• Etusivu
  • Rakentaminen

Tv-maksuvelvollisuus jatkuu digiaikanakin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.08.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kaapelitaloudet maksuvelvollisia myös ilman digisovitinta


Televisiomaksuvelvollisuus jatkuu digi-tv-siirtymän jälkeen ennallaan. Televisioilmoitus tulee olla aina tehtynä, jos on mahdollisuus vastaanottaa televisiolähetystä. Kaapeli-tv-jakelussa olevien talouksien tulee maksaa tv-maksu analogisen jakelun jatkoajalla, helmikuun 2008 loppuun asti, vaikka taloudessa ei olisikaan digisovitinta.

Televisiomaksuvelvollisuuden kannalta ei ole merkitystä, minkä jakelukanavan (analoginen, digitaalinen, satelliittivälitys) kautta televisiolähetystä voidaan vastaanottaa. Merkitystä ei ole silläkään, millaisen laitteen tai laiteyhdistelmän avulla televisiolähetyksiä voi vastaanottaa: maksuvelvollisuus koskee muun muassa digisovittimen/satelliittivastaanottimen ja television/monitorin/tietokoneen yhdistelmää sekä kännykkätelevisiota (DVB-H).

Televisiomaksun piiriin kuuluu myös televisiolähetysten vastaanottaminen IPTV:n kautta. IPTV:llä tarkoitetaan laajakaistaisen Internetin kautta vastaanotettavia reaaliaikaisia ja laadultaan perinteiseen televisioon verrattavia televisiolähetyksiä.

Televisiomaksusta vapautuu vain, mikäli ei ole minkäänlaista mahdollisuutta vastaanottaa televisiolähetystä.

Seuraamukset televisioilmoituksen laiminlyönnistä voivat enimmillään olla 500 euroa. Televisiomaksu on vuodessa 208,15 euroa eli noin 0,57 euroa päivässä. Tv-maksun voi maksaa myös puolen vuoden (104,75 euroa), kolmen kuukauden (53,00 euroa) tai kuukauden (17,95 euroa) jaksoissa. Ilmoituksen television käyttöönotosta voi tehdä lomakkeella, jonka saa postista, soittamalla asiakaspalveluun, p. 09 613 161 ja internetin kautta osoitteesta www.tv-maksu.fi. Televisiomaksuilla katetaan julkisen palvelun Yleisradion Oy:n toiminta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20176_49689.jpg
6. Maaperän tutkiminen ja perustamistavan valinta
Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti. Se on syytä tehdä tonttia ostettaessa ja viimeistään talon suunnittelun yhteydessä päätettäessä rakennuksen sijoittamisesta tontille.Perustamistavan valinta riippuu pohjasuhteista; onko maaperä kantava vai pehmeä, millä tasolla on pohjaveden pinta ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Pohjasuhteiden selvittämiseksi on rakennuspaikalla useimmiten suoritettava pohjatutkimus, mikä kannattaa käynnistää yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joista ilmenee tietoja alueen maaperästä. On hyvä tutustua myös lähistöllä sijaitsevien muiden rakennusten perustamistapaan ja niistä saatuihin kokemuksiin muilta rakentajilta.
20218_72063.jpg
Tutkimus: Suomalaisten kylpyhuoneissa on kehnot valmiudet tulevaisuuteen
Vain harvoissa suomalaisissa kylpyhuoneissa on tarpeeksi pistorasioita tai sähkövarauksia wc-istuimen yhteydessä. Tilanteen tulisi muuttua, jotta kylpyhuoneet olisivat valmiina vastaamaan tulevaisuuden ratkaisuihin ja toiveisiin, linjaa Euroopan suurin saniteettituotteiden valmistaja Geberit.
201712_51173.jpg
Varttikatosta tiilikatoksi
Vuonna 1990 tehdyn omakotitalon laajennuksen yhteydessä asennettiin koko taloon Varttikatto. Muutaman vuoden kuluessa katossa todettiin halkeamia. Levyt olivat hyvin heikkoja ja katolla liikuttaessa ne murtuivat helposti. Vuosien saatossa n. 15 kattolevyyn oli syntynyt halkeamia (kokonaislevyjen määrä on 250 levyä ).
202111_73517.jpg
Viilenevä sää nostaa radonin sisäilmaan - asenna puuttuvat korvausilmaventtiilit nyt!
Suomessa vuosittain 300 ihmistä sairastuu radonaltistuksen aiheuttamaan keuhkosyöpään.Mitä kauemmin radonpitoisuudelle altistuu ja mitä suurempia radonarvot ovat, sitä suurempi on myös sairastumisen riski. Radon kulkeutuu maaperästä sisäilmaan yleisimmin perustusten halkeamien kautta. Koska radonia ei voi myöskään aistinvaraisesti havaita, ainoa keino varmistua rakennuksen turvallisuudesta on mittaaminen.
Vallox 125 MV
Ilmanvaihto uusiksi osana omakotitalon energiaremonttia
Mika Airaksela teki kesällä 2021 omakotitaloonsa lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon remontin, sillä talo kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä loppuun ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Etenkin pakkasjaksoilla kone kävi koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Ennen remonttia Airakselan omakotitalo kulutti energiaa taloussähköineen oli noin 24 000–25 000 kWh.
20146_40002.jpg
Ilmanvaihtokoulu: Osa 5: Ok-talon ilmanvaihtoremontti
Ihminen viettää jopa 90 % ajastaan sisätiloissa ja hengittää vuorokaudessa n. 18 000 litraa ilmaa. Ei siis ole samantekevää, millaista sisäilma on. Kun aamulla lehdenhakureissun jälkeen kävelee suoraan makuuhuoneeseen, nenä kertoo armotta, onko makuuhuoneen ilmanvaihto ollut yön aikana riittävää. Tunkkaisen ilman tuuletus ikkunaa avaamalla on silloin jo myöhäistä. Raitista ilmaa pitää tuoda makuhuoneisiin läpi yön. Kotiin tultaessa vastaan tuleva tunkkainen haju kertoo niin ikään liian pienestä ilmanvaihdosta.On myös äärimmäisen tärkeää, ettäpesutilat kuivuvatnopeasti käytön jälkeen. Mikäli ilmanvaihto ei toimi kunnolla, pesuhuoneen lattialämmityksen lattialta höyrystämä vesi jää muhimaan seinä- ja kattorakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton