• Etusivu
  • LVI

Mitä maalämpö maksaa ja paljonko se säästää?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 31.08.2022
20225_78121.jpg

Maalämpö on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin esimerkiksi ilma-vesilämpö, mutta sen käyttökustannukset ovat edullisemmat.

Maalämpö tarjoaa paitsi ekologista myös erityisen vaivatonta lämmitystä – kun maalämpöpumppu on asennettu ja asetukset ohjausyksikköön tehty, lämmitys ei vaadi lisätyötä. Taloudellisesti järkevintä maalämpöön sijoittaminen on silloin, kun lämmitettäviä neliöitä on paljon. Maalämpöpumppu tuo myös turvaa energian hinnanvaihteluihin, sillä se tarvitsee lämmön tuottamiseen vain vähän sähköä.

Maalämpöpumput ovat erityisen sopivia kohteisiin, joissa lämmitysenergian tarve on suuri. Tällöin myös energialaskun säästö on merkittävä ja maksaa alkuinvestoinnin nopeasti takaisin pienempinä lämmityskuluina. Nykyisin jo yli puoleen uusista omakotitaloista valitaan lämmitysmuodoksi maalämpö.

Lue myös:Energiatehokas ja ekologinen maalämpö voitti lämmitysjärjestelmien puntarissa

Uudiskohteiden lisäksi maalämpöpumput sopivat erinomaisesti moniin saneerauskohteisiin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Maalämpö on energiatehokas, huoleton ja ympäristöystävällinen vaihtoehto esimerkiksi vanhan öljy- tai maakaasulämmityksen korvaajaksi.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kovin ahtaalle tontille tai pohjavesialueelle ei välttämättä ole mahdollista porata maalämpöpumpun vaatimaa energiakaivoa. Maalämmön asennus vaatii aina toimenpideluvan.

Lue myös:Maalämpö, ilma-vesilämpö, hybridilämmitys vai jokin muu? Selvitä, mikä lämmitys sopisi parhaiten sinun kotiisi

Jämä Star RST Inverter on kompaktin kokoinen maalämpöpumppu, joka on varustettu kierroslukuohjatulla inverter-kompressorilla. Se mukautuu automaattisesti vastaamaan talon ja käyttöveden tehon tarvetta, jolloin saavutetaan optimaalinen hyötysuhde ympäri vuoden.
Jämä Star RST Inverter on kompaktin kokoinen maalämpöpumppu, joka on varustettu kierroslukuohjatulla inverter-kompressorilla. Se mukautuu automaattisesti vastaamaan talon ja käyttöveden tehon tarvetta, jolloin saavutetaan optimaalinen hyötysuhde ympäri vuoden.
Johannes Laaksonen kertoo, että maalämmön valintaa puolsivat muun muassa lämmityskustannusten tuntuva pieneneminen, helppous ja huoltovapaus. Uudet laitteet sijoitettiin omakotitalon tekniseen tilaan, josta purettiin vanha öljykattila ja 2 000 litran sisäsäiliö.
Johannes Laaksonen kertoo, että maalämmön valintaa puolsivat muun muassa lämmityskustannusten tuntuva pieneneminen, helppous ja huoltovapaus. Uudet laitteet sijoitettiin omakotitalon tekniseen tilaan, josta purettiin vanha öljykattila ja 2 000 litran sisäsäiliö.

Laaksoset vaihtoivat öljyn maalämpöön

Raisiolaisen Laaksosen perheen vuonna 1991 rakennettu omakotitalo lämpenee nykyisin maalämmöllä. Ennen lopullisen lämmityspäätöksen tekemistä Laaksoset tutkivat netistä useita vaihtoehtoja ja juttelivat samassa tilanteessa olevien tuttujen kanssa. Katso alta video ja lue täältä, miksi öljylämmityksen tilalle valittiin lopulta juuri maalämpö, kuinka lämmitysremontti sujui ja minkä verran se maksoi.

Laaksoset vaihtoivat öljyn maalämpöön

Maalämmön hinta koostuu laitteistosta, asennuksesta ja energiakaivon porauksesta

Maalämpö on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin esimerkiksi ilma-vesilämpö, mutta sen käyttökustannukset ovat pienemmät. Karkeasti arvioiden maalämpö omakotitaloon maksaa noin 17 000–25 000 euroa. Hinta koostuu energiakaivon porauksesta (tai keruuputkiston kaivamisesta), laitteistosta ja asennuksesta.

Mitä syvempi kaivo tarvitaan, sitä enemmän poraus maksaa. Lämpökaivon poraussyvyys määräytyy muun muassa maalämpöpumpun koon mukaan ja on kilowattia kohden yleensä noin 20 metriä. Pienimmille 6 kW:n maalämpöpumpuille voi siis riittää 120-metrinen energiakaivo, kun taas isoimmat tarvitsevat yli 300 metrin poraukset.

Asennushintaan puolestaan vaikuttaa esimerkiksi se, tarvitseeko vanha laitteisto purkaa uuden tieltä. Hintaa voivat nostaa myös mahdolliset lisävarusteet tai isompi käyttövesivaraaja. Haluttaessa koko lämmitysremontti voidaan toteuttaa kätevästi avaimet käteen -periaatteella.

Lataa esite Kaukoran Jämä-maalämpöpumpuista >>>

Maalämpöjärjestelmän tarkan hinta-arvion laskeminen edellyttää kohteen pohjatietojen kartoittamista, jonka pohjalta urakoitsija laatii uudesta lämmitysjärjestelmästä mitoituksen ja tarjouksen.

Maalämpöjärjestelmä säästää lämmityskuluissa parhaimmillaan jopa 80 prosenttia, joten se voi maksaa itsensä takaisin pienentyneinä energiakuluina alle 10 vuodessa. Maalämpöpumppu on myös erinomainen turva energian tuntuvaankin hintavaihteluun, sillä se tarvitsee vain vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.

Maalämpö on sekä käyttökustannuksiltaan edullinen että hyvin vaivaton lämmitysmuoto.
Maalämpö on sekä käyttökustannuksiltaan edullinen että hyvin vaivaton lämmitysmuoto.
Muista Jäspi-lämmitysrahoitus!Jäspi-lämmitysrahoitus on lämmityslaitteen hankintaan ja asennukseen räätälöity luotto, jonka avulla voit maksaa hankintasi sinulle sopivissa kuukausierissä. Rahoitusta on mahdollista hakea koko lämmitysjärjestelmän hankintahinnalle, eli työn osuudelle ja laitehankinnalle.

Rahoituksen lisäksi lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi hakea avustusta. Lue lisää eri tukivaihtoehdoista täällä >>>.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton