• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastelli-talo Lempäälään1. osa: Tontista talosuunnitelmiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 03.09.2012
20172_48412.jpg

Starttipalaverissa rakentajaperhe kävi Kastellin edustajan kanssa läpi prosessin kaikki tulevat vaiheet. Vaikka tarvittavien palaverien määrä vaihtelee tapauskohtaisesti, neuvottelut, sopimukset ja tarkistukset noudattavat periaatteessa aina samaa järjestystä.

Uudessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Alussa oli vain rakentajaperhe, tontti ja toiveet, joiden konkretisoimiseksi sovittiin suunnitteluaika Kastellin kanssa. Toivelista tarkentui ja sai uusia toiveita ympärilleen Kastellin myyntipäällikkö Marja Jantusen haastatellessa rakentajaperhettä. Kun taustatiedot oli koottu, istuttiin starttipalaveriin hahmottelemaan mm. budjettia, aikataulua ja talomallia.

Räätälöity talo vakiorakenteilla

Rakentajaperhe ja Kastellin edustaja huomasivat jo ensimmäisessä tapaamisessa, että kaikki halutut yksityiskohdat löytyivät hyvinkin Kastellin talomalleista, mutta niin täysin ei onnistanut, että ne olisivat sisältyneet samaan valmiiseen kokonaisuuteen; sen sijaan yhdestä talomallista löytyi jokin haluttu piirre, toisesta mallista toinen ja kolmannesta lisää. Puolikasta unelmaa ei kuitenkaan haluttu rakentaa - kyseessä oli kuitenkin jo toinen perheen oma talo ja pohjana ensimmäisen itse rakennetun kodin tuoma asumiskokemus.

Kastellilla vaihtoehtoja kuitenkin onneksi jokaiselle rakentajalle – myös niille, jotka haluavat suunnitella itse. Eri talomalleista koottiin kaikki toiveita vastaavat yksityiskohdat samaan taloon. Kohteesta tuli siten täysin räätälöity, mutta silti Kastellin vakiorakenteilla toteutettu.

Tontti antoi suunnittelijoille tavallista suuremman vapauden, sillä kaavassa ei ollut rajoituksia esim. sille, miten päin talo tontille sijoitettaisiin. Kastellin myyntipäällikkö Marja Jantunen ehdotti rakentajaperheelle, että talosta tulisi L-mallinen – näin saataisiin juuri kyseessä olevalle tontille niin energiatehokkuuden kuin asumismukavuudenkin kannalta paras ratkaisu. L-malli toisi omaa rauhaa myös siinä tapauksessa, jos viereiselle, vielä rakentamattomalle tontille joskus ryhdyttäisiin rakentamaan.

Siinä se on, tulevan kodin tontti.
Siinä se on, tulevan kodin tontti.

Pohjaratkaisu hioutuu

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen Kastellin arkkitehti teki ensimmäiset luonnokset tulevasta talosta. Toisessa suunnittelutapaamisessa nämä luonnokset muuttuivat vielä paljon. Mm. lasten huoneet haluttiin vierekkäin ja vanhempien makuuhuone haluttiin keittiön lähelle selkeästi erilleen lastenhuoneista. Suurimman muutoksen koki kuitenkin sisääntulo, joka siirtyi talon päädystä pitkälle sivulle. Marja Jantunen hahmotteli muutokset luonnosten päälle, ja arkkitehti pääsi uudelleen työn ääreen. Kolmannella tapaamisella uudet luonnokset muuttuivat enää vähän, jolloin päästiin käymään läpi tarjousta.

Koska kyseessä oli vanhan alueen täydennysrakentaminen, edellytti rakentaminen suunnitteluvaiheessa myös naapurien kuulemista. "Lyhyen kaavan mukaan" toimien rakentajaperhe olisi näyttänyt naapureille vasta lopulliset pääpiirustukset hankintasopimuksen jälkeen, mutta nyt kunta oli suositellut naapurien läpikäymistä jo etukäteen. Niinpä perheen äiti Elina kiersi naapurustossa jo luonnosten kanssa pyytäen jokaiselta suullisen suostumuksen hankkeelle.

Talo tontille - mutta miten päin?

Tonttikäynnillä varmistettiin vielä, että talo sopii tontille. Mm. suuret puut, avokallio ja painanne vaikuttivat talon sijoittamiseen tontilla. Isot ikkunat haluttiin suunnata etelään ja länteen, mikä osoittautui mahdolliseksi. Tonttikäynti näytti rakennushankkeelle suotuisia tuulia: talo voitaisiin sijoittaa tontille energiankulutuksen kannalta ihanteellisella tavalla.

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
202110_73035.jpg
Viikon sisustusidea: Suomalaisten ikisuosikki vaaleansininen tekee paluun
Vihreä väri on pitänyt suosituimman korostusvärin valtikkaa jo muutaman vuotta, mutta nyt on aika siirtää valtikka vaaleansiniselle. Tumma vihreä on tehnyt huoneistamme tunnelmallisia ja nyt sinisellä saadaan taas tilantuntua aikaan.Vaaleansininen ei ole enää pelkkä vauvojen etuoikeus, jos sitä nyt koskaan on edes niin ajateltu.
20081_7799.jpg
Maanvaraisen lattian toimiva rakenne vaatii oikeat tuotteet
Maanvaraisen lattian ongelmana voi olla maaperässä olevan kosteuden tunkeutuminen lattiarakenteeseen. Ongelmia voivat aiheuttaa sekä kapillaarinen vedennousu että maaperästä rakenteisiin nouseva kosteus. Ongelma poistuu valitsemalla maanvaraisen lattian alle oikean kiviaineksen, joka katkaisee vedennousun. Tällainen tuote on Ruduksen Kapillaarikatkosepeli. Oikein suunnitellussa lattiarakenteessa kosteuskaan ei aiheuta rakenteen vaurioitumista.Lisätietoa kiviaineksista
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuvalmiussuunnitelma
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma pitää sisällään taloyhtiön juoksevien maksujen kattamisen osakkailta saatavilla korvauksilla, joista yleisimpiä ovat taloyhtiön vastike-, vuokra- ja käyttökorvaukset. Suurin osa taloyhtiöön tulevista maksuista on säännöllisiä, joko kuukausittain tai kerran pari vuodessa erääntyviä. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksut, sähkö, jätehuoltomaksut, vakuutusmaksut sekä kiinteistöverot ja säännöllisesti tapahtuvat laitehuollot.Lainojen lyhennykset ja korot on kirjattu takaisinmaksusuunnitelmaan, joten ne ovat myös tiedossa maksuvalmiussuunnitelmaa tehtäessä. Kulutukseen perustuvan sähkölaskun suuruus sen sijaan vaihtelee kesä- ja talvikuukausina, mutta tämäkin voidaan arvioida aikaisempien vuosien perusteella.Maksuvalmiussuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset odottamattomat korjaustarpeet. Taloyhtiöllä olisikin hyvä olla noin kuukauden menoja vastaava rahamäärä säästössä, jottei äkillisiä korjaustarpeita tarvitsisi kustantaa lainarahalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton