla käyminen on ainut säännöllinen harrastus, mikä minulla on. Messuilla on kiva käydä joka vuosi katsomassa mitä uutta alalla on. Tämä onkin jo 15. kerta messuilla, kertoo rakennusalan koulutuksen omaava Turunen.Siinä missä Turunen on kokenut messukävijä, Kati Immoselle asuntomessuvierailu on ensimmäinen.– Tämä on viimeinen viikko äitiyslomaani, joten olemme pienellä automatkalla Kokkolan seudulla. Odotukset ovat korkealla, nyt näkee oikeasti kaikkia niitä ihanuuksia, joita sisustuslehdistä on tullut katseltua, Immonen tunnelmoi.Immosen ja Turusen perheellä on ajatuksena hakea Asuntomessuilta ideoita sisustukseen ja hyödyntää ideoita omassa asunnossa syksyn tullen.
21_P_102086.jpg
Mullistava Oraksen 3S-kiinnitysjärjestelmä
Oras lanseeraa ainutlaatuisen kolmivaiheisen hanan kiinnitysjärjestelmän helpottamaan asentajien päivittäistä työtä. 3S-kiinnitysjärjestelmän avulla hanojen asentaminen on turvallista, nopeaa ja helppoa – ja tehtävissä vaikka yhdellä kädellä.Oras 3S-kiinnitysjärjestelmä on suunniteltu auttamaan, helpottamaan ja nopeuttaman asentajien työtä. Uusi 3S-kiinnitysjärjestelmä on täysin uudenlainen asennusratkaisu, jossa on innovatiivinen kiinnitysosa ja uudenlainen joustava asennusavain. Nopea kolmivaiheinen kiinnitys ja helppokäyttöiset työvälineet tekevät asentajien työstä helpompaa ja mahdollistavat useampia hana-asennuksia päivässä."Oras 3S-kiinnitysjärjestelmä perustuu uuteen integroituun rakenteeseen. Erillisten osien sijaan 3S-järjestelmässä kaikki osat on integroitu yhteen", Oraksen myyntijohtaja Marko Sundholm kertoo.Hanojen asennus on tehty samalla, perinteisellä tavalla vuosien ajan. Asentaja joutuu usein työskentelemään epämukavissa asennoissa ja käyttämään lukuisia työkaluja kiinnitysmutterien vääntämiseen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tv-maksuvelvollisuus jatkuu digiaikanakin
Kaapelitaloudet maksuvelvollisia myös ilman digisovitintaTelevisiomaksuvelvollisuus jatkuu digi-tv-siirtymän jälkeen ennallaan. Televisioilmoitus tulee olla aina tehtynä, jos on mahdollisuus vastaanottaa televisiolähetystä. Kaapeli-tv-jakelussa olevien talouksien tulee maksaa tv-maksu analogisen jakelun jatkoajalla, helmikuun 2008 loppuun asti, vaikka taloudessa ei olisikaan digisovitinta.Televisiomaksuvelvollisuuden kannalta ei ole merkitystä, minkä jakelukanavan (analoginen, digitaalinen, satelliittivälitys) kautta televisiolähetystä voidaan vastaanottaa. Merkitystä ei ole silläkään, millaisen laitteen tai laiteyhdistelmän avulla televisiolähetyksiä voi vastaanottaa: maksuvelvollisuus koskee muun muassa digisovittimen/satelliittivastaanottimen ja television/monitorin/tietokoneen yhdistelmää sekä kännykkätelevisiota (DVB-H).
200711_7575.jpg
Puzer Oiva -keskuspölynimuri
Keskuspölynimurin keskusyksiköksi kannattaa valita sähkötarkastuskeskuksen hyväksymä, roiskevesisuo-jattu ja ennenkaikkea suomalainen kodinkone. Puzer Oiva on yli kymmenen vuoden aikana saavuttanut suuren suosion omakotitalojen väkivahvana keskuspölynimurina.Oivan muotoiluun ja tekniikkaan kiinnitettiin tuotesuunnittelussa erityistä huomiota, ja siitä tuli nopeasti haluttu imuriratkaisu uusiin taloihin. Oiva on helppo käyttää siivouksessa ja sen pölysäiliö on kätevä tyhjentää. Oiva asetti myös markkinoille kokonaan uuden laatustandardin, jonka myötä Puzer lupaa keskusyksiköille viiden (5) vuoden takuun.
20236_82434.jpg
Näyttäviä yksityis­kohtia ja tilan­tuntua peileillä: nappaa 6 sisustus­vinkkiä
Valtaosa ihmisistä on tottunut sijoittamaan peilit kodissaan ainoastaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Peili löytyy yleensä ulko-oven läheisyydestä eteisestä, jolloin voi tarkistaa ulos lähtiessään onko kaikki ulkoisesti hyvin, ja kylpyhuoneesta, missä muun muassa meikkaus ja hiusten muotoilu suoritetaan. Mikään sisustussääntö ei kuitenkaan estä asukkaita lisäämästä peilejä kotiinsa – sinne minne haluavat. Peileillä pystyy nopeasti ja vaivattomasti lisäämään, jopa huomaamattaan, valoisuutta ja tilantuntua kotiinsa.
20164_46347.jpg
Keskuspölynimurin voi hankkia kotiin myös jälkiasennuksena
Keskuspölynimuri soveltuu jokaiseen kotiin, se voidaan suunnitella ja asentaa rakennusvaiheessa tai jälkiasennuksena. Keskuspölynimuri soveltuu niin omakoti-, pari-, rivi- kuin kerrostaloon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton