• Etusivu
  • Rakentaminen

Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina

Esteetön ja itsenäinen arki on jokaisen oikeus

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 08.12.2023
villa-mikael-ja-esteetön-asuminen-1920x1080

Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?

Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.

Villa Mikael - esteetön älykoti esimerkkinä

Villa Mikael valmistui Tuusulan asuntomessuille Mikael Turtiaisen kodiksi. Mikael vammautui vakavasti vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa, ja hänellä on henkilökohtainen avustaja auttamassa arjessa. Villa Mikaelin kotiautomaatioratkaisut tukevat paitsi arkea myös kuntoutumista. Mikaelin henkilökohtainen avustaja asuu samassa pihapiirissä omassa talossaan.

Mikaelin isä, Petri Turtiainen, kertoo perheen olevan erittäin tyytyväisiä kotiautomaation monipuolisuuteen. Erilaiset tilanteet voidaan automatisoida, kuten esimerkiksi ilta-aikaan, joissa avustajan vuoro loppuu – tällöin valaistus siirtyy automaattisesti yötilaan, ovet menevät lukkoon, ja hälytykset aktivoituvat - kaikki ilman erillistä toimenpidettä.

– Kun kaikki käy automaattisesti, asuminen on helppoa. Ja vaikka avustajalla olisi sijainen, hänen ei tarvitse erikseen miettiä, mitä pitäisi sammuttaa tai laittaa päälle, Petri Turtiainen selittää.

Villa Mikael onkin erinomainen esimerkki siitä, miten kotiautomaatioon tarkoitettua ABB-free@homejärjestelmää voidaan hyödyntää esteettömyyden tukemiseen ja edistää itsenäistä asumista. Tässä kodissa aistiesteettömyys ja turvallisuus ovat keskeisiä.

Valaistus on avainasemassa aistiesteettömässä Villa Mikaelissa. ABB-free@home mahdollistaa valojen monipuolisen ohjauksen eri tavoin: esim. ajastetusti, manuaalisesti tai mobiililaitteiden sijainnin perusteella. Valot voidaan kytkeä, sammuttaa tai himmentää yksittäin tai ryhmissä. Valaistusta voidaan ohjata myös liikkeen ja läsnäolon perusteella, mukautuen päivä- ja kellonaikoihin sekä jopa auringon liikkeisiin. Tämä takaa, että valaistus on aina optimaalinen ympäristön tarpeiden mukaan.

Sijaintiin perustuvat toiminnot tuovat käytännöllisyyttä, esimerkiksi ohjaamalla kodin automaattisesti poissa-tilaan, kun asukkaat ovat poistuneet kotoa. Villa Mikaelissa on huomioitu myös avustajakoiran tarpeet moottoroidulla koiranluukulla, joka mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ulos ja sisälle.

Kodinohjausjärjestelmä tarvitsee sähköä toimiakseen. Siksi Villa Mikaelissa käytetään UPS-varavirtalaitetta, joka varmistaa järjestelmän toiminnan myös sähkökatkojen aikana. Tämä takaa, että automaatio toimii katkeamatta kaikissa olosuhteissa.

Petri Turtiainen näkee kotiautomaation mahdollisuudet laajasti. Hän suunnittelee esimerkiksi ilmanvaihdon säätämistä hiilidioksidi- ja kosteusanturien avulla, yhdistämällä ne free@home-järjestelmään.

punainen pöytälamppu punaisella pöydällä ja lampun vieressä on koko huoneen valaistuksen säätönappulat

Katso video Villa Mikaelista

Huvila & Huussi Asuntomessuilla -ohjelman juontajat Mikko Vesanen ja Ellen Jokíkunnas esittelevät Villa Mikaelin toimintoja.

ABB free@home helpottamaan esteetöntä arkea

Valaistus, Lämmitys ja Sälekaihtimet

Valaistus on avainasemassa esteettömän kodin luomisessa. ABB-free@home tarjoaa monipuolisia toimintoja, kuten valojen ohjaus yksittäin tai ryhmissä sekä liikkeen ja läsnäolon perusteella. Valaistuksen ohjaus auringon liikkeiden mukaan on myös mahdollista. Tämä tarkoittaa, että valaistus mukautuu automaattisesti ympäristöön, mikä on erityisen hyödyllistä näkövammaisille.

Ääniohjaus

Ääniohjaus tekee kotiautomaatiosta entistä saavutettavampaa ja käyttäjäystävällisempää. ABB-free@home tukee pilvipohjaista Amazon Alexa -puheohjausta, joka mahdollistaa kodin toimintojen ohjaamisen äänikomentojen avulla. Tämä helpottaa kodin toimintojen hallintaa ilman tarvetta fyysiseen kosketukseen tai monimutkaisiin komentoihin.

Turvallisuus ja sijaintipalvelut

ABB-free@home-järjestelmässä voidaan toteuttaa sijaintiin perustuvia ohjauksia, esimerkiksi kotona/poissa-ohjaukset. Kodin lämpötilan, hälytysten ja vedentulon asetukset muuttuvat tällöin sen mukaan, onko kaikki asukkaat poissa, vai onko joku kotona.

Helppo muokattavuus

Yksi kotiautomaation suuri etu on helppo muokattavuus. Käyttäjä voi ohjelmoida järjestelmän toimimaan juuri omien tarpeidensa mukaan. Tilanneohjauksia voi luoda ja muokata itse helpon käyttöliittymän avulla, eikä sähköasentajaa tarvita muutosten tekemiseen. Tilanneohjaukset voivat olla erilaisia yhdistelmiä valaistuksen, pistorasioiden, hälytysten, ovi- ja ikkunasensorien, liiketunnistimien, ajastuksien, verhojen, kaihtimien ja markiisien, sähkökäyttöisten ovien ja lukitusten, sähköauton latauksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon ym. toimintojen ohjauksia.

Sääasema ohjaa toimintoja

Sääaseman avulla saadaan toteutettua säähän pohjautuvia ohjauksia, jotka ovat erityisen hyödyllisiä esimerkiksi markiisien kanssa, jotka kovalla tuulella voidaan nostaa ylös automaattisesti.

Info

Info

Kotiautomaatio yleistyy jo kovaa vauhtia, ja se on erittäin hyvä apu, kun halutaan auttaa kaikkia asukkaita saavuttamaan esteetön ja itsenäinen arki kotona. Se on askel kohti parempaa elämänlaatua kaikille.

ABB Oy
Rakentaminen
asuminen
kodinohjaus
automaatio
sähkö
kotiautomaatio
älykoti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

kesäinen kuva loviisan asuntomessujen talosta villa havet joka on meren rannalla
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.
äiti istuu olohuoneen lattialla ja lapsi hartioilla. molemmat katselevat tietokoneen ruutua
Kotiautomaation mahdollisuudet: Mitä kaikkea voit ohjata ja automatisoida kodissasi?
Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.
20213_69415.jpg
Sähköistys mukavuustasolle myös loma-asunnossa
Vapaa-ajan asuminen on muuttunut viime vuosina ainakin loma-asuntojen sijainnin ja varustelutason osalta. Nykyään halutaan vapaa-ajan asunnot lähelle vaikkapa laskettelurinteitä tai golfkenttiä. Myös etätyöskentely on siirtynyt mökeille Ja kaiken tasoiset mökit tekevätkin nyt kauppansa juuri etätyöskentelytarkoituksiin. Iso osa mökeistä kaipaa kuitenkin pientä päivitystä, ennen kuin ne soveltuvat etätyöskentelyyn.
20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
neljähenkinen perhe on lähdössä kotoa. isä ja äiti laittavat lapsille kenkiä jalkaan eteisessä polvillaan
Miten paljon kotiautomaatiosta on apua vaikka liikuntarajoitteiselle?
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Kotiautomaatiosta löytyy apu kaikkeen tähän, mutta tiesitkö, miten paljon kotiautomaatiosta saattaa olla apua myös liikuntarajoitteiselle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton