• Etusivu
  • LVI

Lämpöpumput: Mikä on tehokkaan lämmityksen ja jäähdytyksen salaisuus?

Samuli VesalainenKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Päivitetty 08.12.2023
Vaillant aroTHERM plus_HP19-308984_02 x

© Vaillant

Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?

Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.

Lämpöpumpun perusperiaate ja yleistymisen syy

Miksi ylipäätään tutkia miten lämpöpumppu toimii? Ymmärtämällä lämpöpumppujen toimintaperiaatetta teknisellä tasolla, voimme paremmin arvostaa niiden tehokkuutta ja miettiä kunkin lämpöpumpputyypin sopivimpia käyttökohteita.

Lämpöpumput voivat toimia sekä lämmityksessä että jäähdytyksessä. Lämpöpumpun toiminta perustuu yksinkertaiseen termodynamiikan perusperiaatteeseen: lämmön siirto korkeasta lämpötilasta matalampaan lämpötilaan. Periaate toimii tehokkaasti niin lämmitykseen kuin jäähdytykseenkin.

Info

Info

Esimerkki 1: Lämmitys

Kun haluat lämmittää kotiasi kylmänä talvipäivänä, lämpöpumppu ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta tai maaperästä ja siirtää sen sisätiloihin. Se tekee sen, vaikka ulkona olisi pakkasta. Lämpöpumppu ei tuota lämpöä itse; sen sijaan se siirtää sen kylmäaineen avulla paikasta toiseen.

Info

Info

Esimerkki 2: Jäähdytys

Kesähelteellä lämpöpumppu toimii päinvastoin. Se siirtää lämpöenergiaa sisätiloista esimerkiksi sisäilmasta tai lattiaviilennyksen avulla ja siirtää sen ulos, jolloin sisäilma viilenee. Jälleen kerran, lämpöpumppu ei tuota kylmää itse; se vain siirtää lämpöä pois.

Entä miksi lämpöpumput ovat sitten yleistyneet niin paljon? Ne ovat yleistyneet niiden korkean energiatehokkuuden ansiosta. Energiatehokkuus tarkoittaa lämpöpumppujen yhteydessä sitä, että ne tuottavat enemmän lämpöä tai jäähdytystä verrattuna siihen energiaan, joka niiden käyttöön menee.

Energiatehokkuus ilmoitetaan yleensä COP-arvona (Coefficient of Performance) lämmityksen yhteydessä ja EER-arvona (Energy Efficiency Ratio) jäähdytyksen yhteydessä. Mitä korkeampi COP tai EER, sitä tehokkaampi lämpöpumppu on.

Vaillant lämpöpumput
© Vaillant

Miten lämpöpumppu toimii? Lämpöpumpun toimintaperiaate vaihe vaiheelta

Lämpöpumpun toiminta lähtee laitteen osista, joita ovat ulkoyksikkö, kylmäaine, höyrystin, sisäyksikkö, kompressori, lauhdutin ja paisuntaventtiili. Seuraavassa käymme vaihe vaiheelta läpi miten nämä eri osat luovat kokonaisuuden, jolla otetaan ulkoa lämpöenergiaa sisätiloihin käytettäväksi.

  1. Ulkoyksikön höyrystimessä kylmäaine sitoo lämpöä: Lämpöpumpun prosessi alkaa ulkoyksiköstä, joka vastaa lämpöenergian keräämisestä ulkoilmasta. Lämpöpumpun putkistossa virtaa (ulko- ja sisäyksikön välillä) jäätymätön lämmönsiirtoneste eli kylmäaine, joka sitoo ulkoilman energiaa ulkoyksikössä sijaitsevassa höyrystimessä.
  2. Kylmäaine sitoo lämpöä itseensä: Lämmönsiirtoneste eli kylmäaine on aina kylmempää kuin ympäristön lämpötila, jolloin se kerää lämpöä itseensä. Tästä syystä kylmäaine sitoo lämpöä jopa kylmissä olosuhteissa. Riippuen lämpöpumpun tyypistä, neste eli kylmäaine kiertää sisäyksikön ja ulkoyksikön välillä putkistoa pitkin tai pelkästään ulkoyksikössä.
  3. Kompressori nostaa paineen avulla kylmäaineen lämpötilaa: Lämpöpumpun ydin on kompressori, joka puristaa höyrystyneen kylmäaineen. Kun kylmäaine puristetaan, sen lämpötila nousee merkittävästi. Näin kaasu on erittäin kuumaa.
  4. Sisäyksikön lauhdutin / lämmönvaihdin vastaanottaa lämmön ja siirtää sen käytettäväksi: Kylmäaine kulkee kompressorin jälkeen sisäyksikön lauhduttimeen, jossa se luovuttaa keräämänsä lämpöenergian siellä kulkevaan veteen. Lämpöenergia hyödynnetään tarpeen mukaan joko rakennuksen tai käyttöveden lämmitykseen. Kylmäaine muuttuu tässä vaiheessa nestemäiseksi.
  5. Paisuntaventtiilissä kylmäaine jäähtyy, jonka jälkeen se kiertää jälleen ulkoyksikölle: Lopuksi kylmäaine ohjataan paisuntaventtiiliin, koska paine ja lämpötila ovat vielä liian korkeita, jotta kylmäaine sitoisi tarpeeksi lämpöä. Tämän jälkeen kylmäaine on valmis uuteen kiertoon ulkoyksikölle.

Video: Lämpöpumpun toimintaperiaate

Kotitalouksissa on käytössä pääasiassa neljää erilaista lämpöpumpputyyppiä; ilmavesilämpöpumppu, ilmalämpöpumppu, poistoilmalämpöpumppu ja maalämpöpumppu. Mutta miten näiden toimintaperiaatteet eroavat toisistaan ja missä käyttötarkoituksessa ne ovat parhaimmillaan?

Ilmavesilämpöpumppu (IVLP tai VILP): Yhä yleistyvämpi koko kodin lämmitysratkaisu soveltuu miltei jokaiseen kotiin

Yhä yleistyvämpi ilmavesilämpöpumppu on yksi vaihtoehto koko kodin lämmitysratkaisuksi niin saneeraus- kuin uudiskohteeseenkin, ja se on erinomainen valinta monissa ilmasto-olosuhteissa – jopa pohjoisissa kylmissä olosuhteissa.

Ilma-vesilämpöpumppu eli IVLP tai VILP, käyttää ulkoyksikön avulla ulkoilmaa lämmönlähteenään ja lämpö siirretään sisäyksikön kautta koko kotitalouden lämmitykseen tai jäähdytykseen patteri- tai lattiaputkiston avustuksella.

Ilma-vesilämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa nimensä mukaisesti ilmasta veteen eli ulkoyksikkö on ulkoilmassa, jonka lämpöenergia hyödynnetään sisäyksiköllä joko lämmitysveteen tai käyttöveteen.

Ilmalämpöpumppu (ILP): Huoneeseen tai tilaan viilennyksellä mukavuutta ja lämmityksellä lämmityskustannuksia pienemmäksi

Ilmalämpöpumppu on yksi yleisimmistä lämpöpumpputyypeistä, joka on tavallisesti käytetty yhden sisäyksikön avulla yhden huoneen tai tilan lämmitykseen tai jäähdytykseen näin tasapainottaen rakennuksen jäähdytys- tai lämmitystarpeita.

Ilmalämpöpumppu eli ILP, käyttää myös ulkoilmaa sekä lämmönlähteenä että lämpöenergian poistajana ulkoyksikön avulla. Se voi siis lämmittää tai viilentää sisäilmaa riippuen tarpeesta, ainoastaan kylmäaineen kulkusuunta laitteessa muuttuu.

Lämmitystoiminnolla ulkoa kerätty lämpöenergia luovutetaan sisätiloihin ja vastaavasti viilennystoiminnolla sisältä kerätty lämpöenergia siirretään ulkopuolelle.

Maalämpöpumppu (MLP): Sääolosuhteista huolimatta vakaata ja huoletonta lämmitystä tai viilennystä ympäri vuoden

Maalämpöpumppu eli MLP, tunnettu myös nimellä geotermiset lämpöpumput, hyödyntää maaperän vakaita lämpötiloja ja sopii koko kodin lämmitysratkaisuksi.

Vaikka ulkona olisi kylmä, maaperän syvemmissä kerroksissa lämpötila pysyy vakiona. Näin maalämpöpumppu tarjoaa vakaita ja energiatehokkaita lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja ympäri vuoden.

Maalämpöpumpussa asennetaan maaperään joko lämpökaivo eli energiakaivo tai maakeruupiiri, jota käytetään lämpöenergian lähteenä tai viilentämiseen. Lämpöenergia siirretään putkiston avulla sisäyksikölle edelleen käytettäväksi käyttö- tai lämmitysvedeksi. Talvella hyödynnetään maaperän lämpöä ja vastaavasti kesähelteillä maalämpöpumppu voi toimia myös jäähdytykseen lattiaputkiston tai puhallinkonvektorin avustuksella. Puhallinkonvektori muistuttaa ilmalämpöpumpun sisäyksikköä.

Poistoilmalämpöpumppu (PILP): Kodissa jo olemassa olevan lämpöenergian edelleen hyödyntämistä

Poistoilmalämpöpumppu eli PILP hyödyntää kodin ilmassa jo olemassa olevaa lämpöenergiaa, joka kerätään poistoilmasta ennen kuin se katoaa ulos. Uusimmat poistoilmalämpöpumput ovat niin tehokkaita, että ulos puhallettava ilma lähentelee pakkasasteita, kun ilma on kiertänyt lämpöpumpussa. Omakotitalon rajallisen ilmamäärän takia poistoilmalämpöpumppu tarvitsee avukseen sähkövastuksia.

PILP asennetaan ilmanvaihtokanavien yhteyteen ja se sopii parhaiten uusiin rakennuksiin, joissa on jo ilmanvaihtokanavat. Se sopii myös vanhan ilmanvaihtolaitteen korvaajaksi ja näin edelleen tarpeen mukaan käyttöveden tai rakennuksen lämmitykseen.

Poistoilmalämpöpumpulla saa hoidettua miellyttävän sisäilman, kun laitteella onnistuu talvella sisäilman lämmitys tai vastaavasti kesällä viilennys.

Vaillant lämpöpumput – Valitse kestävää laatua ja pitkä elinkaari

Lämpöpumpun valinnassa kannattaa painottaa laatua – olipa kyseessä uudisrakentaminen tai saneeraus. Kun valitsee saksalaisen Vaillant-lämpöpumpun, voi olla varma, että se täyttää korkeimmat laatustandardit – ja että laite tulee myös toimimaan tulevaisuudessa sekä käyttöiän ajan laadukkaasti.

Saksalaisuus ei tarkoita sitä, että laite on pelkästään suunniteltu keski-Euroopan olosuhteisiin – päinvastoin. Pohjoismaiset olosuhteet ovat huomioitu tuotekehityksessä, jossa testataan laitteet ääriolosuhteissa. Näin varmistetaan laitteen toiminta myös oikeissa ja vaativissa Pohjoismaisissa kylmissä olosuhteissa.

Vaillantilla laatu tarkoittaa kuitenkin vielä enemmän: Vaillant asettaa jatkuvasti uusia standardeja. Esimerkiksi ilmastoystävällisessä lämmityssaneerauksessa lämpöpumpuilla tai ympäristöystävällisillä kylmäaineilla.

Käyttäjä eli se tärkein on loppuviimeksi keskiössä: laitteet suunnitellaan ja optimoidaan ominaisuuksiltaan juuri laitteen käyttäjälle. Kuten etäohjaus ja erityisen hiljainen äänentaso on yksi Vaillant-lämpöpumppujen vahvuuksista.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
käyttövesi
energiansäästö
energiankulutus
ilmalämpöpumppu
maalämpöpumppu
poistoilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20212_68464.jpg
Sään vaihdellessa säädä kotisi lämpötilaa suoraan mobiililaitteestasi
Olosuhteet voivat vaihdella ulkona, mutta kotona olosuhteiden halutaan olla vakaat. Hyödynnä siis käyttäjäystävällisen mobiilisovelluksen ohjausta kotisi lämmityksessä ja lämpötilan hallinnassa suoraan mobiililaitteestasi sijainnistasi riippumatta. Etäohjaus mahdollistaa optimaalisen sisäilman lämpötilan jatkuvasti olosuhteista riippumatta.
20212_68727.jpg
Miten voi alentaa sekä lämmityskuluja että ympäristö­kuormitusta?
Vanhan öljylämmitysjärjestelmän vaihtaminen ympäristöystävällisempään ratkaisuun voi säästää suuriakin summia lämmityskuluissa. Samanaikaisesti voi omaan asumiseen liittyvillä ratkaisuilla tukea kestävää kehitystä. Tehokas Vaillantin ilma-vesilämpöpumppu on tässä yhteydessä ihanteellinen korvaaja ympäristölle vahingolliselle ja kalliille öljylämmitykselle.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton