• Etusivu
  • LVI

Kaivovesi juomakelpoiseksi kotimaisella tekniikalla

Käänteisosmoosi soveltuu nykyään moneen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EMP-Innovations Oy
Päivitetty 23.01.2024
Vesilasit

Käänteisosmoosi on tehokas tapa muuttaa luonnon raakavettä juomakelpoiseksi, ja se sopii erinomaisesti mökkikäyttöön.

Arvioiden mukaan noin puolet Suomen juomavesikaivoista on kunnostuksen tarpeessa. Yksi yleisimmistä tarpeista on kaivoveden puhdistus raikkaaksi ja puhtaaksi. Kaivon puhdistus ja desinfiointi ei kuitenkaan läheskään aina paranna tilannetta, korkeintaan väliaikaisesti. Jatkuva kaivon puhdistus, kunnostus ja desinfiointi ei ole myöskään ilmaista. Kaivovesi, kuten muutkin raakaveden lähteet sisältävät omat haasteensa, jotka on syytä ottaa huomioon ennen vedenpuhdistuslaitteiston hankintaa.

Kaivot usein moniongelmaisia

Kaivossa voi olla esimerkiksi rautaa, mangaania, arseenia, fluoria, humusta, suolaa tai bakteereita ja kasvustoa, joiden takia vesi täytyy puhdistaa ennen juomista tai käyttöä. Jos kaivovesi on ruskeaa tai keltaista, se myös värjää paikkoja ja tarttuu jämäkästi pintoihin. Kaivovedessä on erittäin harvoin vain yksi ongelma.

Perinteisesti moniongelmaisten kaivovesien puhdistus on vaatinut paljon erilaista tukitekniikkaa. Tämä on usein aiheuttanut sen, että puhdistuslaitteiston asennus vie jopa kokonaisen huoneen verran tilaa. Teetetyn vesianalyysin tuloksesta riippuen tila täyttyy vedenpehmentimistä, useammista massasuodattimista esimerkiksi rautaa-, ja mangaania varten sekä käänteisosmoosilaitteesta mahdollisen suolan ja/tai fluoridin poistoon, joiden lisäksi asennetaan vielä säiliötä sekä pumppuja.

Kompakti ja helppo ratkaisu kaivoveden puhdistamiseen

Kotimainen vedenpuhdistuslaitevalmistaja Finnvoda on tekniikallaan puhdistanut kaivovesiä jo kymmenen vuotta. Vaikka käänteisosmoosi mielletään perinteisesti suolan ja muiden liuenneiden aineiden poistoon, ovat yhtiön laitteet patentoitujen tekniikoiden ansiosta yksi markkinoiden tehokkaimmista tavoista käsitellä myös esimerkiksi rauta ja mangaani.

Finnvodan kehittämä NERO-vedenpuhdistuslaite ratkaisee yksistään ongelman ja vie tilaa vain murto-osan perinteisiin ratkaisuihin nähden.

NERO-laitteen asennus kaivokohteissa on erittäin helppo toimenpide. Laite ei tarvitse tukitekniikkaa edes silloin, kun vesianalyysin mukaan kohde on erittäin haastava. NERO-vedenpuhdistuslaite sijoitetaan tyypillisimmin kaivopumpun tai sitä ohjaavan painekytkimellisen painesäiliön jälkeen ennen jakotukkia.

<p data-block-key="6pw10">NERO-vedenpuhdistuslaite voidaan kytkeä suoraan normaalin kaivopumpun perään. Laite on hyvä sijoittaa säältä suojaan.</p>
NERO-vedenpuhdistuslaite voidaan kytkeä suoraan normaalin kaivopumpun perään. Laite on hyvä sijoittaa säältä suojaan.

Erityisesti tilanteet, joissa kaivovedessä on liikaa rautaa hoituvat helposti NERO-laitteilla, sillä laitteissa on huomattavan korkea rautapitoisen kaivoveden puhdistuskyky. Raudan, kuten muidenkin kaivossa veteen kuulumattomien ainesten määrään on syytä kiinnittää erityistä huomiota laitevalinnassa, sillä kaikki markkinoilla olevat käänteisosmoosilaitteet eivät suoriudu raudan- ja mangaanin puhdistuksesta sellaisenaan, vaan vaativat tukitekniikkaa näiden osalta.

Vaikka kaivovedet ovat aina erilaisia, on NERO-vedenpuhdistuslaitteen hankinta erittäin turvallista ja helppoa, kunhan toimitat vesianalyysin valmistajalle tai jälleenmyyjälle ennen hankintaa. Tällöin saat varmuuden laitteen toimivuudesta kohteessasi. NERO-laitteet soveltuvat pora- ja rengaskaivojen vesien puhdistamiseen ja ovat myös erinomainen ratkaisu järvi- ja meriveden käsittelyyn juomakelpoiseksi.

Katso myös: Kätevä vedenpuhdistuslaite tuottaa juomavettä järvestä tai merestä

Käyttövalmis ja energiatehokas vedenpuhdistuslaite

NERO-vedenpuhdistuslaitetta ei tarvitse alkaa kokoamaan paikan päällä, vaan se saapuu kytkentä- ja käyttöönottovalmiina. Tyypillisesti lisäksi tarvitaan vain pumppu raakavedelle, jolla puhdistettava vesi tuodaan laitteelle sekä putkiston, jossa vettä halutaan liikutella.

Laite on myös suunniteltu siten, että jokainen voi itse suorittaa tarvittavat huoltotoimenpiteet. Normaalissa käytössä huolloksi riittää esisuodattimien vaihtaminen 1 –3 kertaa vuodessa, joka hoituu alle 10 minuutissa. Jos laite jätetään talveksi kylmään tilaan, on lisäksi laitteeseen tehtävä talvihuolto, jossa laite tyhjennetään vedestä ja sisälle ajetaan pakkasneste.

NERO-vedenpuhdistuslaite on suunniteltu erittäin energiatehokkaaksi ja sen energiankulutus on noin 0,5kWh/100l. Laitetta voidaan hyvin käyttää aurinkovoimalla, mikäli kiinteätä sähköverkkoa ei ole saatavilla. Laite on myös hyvin hiljainen. Kun kaikki pumput käyvät on laitteen äänitaso noin 52–55dBA.

Vedenpuhdistusta myös isompiin kohteisiin

Finnvodan NERO-vedenpuhdistuslaitteista löytyy tehokkaita malleja isompiinkin kohteisiin, joissa puhdasta vettä tarvitaan enemmän. Esimerkiksi yhteiskäytössä olevaan kaivoon voidaan asentaa NERO-premium, joka on mitoitettavissa niin yksittäisille mökeille kuin vaikkapa 10 rakennuksen keskittymälle.

Info

Info

Miten laite puhdistaa veden juomakelpoiseksi?

Puhdistus tapahtuu täysin ilman kemikaaleja, käänteisosmoosin avulla. Vesi pakotetaan kovalla paineella puoliläpäisevän kalvon läpi, joka erottelee epäpuhtaudet vedestä. Kalvon aukot ovat niin pienet (luokkaa 0,1nm), että vain vesimolekyyli mahtuu niistä läpi, jolloin suuremmat ionit, molekyylit, virukset, bakteerit jne. jäävät kalvon likaiselle puolelle ja huuhtoutuvat syöttövirtauksen mukana pois kalvolta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

EMP-Innovations Oy
LVI
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80966.jpg
Juomakelpoista vettä mökille järvestä tai merestä
Kesämökit sijaitsevat luonnon rauhassa etäällä asutusalueista. Sijainti saattaa aiheuttaa käytännön haasteen, sillä puhdasta vettä tarvitaan asumisessa päivittäin. Kätevän vedenpuhdistuslaitteen avulla saadaan täysin puhdasta juomavettä käyttöön, vaikka merivedestä.
20234_81361.jpg
Juomavettä vaikka merivedestä - veden­puhdistuslaite helpottaa mökkeilyä
Mökkikausi on jälleen alkamassa ja on oikea aika päivittää kesäasunnon mukavuuksia. Mikäli tähän saakka käyttövettä on kuljetettu mukana mökille, voi juomaveden nyt tuottaa paikan päällä kätevästi luonnon vedestä uudella vedenpuhdistuslaitteella.
20236_82401.jpg
Kätevä vedenpuhdistuslaite tuottaa juomavettä järvestä tai merestä
Kesämökit ja -asunnot sijatsevat usein keskellä luontoa etäällä muusta asutuksesta. Monelle saattaakin olla tuttu tilanne, jossa puhdasta käyttövettä joudutaan kuljettamaan isoja määriä muutaman päivän tarpeisiin. Nyt tähän on tarjolla helppo ratkaisu – uusi innovatiivinen vedenpuhdistuslaite tuottaa puhdasta juomavettä suoraan järvestä tai merestä.
20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
Vettä juomalasiin vedenkulutus
5 syytä siirtyä kokonaisvaltaiseen vedenkulutuksen mittaukseen
Reaaliaikainen vesidata on onnistuneiden päätösten edellytys. Uusi teknologia helpottaa kiinteistön koko vedenkulutuksen optimointia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton