• Etusivu
  • Remontti

Magneettikatu 14 palkittu laadukkaasta toteutuksesta

Julkisivut tehty wienerbergerin tiilistä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 28.06.2018
20186_53678.jpg

Rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kera henkivät aitoa funktionalistista ajattomuutta.

Espoon Asunnot Oy:n Magneettikatu 14 on saanut vuoden mittaan lukuisia asuntorakentamisen palkintoja, mutta mitkä tekijät tekevät kohteesta palkitsemisen arvoisen?

Laadukas kerrostalokohde puiston laidalla

Magneettikatu 14 on Espoon Asunnot Oy:n kolmesta kerrostalosta koostuva ARA-vuokrakerrostalokohde Espoon Saunalahdessa. Kohde valmistui vuoden 2017 alussa ja se on suunniteltu sekä pienperheille että pariskunnille. Huoneistokoot vaihtelevat 29,5 neliön yksiöistä 68 neliön kolmioihin. Asumis- ja käyttömukavuutta lisää talojen alla sijaitseva autohalli, yhteiskäyttöön tarkoitetut kerho- ja pesulatilat sekä rakennusten yläkerroksiin sijoittuvat talosaunat. Perustekijöiltään kohde edustaa varsin normaalia keskitasoa, mutta joitakin asioita on onnistuttu tekemään toisin, mikä on johtanut siihen, että kohde on saanut paljon positiivista palautetta ja tunnustusta osakseen.

Hyvä suunnittelu ja tiimityöskentely avainasioita onnistumisessa

Kohteen pääsuunnittelijana toimineen Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:n Veikko Mäkipajan mielestä hyvä asuinkerrostalo koostuu monesta eri osatekijästä. Yleisesti ottaen peruslähtökohta on se, että asuinrakennus ei saa näyttää pelkästään huoneisto-ohjelmasta syntyneeltä, vaan sille on luotava oma vahva luonteensa. Tulee ottaa huomioon sekä asukkaiden tarpeet että arkkitehtuuri. Tässä kohteessa Mäkipaja antoi tunnustusta suunnitteluvaiheen eri osapuolien väliselle hyvälle tiimityöskentelylle, mikä edesauttoi myös laadukkaan lopputuloksen syntymistä. Hyvin tehty suunnittelutyö parantaa väistämättä laatua ja loppupeleissä myös rakennusprojektin kokonaiskustannuksia, olipa kyseessä uudis- tai peruskorjauskohde.

Tiilellä hienostunut ja elinkaarikestävä julkisivu

Magneettikadun suunnittelussa tavoitteena oli laadukas, pitkän elinkaaren omaava ja kohtuuhintainen vuokrakerrostalo, joka täyttäisi myös ARAN laatu- ja kustannusvaatimukset. Kun kohde tehdään hyvistä ja kestävistä materiaaleista, säilyttää se myös teknisen arvonsa pidempään. Esimerkiksi julkisivujen osalta tiili oli luonnollinen vaihtoehto, kun tavoitellaan pitkää elinkaarta ja alhaisia huoltokustannuksia, toteaa Mäkipaja. Tummaksi poltetulla pitkällä tiilellä saatiin rakennuksen alaosiin ajattoman hienostunut leima. Samalla tiili on materiaalina myös elinkaarikestävä ja vähän huoltoa vaativa. Samaa periaatetta noudattaen valittiin ylempien kerrosten vaalean julkisivurappauksen alle lämpörappauksen sijaan myös poltettu savitiili. Kun rappaus on tehty tiilen päälle, ei koko rakennetta tai eristeitä tarvitse rappauksen uusimisen tullessa ajankohtaiseksi kokonaan poistaa.

Magneettikatu 14 on tehty kestämään sekä aikaa että kulutusta. Kohteen julkisivut on tehty puhtaaksimuuraten ja tiilenpäälle rapaten.
Magneettikatu 14 on tehty kestämään sekä aikaa että kulutusta. Kohteen julkisivut on tehty puhtaaksimuuraten ja tiilenpäälle rapaten.

Pyöreät linjat ja pienet yksityiskohdat tehokeinoina

Arkkitehtonisesta näkökulmasta tarkasteltuna on pienillä, mutta samalla myös helposti mieleen jäävillä yksityiskohdilla saatu rakennuskokonaisuuteen peruskerrostalokohteesta poikkeavaa luonnetta. Muurattu tiili mahdollisti kaarevat muodot, jotka antavat keskimmäiselle rakennukselle pyöristettyine sisäpihan kulmineen plastisen aaltomaisen flow-ilmeen. Funktionalististakin henkeä ilmentävillä yksityiskohdilla on saatu aikaan varsin ajaton ilme, jolla kestävien rakenneratkaisujen ohella on varmasti merkitystä rakennuksen arvoa pitkällä ajanjaksolla tarkasteltaessa. Modernia ilmettä valkoiseksi rapattuihin seinäpintoihin on saatu aikaan käyttämällä pohjoisen suuntaan aukeavilla julkisivuilla värilaseja, jotka etenkin iltavalaistuksessa antavat rakennukselle persoonallisen leiman. Pyöreälinjaisen lamellitalon molemmin puolin seisovien, niin ikään valkoiseksi rapattujen, pistetalojen omaa luonnetta on korostettu ylimmissä kerroksissa käytetyllä Rheinzink-peltipinnoituksella, joka tiilen ohella on elinkaarikestävä ja vähän huoltoa vaativa materiaali

Kiinteistönomistajalle elinkaari- ja huoltokustannukset ovat tärkeitä

Kohteen rakennuttajana toimineen Espoon Asunnot Oy:n tavoitteena on toteuttaa noin 400 asuntoa vuosittain. Tämän Espoon kaupungin omistaman rakennuttajaorganisaation lähtökohtana on tuottaa kaupungin alueelle nimenomaan kohtuuhintaisia, vähän huoltoa vaativia ja elinkaareltaan pitkäikäisiä vuokra-asuntoja, joissa myös asukkaat viihtyvät. Koska kohteet toteutetaan 40 vuoden korkotukilainoin, pitää rakennusten rakenteiden kestää mieluummin reilustikin yli tuon laina-ajan.

– Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä ja huoltovapaa elinkaari, kertoo Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä. Materiaalien valinnassa on aina otettava huomioon kunnossapitokustannukset. Suunnittelussa on vältettävä materiaaleja, joiden käytönaikaiset huoltokustannukset ovat suuria. Tästä johtuen esimerkiksi ulkoseinät tehdään ensisijaisesti paikalla muuraamalla. Edellä mainitut kriteerit tulisi olla myös gryndaustuotannon lähtökohtana, mutta koska kohteet eivät jää rakennuttajan haltuun, eivät elinkaarikustannukset useinkaan ole etusijalla asuntoja rakennettaessa. Meillä taas rakenteiden suunnitellut vähimmäiskäyttöiät ovat aina viidestäkymmenestä sataan vuoteen.

Maantasokerroksen julkisivupinnat tehtävä kestäviksi

Erityisesti siellä, missä rakennusosien vaurioitumisherkkyys esimerkiksi ilkivallalle on suurinta, kuten maantasokerroksen julkisivupinnoissa, käytetään julkisivumateriaalina yleensä aina muurausta, julkisivulaattaa tai muuta kestävää materiaalia aina kolmen metrin korkeuteen asti maanpinnasta. Vaikka Magneettikadun rakennuksen alaosassa käytetty pitkistä tummanpuhuvista käsin lyödyistä tiilistä tehty julkisivunosa maksoikin hieman normaalia enemmän, oli se toisaalta myös perusteltua, kun samalla saatiin huoltovapaa ja pitkäikäinen lopputulos. Ylläpito on kuitenkin pitkällä tähtäimellä etusijalla kustannuksia arvioitaessa. Rakennussuunnittelun tavoitteena on aikaansaada hyvätasoisia asuntoja, mutta kohtuukustannuksin. Tähän päästään mm. hyödyntämällä toistoa ja selkeyttä niin rakenteissa kuin rakenneosissakin.

– Vaikka rakennuttamamme asuntotuotanto on valtion korkotuella rakennettua vuokra-asuntotuotantoa, arvostamme toki myös hyvää ja ajatonta arkkitehtuuria, joka Magneettikadussa on erityisen hyvin onnistunut, kiteyttää Räihä.

Espoon Asunnot Oy:n rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä esittelee ylpeänä hienoa palkintokokoelmaa, jonka heidän rakennuttamansa Magneettikatu 14 on saanut näyttävästä arkkitehtuuristaan sekä kohtuuhintaisesta ja elinkaarikestävästä toteutuksestaan.
Espoon Asunnot Oy:n rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä esittelee ylpeänä hienoa palkintokokoelmaa, jonka heidän rakennuttamansa Magneettikatu 14 on saanut näyttävästä arkkitehtuuristaan sekä kohtuuhintaisesta ja elinkaarikestävästä toteutuksestaan.
Magneettikatu 14. pääsuunnittelija Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä käyttää hyvin usein tiiltä julkisivumateriaalina, koska se on kestävä ja ajaton rakennusmateriaali, joka taipuu helposti myös muotoon, josta myös Magneettikatu 14 on hyvä esimerkki.
Magneettikatu 14. pääsuunnittelija Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä käyttää hyvin usein tiiltä julkisivumateriaalina, koska se on kestävä ja ajaton rakennusmateriaali, joka taipuu helposti myös muotoon, josta myös Magneettikatu 14 on hyvä esimerkki.

Julkisivut tehtiin Wienerbergerin tiilistä

Magneettikatu 14 erottuu selvästi perusasuntotuotannosta sekä laadukkaan ajattoman arkkitehtuurinsa että käytettyjen materiaaliensakin puolesta. Tummista pitkistä tiilistä tehty jalusta, sekä sen yläpuolelle tiilen päälle tehty valkoinen rappaus pyöreine muotoineen, ovat olleet niitä palkitsemisperusteita, joita Magneettikadusta on tuotu esille eri palkintoja jaettaessa.

Puhtaaksimuurattu tiili ja tiilen päälle tehty rappaus edustavat Suomen arkkitehtuurissa sitä kestävää ja ajatonta materiaalinkäyttöä, jolla talojamme on rakennettu vuosisatojen ajan. Tiili on säilyttänyt hyvin asemansa niin asunto- kuin julkistenkin rakennusten pintamateriaalina. Wienerberger, joka toimi myös Magneettikatu 14. tiilitoimittajana auttaa niin tiilivalinnoissa kuin muuratun rakenteen teknisiä toteutuksiakin koskevissa asioissa löytämään kuhunkin kohteeseen soveltuvan ratkaisun, olipa kyseessä uudis- tai peruskorjauskohde.

Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14

  • Rakennuttaja: Espoon Asunnot Oy Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
  • Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Jonecon Oy
  • Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
  • Tiilitoimittaja: Wienerberger Oy Ab
  • Julkisivut: paikallamuuratut ja pääosin rapatut
  • Välipohjat: paikallavaletut
  • Kantavat seinät: betonielementtejä
  • Kokonaiskerrosala: 9 480 k-m2
  • Asuntojen kerrosala: 6 900 k-m2
  • Asuntojen lukumäärä: 115 asuntoa
Rakennuksen maantasokerroksen näyttävä julkisivu on muurattu Wienerbergerin pitkistä käsin lyödyistä Wasserstrich-tiilistä.
Rakennuksen maantasokerroksen näyttävä julkisivu on muurattu Wienerbergerin pitkistä käsin lyödyistä Wasserstrich-tiilistä.

Katso Magneettikadun esittelyvideo

Kestävä kivitalo 2017

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton