• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastelli-talo Lempäälään, 2.osa:Suunnitelmista kohti rakennuslupaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 03.09.2012
20172_48419.jpg
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Lue myös edellinen osa: Tontista talosuunnitelmiin


Tarjousta oli tähän mennessä käsitelty kolmessa eri tapaamisessa Kastellin ja rakentajaperheen kesken, naapureita kuultu suullisesti ja lisäksi paikan päällä tontilla oli käyty varmistamassa, että talo sopisi tontille. Nyt olisi aika tehdä

hankintasopimus

.

Hankkeen yksityiskohdat hahmottuvat

Hankintasopimus Kastellilla merkitsee, että kaikki projektiin liittyvät paperit käydään vielä kerran läpi ja niiden sisältöön pureudutaan yksityiskohtaisesti; mitä myyjä on tarjonnut ja mitä rakentajaperhe valinnut? Myös rakentamisen aikataulu määritellään hankintasopimusvaiheessa.

Myyntipäällikkö Marja Jantunen Kastellilta kertoo, että tällöin käydään läpi mm. ikkuna- ja oviluettelot sekä energia-asiat. Tässä talossa ikkunapinta-alaa olikin reilusti, sillä ruokailu- ja olohuone oli suunniteltu korkeiksi tiloiksi.

- Kun huoneistoalaa on yli 170 m2, mietitään ilman muuta mm. uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. On selvää, ettei päälämmitysmuodoksi tämän kokoiseen uudisrakennukseen valita enää nykyisin suoraa sähköä. Energiapäätöksiin vaikuttaa myös se, miten vapaasti talo voidaan sijoittaa tontille. Tässä tapauksessahan kaava antoi vapauden energiankulutuksen kannalta ihanteellisiin ilmansuuntiin, Jantunen toteaa.

Lämmitysmuodoksi perhe valitsi maalämmön sekä tulevan talonsa kohtalaisen reilun koon että porakaivolla tehtävään maalämpöön hyvin soveltuvan tontin vuoksi. Lisäksi uusiutuvat energiamuodot olivat perheelle tärkeä arvovalinta.

20172_48420.jpg

Edunvalvojat ja suunnittelijat selville

Kun hankintasopimus on tehty, rakennuttajaperheen on aika palkata vastaava työnjohtaja, pääsuunnittelija, ym. edunvalvojat ja suunnittelijat. Vastaava työnjohtaja huolehtii siitä, että rakentamisen aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaiselle ja vastaa siitä, että rakennustyöt suoritetaan myönnetyn luvan mukaisesti. Pääsuunnittelija huolehtii puolestaan suunnittelun kokonaisuudesta. Sama henkilö voi toimia sekä pääsuunnittelijana että vastaavana työnjohtajana.

Lisäksi on palkattava KVV-työnjohtaja, joka valvoo, että kaikki työt tehdään määräysten ja ohjeiden mukaan. Perustussuunnittelija tarvitaan suunnittelemaan perustukset Kastellin perustuksen mittaohjeen, perustamistapalausunnon tai pohjatutkimuksen perusteella. Tarvittaessa perustussuunnittelija on myös yhteydessä pohjatutkijaan. Tässä tapauksessa perustamistapalausunto syntyi kuitenkin nopeasti pidemmittä tutkimuksitta, sillä tontti oli hyvin ongelmaton.

Joissain kunnissa vaaditaan myös vastaava rakennesuunnittelija. Myös turvallisuuskoordinaattori pitää joko palkata erikseen tai tehtävää voi hoitaa vastaava työnjohtaja.

Lopulliset pääpiirustukset valmistuvat

Hankintasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen arkkitehdille annetaan lupa piirtää talon lopulliset pääpiirustukset. Pääpiirustusten (tarkistuskuvat) kanssa rakennuttajaperhe käy vielä kerran kaikki naapurit läpi. Kun naapureita on kuultu, he antavat nimikirjoituksensa ja hanke saa kirjallisen suostumuksen.

- Hankintasopimusvaiheessa asiakas saa Kastellilta mukaansa laatupalaverin tarkastusasialistan, josta hän näkee, mitä kaikkea pitää selvittää ja tehdä ennen seuraavaa tapaamista. Laatupalaverin tarkistusasialista on yksityiskohtainen rasti ruutuun –luettelo, jossa käydään läpi seikkaperäisesti kakki projektin eri osa-alueet tarkistuskuvista huonetiloihin ja kaupan sisältöön. Tekemistä on paljon, joten lista on keskeinen projektinhallinnan työkalu, Jantunen kertoo.

Laatupalaverissa päätökset hankkeen yksityiskohdista lukitaan kiinni. Rakennuttajaperhe ja Kastellin edustaja käyvät läpi tarkistuskuvat ja toimistussisällön tarkistusasialistan mukaisesti. Tässä vaiheessa rakennuttajan on tiedettävä mm. palkattavien edunvalvojien ja suunnittelijoiden nimet sekä tuotava palaveriin rakennuslupakuvien laatimista varten tarvittavat tonttikartat liitteineen. Lisäksi tarvitaan vesi- ja viemäriliittymien tiedot paikalliselta vesilaitokselta. Rakennuttajan on myös selvitettävä, onko kaavassa erityisvaatimuksia esim. palomääräysten tai lentomelun suhteen. Myös päätökset mm. vesipisteistä on tehtävä nyt.

Jos kyseessä on Kastellin Muuttovalmis talo, laatupalaverissa lukitaan myös sellaiset yksityiskohdat kuin sisustusmateriaalit, sähköpisteet, laatat ym. Laatupalaveri on toisin sanoen todellinen deadline, jossa päätetään lopullinen toimitussisältö. Projekti käydään kohta kohdalta läpi asiakkaalle aikaisemmin annetun tarkistuslistan kanssa. Näin varmistutaan siitä, että toimituksesta tulee virheetön ja että rakennuttajaperhe on tyytyväinen Kastellin toimitukseen.

20172_48421.jpg

Kohti rakennuslupaa!

Asiakas hyväksyy ja hyväksyttää tarkistuskuvat rakennuslupaviranomaisilla sekä ilmoittaa hyväksymisestä Kastelli-kauppiaalle. Tämän jälkeen Kastellin suunnitteluosasto laatii lopulliset rakennuslupakuvat noin viikon kuluttua luonnosten hyväksynnästä. Kastellin toimitukseen kuuluu myös suunnitteluvaiheen energiatodistus, joka liitetään mukaan rakennuslupa-asiakirjoihin. Todistus päivitetään tarvittaessa rakennuksen käyttöönottovaiheessa.

Rakennuslupakuvat toimitetaan rakennusvalvontaan rakennuslupakäsittelyyn, minkä jälkeen jäädään odottamaan rakennuslupaa. Rakennusluvan käsittely vie keskimäärin pari kuukautta, jona aikana Kastelli ei vielä lähde tuotantosuunnitteluun.

- On aina mahdollista, että rakennuslupaa ei syystä tai toisesta tulekaan, minkä vuoksi tuotantosuunnittelu ennen lupaa olisi menemistä merta edemmäs kalaan. Joskus, kun rakennetaan hyvin tiiviisti, voi esimerkiksi palomääräyksiä tulla vielä lupavaiheessa esille. Lupaa odottaessaan rakennuttajaperhe ehtii kuitenkin tehdä paljon tärkeää suunnittelu- ja selvitystyötä. Kädet ristissä lupaa ei kannata odottaa, Jantunen toteaa.

Seuraavassa jaksossa kerromme, miten perhe hyödynsi rakennusluvan odotteluajan!

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20132_33756.jpg
Kalliot valitsivat terassin katteeksi Fastlock Uni -valokatteen
Terassin katteeksi valittiin Icopalin valokateAntti ja Eveliina Kallio päättivät hankkia tontin ja talopaketin, jonka voisi viimeistellä juuri oman maun mukaan. Sopiva tontti löytyi Tuusulasta, päiväkodin ja koulun läheisyydestä. Talopaketin perusmallia muokattiin muun muassa nostamalla sisäkattoja ja vaihtamalla terassin päälle tulevan katteen materiaali tiilestä valokatteeksi.Tontti löytyi keväällä 2010, ja rakennusprojekti aloitettiin maaliskuussa 2011. Tällöin käynnistyi pohjan tekeminen. Toukokuussa päästiin asentamaan terassin valokatetta.- Alkuperäisessä suunnitelmassa terassin katteena oli suoraan katosta jatkuva tiilikatteinen lippa. Se olisi aikalailla pimentänyt terassin puoleisia huoneita ja koko oleskelutilaa, kertoo Antti Kallio.Tuotteet verkkokaupasta >>
20212_68874.jpg
Viisi helppoa päivitystä kodin kylpyhuoneeseen
Onko ajatuksenasi kohentaa kotia, näyttääkö kylpyhuone kulahtaneelta? Vuonna 2020 peräti yli kuusi kymmenestä eurooppalaisesta suunnitteli oman kylpyhuoneensa remontointia. Tarjoamme tässä viisi vinkkiä, miten päivittää oma kylpyhuone vastaamaan jopa korostettuja hygieniavaatimuksia.
20224_77744.jpg
Mökin terassin lasittaminen on järkevää
Mökit sijaitsevat usein järven tai meren rannalla ja ovat monesti tuulisia paikkoja. Jos mökin kuisti aukeaa järvelle tai merelle, sielläkin puhaltaa. Olipa kyseessä perinteinen hirsimökki tai moderni huvila, lasiterassista saa mökille suojaisan ja mieluisan lisätilan moneen käyttöön. Näin kävi myös Matti Valkeisen kohteessa Karstulassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton