• Etusivu
  • Talo

Karanteenissa kotona – mitä ajankuluksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.03.2020
20203_63398.jpg

Mitä ajankuluksi, kun korona virus eristää sinut kotiin.

Nyt on todella moni meistä jäänyt omaan kotiinsa karanteeniin tai etätöihin. Ei asiaa lähteä mihinkään kodin ulkopuolelle. Tylsyys hiipii sisään ikkunoista ja ovista. Mitä tekemistä keksisin vähintään kahdeksi viikoksi?

Kun talo kumisee tyhjyyttään ja kukaan ei saa käydä kylässä, on täydellinen aika kehittää itseään tai tehdä loppuun kesken jääneitä asioita, joille ei tuntunut löytyvän koskaan sopivaa aikaa.

Suunnittele pientä pintaremonttia

Saunakin pitäisi laittaa ja kierrellä vähän maailmaa. Niinhän se mainoksessa meni. Mutta sauna suunnittelu ei tunnu kovinkaan yksinkertaiselta projektilta. Tiesitkö että netistä löytyy paljon apua, muun muassa suunnitteluohjelmia ja vinkkejä nopeaan saunaremonttiin. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

Vaikka olemme menossa valoisampaa aikaa kohti, on silti hyvä kiinnittää huomiota myös valaistukseen. LED-nauhoilla saat luotua uskomattoman hienoja valaistuksia ja tunnelmia talon sisällä ja ulkona. Nyt ehdit tarkastella kotinurkkia kriittisellä silmälä.

Joskus ei aivan pieni pintaremontti auta, vaan joudut miettimään vaikka lämmitysmuodon uusimista. Lue Palojoen perheen kokemuksia lämmitysremontista.

Muista olla tarkkana, kun asioit kiertävien kauppiaiden kanssa. Vaikka nyt kukaan ei uskaltaisikaan tulla ovesi taakse, teimme sinulle muistilistan kotimyyntitilanteisiin, jotta osaat varautua, kun myyjä osuu kohdalle.

Saunaremontti, valaistusremontti, säilytysremontti, keittiöremontti, lämmitysremontti,...
Saunaremontti, valaistusremontti, säilytysremontti, keittiöremontti, lämmitysremontti,...

Kevätsiivousta

Käsien peseminen ja pintojen puhtaana pitäminen on nyt pinnalla enemmän kuin koskaan. Kalkkitahrat ovat ikäviä kromatussa pinnassa ja tekevät pinnasta nuhruisen näköisen. Näin pääset eroon kalkkitahroista hanoissa. Samalla kun siivoat hanat, haluat varmaankin päästä eroon myös wc:n jarrutusjäljistä. Tässä vinkit jokaisen inhokki puuhaan.

Kemikaalien käyttö puhdistuksessa ei aina ole paras vaihtoehto. Ekologinen siivous on tärkeää luonnonsuojelunkin kannalta. Tiedätkö siis mihin kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?

Siivouksen yhteydessä ja sisällä sairastaessa tulee mieleen myös raikas sisäilma, ja eritoten sen puute. Korvausilmaventtiili saattaisi olla helppo ja hyvä ratkaisu ongelmaan. Saat tilattua sen helposti suoraan kotiovelle myös verkkokaupastamme.

Kasvata siemenestä

Kotiin linnoittautuneena tulee varmasti syötyä hedelmiä, joista löytyy siemeniä sisältä. Kokeile saatko mitään niistä itämään ja teet huonekasvin hedelmästä. Voit myös kokeilla, saatko salaatin tai yrtit kasvatettua uuteen loistoonsa pelkästä jäljelle jääneestä juuripaakusta.

Jos hedelmät ja vihannekset eivät kiinnosta, lisää kukkaloistoa kotona pistokkaista. Vihreys ja vehreys on sisustuksessa nyt suurinta muotia!

Haluatko tutustua kukkiin tarkemmin tai löytää uusia kasveja ensikesäksi puutarhaasi? Käy kasvikortistolla tutustumassa vihanneksiin, viherkasveihin, puihin ja pensaisiin.

Puutarha.net ylläpitää kasvikortistoa, josta löydät paljon tietoa sekä sisä- että ulkokasveista.
Puutarha.net ylläpitää kasvikortistoa, josta löydät paljon tietoa sekä sisä- että ulkokasveista.

Taloyhtiön asialla

Yleensä aika loppuu aina kesken, eikä ehdi tutustua esimerkiksi taloyhtiön tuleviin remonttitarpeisiin. Nyt saattaisi löytyö sopivaa aikaa myös taloyhtiön asioille. Tässä sinulle muutama vinkki, joista aloittaa:

Suunnittele talo, kesämökki tai piharakennus

Nykyisin on helppoa tutustua mihin tahansa uuteen talo- tai piharakennusmallistoon, kun kaikki löytyy suoraan netistä. Ja nyt on aikaa rakennella unelmia ihan rauhassa.

Tarpeeseen tulevat varmasti hyvät vinkit talopaketin valinnassa.

Vanha mökki on romahdusta vailla entinen? Etsi omaan tyyliisi sopiva huvila.

Oman talosi tai mökkisi pihalla olisi ulkorakennuksen mentävä aukko. Mitä kaikkea tähän tilaan voisikaan rakentaa? Sopisiko esimerkiksi laavu mökkisi tai kotisi pihaan makkaranpaisto paikaksi?

Lapset ovat lentäneet pesästä jo aikoja sitten. Haluaisitko kenties jo siirtyä hieman pienempään mutta upouuteen taloon? Aloita haaveilusi ja toteuta se!

Ehkä kuitenkin haluaisit vain osallistua kauneimman talon äänestykseen ja mahdollisuuden voittaa upea palkinto?

Honkarakenteen Majakka on säväyttävä sauna.
Honkarakenteen Majakka on säväyttävä sauna.

Päivitä tietosi

Koskaan ei ole myöhäistä kouluttautua hieman lisää ja uusia kenties vanhoja tietoja esimerkiksi rakentamisesta tai puutarhanhoidosta. Lyhytkoulutuksilla päivität tietosi ja tietämyksesi ajan tasalle.

RIL suunnitteluoppaat sisältävät ammattilaistason tietoa muun muassa linjasaneerauksesta ja korjausrakentamisesta. Voit tilata myös kevyempää lukemista monesta talonomistajalle tärkeästä aiheesta, kuten rakentamisesta, puutarhasta ja sisustuksesta.

Ostoksille nettiin, kun kauppaankaan ei pääse

Tiesitkö että samalla kun ostat ruokaa netistä, voisit myös pienentää hiilijalanjälkeäsi ja ostaa ekologisia tuotteita? Samalla otat myös ruokahävikin haltuun.

Kaikkea kotiin aina valoista kattotiiliin saat myös Rakentaja.fi verkkokaupasta.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201810_55271.jpg
Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen kylpyhuoneremontin
Kylpyhuone ja remontti ovat sanat, jotka yhdessä herättävät suuria tunteita. Kuohut saa käännettyä myönteisiksi, kun antaa aikaa suunnittelulle ja tarttuu vasta sitten toimeen. Kylpyhuoneremonttiin voi suhtautua kuin luovaan seikkailuun.
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
200710_6892.jpg
Betonivalu onnistuu pakkasellakin
Omakotitaloja rakennetaan nykyisin ympäri vuoden, joten betonivalujakin tehdään myös talvisaikaan. Valmisbetonia tarvitaan esimerkiksi perustuksiin, maanvaraisiin lattioihin, välipohjarakenteisiin, kantaviin väliseiniin, tukimuureihin ja muihin ulkorakenteisiin.- Betonivalu onnistuu kyllä pakkasellakin, aluejohtaja Ari Mantila Lohja Rudus Oy Ab:stä vakuuttaa. - Äärimmäisiin olosuhteisiin on kehitetty jopa erityinen Pakkasbetoni.Pakkaset kannattaa talvirakentamisessa ottaa huomioon: vastaavan työnjohtajan tulee tehdä erillinen suunnitelma talvibetonoinnista. - Kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä betonivalmistajaan. Tilauskeskuksissa tiedetään tarkalleen, mitä betonilaatua missäkin tilanteessa on järkevintä käyttää ja osataan neuvoa myös valun jälkihoidossa, Ari Mantila painottaa.
20228_79436.jpg
Odotettuja sähkötarjouksia ei ole saatu
Tilanne sähkömarkkinoilla on vaihteleva ja tämän kaltaista luonnehdintaa sähkömarkkinoista ei vuosi pari sitten olisi uskonut kuulevansa. Sähkön hinta on epävakaa ja tulevan talven aikana varmasti nousee taas pakkasten kiristyessä.
20219_72740.jpg
Näillä vinkeillä suojaat kotisi asuntomurroilta lomasi aikana
Lomakausi on täydessä vauhdissa, ja moni viettää loman kodin ulkopuolella mökillä tai matkoilla. Asuntomurtojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti loma-aikoina. Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta antaa vinkit, joiden avulla asuntomurroilta voi suojautua.Suomalaisista pientaloasujista 33 % murehtii poissa ollessaan, onko oma koti kunnossa.* Eikä ihme, sillä vuoden 2018 elokuussa asuntomurtojen määrän uutisoitiin kasvaneen jopa 20 prosentilla. Asuntomurtoja tehdäänkin tyypillisesti juuri kesälomakaudella, asukkaiden ollessa pitkiä aikoja poissa kotoa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Muovimatto vanhan laatan päälle?
Kysymys:Voinko asentaa WC:n laattalattian päälle muovimaton ilman että poistan laattoja? Vessassa ei ole lavuaaria, käsisuihkua tms. vaan kyseessä on kylpyhuoneesta korkealla kynnyksellä erotettu pikkuvessa. Lasketaanko tällainen pelkkä WC-pytyllinenkin vessa märkätilaksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton