• Etusivu
  • Rakentaminen

Lumille ja harrastusten ääreen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.12.2008
20081_8475.jpg

Vapaa-ajanasuminen matkailukeskuksissa elää nou-sukautta. Hiihtokeskukset ovat panostaneet latuver-kostoihin ja rinnetoimintoihin sekä lisänneet oheis-palveluja. Parantuneet mahdollisuudet harrastaa ympäri vuoden ovat lisänneet suomalaisten kiinnos-tusta hankkia oma vapaa-ajanasunto mm. pohjoisen lumivarmoilta seuduilta. Eikä mielenkiintoa ole vähen-tänyt se, että hyvällä paikalla sijaitseva mökki on help-po laittaa vuokralle silloin, kun ei sitä itse käytä ja saada vuokratuloa. Ehkä myös suomalaisten vapaa-ajan tottumukset ovat muuttuneet. Rauhaa kaivataan toki edelleen, mutta yhä harvempi haluaa enää kauas palveluista.

Esimerkki kehittyvästä, ympärivuotisesta matkailukes-kuksesta on Syöte, joka sijaitsee noin Kemin korkeu-della, 150 km Oulusta. Yhdystie Pikku-Syötteen ja Iso-Syötteen välillä on valmistunut muodostaen kahdesta matkailukeskuksesta kiinnostavan ja entistä kompak-timman alueen. Paljon toivottu kävelypolku Iso-Syöt-teen huipulta Romekievariin on avattu ja suunnitteilla on virkistysjärvi Safaritalon viereen. Syöteshop-päivit-täistavaramyymälä samoin kuin Pärjänkievarin ravin-tola ovat laajentaneet toimintaansa. Syötteen vahvuu-tena on myös kansallispuisto, jonka palvelurakentei-siin on satsattu paljon viime vuosina, kertoo Laatumaan myyntineuvottelija Tapio Ojala.

Millaisia tontteja Syötteeltä sitten löytyy?

"Hyvin monenlaisia; maisematontteja tunturista rinteiden läheltä ja tasamaan tontteja. Kaikilta on kuitenkin yhteydet latuihin ja polkureitistöön", kertoo Ojala ja jatkaa: "Jos haluaa vuokrata mökkiään, niin kannattaa hakeutua Iso-Syötteen rinteiden läheisyyteen tai Pikku-Syötteelle. Jos tykkää vanhaa mäntypuustoa kasvavasta harjumaisemasta, niin silloin oikea paikka on Pytkynharju." Tonttien rakennusoikeudet alkavat 75 kerrosneliömetristä, mutta myös isoille huviloille tarkoitettuja tontteja on tarjolla. Kaikkiin kohteisiin on rakennettu valmiiksi tiestö, sähköt, vesi- ja jätevesihuolto. Kodin mukavuuksista ei siis tarvitse tinkiä. Tonttien hinnat Syötteellä ovat vielä suhteellisen edulliset; Pytkynharjussa ja Riihikummussa hinnat alkavat noin 8.000 – 9.000 eurosta, Pikku- ja Iso-Syötteellä noin 13.000 – 14.000 eurosta rakennusoikeuden mukaan, opastaa Tapio Ojala. Erinomainen vaihtoehto on myös vuokrata tontti Laatumaalta. Vuokraamalla vapauttaa mukavasti pääomaa vaikka mökin rakentamiseen, tontin vuosivuokrat Syötteellä alkavat 450 eurosta.

Laatumaa tarjoaa aktiivista lomaa haluavalle tontteja tai rakennettuja kohteita seuraavista matkailukeskuksista: Himos, Koli, Tahko, Paljakka, Syöte, Ruka, Salla, Luosto, Levi, Ylläs, Olos ja Saariselkä.

Lisätietoa Laatumaan tonteista...

20072_3589.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20225_78301.jpg
Vanhan keskuspölyn­imurin imuteho hiipuu, kotimaisella ratkaisulla imuroinnin iloa
Toimittajamme kotona Allawayn keskuspölynimuri on ainut alkuperäinen kalustus omakotitalossa, joka on rakennettu vuonna 1988. Talossa on vaihdettu lämmitysmuotoakin matkan varrella, mutta keskuspölynimurille ei ole koskaan tehty mitään. On tullut aika ottaa selvää, miten onnistuu keskuspölynimurin päivitys uuteen.
202011_67436.jpg
Huolehdi kotisi ilmanvaihdosta - ja ohjaa sitä missä ja milloin vain
Toimiva ilmanvaihto ja sopiva lämpötila edistävät sekä talon että asukkaiden hyvinvointia.
20213_69521.jpg
Huomioi routaeristys myös näissä kohdissa!
Routa, tuo joka talvena ilmaantuva ilmiö. Se vääntää, kääntää sekä muokkaa maata mielensä mukaan. Tämä kevät ei taatusti ole ensimmäinen, kun huomaa kompastuessaan, että niin se routa vain jälleen kerran nosti pihakiven kulman ylös.Mutta minne kaikkialle routasuojausta tulee miettiä?
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
20131_33294.jpg
Näin pääset messuille!
Ilmainen messubussi 15 minuutin väleinYhdistä viikonlopun ostosten teko ja messuilla käynti! Myyrmannissa sinua palvelevat monipuoliset kauneuden, terveyden, pukeutumisen ja vapaa-ajan liikkeet, tavaratalot, päivittäistavara-, kodintarvike- ja muut erikoisliikkeet kolmessa kerroksessa.Kauppakeskus Myyrmannista on ilmainen bussikuljetus messuille ja takaisin n. 15 minuutin välein. Bussipysäkki löytyy Iskostorilta Rajatorpantieltä.Tiesithän, että Myyrmannissa on 1 200 ilmaista parkkipaikkaa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton