• Etusivu
  • Talo

Kastellin Plazia tarjoaa modernin pohjaratkaisun Keittiökulttuurin muutos innoitti suunnitteluun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 06.10.2008
200810_13459.jpg

Uudessa elämäntavassa ruuanlaitosta on tullut yksi harrastuksista.

Viime vuosina muuttunut keittiökulttuurimme on antanut vaikutteita Kastellin uuden Plazia-malliston suunnitteluun. Tuloksena syntyi uudenlainen pohjaratkaisu, joka mahdollistaa nykyaikaisen elämäntavan – ruoanlaitto on nyt sosiaalinen tapahtuma ja erillinen saunaosasto voi toimia kesämökkinä. Arkkitehdin mukaan mallisto ilmentää muutosta, joka ajattelutavassamme asumisesta on tapahtunut.

Plazia-malliston takana on arkkitehti Kirsti Sintonen. Hän kertoo, että suunnittelun lähtökohtana oli löytää mahdollisimman nykyaikainen ratkaisu, jossa saunatilat olisivat selkeästi irrotettuna päärakennuksesta. Ajatuksena on, että saunatilat voivat toimia kesämökin korvikkeena. Toisaalta idean takana on miellyttävä muisto entisistä ajoista, jolloin sauna oli aina pihan perällä.
– Tieto siitä on geeneissämme edelleen, Sintonen romantisoi.

Toinen lähtökohta malliston suunnittelulle oli arkkitehdin havainto keittiön funktion muuttumisesta. Perinteisessä pohjaratkaisussa on erillinen keittiö, jossa ruuanlaittaja on piilossa. Uudessa elämäntavassa ruuanlaitosta on tullut yksi harrastuksista. Malliston johtotähtenä onkin iso olokeittiö, joka avautuu korkeiden ikkunoiden kautta yhdeksi kokonaisuudeksi pihatilojen kanssa.

– Ruokailuun liittyvä kulttuuri on muuttunut viime vuosina täysin ja ruuanvalmistus on muuttunut tavallaan estradilla olemiseksi. Modernissa keittiössä on iso pöytä, jonka ympärille kokoonnutaan. Jotkut laittavat ruokaa ja muut pitävät seuraa. Keittiö ja olohuone muodostavat yhteisen ison tilan, jossa osa saattaa istua sohvalla ja osa kattaa ruokapöytää. Kaikki haluavat olla yhdessä, Sintonen kuvailee modernin olokeittiön ilmapiiriä.

Iso pöytä toimii erinomaisesti arjessa. Toisessa päässä syödään ja luetaan lehteä, toisessa puolestaan voidaan tehdä vaikkapa läksyjä.
– Vaikka pöydällä on kaikki asiat näkyvillä, se ei haittaa. Joskus ne siitä siivotaan, hän nauraa.

Sintonen toteaa, että uusimpien keittiöiden tilasuunnittelu ja keittiökalusteiden tyyli on jo suunniteltu uuteen elämäntapaan sopivaksi, mutta talotehtaiden mallistossa muutos ei vielä näkynyt. Ajatuksen pohjalta syntyi mallisto, jossa tärkeimpään osaan nousee talon pohjaratkaisu.

Kastellin Plazia-mallistossa on kahdeksan erilaista versiota.
Kastellin Plazia-mallistossa on kahdeksan erilaista versiota.

Mallistosta vaihtoehtoja eri tarpeisiin

– Voin kuvitella, että Plaziasta innostuvat ihmiset eivät ole tietyn ikäisiä. Mieluumminkin heitä yhdistää kiinnostus ruokakulttuurin ja yhdessä olemiseen. Tämän malliston pohjaratkaisu tarjoaa siihen aineksia, Kirsti Sintonen sanoo.

Plazia-mallistossa on kahdeksan erilaista versiota. Muun muassa malliston neljän makuuhuoneen kodissa on 128 m2:n huoneistoala. Talo sopii erinomaisesti myös kapealle tontille. Sisäänkäynti on talon päädyssä, suojaavan sisääntulokatoksen alla. Korkeat, lattiaan asti ulottuvat ikkunat antavat tiloihin runsaasti valoa ja luovat modernia ilmettä. Saunatilat on suunniteltu väljiksi ja viihtyisiksi. Kodinhoitohuoneessa on reilusti tilaa talousaskareille ja pukutilasta on suora yhteys vilvoitteluterassille.

Joissakin Plazia-malleissa on erikoisuutena saunaosasto erillisessä piharakennuksessa. Saunan laaja terassi palvelee viihtyisänä vilvoittelupaikkana, kesäterassina ja turvallisena lasten leikkipaikkana.

Kastellin Plazia-malliston takana on arkkitehti Kirsti Sintonen. "Tämän päivän elämään sopiva pohjaratkaisu on malliston juju", hän sanoo.
Kastellin Plazia-malliston takana on arkkitehti Kirsti Sintonen. "Tämän päivän elämään sopiva pohjaratkaisu on malliston juju", hän sanoo.

Plazia-malliston talon voi valita 1-, 1,5- tai 2-kerroksisena, mutta pohja sisältää aina ison olokeittiön, joka avautuu selkeästi isolle ulkoterassille. Oleskelutilaan avautuvasta eteisestä ei mennä makuutiloihin, vaan makuuhuoneet avautuvat myös isoon olokeittiöön. Kaksikerroksisessa talossa portaat johtavat yläkertaan olohuoneesta.

– Tämän päivän elämään sopiva pohjaratkaisu on malliston juju, jo vuodesta 2000 Kastellin kanssa yhteistyötä tehnyt Sintonen korostaa.

Lisätietoa Kastelli-taloista...

Lisätietoa Plazia-mallistosta...

Kastelli-talot Oy on suomalainen talo- ja huvilatoimittaja. Yritys kuuluu Harjavalta-konserniin, jonka liikevaihto oli 180 miljoonaa euroa vuonna 2007. Kastelli on ollut alansa markkinajohtajana Suomessa vuodesta 1994. Viime vuonna Kastelli-talot toimitti noin 1600 talo- ja huvilapakettia eri puolille Suomea. www.kastelli.fi

Kastelli-Talot Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20081_7971.jpg
Ainutlaatuinen savikattotiiliuutuus-Smaragd
Monier savikattotiilituotteista uusin on ainutlaatuinen, laattamainen Smaragd-tiili. Smaragd antaa talolle yksilöllisen ja modernin tyylikkään ilmeen. Smaragdissa yhdistyvät moderniulkoasu ja tekninen toimivuus. Ulkoisesti se on täysin uudennäköinen kattotiili. Valmistusmenetelmiltään Smaragd kuitenkin noudattaa savitiilien perinteitä ja on siten laatuominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Jos tavoitteena on ylellinen, näyttävä ja pitkäikäinen kattoratkaisu, valinta on silloin Smaragd-savikattotiili.
1426_258570227_201031295635.jpg
Reiätön valokate on tiivis sateensuoja
Klik! ja tiivistä tuli. Fastlock-valokate asennetaan putkisaumakiinnityksellä, jolloin ruuvireikiä läpi katteen ei tarvita. Valokate valmistetaan polykarbonaatista, joka säilyttää kirkkautensa vuodesta toiseen. Valokate soveltuu terassien ja autokatosten kattamiseen - miksei myös sisääntulokatoksen.Fastlock Canopy on samaa materiaalia kuin valokate. Kaarevan muotonsa ansiosta voit tehdä sillä ovikatoksen, jonka päälle ei lumi keräänny.
20093_15669.jpg
Jyväskylän yliopisto tutki
Naisten kokemus mukaan perheasuntojen suunnitteluunLapsen kehitykseen ja perheen vuorovaikutukseen ei ole suomalaisessa asuntosuunnittelussa kiinnitetty riittävästi huomiota. Jotta nämä lapsiperheen hyvinvoinnin kannalta keskeiset tekijät muistettaisiin, tulisi varttuneiden naisten elämänkokemus ottaa käyttöön perheasuntojen suunnittelussa, toteaa psykologian professori Lea Pulkkisen johtama tutkimus Talo lapsiperheelle.Jyväskylän yliopiston Agora Centerissä tehty tutkimus toteutettiin neljän tutkijan – Lea Pulkkisen, Minna Pärtön, Anna-Liisa Lyyran ja Mikko Kamppilan - voimin TEKESin rahoittamana. Tilaajana oli Suomen johtava pientalonrakentaja Kastelli-talot Oy.Talo lapsiperheelle -tutkimusta varten pyydettiin Vaasan Asuntomessuilla Kastellin Aika -talossa vierailleita arvioimaan näkemäänsä. Vastauksia käytiin läpi 15 000 hengeltä. Lisäksi 150 kävijältä kysyttiin syventävää tietoa. Aineistoa saatiin myös yhdeksän sellaisen perheen haastattelusta, jotka olivat jo valinneet asunnokseen Kastellin Aika-malliston talon.Kastellin Aika-mallisto julkistettiin vuonna 2006. Sen valmistelussa yhdistettiin arkkitehtien kokemus käsityksiin lasten turvallisuudesta ja virikkeellisestä kasvuympäristöstä. Aiheen asiantuntijana ryhmässä toimi Lea Pulkkinen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton