• Etusivu
  • Talo

Nyt löytyy jo kattolistaa ja peitelistaa!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.03.2016
20161_45206.jpg

Kattolistan valitseminen ei tuottanut oikeastaan kovinkaan paljon päänvaivaa.

Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Nyt löytyy jo kattolistaa ja peitelistaa! Kattolistan valitseminen ei tuottanut oikeastaan kovinkaan paljon päänvaivaa, mutta toista se oli peitelistojen ja jalkalistojen valinta. Halusin vanhannäköiset isohkot listat, mutta en todellakaan antiikkilistoja, jotka yrittävät olla jotain mitä eivät kuitenkaan todellisuudessa ole. Aivan liian krumeluureja minun makuuni. Voin kertoa, että eipä niitä paljon muita vaihtoehtoja sitten olekaan ellei halua täysin suoraa listaa tai vaihtoehtoisesti ole yhteydessä johonkin sahaan ja teetä ihan oman mallin mukaan. Sitten on vielä se, että et ole yksinäsi päättämässä asioista, vaan on se toinen osapuoli, jota ei miellytä sahalta hankitun listan hinta tai katsomasi lista on aivan liian suuri. Tähän auttaa se, että lähdetään yhdessä metsästämään sopivaa listaa.

Listaostoksilla

Talomme lähellä on puutavaraliike, josta hankimme myös kattolistat. Heidän kätköistään löytyi aivan ihana malli, jota heillä oli mahdollisuus tehdä, mutta listoissa saattoi olla oksakohtia ja muita vikoja. Tämäpä ei meitä haitannut, sillä listat kuitenkin maalattaisiin ja siksi tarvittaessa voisi koloja korjailla. Eipä tuo lista silti heti mukaamme lähtenytkään, sillä se oli kuulemma liian suuri.

No pienen kierroksen jälkeen, jonka aikana kävin esittelemässä paikoilleen asennettuna olevaa saman korkuista listaa, teimme kaupat tuosta kyseisestä listasta.

Halusin peite- ja jalkalistojen olevan samaa rusehtavan harmaan sävyä (Tikkurila J486) lattian kanssa. Tai no pallottelin kyllä ajatuksella, että peitelistat olisivat valkoiset, mutta tulin aina siihen lopputulokseen, että silloin kokonaisuus olisi liian pliisu. Nuo rusehtavan harmaat listat kehystävät ikkunoita kauniisti ja nyt kun ne ovat paikoillaan, olen kyllä erittäin tyytyväinen.

20163_45519.jpg
Rusehtavan harmaat listat kehystävät ikkunoita kauniisti.
Rusehtavan harmaat listat kehystävät ikkunoita kauniisti.
20161_45208.jpg
20161_45209.jpg

Lattioiden maalausta ja jalkalistojen asennusta

Lattiakin maalattiin ja jalkalistat saatiin paikoilleen, mutta kuten kuvista näkyy, niin eipä tuo sävy olekaan sama kuin listoissa. Ennen jalkalistoja tuota sävyä oli jotenkin vaikea hahmottaa, koska samaa sävyä löytyi ainoastaan ikkunoiden ympäriltä. Kyllä se väärältä tuntui jo silloin, mutta jalkalistojen asennuksen jälkeen ei ollut enää mitään epäselvää. Remppamiehetkin olivat ihmetelleet asiaa, mutta olivat kuitenkin maalanneet lattian kahteen kertaan kauttaaltaan. Kun asiaa selviteltiin, niin kävi ilmi, että maali oli sävytetty väärään pohjaan, koska tehtaalla olivat tarrat menneet sekaisin. Tämä siis tarkoitti uudelleen maalausta, jonka päätimme suorittaa itse, ihan vain kustannussyistä.

Lattiakin maalattiin ja jalkalistat saatiin paikoilleen, mutta kuten kuvista näkyy, niin eipä tuo sävy olekaan sama kuin listoissa.
Lattiakin maalattiin ja jalkalistat saatiin paikoilleen, mutta kuten kuvista näkyy, niin eipä tuo sävy olekaan sama kuin listoissa.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20149_40926.jpg
Vesikatto suojaa kotisi muita rakenteita
Vesikatteen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on katteen pitkäikäisyys. Muita merkittäviä ominaisuuksia ovat katemateriaalin ulkonäkö, äänettömyys, helppohoitoisuus, keveys sekä asennustyön helppous. Vesikatteen pitää myös sopia talon muiden julkisivumateriaalien muodostamaan kokonaisuuteen; katteen tulisi luontua ulkonäöltään ympäristöönsä. Kunnollinen kattoratkaisu sisältää aina myös katteen ja lämmöneristeen väliin jäävän tuuletustilan. Vesikatoissa yleisin havaittu ongelma on saumojen, läpivientien ja kiinnikkeiden väljentyminen ajan mittaan. Myös lumi ja jää saattavat aiheuttaa ongelmia katteelle ja räystäille.
201111_28726.jpg
Rakennusluvan asiakirjat
Rakennusluvan hakeminen voi tuntua A4-viidakolta ainakin ensikertalaiselle. Usein kysymyksiä herättävät tilanteet, jolloin ei olla aivan varmoja tarvitaanko koko lupaa ollenkaan vai riittääkö esim. toimenpideilmoitus. Mikäli rakennuslupa vaaditaan, mitä kaikkea on huomioitava, jotta riittävä määrä hakemuspapereita saadaan yhdellä kertaa toimitetuksi.
201410_41366.jpg
Hengähdyspaikka arjen kiireiden keskelle
Hongan lomakotimallisto tarjoaa valmiita vaihtoehtoja sekä modernin että perinteisemmän ystävälle. Valmiista mallista on kuitenkin mahdollista muokata yksilöllinen kokonaisuus yhdistelemällä useita malleja keskenään. Vaihtoehtona on myös luoda jotain ihan täysin uutta ja uniikkia.
20225_78121.jpg
Mitä maalämpö maksaa ja paljonko se säästää?
Maalämpö tarjoaa paitsi ekologista myös erityisen vaivatonta lämmitystä – kun maalämpöpumppu on asennettu ja asetukset ohjausyksikköön tehty, lämmitys ei vaadi lisätyötä. Taloudellisesti järkevintä maalämpöön sijoittaminen on silloin, kun lämmitettäviä neliöitä on paljon. Maalämpöpumppu tuo myös turvaa energian hinnanvaihteluihin, sillä se tarvitsee lämmön tuottamiseen vain vähän sähköä.
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
Talon vierusta
Rintamamiestalon laajennukseen katos
Lähtökohtana oli tieto siitä, että talo on alun perin kalliolle rakennettu ja pihalla kallio on paikoin pinnassa näkyvillä. Tällä olettamuksella päädyttiin aloittamaan maarakennustyöt perinteiseen tyyliin, lapiolla kaivamalla. Varsin pian vastaan tulikin kallio.Kaivuutyöt tehtiin lapiolla ja oli kohtia, joissa lapiokin alkoi olla liian järeä työkalu.Yhden pilarin kohdalla piti kaivaa metrin verran soraa pois ja vastaavasti parin anturan päälle saatiin mahtumaan vain yksi harkko. Pilariperustus toteutettiin harkoilla ja pilarikengillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton