• Etusivu
  • Piha

Kaunis portti johdattaa puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20217_71578.jpg

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta.

Pihaportti on ensimmäinen asia, jonka kotiin saapuja sekä satunnainen vierailija näkee. Siinä missä eteinen on kodin käyntikortti, voisi portin mieltää vastaavaksi käyntikortiksi puutarhaan. Se antaa ensivaikutelman siitä, minkä tyylinen pihasi on ja pidetäänkö puutarhasta huolta.

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta. Lisäksi aidattu piha tuo turvaa myös perheen pienimmille sekä lemmikeille. Mikäli puutarhaasi ympäröi jo aita, suunnittele portti päärakennuksen, olemassa olevan aidan sekä piha-alueen tyyliin sekä mittasuhteisiin sopivaksi.

Mitä ennalta täytyy miettiä?

Lähde liikkeelle käytännön tarpeesta. Onko tarkoitus, että yhdestä portista kulkevat sekä ajoneuvot että jalankulkijat? Mikäli portti on tarkoitettu niin sanottuun yhteiskäyttöön, tulee huomioida ajoneuvojen tarvitsema leveys.

Etsi omaa silmääsi miellyttäviä malleja. Pidätkö suoraviivaisesta vai kaarevasta, onko portti umpinainen vai raoilla varustettu? Voit suunnitella porttimalleja paperille ja hahmotella samalla myös mittasuhteita. Porttimalleja on olemassa valmiita lukuisia ja ainahan voit ideoida persoonallisen portin omien mieltymystesi mukaiseksi. Piirustuksen pohjalta on myös helpompi mieltää rakennusmateriaalien menekki.

Tee tukevat perustukset

Jotta tuleva portti ei heilu eikä kallistele säidenvaihteluiden tai maan routimisen vuoksi, tulee portin pylväät kaivaa riittävälle syvyydelle, aina routimissyvyyteen asti, mikäli portin alla oleva maa on routivaa.

Tarvittaessa pylväille voi valaa myös perustukset tai vaihtoehtoisesti käyttää teräksestä valmistettuja erillisiä tukia. Terästuessa ei tarvita kaivuu- eikä valutöitä, vaan teräksinen kärki lyödään tiukasti maahan.

Lukuvinkki liittyen valamiseen:Weberin uutuus Pihabetoni; näppärä apu pieniin valutöihin

Valitse materiaalit huolella

Porttien rakennusmateriaaliksi tarvitset puutavaraa, jonka määrä määräytyy luonnollisesti laatimasi suunnitelman sekä toteutuvan portin koon mukaan. Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa. On makuasia, haluatko käyttää painekyllästettyä puuta vai et. Mikäli et halua käyttää painekyllästettyä puuta, tulee silloin ottaa huomioon myös portin säänkestävyys ja varauduttava huoltotöihin säännöllisesti.
Erityisesti portin tolppiin suositellaan käytettäväksi painekyllästettyä puuta, vaikka itse porttiin valitsisikin erimerkiksi valmiiksi pohjamaalattua hienosahattua puutavaraa.

Puutavaran lisäksi tarvitset vielä:

  • Saranat
  • Salpa
  • Pultteja
  • Muttereita
  • Ruuveja

Muista, että näiden tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kestääkseen säätä.

Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.
Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.

Huomioi rakentaessasi:

Mikäli olet rakentamassa yksittäistä porttia, voidaan sen leveydeksi arvioida normaalisti 90 cm. Korkeus on yleensä sama, mitä jo olemassa olevassa tai tulevassa aidassa, jolloin kokonaisuus on tasapainoisen näköinen. Mikäli kulkuaukon tarvitsee olla leveämpi, kannattaa harkita porttiparin rakentamista.

Laudoittaessasi portin pystyyn tai vaakaan muista lisätä runkoon joko vinotuki tai vaihtoehtoisesti ristikko. Nämä lisätyt rakenteet tukevat porttia ja estävät sitä painumasta sekä vääntymästä. Jos haluat porttirakenteeseesi vielä enemmän tukea, käytä läpimeneviä pultteja sekä saranoita, jotka ulottuvat koko portin leveydelle. Näin rasitusta ei kohdistu yksittäisiin kohtiin.

Huolellisuus on kaiken a ja o. Muista vanha sanonta: mittaa kahdesti, leikkaa vain kerran. Käytä siis viistoihin pintoihin apunasi suorakulmaa tai suuntapiirrintä helpottaaksesi omaa työtäsi.

Lukuvinkki työkaluihin:Boschin näppärät työkalut avuksi

Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.
Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.

Viimeistele pintakäsittelyllä

On sanomattakin selvää, että pihan portti joutuu kovalle koetukselle seisoessaan paikoillaan ja kokiessaan kesän helteet ja talven tuiskut. Sateen sekä tuulen tuiverruksen lisäksi portin kuntoa koettelee myös mekaaninen kulutus.

Älä siis unohda viimeistellä uutta porttiasi, vaan panosta puuosien asianmukaiseen ja huolelliseen pintakäsittelyyn. Homeenestoaineella voidaan ehkäistä mahdollinen puupinnan homekasvu.

Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.
Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.

Pintakäsittelyä kaipaa myös painekyllästetty puu, toki vasta kun puu on kuivunut riittävästi. Helppo muistisääntö on, että varhain keväällä rakennetun voi käsitellä loppukesällä, mutta jos portin rakennus on tapahtunut vasta kesällä tai syksyllä, kannattaa käsittely jättää seuraavaan kesään.

Käsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat sekä peittävät puunsuojat sekä tietysti ulkokäyttöön kehitetyt maalit. Mikäli et ole varma, mikä käsittely olisi paras vaihtoehto, kannattaa rohkeasti pyytää apua rautakaupoista tai maaliliikkeistä. On tärkeää muistaa käsitellä kaikki osat huolellisesti, erityisesti lautojen päät. Käsittele portti ennen saranoiden sekä salvan asentamista. Älä kuitenkaan unohda, että myös metalliosat tulee käsitellä huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.

Lukuvinkki: Jos haluat valkoisen portin sijasta vanhoista hirsiladoista tutun pehmeän harmaan sävyn myös porttiisi, se on mahdollista toteuttaa helposti ilman suolahappoja tai erillisiä myrkkyjä. Tutustu vesiohenteiseen puupintoihin tarkoitettuun tuotteeseen.

Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.
Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20083_9837.jpg
Cello-tapetit kotiin, jossa mieli lepää
Maailmat ideoittesi mukaanCello on K-raudan ja Rautian oma sisustusmerkki. Cellon idea on luoda inspiroivia sisustuskokonaisuuksia, jotka auttavat asiakasta toteuttamaan parempaa asumista. Cello on enemmän kuin upeita tuotteita - Cello on upeita kokonaisuuksia.Asiakkaan valintoja helpotamme kokoamalla yhteensopivia tuotteita neljän tyylisuunnan alle. Asiakkaan on vaivatonta tehdä oman maun mukaisia valintoja ja koota niistä haluttu kokonaisuus. Tee koti, jossa mieli lepää.
todella vanha ja tumma sauna. Saunassa on hirsiseinät, lauteilla puinen kiulu ja alumiininen kauha sekä vihta
Suunnittele ja mitoita sauna oikein
Ennen saunan pääasiana oli istumapaikka ja että saunaan pääsi konstilla millä hyvänsä. Onneksi nyt kiinnitetään huomiota myös saunan mitoitukseen, viihtyvyyteen sekä käytännöllisyyteen.Omasta saunasta halutaan tehdä omistajansa näköinen, viihtyisä keidas ja kodin ilmeeseen sopiva kokonaisuus. Tyylin ja materiaalien lisäksi saunan suunnittelua ohjaavat saunan koko sekä oven ja kiukaan paikka. Sen jälkeen päästään suunnittelemaan lauteita sekä muita sisustusratkaisuja. Kun haluttu tyyli ja käyttötarve ovat selvillä, vaihtoehtoja riittää.Saunan suunnittelu ei ole rakettitiedettä. Rakentajan neuvoilla pääset saunan suunnittelussa jo pitkälle.
200611_681.jpg
Tee se itse - Reunuslaatat
Tee Se Itse -palstaltalöydät lisää ideoita ja ohjeita.Tutustu, ihastu ja ota mallia - tai jalosta ideoita entistä paremmiksi!
20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
8_P_24170.jpg
Nyt on hyvä aika rakentaa
Rakentamisen kustannukset laskussa, työvoimaa ja palveluja enemmän ja helpommin saatavillaRakentamisen kysynnän voimakas lasku suosii asunnon rakentajia ja korjaajia. Kysynnän pieneneminen laskee niin rakennustuotteiden kuin myytävien asuntojen hintoja. Samalla myös työvoimaa sekä suunnittelu- ja rakennuspalveluja on entistä helpommin saatavilla. Lisäksi valtion myöntämät kotitalousvähennykset ja korjausavustukset kannustavat korjaamiseen.Rakentamisen pyörät pyörivät vielä melko vilkkaasti, mutta vauhti hiljenee nopeasti. Hiljeneminen kohdistuu pääasiassa uudistalonrakentamiseen, mutta myös infrarakentamiseen. Korjausrakentamisen näkymät ovat paremmat.Alkaneen vuoden alamäki on jo varmistunut, kun viime vuonna käynnistettiin uusia talonrakennushankkeita noin 20 prosenttia edellisvuotta vähemmän, ja sama vauhti jatkuu kuluvanakin vuonna. Suurin lasku rakentamisessa Suomessa on edessä toimitilasektorilla, jossa viime vuoden määrät olivat kaikkien aikojen huipputasolla. Nyt on tulossa äkkipysähdys, kun uusien tilojen tarve on poistunut aivan valtaosalta yrityksiä, mutta ensi syksyyn saakka valmistuu yhä kasvava määrä uusia toimitiloja. Lisäksi erityisesti ulkomaiset sijoittajat ovat vetäytyneet markkinoilta. Pirkanmaalla toimitilarakentamisen näkymät ovat kuitenkin paljon keskimääräistä paremmat.Julkinen rakentaminen on valopilkku. Viime vuonna käynnistyi julkisia hankkeita aiempaa enemmän. Kuluvana vuonna valtio ja erityisesti suuret kunnat investoivat rakennuksiin aiempaa enemmän. Kuntien tilanne myös rakentamisen suhteen vuonna 2010 on sen sijaan hyvinkin ongelmallinen.Korjausrakentamisen näkymät ovat onneksi tässä tilanteessa myönteiset. Kotitalousvähennysten kasvattaminen ja asunto-osakeyhtiöiden korjausavustukset ovat vauhdittamassa korjaamista. Keskeistä on myös, että nyt löytyy tekijöitä aiempaa paremmin ja hinnat ovat laskussa. Toimitilakorjauksissa näkymät ovat heikommat. Vuokratiloja ei korjata, koska korjaaminenkaan ei takaa vuokralaisten saamista tiloihin.Viime vuosien ylikysyntä rakennus- ja kiinteistöalalla on nostanut sekä määrät että hinnat monin osin epäterveen korkeiksi. Hyvässä kysyntätilanteessa rakentamisen kustannukset ovat nousseet selkeästi esimerkiksi kuluttajahintoja nopeammin. Asuntojen hyvä kysyntä on nostanut käytettyjen asuntojen hintoja 2000-luvulla 50–60 prosenttia. Luku on suuri, mutta kansainvälisesti katsoen hyvinkin kohtuullinen. Niinpä asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä laskussa lähes kaikkialla maailmassa. Laskuodotukset kuluvana vuonna ovat Euroopassa 10–20 prosentin luokkaa, joissakin maissa jopa enemmänkin.Rakennustuotteiden hinnat ovat nousseet selkeästi työvoimakustannuksia enemmän. Monien rakennustuotteiden hinnat ovatkin laskusuunnassa. Talouskasvun pysähtyminen maailmalla on saanut raaka-aineiden hinnat laskuun viime syksyn jälkeen. Rakentamisessa käytetään valtavia määriä materiaaleja, joten raaka-aineiden hinnoilla on suuri merkitys. Rakentamisen ja rakennustuotteiden kannalta tärkeä öljyn hinta on laskenut alle puoleen huippulukemista. Niin on käynyt myös monien muiden raaka-aineiden hinnoille. Sahatavaran hinta on jo laskenut noin 20 prosenttia vuoden 2007 huipputasolta, mutta on edelleen melko korkealla tasolla esimerkiksi 2000-luvun alkuvuosiin verrattuna.Ylikapasiteetin tuoma kova kilpailu asiakkaista näkyy myös urakoiden, rakennuspalvelujen ja tarvikkeiden hintojen laskuna. Hintojen laskuodotukset ovat suurimmat uusien talojen rakentamisessa. Myös tonttihinnat ovat kääntyneet laskuun.Hinnat ovat laskussa, mutta kannattaako jäädä odottamaan niiden laskemista edelleen? Vastausta on vaikea antaa. Toistaiseksi talousennusteita on kirjattu jatkuvasti alaspäin. Toisaalta taloutta elvytetään kaikkialla maailmassa valtavin panostuksin. Kun luottamus tulevaisuuteen alkaa parantua, alkaa kysyntä elpyä. Käänteen ajankohtaa on kuitenkin vaikea ennakoida.Rakentamisessa näkymät ovat kuitenkin siinä määrin heikot, että rakentamisen kääntyminen plussalle on muutaman vuoden päässä. Töitä on vähän kapasiteettiin nähden, ja hintakilpailu on kovaa. Kysyntä ei yllätä eivätkä hinnat karkaa lähiaikoina. Jos tarve ja edellytykset rakentamiselle ovat olemassa, on hyvä rakentamisaika alkanut ja ostajan markkinat jatkuvat ilmeisimmin muutaman vuoden. Myös rakentamispäätöksen tuomat työllisyysvaikutukset ovat nyt tärkeitä. Putkiremonttipuolella tulee kuitenkin toimia nopeasti, koska 10 prosentin korjausavustuksen saaminen edellyttää hankkeen käynnistämistä tänä vuonna. Putkiremonttien tekijöille riittää kysyntää.Käytettyjen asuntojen hintaodotusten suhteen faktat kertovat sitä, että uusia myymättömiä asuntoja on nyt selvästi vähemmän kuin 1990-luvun alun lamatilanteessa, korot ovat nyt todella pienet verrattuna sen aikaisiin yli 10 prosentin lainakorkoihin ja käytettävissä olevat tulot ovat kasvussa niillä, joiden työpaikka pysyy. Niinpä 1990-luvun alkua vastaavaan asuntojen hintaromahdukseen ei näyttäisi olevan perusteita. Silloinhan hinnat laskivat n. 3 vuoden ajan ja pysyivät pohjilla 3 vuotta. Tammikuun luottamusindikaattoreissa oli nähtävissä lievä plusmerkki kuluttajien asunnonostoaikomuksissa sekä lainanottoaikomuksissa. Luottohanojen kiristyminen tuo kuitenkin epävarmuutta asuntolainan saamiseen.
13_P_24901.jpg
Tiilipiipun muuraus
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton