• Etusivu
  • Talo

Märkätilojen seinät - vedeneristys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.11.2011
201111_28529.jpg

Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan.

Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.

Seinän vedeneristys

Märkätilojen seiniksi soveltuvat parhaiten kiviaineiset seinät, kuten betoni-, kevytbetoni-, kevytsoraharkko- tai tiiliseinät. Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan. Jos rakenteessa on kaksi höyrytiivistä pintaa, kuten saunan ja pesuhuoneen välisessä seinässä, tulee niiden välitilan olla yleensä tuulettuva.

Kiviaineiset seinät tasoitetaan ja oikaistaan märkätiloihin soveltuvalla tasoitteella tai rappauksella. Märkätilan seinään suositellaan samaa vedeneristettä kuin lattiaan edellyttäen, että se soveltuu seinään.

Jos vedeneristykseen seinän ja lattian rajakohtaan tehdään sauma, seinän vedeneristys limitetään lattian seinälle nostetun vedeneristyksen päälle niin, että seinää pitkin valuva vesi ei pääse lattian vedeneristyksen taakse. Lattian vedeneriste nostetaan seinä- ja muille pystypinnoille valmiin lattiapinnan yläpuolelle vähintään 100 mm.

Eristysmateriaalit

Eriste valitaan tapauskohtaisesti. Sillä tulee olla riittävät lujuus-, vesitiiviys- ja joustavuusominaisuudet, riittävä kerrospaksuus ja tartuntalujuus alustaan sekä toisiin ainekerroksiin. Alus- ja päällysrakenteet suunnitellaan vedeneristystarvikkeen valmistajan ohjeiden mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään vedeneristeen joustavuuteen ja kestävyyteen rakennusosien liitoksissa sekä riittävään kerrospaksuuteen. Vedeneristysmateriaaleja ovat nestemäisesti levitettävät vedeneristeet, muovimatto (paksuus vähintään 1mm), eristyslaastit sekä kermieristys.

Läpiviennit seinissä

Vesijohdot on suositeltavaa asentaa pinta-asennuksina yläkautta. Jos seinään tehdään läpivientejä, niiden sijoittamista kosteuden suhteen riskialueille roiskeveden alueelle (1,5 m vesipisteestä) tulisi välttää. Kylpy- ja suihkutilojen rakennuslevyseiniin tehtävät läpivientien reiät tiivistetään tarkoitukseen soveltuvalla elastisella saumausmassalla.

Seinäverhoukset

  • Keraamiset laatat: Seinäverhouksena voidaan käyttää kaakeli-, klinkkeri- ja luonnonkivilaatoitusta. Nurkkasaumat, seinä- ja lattialaatoituksen välinen sauma sekä eri materiaalien rajakohdat tiivistetään yleensä tarkoitukseen soveltuvalla homesuojatulla elastisella saumausmassalla.
  • Muovimattoverhous: Seinänverhouksena voidaan käyttää myös vedeneristyksenä toimivaa muovimattoa. Levyseinien ja muovimaton saumat eivät saa olla samalla kohdalla. Muovimattoeristyksen pystysaumat tehdään maton paksuudesta ja muista ominaisuuksista riippuen limitettyinä tai puskusaumoina hitsaamalla. Vaakasaumoja ei roiskevesialueella sallita. Muovimattoeristyksen saumoja ei saa sijoittaa suihkun kohdalle. Lattianrajassa muovimatto limitetään seinälle nostetun lattian vedeneristeen päälle vähintään 30 mm. Seinän muovimaton ja lattian muovimaton sauma tiivistetään tiivistysmassalla.
  • Puuverhous: Puuverhousta voidaan käyttää märkätiloissa, joissa kosteusrasitus on satunnaista ja vähäistä. Puuverhousta ei suositella seiniin, jotka joutuvat välittömästi veden kanssa kosketuksiin, kuten suihkun, ammeen tai pesualtaan yhteyteen. Puuverhouksen alareuna sijoitetaan vähintään 100-200 mm valmista lattiapintaa ylemmäksi ja limitetään vähintään 50 mm seinälle nostetun lattianpäällysteen päälle.
  • Levyverhoukset: Märkätilojen seinän levyverhous voi olla vedenkestävistä levyistä tehty verhous tai kasettiverhous. Seinän ja verhouksen väliin jätetään tuulettuva ilmarako.
  • Maalaus: Maalattavat pinnat oikaistaan, tasoitetaan ja maalataan kosteudenkestävillä aineilla. Maalauskäsittely voidaan tehdä märkätilan kattoon ja seiniin. Maalausta ei suositella usein kastuville seinäpinnoille.

Vinkkejä kylpyhuoneen ja saunan remontointiin

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Cibes A5000
Kotihissillä sujuvampaa asumista
Asumisen omassa kodissa tulee olla aina helppoa ja esteetöntä. Portaissa nousu voi kuitenkin osoittautua haastavaksi esimerkiksi liikuntarajoitteiden myötä. Myös arjen askareissa tavaroiden ja ostosten kuljettaminen ylä- ja alakerran välillä vaatii ponnisteluja ja voi osoittautua ongelmalliseksi. Kotihissin asentaminen helpottaa elämää huomattavasti ja varmistaa sujuvan asumisen kaikissa tilanteissa.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
200710_7198.jpg
Osaava urakoitsija auttaa
Ammattitaitoinen ilmanvaihtourakoitsija auttaa rakentajaa juuri hänen taloonsa, perheeseensä ja asumistarpeisiinsa soveltuvan ilmanvaihtojärjestelmän valinnassa. Ilmanvaihtokoneen tulee olla tarkasti käyttökohteen mukaan mitoitettu.- Koen ongelmaksi sen, että valmistalopakettiin sisällytetyt ilmanvaihtokoneet ovat usein liian pieniksi mitoitettuja. Ne on usein valittu valmistajien tarjonnan halvimmasta päästä. Ilmanvaihtokoneen tulee myös soveltua valittuun lämmitysmuotoon ja lämmönjakoon. Tämä ei useinkaan ole tiedossa talopakettia valittaessa, sanoo Jorma Luoma, yrittäjä hämeenlinnalaisesta JJA Ilmastointi Oy:stä.Vuonna 1989 perustettu yritys on erikoistunut uudisrakennusten ilmanvaihtourakointiin ja työllistää kolme henkilöä. Yritys toteuttaa hajautettuun ilmanvaihtoon perustuvia ratkaisuja lähinnä Hämeenlinnan läheisyydessä ja pääkaupunkiseudulla. Kohteet ovat sekä pientaloja että kerrostaloja, joissa hajautetut huoneistokohtaiset ilmanvaihtoratkaisut ovat lyöneet itsensä läpi.Jorma Luoma myöntää urakoitsijan joutuvan hankalaan tilanteeseen, kun urakoitsija tulee keskustelemaan rakentajan kanssa ilmanvaihtourakasta kohteeseen, jonne on jo valittu tarpeisiin sopimaton kone.
20157_44028.jpg
PuuMerassa kipsilevyä jopa 22 täysrekallista
Tiesitkö, että Vantaan Kivistöön rakentuneelle vuoden 2015 Asuntomessualueelle rakentui samalla myös Euroopan suurin asuinkäyttöön rakennettu puukerrostalo? Tähän jo omalla tavallaan historialliseen Asuntomessukohteeseen kipsilevyt toimitti Gyproc / Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy.
20198_59261.jpg
Suomalaisten suosikki - Hana, joka säästi vettä jo vuonna 1976
Oras on jo pitkään ollut hanateknologian edelläkävijä. Yksi yrityksen klassikoista, Oras Vega, on Oraksen ensimmäisen vettä ja energiaa säästävän yksivipuisen hanan suora jälkeläinen. Tänä keväänä Oras Vega -hanan päivitetty versio tulee markkinoille muotoilultaan ja toiminnoiltaan uudistettuna. Mallistoon kuuluu laaja valikoima keittiöön ja kylpyhuoneeseen tarkoitettuja tuotteita, joiden design sopii monenlaisiin ympäristöihin.
201412_41988.jpg
Työtä, jonka lopputulos näkyy ja huomataan
TTS – Työtehoseuraon valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS kouluttaa vuosittain noin 10 000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi ja tutkii vuosittain lähes 100 projektin avulla työmenetelmien tehokkuutta, energia- ja ekotehokkuutta, tuottavuutta ja erilaisten menetelmien ja laitteiden toiminnallisuutta. Rakennus- ja kiinteistöala tarjoaa monenlaista työtä ammattilaisille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton