• Etusivu
  • Talo

Kylpyhuoneen ja saunan lattiat (vedeneristys, kaadot, kaivot)

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2011
201110_28367.jpg

Esimerkki lattian kallistusvalusta. Märkätilojen lattian suositeltava kaltevuus veden poisjohtamiseksi on lattiakaivoon päin 1:80.

Märkätilojen lattian vedeneristys, kaadot ja kaivot on suunniteltava ja toteutettava huolella. Kyseisten tilojen vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaarivirtauksena ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin.

Lattian kaltevuus ja läpiviennit

Lattian kaltevuuden on oltava sellainen, että vesi valuu esteettä lattiakaivoon. Vedeneristyksen ja lattiakaivon liitoksen on oltava niin tiivis, että vesi ei pääse vedeneristyksen alapuolisiin rakenteisiin vaikka vedenpinta kaivossa nousisi liitoksen yläpuolelle. Lattiakaivo kiinnitetään liikkumattomaksi alustaan.

Märkätilojen lattian suositeltava kaltevuus veden poisjohtamiseksi on lattiakaivoon päin 1:80, suihkun alueella 1:50 (eli 500 mm matkalla kallistus yhteensä 10 mm). Jos kaltevuus 1:80 on kohteessa mahdoton toteuttaa, tulee lattian kaltevuuden olla kuitenkin vähintään 1:100 (eli esim. 500 mm matkalla kallistus yhteensä 5 mm).

Vesilaitteet ja lattiakaivot sijoitetaan siten, ettei vesi valu märkätilan lattialta muihin tiloihin. Kantavan betonilaatan päälle valetaan yleensä kallistusvalu. Märkätilat suositellaan varustettavaksi lämmitysjärjestelmään liitettävällä ja erikseen käytettävissä olevalla lattialämmityksellä.

Lattian vedeneristys

Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle. Märkätilan lattiaan saa tehdä vain läpivientejä, jotka ovat tarpeen viemäröinnin järjestämiseksi. Vedeneriste nostetaan seinä- ja muille pystypinnoille valmiin lattiapinnan yläpuolelle vähintään 100 mm. Seinän vedeneristys limitetään vesitiiviisti lattian vedeneristyksen päälle. Lattian vedeneristyksen saumoja tulee välttää märkätilan eniten kastuvalla alueella.

Eriste valitaan tapauskohtaisesti. Sillä tulee olla riittävät lujuus-, vesitiiviys- ja joustavuusominaisuudet, riittävä kerrospaksuus ja tartuntalujuus alustaan sekä toisiin ainekerroksiin.

Alus- ja päällysrakenteet suunnitellaan vedeneristystarvikkeen valmistajan ohjeiden mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään vedeneristeen joustavuuteen ja kestävyyteen rakennusosien liitoksissa sekä riittävään kerrospaksuuteen.

Vedeneristysmateriaaleja ovat levitettävät ja ruiskutettavat vedeneristeet, eristyslaastit, massalattiatarvikkeet (esimerkiksi epoksimassat, epoksihartsimassat ja akryylimassat), kermieristys sekä eristys muovimatosta.

Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle.
Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle.

Lattiakaivo

Lattiakaivon, sen putkiliitosten sekä vedeneristyksen liitokset mahdollisine korotusrenkaineen tehdään vedenpitäviksi. Lattiakaivon osien ja vedeneristeen tulee olla tyyppikokein yhteensopiviksi todettuja. Suositeltavaa on käyttää kaivotyyppejä, joiden kaikki tiivisteosat ovat valmisosia.

Lattiakaivo sijoitetaan pääsääntöisesti vesirasitetuimmalle alueelle. Lattiakaivo suositellaan sijoitettavaksi siten, että kaivonkansi on kaikilta reunoiltaan vähintään 500 mm päässä valmiista seinäpinnasta. Tällä varmistetaan vedeneristeen asianmukainen kiinnitys lattia- ja seinäpintoihin. Suihkun kohdalla lattiakaivo sijoitetaan riittävän etäälle seinistä, kuitenkin mieluiten niin, ettei se ole suoraan suihkun alla.

201712_51100.jpg

Kynnykset

Märkätilasta pois johtavan oven kynnyksellä vedeneriste nostetaan yleensä vähintään 15 mm valmista lattiapintaa ylemmäksi. Nosto voidaan tehdä tarvittaessa luiskaamalla. Kynnyksen kohdalla vedeneriste nostetaan lattiapinnan tasoa korkeammalle ja se liitetään vesitiiviisti oven kynnykseen ja karmiin. Enintään 20 mm korkea kynnys soveltuu pyörätuolikäyttöön.

Sisäkaton pintarakenteet

Kattopinnat käsitellään yleensä rasitusluokkaan 4 soveltuvalla rappauksella tai tasoitteella ja maalataan. Puurakenteisiin väli- ja yläpohjiin asennetaan yhtenäinen höyrynsulku.

Alakatot: Puurakenteisissa väli- ja yläpohjissa tulee olla yhtenäinen höyrynsulku, joka liitetään tiiviisti seinän höyrynsulkuun tai sen tulee jatkua katkeamattomana väliseinien kohdilla. Jos pesuhuoneen alakattoon (alaslaskettuun kattoon) asennetaan höyrynsulku, sen yläpuolella oleva tila tehdään yleensä tuulettuvaksi.

Vinkkejä kylpyhuoneen ja saunan remontointiin

Lähteet:
RakMk
RT-kortisto

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38570.jpg
1980-luvun kodin ilmanvaihtokoneremontti
Vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa oli Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta - matalaenergia ilmanvaihto - ja mukavuutta.Talon isäntä työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.Tilaa esite esitepalvelusta
20116_26732.jpg
Valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.Valokateasennus tv-esityksenä
20131_33549.jpg
Kestävä ja tyylikäs tiilikatto kotisi suojaksi
Viisas talon omistaja kiinnittää ensimmäiseksi huomionsa kattoon. Esteettisyys on tärkeä seikka sen lisäksi, että katon tehtävä on suojata rakennusta ja asukkaita koko rakennuksen käyttöiän. Betonikattotiilen kestoikä on noin 70 vuotta ja kun se vielä on edullisin katemateriaali, niin mikäs sen parempi kate olisikaan Suomen vaativiin olosuhteisiin.Jätä yhteydenottopyyntö tästä
20222_76969.jpg
Rakentaja.Fi on Suomen tunnetuin rakentajan ja remontoijan media
Tuore bränditutkimus kertoo, että Rakentaja.fin tunnettuus on kasvanut entisestään. Nyt yli puolet suomalaisista tuntee palvelun tai on käyttänyt sitä äskettäin.
20211_68101.jpg
Työvaatteet pääsivät kunnon testiin haastavissa sääoloissa
Työvaatetesti / Testaaja 1 / Petra Vesterinen / raportti 2
29_P_20670.jpg
Asuntomessukohde 12
- Paloturvallisuus alkaa jo talon suunnittelustaKodin ja asukkaiden paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tulipaloja ehkäistään ennalta esimerkiksi teettämällä kaikki sähkötyöt alan ammattilaisilla ja ottamalla huomioon kiukaan vaatimat suojaetäisyydet. Vaasan asuntomessuilla kohteessa 12 Palo kävijät saavat tietoa siitä, miten he voivat tuntuvasti lisätä tulevan kotinsa paloturvallisuutta. Kohteessa päivystävät Pohjanmaan pelastuslaitos ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.Talonrakentajien on syytä muistaa tulipalosta pelastautuminen jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tärkeintä on, että taloon rakennetaan riittävästi hyviä poistumisreittejä ja asennetaan tarpeellinen määrä palovaroittimia, jotka sijoitetaan oikein ja kytketään sähköverkkoon.Automaattinen sammutuslaitteisto eli sprinkleri antaa kodille ja sen asukkaille parhaan suojan tulipalotilanteessa. Nykyisin on saatavissa myös vesisumulaitteistoja, jotka käyttävät sammuttamiseen hyvin pieniä vesimääriä. Rakennusvaiheessa sammutuslaitteiston asentaminen on kohtuuhintaista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton