• Etusivu
  • Talo

14. Pilariperustus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.07.2012
20127_31695.jpg

Rossipohja, hirsiseinä ja pilarianturaperustus.

Yleistä

Soklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten loma-asunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa pilarianturamuoteilla. Sokkelipilastereita ja sokkelianturapilastereita tarvitaan perustuksissa, kun halutaan kantaville pilareille lisäpinta-alaa kantavuutta ja asennusta varten. Etenkin hyvin kantavalle maapohjalle tai kalliolle perustettaessa voidaan käyttää pilariperustusta ja esimerkiksi silloin, kun perustus on vietävä syvälle maahan. Pilariperustuksessa koko rakennuksen aiheuttama rasitus siirtyy pilareitten kautta anturoille ja niistä maapohjalle. Se sopii erityisesti paikkoihin, joissa sokkeliperustuksen teko on maaston ja maaperän johdosta vaikeaa. Pilariperustuksessa ei tarvitse yleensä tehdä maankaivuuta koko rakennuspohjan alueella. Pilareitten koko ja pilariväli määräytyvät rakenteiden aiheuttamista kuormista.

Periaatekuvia Soklex -pilariperustuksista

(Klikkaamalla kuvaa, avautuu vastaava PDF-piirustus)
Terassin pilarianturaperustus.
http://soklex-koulu.rakentaja.fi/pdf/soklex/Soklex-koulu/PDF%20piirustukset/03_Periaatepiirustukset/Pilariperustus/Terassi_puu+pilariperustus.pdf
Terassin pilarianturaperustus.
20127_31697.jpg

Pilarimuottien leikkauskuvat

Pilarianturamuotti
Pilarianturamuotti
Sokkelipilasteri
Sokkelipilasteri
Sokkelianturapilasteri
Sokkelianturapilasteri
Sokkelipilasterit ja sokkelianturapilasterit toimitetaan valmiiksi koottuina ja raudoitettuina, kuten muutkin Soklex -muottijärjestelmän tuotteet. Työmaalla tarvitsee vain liittää ja tukea rakenne sokkeliin.
Sokkelipilasterit ja sokkelianturapilasterit toimitetaan valmiiksi koottuina ja raudoitettuina, kuten muutkin Soklex -muottijärjestelmän tuotteet. Työmaalla tarvitsee vain liittää ja tukea rakenne sokkeliin.

Soklex-pilarimuottien ominaisuudet

Soklex -pilarimuoteilla peruspilarit ja sokkelipilasterit valetaan nopeasti ja vaivattomasti. Muotit on valmistettu lujasta, hyvin lämpöä eristävästä materiaalista EPS:stä eli polystyreenimuovista. Soklex -pilarimuoteissa on valmiina vakioteräkset, teräslaatu B 500 K. Raudoitemuutokset ovat myös mahdollisia. Muotin koko on melko vapaasti valittavissa rakennesuunnitelmien mukaisesti.

Soklex-pilarimuotin asentaminen

Pilarianturamuotti asennetaan tiivistetyn, tasaisen maakerroksen päälle. Muotin yläpinta vaaitaan tarkasti oikeaan korkeuteen. Tässä vaiheessa asennetaan tarvittava routasuojaus.

20127_31702.jpg

Muotti tuetaan ennen valua ulkopuolisella soratäytöllä, joka tehdään 0-50 cm muotin yläreunasta, jotta muotti kestäisi valupaineen. Mikäli soratäyttöä ei voi tehdä esim. pilarin korkeudesta johtuen, niin valun aikainen tuenta tehdään muotin ympäröivillä lautasoljilla noin 20-30 cm:n välein.

Betonointi on helpointa tehdä valmisbetonista pumppaamalla tai betoni voidaan itse sekoittaa ja valaa paikalla Soklex -pilarimuottiin. Suositeltavan massan maksimiraekoko on # 16 mm ja notkeusluokka S3 (1-2 sVB°). Lujuusluokan määrittelee rakennesuunnittelija, yleensä betoni on säänkestävää rakennebetonia C25/30 (K30).

Tiivistäminen on suoritettava huolellisesti, jolloin varmistetaan myös anturaosan täyttyminen. Betonin sitouduttua muotin tuenta puretaan ja eriste poistetaan lopullisen maanpinnan yläpuolelta. Pilari on valmis ja näkyviin jää mattamainen betonipinta, joka voidaan haluttaessa pintakäsitellä.

20127_31703.jpg
Info

Info

Sokkelipilasterin ja sokkelianturapilasterin liittämissä on seuraavia työvaiheita:

  • Paikalleen mittaus
  • Sokkelimuotin leikkaaminen pilasterimuotin ulkoreunojen mukaan
  • Pilasterin liittäminen sokkelimuottiin
  • Muotin tukeminen
  • Valutyö
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20186_53460.jpg
Asuntomessujen kauneimmat keittiöt
On taas se aika vuodesta, jolloin on sallittua kurkistaa tuntemattomien koteihin ja hakea vinkkejä omaan rakentamiseen ja sisustamiseen. Porin Asuntomessuille on noussut toinen toistaan upeampia koteja, joista löytyy toinen toistaan upeampia keittiöitä. Porin Keittiömaailma pääsi suunnittelemaan messualueelle kolme keittiötä."Asuntomessuille suunnitellut keittiöt ja kodin muiden tilojen kalustus on tehty lapsiperheiden arjen tarpeita ajatellen, laadukkaista materiaaleista ja tilojen tyylikkyydestä tinkimättä", kertovat Porin Keittiömaailman kauppiaat Piia Pihlajamäki ja Timo Säkkilä. "Kaikissa keittiöissä on otettu huomioon tilan sekä eritysesti laskutilan tarve", Pihlajamäki jatkaa.
20077_5745.jpg
Muuttovalmis ValmisKastelli
ValmisKastelli on markkinajohtajan vastaus uudenlaiseen, vaivattomaan rakentamiseen. Valitessaan muuttovalmiin Kastellin asiakas saa ensiluokkaisen kodin ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – sovittuna aikana ja sovittuun hintaan. Kastelli tekee minkä lupaa.
20163_45513.jpg
Valmista seinäpintaa 1930-luvulla rakennettuun taloon
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
201910_60296.jpg
Olisiko aika pienentää lämmityskustannuksia?
Lämmitysjärjestelmän valinta on ehkä talosi tärkein päätös. Valinta vaikuttaa niin käyttökustannuksiin, mukavuuteen, ympäristövaikutuksiin kuin talon arvoonkin. Meillä pohjoismaisessa ilmastossa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista. Siksi onkin erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös kylmimpinä päivinä.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
20213_69201.jpg
Tätä suomalaiset haluavat keittiöön - tunnistatko itsesi?
Suomalaiset toivovat keittiöihinsä lisää toiminnallisuutta, mutta myös keittiön ulkonäöllä on merkitystä. Keittiön tulee sopia juuri omaan arkeen ja miellyttää omaa silmää. Avokeittiö jakaa suomalaisten mielipiteitä. Aamiaiskaapistapuolestaan povataan kuivauskaapin tapaista suosikkia keittiöissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton