• Etusivu
  • Talo

Lämmitä mökin tulisija turvallisesti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.03.2007
20073_3740.jpg

Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Talven kylmillään seisseiden mökkienkin lämmittäminen on turvallista, kun se vain tehdään oikein. Tulisijojen ja saunan kiukaan lämmitys on aloitettava varovaisesti ja hissukseen. Vaaralta vältytään, kun noudatetaan perusvarovaisuutta. Tulta ei saa jättää valvomatta, eikä saunassa, varsinkaan kiukaan lähellä, pidä kuivattaa vaatteita. Toimiva palovaroitin pelastaa henkiä. Tarkista sen patterit!

Parhailla keväisillä ulkoilukeleillä koko talven tyhjillään seissyt mökki alkaa taas houkutella kävijöitä. Kylmä mökki pitäisi saada lämpimäksi ja tulisijan avulla se onnistuu, kunhan maltetaan lämmittää turvallisesti. Hetkessä viikkoja kylmänä ollut tulisija ei lämpene – koko mökistä nyt puhumattakaan.

– Tärkeintä on aloittaa lämmittäminen varovasti ja hitaasti. Aluksi pienellä määrällä palavaa paperia tarkastetaan, että hormi vetää. Sitten tulisijaa lämmitetään hitaasti ja varovasti pienillä, kuivilla puilla, vähän kerrallaan, toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen Nuohousalan Keskusliitto ry:stä neuvoo. Täydet pesälliset puuta kylmässä tulisijassa ja hormissa voivat pahimmillaan saada palomuurin, tulisijan tai hormin halkeamaan. Halkeamista tuli voi levitä ympäröiviin rakenteisiin.

Puhdistamaton hormi voi saada aikaan myös pelätyn nokipalon. – Esimerkiksi huono polttoaine ja riittämätön palamisilma aiheuttavat tulisijan pikeentymisen ja nokeentumisen. Seurauksena voi olla nokipalo, jossa savukanaviin ja savupiipun pinnoille tiivistynyt noki ja piki syttyvät, Jyrkiäinen kertoo.

Nokipalo on kuumuutensa takia vaarallinen. Savuhormi voi haljeta ja tuli levitä hormiston lähellä oleviin syttyviin rakenteisiin. Vakuutusyhtiöt edellyttävätkin, että nuohous hoidetaan ajallaan. Vakuutusyhtiö voi jopa evätä korvauksen, jos nuohous on hoidettu puutteellisesti.

Vastuu mökkiläisellä itsellään


– Tulisi muistaa, että myös kesämökkien tulisijat kaipaavat huoltoa. Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Muuhun kuin omaan yksityiseen käyttöön tarkoitetun, säännöllisessä käytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava vuoden välein, Jyrkiäinen muistuttaa.

Sisäministeriön määräysten mukaan rakennuksen omistaja tai haltija huolehtii siitä, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan säännöllisesti. – Kesämökkiläisten olisi oltava aktiivisia nuohouksen suhteen. Jos nuohooja ei ole kolmeen vuoteen käynyt, häneen olisi syytä ottaa heti yhteyttä, Jyrkiäinen kehottaa. Nuohoojaan kannattaa ottaa yhteyttä viipymättä myös, jos tulisija ei vedä kunnolla tai jos tulisijaan taikka hormiin ilmestyy halkeamia.Tulisijojen ja hormien säännöllinen puhdistus takaa, että niihin kertyvästä palamisjätteestä ei koidu palovaaraa, mutta myös, että ne toimivat mahdollisimman tehokkaasti. – Nuohousta voi hyvin verrata auton katsastukseen. Katsastuksessa varmistetaan auton turvallinen ja myös ympäristöä säästävä kunto. Myös nuohous tähtää paloturvallisuuden lisäksi energian taloudelliseen käyttöön, ympäristönsuojeluun ja ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin, Jyrkiäinen lisää.

Kuvassa työtehtäviä asiakkaan kanssa käy läpi nuohooja Anne Aalto, joka miehensä nuohoojamestari Hannu Keinäsen kanssa toimii piirinuohoojana Kuopiossa, Karttulassa, Tervossa ja Vesannolla.
Kuvassa työtehtäviä asiakkaan kanssa käy läpi nuohooja Anne Aalto, joka miehensä nuohoojamestari Hannu Keinäsen kanssa toimii piirinuohoojana Kuopiossa, Karttulassa, Tervossa ja Vesannolla.

Palotarkastukset tarpeen


Nuohousalan keskusliitossa on huolestuneena pantu merkille asuinrakennusten säännöllisten palotarkastusten vähäisyys monissa kunnissa. – Tietojen mukaan sisäministeriö aikoo lakkauttaa asuinrakennusten nykymuotoiset palotarkastukset. Yleisten tarkastusten sijaan ministeriö tarkastuttaisi vuosittain riskikohteet, kuten kaupunkien vuokratalot. Muualla paloturvallisuutta seurattaisiin nuohouksen yhteydessä, kuten Ruotsissa, Jyrkiäinen kertoo.

Säännösten mukaan kaikissa asuinrakennuksissa tulisi suorittaa palotarkastus. Palotarkastusten merkitystä onnettomuuksien ehkäisyssä on heikentänyt mm. se, että tarkastusvälit ovat resurssien puutteessa venyneet kohtuuttoman pitkiksi, jopa kymmeneen vuoteen.

– Vaikka resurssipula on johtanut ikävään tilanteeseen, ratkaisuna säännöllisten palotarkastusten lopettaminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto, ellei korvaavaa järjestelmää löydetä, Jyrkiäinen sanoo. Palotarkastustoiminnan ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyn merkitystä korostavat niin viime vuoden kuin tämän alkuvuodenkin aiempaa synkemmät palokuolematilastot.

Hormien ja tulisijojen nuohouksen lisäksi nuohooja tarkistaa nykyisin myös tulisijoihin ja hormeihin liittyvät suojaetäisyydet sekä tikkaiden ja nuohoustelineiden kunnon. Nuohooja ilmoittaa aina havaitsemistaan vioista ja puutteista kiinteistön omistajalle tai haltijalle sekä opastaa ja neuvoo tulisijan käyttäjiä.

Jyrkiäinen pitääkin hyvänä ajatusta, että asuinrakennusten paloturvallisuuden tarkastus siirtyisi jatkossa entistä enemmän nuohoojien harteille.

Kiinteistön omistajan tai haltijan on myös huolehdittava siitä, että esimerkiksi savuhormille on esteetön ja turvallinen pääsy. Talo- ja lapetikkaiden sekä kattosiltojen tulee olla kiinteitä ja käyttökuntoisia. Katolla nuohooja Anne Aalto.
Kiinteistön omistajan tai haltijan on myös huolehdittava siitä, että esimerkiksi savuhormille on esteetön ja turvallinen pääsy. Talo- ja lapetikkaiden sekä kattosiltojen tulee olla kiinteitä ja käyttökuntoisia. Katolla nuohooja Anne Aalto.
Vuonna 1932 perustettu Nuohousalan Keskusliitto ry kokoaa alansa keskusjärjestönä Suomen yksityisyrittäjinä toimivat nuohoojat työskentelemään ammattitaidon edistämiseksi ja yhteisten etujen valvomiseksi. Sillä on nykyisellään runsaat 300 jäsentä.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20187_53716.jpg
Vierasmökiksi tai työhuoneeksi sopiva mökki
Porin Asuntomessuilla on ensiesittelyssä Honka Kontti -mallisto. Messuilla nähtävien Konttien sisustus on toteutettu yhteistyössä A-lehtien Meilläkotona.fi:n, Secto Designin ja Genelecin kanssa. Konttien sisustuksen on suunnitellut sisustussuunnittelija Maru Hautala, jonka Marulla-blogi on täynnä elämäniloa, tekemisen riemua ja arkista eloa.
200611_674.jpg
Kasvihuoneen voi tehdä myös itse - katso ohjeet
Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.
isä ja lapset leikkimässä sohvalla
Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?
Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.
20181_51350.jpg
Alumiinikourut 90-luvun omakotitaloon
Jyväskyläläisen perheen omakotitalo valmistui vuonna 1990 komealle rantatontille, jollaisia Jyväskylän seudulla oli silloin vielä tarjolla. Siihen aikaan valittiin sadevesijärjestelmiin paljon muovipinnoitettuja teräspeltirännejä, ja sellaisen myös jyväskyläläinen perhe valitsi. Uudempi asia oli silloin, että rännit sai saumattomina, jolloin rännien puhtaanapito oli helpompaa.
20115_25622.jpg
Ilmanvaihdolla
Ilmanvaihdon toimintaperiaateIlmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhdasta ja raitista korvausilmaa. Tämä tapahtuu olohuoneen, makuuhuoneiden ja muiden oleskelutilojen ulkoseiniin sijoitettujen tuloilma- eli korvausilmaventtiilien kautta. Huono, käytetty ilma puolestaan johdetaan ulos keittiössä, vaatehuoneessa, WC:ssa ja kylpyhuoneessa olevista poistoilmaventtiileistä. Käytetty ilma kulkee poistoilmakanavaa pitkin katolle ja sitä kautta ulos. Kun ilmanvaihto toimii, jokaisessa huoneessa on joko korvausilmaventtiili tai poistoilmaventtiili - ei kuitenkaan molempia samassa huoneessa eikä huonetta ilman minkäänlaista venttiiliä. Ilmanvaihdon riittävyyden voit tarkistaa kokeilemalla, pysyykö talouspaperiarkki itsestään kiinni WC:n poistoilmaventtiilin imussa. Poistoventtiili toimii, jos paperi pysyy kiinni venttiilissä. Mikäli näin ei tapahdu, avaa tuuletusikkuna, odota muutama minuutti ja kokeile uudestaan. Jos arkki pysyy nyt, tiedät, että tuloilman määrä ei ole normaalisti riittävä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ikkunat soveltuvat vain lyhytaikaiseen tuuletukseen, eivät jatkuvaan ilmanvaihtoon.Venttiilit Jäsentukusta
200710_7093.jpg
Kermansaven uusi astiasto
Kermasaven uusi Neilikka-astiasto on raikas, tyylikäs ja selkeä. Neilikka sopii moneen kattaukseen: nyt markkinoille tulleet Neilikan reilun kokoinen teekannu ja kaunis kaadin täydentävät kokonaisuuden. Neilikka-astiasto on suunniteltu yhteistyössä Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Taideteollisen muotoilun opiskelijoiden kanssa. Astian pääsuunnittelijat ovat Anni Ylönen ja Riina Åttman. Nuorekkaat, käytännölliset ja ajattomat astiat vastaavat nykytrendien haasteisiin esteettisesti miellyttävillä kokonaisuuksilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton