• Etusivu
  • Varusteet

Pakkasten saapuessa sisäilmasta tulee kuivaa, miten se vaikuttaa terveyteen?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Allaway Oy
Päivitetty 24.11.2023
1920 AdobeStock_562626481

Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.

Miksi sisäilma on liian kuivaa?

Sisäilman kosteus vaihtelee, se ei pysy tasaisena ympäri vuoden. Sisäilman suhteelliseen kosteuteen vaikuttaa myös se, millainen sää, lämpötila ja vuodenaika ulkona on. Talvella kuiva sisäilma erityisesti näkyy, sillä ilma on kuivaa myös ulkona. Kovien pakkasten paukkuessa ulkona, saattaa sisäilman suhteellinen kosteus laskea jopa alle 20 prosentin.

Sisäilman alhainen kosteus on hyvin tyypillistä nykykodeille. Moderneissa asunnoissa on monia tekijöitä, jotka vaikuttavat juurikin ilman kosteusprosenttiin, tästä esimerkkinen tehokas ilmanvaihto sekä koneellistunut pyykinkuivaus ja ruoanlaiton väheneminen asunnoissa. Ihanteellisessa tilanteessa suhteellisen kosteuden tulisi sisäilmassa olla 30-45 prosentin välillä.

Jos epäilet sisäilman olevan kotonasi kuivaa, kannattaa hankkia avuksi luotettava kosteusmittari, jonka avulla suhteellisen kosteuden tarkkailu on helpompaa.

Mitä kuiva sisäilma voi vaikuttaa?

Kuiva sisäilma aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan hengitysteiden, limakalvojen sekä ihon ärsytysoireita.

Ilman ollessa kuivaa myös liman poistuminen hengitysteistä on heikompaa ja sen myötä kasvaa myös mahdollisuus limakalvojen tulehduksiin. Tällainen paikallaan pysyvä lima on ikävä kyllä hyvä kasvualusta erilaisille bakteereille sekä viruksille.

Allergikot voivat havaita omien allergiaoireidensa pahenemista, sillä kuivassa sisäilmassa on kosteaa ilmaa enemmän pölyä.

Myös kodin pinnat sekä irtaimisto oireilee liiallisesta kuivuudesta. Esimerkiksi parkettilattioihin syntyy halkeamia, huonekalujen liitokset aukeilevat ja tekstiilit sähköistyvät.

Heitä hyvästit kuivalle sisäilmalle!

Oheisen linkin takaa löydät muun muassa ohjevideot Ufox U3S ja Ufox HK 2 -malleihin.

Tutustu Ufox ilmankostuttimeen>>

Ufox U3 ilmankostuttimen voi sijoittaa vaikka keittiöön.
Ufox U3 ilmankostuttimen voi sijoittaa vaikka keittiöön.

Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?

Kuivaa sisäilmaa tulisi pyrkiä saamaan kosteammaksi, tai mieluiten yrittää ylläpitää ihanteellista tasoa ympäri vuoden. Koska kuiva ilma ilmenee voimakkaimmin talviseen aikaan, kannattaa yrittää saada nostettua suhteellista kosteutta ihanteelliselle tasolle riittävän varhain aloitetuilla toimenpiteillä. Näin huoneilman kosteusprosentti ei muuttuisi liian radikaalisti.

Mikäli havaitset oireita esimerkiksi nenän limakalvoilla, voit saada nopeaa apua esimerkiksi apteekkien kosteuttavista nenäsumutteista. Toisilla apua tuo myös nenäkannu. Silmien kutiseminen sekä valuminen ovat ikäviä oireita, joihin voi saada apua kosteuttavista silmätipoista.

Oletko tarkistanut kotisi lämpötilan? Sisäilman suhteellista kosteutta on nimittäin mahdollista nostaa hieman laskemalla huoneen lämpötilaa. Toinen helposti toteuttava niksi on kuivata pyykkiä sisätiloissa, jolloin pyykeistä haihtuu kosteutta huonetilaan.

Koko perheelle sopiva ratkaisu on myös höyrystävä ilmankostutin. Juurikin höyrystävä ilmankostutin on ilmankostutintyypeistä paras vaihtoehto, sillä siinä vesi kuumenee riittävästi – toisin sanoen ilman kostuttaminen on hygieenisintä. Ilman kosteutus tapahtuu höyrystämällä, joten ratkaisu on bakteeriton. Isona bonuksena on myös äänettömyys, joten perheen pienimpien yöunet eivät häiriinny.

Ufox ilmankostuttimet kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, jonka ympärillä on reilusti vapaata tilaa ja josta se ei pääse putoamaan. 50 senttimetriä lähemmäs seinää laitetta ei kannata laittaa. Huomioi myös herkät materiaalit sekä laitteet ilmankostuttimen sijoittelussa.

Ilmankostuttimet ovat erittäin käyttäjäystävällisiä, sillä niissä ei ole kuluvia osia. Varsinainen puhdistus kannattaa tehdä laitteeseen suunnitellulla Ufox-puhdistusaineella. Puhdistusaineella saat irrotettua laitteesta vedestä tiivistyneen kalkkikerrostuman sekä muut mahdolliset mineraalit vesisäiliöstä sekä vastuksista. Puhdistusväliä suositellaan vähintään kerran vuodessa – lähinnä keväällä kun laite voidaan laittaa säilytykseen.

Tutustu myös muihin kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin >>

Ufox ilmankostutin ja sen käyttö

  • Terveellinen vesihöyry on bakteeritonta sekä vapaa epäpuhtauksista.
  • Hiljainen laite ei häiritse herkintäkään nukkujaa.
  • Turvallinen käyttää, sillä laitteessa oleva termostaatti kytkee laitteen pois päältä veden päästessä loppumaan
  • Pitkäikäinen sekä helppo käyttää. Säännöllisen puhdistuksen avulla pidennät käyttöikää entisestään.
  • Tuote on sekä suunniteltu että valmistettu Suomessa. Tuttu laatutuote jo vuodesta 1971.
Allaway Oy
Varusteet
asuminen
ilmanvaihto
huoneisto
koti
sisäilma
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

allaway-makuuhuone-keskuspolynimuri-mikropoly
Keskuspölynimurilla raikas ja puhdas sisäilma
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon pystyt imurilla vaikuttamaan kotisi sisäilmaan? Tuskin se ensimmäisenä tuleekaan mieleen silloin, kun imuria on hankkimassa. Sisäilman laadulla on tunnetusti yhteys terveyteen sekä hyvinvointiin, sen myötä ei olekaan samantekevää, millaisilla välineillä kodin sisäilmasta pidetään huolta.
Allaway Vactronicin lataus- ja tyhjennyspiste
Voisitko sinäkin päästä kodin siivoamisessa helpommalla?
Se tunne, kun koti on siisti ja puhdas. Se on hyvin nautinnollinen tunne, eikö vain? Puhtaana säihkyvät lattiat sekä tasot ja jokainen tavara omalla paikallaan. Tällaiseen tilanteeseen pääseminen edellyttää toki vaivannäköä meiltä kodin asukkailta, vai edellyttääkö?Mitäpä jos ottaisit älykkään sekä arkea helpottavan lähestymistavan siivoukseen?
20203_63639.jpg
Vaivaako katupöly? - ilmankostutin auttaa oireisiin
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja kutisevilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa.Erityisesti katupölystä kärsivät astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
Moderni mustavalkoinen keittiö
Sisustus
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
20193_56891.jpg
Tehokasta lämmöntalteenottoa ja viilennystä ilmanvaihdolla
Uusissa ilmanvaihtokoneissa on ollut jo jonkin aikaa LTO (lämmöntalteenotto), joka hyödyntää poistuvan ilman sisältämää lämpöenergiaa tuloilman lämmittämiseen. Tällöin ilmanvaihtokone säästää lämmityskustannuksissa. Mikäli ilmanvaihtokone on varustettu poistoilmalämpöpumpulla, se on tavallista LTO-konetta tehokkaampi.Poistoilmalämpöpumpulla voidaan myös tarvittaessa ottaa lämpöä tuloilmasta eli viilentää tuloilmaa helteillä. Lämpöpumpulla viilentäminen poistaa myös kosteutta ilmasta, mikä parantaa asunnon viihtyisyyteen ja suojaa rakenteita.Ilmanvaihdon yksi tärkeimmistä tehtävistä on liiallisen kosteuden poisto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton