Kylpyhuoneen ja saunan lattiat (vedeneristys, kaadot, kaivot)

Märkätilojen lattian vedeneristys, kaadot ja kaivot on suunniteltava ja toteutettava huolella. Kyseisten tilojen vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaarivirtauksena ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin.

Lattian kaltevuus ja läpiviennit

Lattian kaltevuuden on oltava sellainen, että vesi valuu esteettä lattiakaivoon. Vedeneristyksen ja lattiakaivon liitoksen on oltava niin tiivis, että vesi ei pääse vedeneristyksen alapuolisiin rakenteisiin vaikka vedenpinta kaivossa nousisi liitoksen yläpuolelle. Lattiakaivo kiinnitetään liikkumattomaksi alustaan.

Märkätilojen lattian suositeltava kaltevuus veden poisjohtamiseksi on lattiakaivoon päin 1:80, suihkun alueella 1:50 (eli 500 mm matkalla kallistus yhteensä 10 mm). Jos kaltevuus 1:80 on kohteessa mahdoton toteuttaa, tulee lattian kaltevuuden olla kuitenkin vähintään 1:100 (eli esim. 500 mm matkalla kallistus yhteensä 5 mm).
 

Esimerkki lattian kallistusvalusta. Märkätilojen lattian suositeltava kaltevuus veden poisjohtamiseksi on lattiakaivoon päin 1:80.Esimerkki lattian kallistusvalusta. Märkätilojen lattian suositeltava kaltevuus veden poisjohtamiseksi on lattiakaivoon päin 1:80.
Vesilaitteet ja lattiakaivot sijoitetaan siten, ettei vesi valu märkätilan lattialta muihin tiloihin. Kantavan betonilaatan päälle valetaan yleensä kallistusvalu. Märkätilat suositellaan varustettavaksi lämmitysjärjestelmään liitettävällä ja erikseen käytettävissä olevalla lattialämmityksellä.

Lattian vedeneristys

Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle. Märkätilan lattiaan saa tehdä vain läpivientejä, jotka ovat tarpeen viemäröinnin järjestämiseksi. Vedeneriste nostetaan seinä- ja muille pystypinnoille valmiin lattiapinnan yläpuolelle vähintään 100 mm. Seinän vedeneristys limitetään vesitiiviisti lattian vedeneristyksen päälle. Lattian vedeneristyksen saumoja tulee välttää märkätilan eniten kastuvalla alueella.
Eriste valitaan tapauskohtaisesti. Sillä tulee olla riittävät lujuus-, vesitiiviys- ja joustavuusominaisuudet, riittävä kerrospaksuus ja tartuntalujuus alustaan sekä toisiin ainekerroksiin.

Alus- ja päällysrakenteet suunnitellaan vedeneristystarvikkeen valmistajan ohjeiden mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään vedeneristeen joustavuuteen ja kestävyyteen rakennusosien liitoksissa sekä riittävään kerrospaksuuteen.

Vedeneristysmateriaaleja ovat levitettävät ja ruiskutettavat vedeneristeet, eristyslaastit, massalattiatarvikkeet (esimerkiksi epoksimassat, epoksihartsimassat ja akryylimassat), kermieristys sekä eristys muovimatosta.
Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle.Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle.
Lattiakaivo
Lattiakaivon, sen putkiliitosten sekä vedeneristyksen liitokset mahdollisine korotusrenkaineen tehdään vedenpitäviksi. Lattiakaivo...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Kynnykset

Märkätilasta pois johtavan oven kynnyksellä vedeneriste nostetaan yleensä vähintään 15 mm valmista lattiapintaa ylemmäksi. Nosto voidaan tehdä tarvittaessa luiskaamalla. Kynnyksen kohdalla vedeneriste nostetaan lattiapinnan tasoa korkeammalle ja se liitetään vesitiiviisti oven kynnykseen ja karmiin. Enintään 20 mm korkea kynnys soveltuu pyörätuolikäyttöön.
Sisäkaton pintarakenteet
Kattopinnat käsitellään yleensä rasitusluokkaan 4 soveltuvalla rappauksella tai tasoitteella ja maalataan. Puurakenteisiin vä...

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
31.10.2011