• Etusivu
  • LVI

Osaava urakoitsija auttaa rakentajan hyvään sisäilmaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 14.11.2023
200710_7198.jpg

lmanvaihtourakoitsija Jorma Luoma (vas.) korostaa ilmanvaihtoratkaisun yksilöllistä suunnittelua kohteen ominaisuuksia vastaavaksi ja ilmanvaihtokoneen riittävää tehoa. Hyvä urakoitsija vie työn huolella loppuun asti. Oikealla omakotirakentaja Seppo Papunen, joka päätyi ilmanvaihtoratkaisussaan Vallox 180 -ilmanvaihtokoneeseen.

Ammattitaitoinen ilmanvaihtourakoitsija auttaa rakentajaa juuri hänen taloonsa, perheeseensä ja asumistarpeisiinsa soveltuvan ilmanvaihtojärjestelmän valinnassa. Ilmanvaihtokoneen tulee olla tarkasti käyttökohteen mukaan mitoitettu.

- Koen ongelmaksi sen, että valmistalopakettiin sisällytetyt ilmanvaihtokoneet ovat usein liian pieniksi mitoitettuja. Ne on usein valittu valmistajien tarjonnan halvimmasta päästä. Ilmanvaihtokoneen tulee myös soveltua valittuun lämmitysmuotoon ja lämmönjakoon. Tämä ei useinkaan ole tiedossa talopakettia valittaessa, sanoo Jorma Luoma, yrittäjä hämeenlinnalaisesta JJA Ilmastointi Oy:stä.

Vuonna 1989 perustettu yritys on erikoistunut uudisrakennusten ilmanvaihtourakointiin ja työllistää kolme henkilöä. Yritys toteuttaa hajautettuun ilmanvaihtoon perustuvia ratkaisuja lähinnä Hämeenlinnan läheisyydessä ja pääkaupunkiseudulla. Kohteet ovat sekä pientaloja että kerrostaloja, joissa hajautetut huoneistokohtaiset ilmanvaihtoratkaisut ovat lyöneet itsensä läpi.

Jorma Luoma myöntää urakoitsijan joutuvan hankalaan tilanteeseen, kun urakoitsija tulee keskustelemaan rakentajan kanssa ilmanvaihtourakasta kohteeseen, jonne on jo valittu tarpeisiin sopimaton kone.

Koneen teho mitoitettava riittäväksi

Jorma Luoma urakoi itse vuoden 2007 asuntomessuille lukuisia kohteita ja tutustui messujen talotarjontaan. Ilmanvaihtoratkaisujen suhteen messut eivät hänen mukaansa olleet esimerkiksi kelpaavaa rakentamista. – Ilmeisesti kiire, hintapaineet ja tietämättömyys ajoivat useissa kohteissa valitsemaan isoihin messutaloihin liian pienitehoisia ilmanvaihtolaitteita.

- Liian pienen koneen ongelma on kaksisuuntainen. Joko konetta käytetään tehon puutteen vuoksi koko ajan maksimiteholla, ja joudutaan tämän vuoksi esimerkiksi ääniongelmiin tai äänikysymysten vuoksi tingitään tehosta, jolloin sisäilman laatu huononee ja kosteus- ja huurtumisongelmat alkavat vaivata asunnossa.

Hyvässä ilmanvaihtoratkaisussa on aina mahdollisuus tehostaa koneen käyntiä. Normaalioloissa kone käy noin puoliteholla.

Automaattinen ohjaus kannattaa vaatia

Ilmanvaihtolaitteissa ei kannata Jorma Luoman mielestä tyytyä kaikkein pelkistetyimpiin ratkaisuihin. Talo on tyypillinen "kerran elämässä" -projekti, joten se kannattaa tehdä kunnolla.

- Suositan aina hankkimaan ilmanvaihtolaitteen, jossa automaattinen säätö. Markkinoilla olevissa laitteissa tällaiset säätöominaisuudet ovat Valloxin valmistamissa koneissa. Erityisen tärkeänä pidän asuintaloissa kosteusanturia ja automaattisesti ilmankosteuden mukaan tapahtuvaa säätöä tärkeänä. Ilmanvaihto toimii aina vaadittavalla tasolla, pitää liiallisen kosteuden poissa ja sisäilman hyvälaatuisena. En jaksa uskoa, että arkiasumisessa kaikki perheen jäsenet muistaisivat kylpiessään ja saunoessaan tehostaa ilmanvaihtoa ja sen jälkeen kytkeä laitteen taas normaaliteholle.

Urakoitsijana Jorma Luoma pyrkii valitsemaan laitetoimittajan myös siten, että varaosien saanti on turvattu ja toimitukset tapahtuvat ajallaan. Lisäksi urakoitsijan kannalta on oleellista valmistajan kyky antaa teknistä neuvontaa sitä tarvittaessa.

Jorma Luoma suosittelee vahvasti ilmanvaihtojärjestelmää, jossa on automaattinen säätö. Kosteuden tai hiilidioksidipitoisuuden mukaan automaattisesti ohjautuva ilmanvaihto pitää sisäilman tasaisen laadukkaana ja kosteus- ja huurtumisongelmat poissa paremmin kuin käyttäjien muistin tai viitseliäisyyden mukaan toimiva ohjaus. Vallox-ilmanvaihdon tarpeenmukainen toiminta on myös energaitaloudellinen ratkaisu.
Jorma Luoma suosittelee vahvasti ilmanvaihtojärjestelmää, jossa on automaattinen säätö. Kosteuden tai hiilidioksidipitoisuuden mukaan automaattisesti ohjautuva ilmanvaihto pitää sisäilman tasaisen laadukkaana ja kosteus- ja huurtumisongelmat poissa paremmin kuin käyttäjien muistin tai viitseliäisyyden mukaan toimiva ohjaus. Vallox-ilmanvaihdon tarpeenmukainen toiminta on myös energaitaloudellinen ratkaisu.

Neliöt liiankin tärkeitä

Neliöhinnat ovat korkeita. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa neliöt maksimoidaan asumismukavuuden kustannuksella. Ilmiöllä on vaikutuksensa teknisen tilan ja ilmanvaihdon kanavaratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen.

Teknistä tilaa ei lasketa asuinneliöihin, joten erityisesti sähkölämmitteisissä taloissa se on pieni tai sitä ei ole lainkaan.

- Ilmanvaihdon lisäksi melkein joka taloon asennetaan nykyisin keskuspölynimuri. Talossa pitäisi olla aina tekninen tila tai lämmin varastotila, jonne laitteet voisi sijoittaa.

Ilmanvaihtolaitteen pitäisi aina olla helposti saavutettavissa niin, että suodattimien vaihto olisi kätevästi tehtävissä. Jorma Luoma kertoo törmänneensä kohteisiin, joissa ilmanvaihtokoneet oli sijoitettu niin hankalasti, että ne olivat unohtuneet ja jääneet vuosiksi vaille huoltoa.

- Yksikerroksissa ullakollisissa omakoti-, pari- ja rivitaloissa ilmanvaihtokanavien sijoittaminen on yleensä ongelmatonta. Monikerrosratkaisuissa kanavien sijoittaminen pieniin tiloihin on ongelmallista. Hormit on yleensä mitoitettu millin tarkkuudella. Tikkusuorana asennettu kanavisto mahtuu juuri ja juuri kohteeseen. Tällaisen kanaviston onnistunut toteuttaminen vaatii erityisen ammattitaitoista urakoitsijaa.

Edullisen ja halvan urakoitsijan ero

Jorma Luoma korostaa urakoitsijan valinnan merkitystä hyvän ilmanvaihtoratkaisun aikaansaamisessa. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos joku urakoitsijoista näyttää päällisin puolin oleellisesti muita halvemmalta.

- Hyvä urakoitsija ajaa asukkaan etua ja vie työn loppuun asti. Säätäminen ja käyttöönotto-opastus ovat oleellisia asioita ilmanvaihdon toimivuuden kannalta ja niiden tekeminen kuuluu urakoitsijalle. Halpatoimijoilla ei välttämättä ole edes tarvittavia mittalaitteita. Uuden urakoitsijan löytäminen toisen työn loppuunsaattajaksi on aina vaikeaa ja tulee kalliiksi. Kannattaa muistaa, että viranomaiset edellyttävät todistusta säädön suorittamisesta.

Jorma Luoma kehottaa myös olemaan tarkkana siitä, mitä eri tarjoukset pitävät sisällään. Onko esimerkiksi kanaviston eristys urakoitsijan tehtävä, vai onko se sälytetty rakentajalle. Pahimmassa tapauksessa kanaviston eristys jää rakentajalle ja sitä joutuu tekemään yläpohjan ollessa jo kiinni. Tällöin työ tehdään ahtaassa paikassa ja se on pölyistä ja hankalaa.

Eräänä tarkkailun kohteena kannattaa pitää myös ilmanvaihtojärjestelmän muut osat, kuten esimerkiksi äänenvaimennuslaitteet. Suunnittelijat eivät useinkaan tyypitä näitä laitteita, joten kuluttajan tarkkaavaisuus ja urakoitsijan työmoraali ja ammattiylpeys ratkaisevat asennettavien laitteiden ja materiaalien laadun.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miksi patterit eivät lämpene?
Kysymys:Hei. Kyseessä omakotitalo jossa vesikiertoinen lämmitys öljyllä. 5 patteria on täysin kylminä. (huonelämpötila laskee lähelle 13 ºC kovilla pakkasilla)Olen ilmannut, irrottanut termostaatit, herkistellyt ventiilineuloja, kolkutellut, tarkistanut esisäädöt ja paluuputken ruuviakin rassailtu. Patterit ovat edelleen kylminä. Kylmää vettä tulee, kun ilmaa. Tuloputki on myös täysin kylmä. Talon muut patterit toimivat moitteettomasti. Nämä viisi patteria haarautuvat L-muotoisella haaralla "päälämmin" putkesta ja pattereilla on omat tulo- ja paluuputkensa. Ainut yhdistävä tekijä on tuo haara. Painetta verkostossa tällä hetkellä 1 bar. Kattilan ja patterien korkeusero max 1,5 metriä. Luulisi paineiden olevan riittävät? Paisuntasäiliössä punainen nuoli 1,6 barin kohdalla. Onko siihen asti siis turvallista kokeilla paineiden nostoa? Voisiko tuohon haaraan jäädä jokin ilmatasku joka estää veden kierron? Kattilasta lähtee siis putki josta haarautuu ylöspäin tuo haara jonka kaikki patterit ovat kylmiä. tuosta haarasta noin 1,5 metriä on kaksi haaraa ja niiden perässä olevat patterit kyllä lämpiävät. Eli lämpimän linjan ensimmäisen haaran patterit kylminä. Olisiko jotain vinkkejä mistä ongelmani voi johtua?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton