• Etusivu
  • Piha

KIRJAESITTELYMikko Mansikka: Pihoja ihmisille - kivikorttelien vihreät keitaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.06.2015
20121_29159.jpg

Multikustannus

Kaupunkien suurten umpikorttelien sisällä, rakennusmuurien kätköissä, on suojaisia ja usein laajojakin piha-alueita. Avariksi ja yhtenäisiksi suunnitellut ulkotilat on pilkottu raja-aidoin ja täytetty erilaisilla rakennelmilla tai asfaltoitu parkkipaikoiksi.

Arkkitehti Mikko Mansikka on tutkinut, miten kaupunkien laiminlyödyt korttelipihat voidaan palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä eli asukkaitten virkistykseen. Onnistuneet esimerkit muista Pohjoismaista osoittavat, että kaupungin, kiinteistöjen ja asukkaiden yhteistyöllä ja hyvällä suunnittelulla on mahdollista toteuttaa monenlaisia ihmisläheisiä ja luonnonmukaisia ratkaisuja.

Kirjassa käydään läpi kaupunkipihojen historiaa ja uusia, ekologisia suunnitteluperiaatteita sekä annetaan ohjeita onnistuneen pihahankkeen valmisteluun ja läpiviemiseen.

Kirja on suunnattu erityisesti taloyhtiöille, asukasyhdistyksille ja kaikille kaupunkipihojen elävöittämisestä kiinnostuneille. Upeat värikuvat motivoivat pohtimaan oman korttelin potentiaalia.

ISBN 952-468-102-1
1. painos 2006
Sidottu, 172 sivua

Sisällysluettelo

Kirjan sisällysluettelo näyttää tiivistetysti seuraavalta; (suluissa sivut)ja kursiivilla sisällön kuvaus:

Aluksi (sivut 7-8)

Tervetuloa pihakatselmukseen (9-12)

Korven ja puutarhan valtataistelu (13-16)
Puutarhan tulo Suomeen ja kaupunkipihan historiaa

Näkemys ja tahto (17-34)
Aluerakentamisen taustalla erilaisia näkemyksiä

Pihaparannuksen lähtökohtia (35-38)

Lyhyt ympäristöoppi (39-44)

Kansalaisrohkeutta (45-54)
Ympäristötietoutta ja uusia ajatuksia

Innostusta Tanskasta (55-66)

Käyttöpihasta elämyspihaan (67-76)
Tilasuunnittelua ja elämysarvoja

Piharyhmän työkalupakki (77-112)
Ideoidaan, suunnitellaan, toteutetaan - ja lopuksi ollaan valmiissa pihassa

Ekologian pelisäännöt (113-118)

Ekologisia kokeiluja (119-150)

  • Tanskan Enghave Plads - lintuja asfaltin tilalle
  • Hollannin De Bikkershof - kuin maalla
  • Tukholman vihreät pihat: ympäristöoppia asukkaille
  • Kokemuksia käytännöstä

Toimintapolku pähkinänkuoressa

(151-156)


  • Ensimmäinen rasti: Tee aloite!
  • Toinen rasti: Ideoi!
  • Kolmas rasti: Kerää tietoa!
  • Neljäs rasti: Suunnittele!
  • Viides rasti: Toteuta!
  • Kuudes rasti: Nauti!

Kaupunkipihan tulevaisuus

(157-158)

Kirjallisuutta, yhteystietoja, Sammandrag, Kuvaluettelo

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20172_48235.jpg
Näin rakentuu ullakon lämmöneristys - Katso video
Kylmän ullakon lämmöneristäminen on monessa rakennuksessa järkevä keino hankkia käyttökelpoista lisätilaa. Myös käytössä olevan ullakon lisäeristäminen Therma TP10 Vintti-Iita -menetelmällä voi tuoda huomattavat säästöt energiankulutukseen. Huonosti eristettyjen ullakkotilojen kautta syntyvät lämpöhäviöt ovat monessa talossa huomattavat.
20152_42279.jpg
Julkisivua kosteudelta suojaava rappaus
Seinä pysyy kuivanaRapatussa seinässä näkyy toisinaan kosteusläikkiä, kun sadevesi tai ilmankosteus on päässyt pinnoitteen alla olevaan rakenteeseen. Weber VarmaRappaus pitää kosteuden rakenteen ulkopuolella. Kuituvahvistettua sementtilaastia sekä silikaattipinnoitetta, joka kapillaarista veden imeytymistä vähentäviä aineita, sisältävä laasti pienentää sadeveden kulkeutumisen julkisivun läpi alla olevaan rakenteeseen.
200712_7638.jpg
Puzer Easy
Pieni ja tehokas Puzer Easy on maaliman ensimmäinen kiinteästi asennettava imuri. Se on helppo sijoittaa mihin tahansa asuntoon helpottamaan kodin puhtaanapitoa ja parantamaan asumisen laatua. Pienikokoinen imuri mahtuu vaikkapa keittiön tai eteisen kaappiin tai siivouskomeroon.Imuroitaessa letku kytketään suoraan imuriin, voit myös halutessasi asentaa lisäimurasian/rasioita esimerkiksi komeron seinään tai muualle huoneistoon, jolloin komeron oven voi pitää suljettuna. Tehokas imu ja HEPA 12 -suodatusjärjestelmä pitää huolen siitä että pölyt ja roskat päätyvät pölypussiin ja poistoilma on varmasti puhdasta. Tyylikkään muotoilun ansiosta imurin voi asentaa myös näkyvälle paikalle.
201312_37349.jpg
KIRJAESITTELY:Kari Rantanen: Suomalainen miehuuskoe
- Omakotirakentajan päiväkirjaJos elämässäsi ei ole tarpeeksi haasteita ja jännitystä, rakenna itsellesi omakotitalo!
villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton