• Etusivu
  • Talo

Hyvää Uutta Vuotta 2010

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.12.2009
200912_19737.jpg

Jälleen yksi "pyöreä" vuosi on alkamassa. Mitä vuosi sitten tuo tullessaan? Ainakin lämmöneristysmääräykset kiristyvät ja talviolympialaiset ovat vuorossa. Valtiollisia vaaleja ei ole tiedossa toisin kuin 100 vuotta sitten. Mitäpä muuta merkittävää aiemmat pyöreät vuodet ovat sisältäneet?

100 vuotta sitten

Suomessa järjestettiin neljännet eduskuntavaalit ja yhtenä uusista kansanedustajista valituksi tuli Lauri Kristian Relander.

90 vuotta sitten

Adolf Hitler julkisti kansallissosialistisen ohjelmansa ja Tarton rauha solmittiin Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä.

80 vuotta sitten

Presidentti Lauri Kristian Relander hajotti eduskunnan. Kansallissosialistinen puolue sai 107 paikkaa Saksan parlamentissa ja siitä tuli parlamentin toiseksi suurin puolue. Ensimmäinen suomalainen sukellusvene Vetehinen laskettiin vesille Turussa ja tanskalaiset poistivat kuolemanrangaistuksen.

70 vuotta sitten

Talvisota päättyi. Adolf Hitler ja Benito Mussolini tapasivat Brennerin solassa Alpeilla ja sopivat liitosta Ranskaa ja Britanniaa vastaan. Lokakuussa nähtiin Charlie Chaplinin elokuvan Diktaattori ensiesitys. Suomessa oli viisi presidenttiä elossa samanaikaisesti viiden tunnin ajan: Risto Ryti (istuva), Kyösti Kallio (väistyvä), P. E. Svinhufvud, Lauri Kristian Relander ja K. J. Ståhlberg (entiset).

60 vuotta sitten

Korean sota alkoi. Nobelin palkinnot jaettiin 50. kerran. Juho Kusti Paasikivi valittiin uudelleen Suomen presidentiksi ja Linnanmäen huvipuisto avattiin Helsingissä.

50 vuotta sitten

Miss Suomi -kilpailuissa ei yhdenkään osallistujan katsottu yltävän ensimmäiseen sijaan saakka, vaan titteli jäi edellisen vuoden voittajan Tarja Nurmen haltuun. Neuvostoliitto ampui alas Yhdysvaltain U-2-vakoilukoneen. Bodominjärven murhat tapahtuivat Espoossa. Urheilurintamalla taas Squaw Valleyssä Veikko Hakulinen hiihti kolme mitalia peräti 35-vuotiaana.

40 vuotta sitten

Imatran Voima ja neuvostoliittolainen Teknopromexport allekirjoittivat sopimuksen Suomeen rakennettavasta ydinvoimalasta. Paul McCartney ilmoitti The Beatlesin hajoamisesta ja Alkon myymälöissä luovuttiin ns. viinakortin käytöstä.

30 vuotta sitten

Kiina ilmoitti, että maan väkiluku oli ylittänyt miljardin rajan. Saddam Husseinista tuli Irakin presidentti. CNN aloitti uutislähetykset ja John Lennon murhattiin New Yorkissa. Jonkin sortin "murhasta" oli kyse myös Juha Miedon sadasosan tappiossa Lake Placidissä, jonka jälkeen hiihtokisojen ajanotossa ei sadasosia enää ole käytetty.

20 vuotta sitten

Pisan torni suljettiin yleisöltä turvallisuusvaaran vuoksi. Neuvostoliiton ensimmäinen McDonald's avattiin Moskovassa. Raumalla mitattiin Suomen kaikkien aikojen alhaisin ilmanpaine: 940 hPa (mb). Saksat yhdistyivät: Itä-Saksasta tuli osa Saksan liittotasavaltaa.

10 vuotta sitten

Y2K (tulee sanoista Year 2 kilo, vuosi 2000) meni ohi ilman ennustettuja katastrofeja. Tarja Halonen valittiin Suomen presidentiksi. Vladimir Putin valittiin Venäjän presidentiksi. Suosittu virtuaalihotelli Habbo avasi ovensa ensimmäisenä maailmassa Suomessa. Pahkasika-lehden 77. ja viimeinen numero julkaistiin.

Siinä joitain enemmän tai vähemmän tärkeitä poimintoja pyöreiltä vuosilta viimeisen sadan vuoden ajalta. Aika näyttää, millaisia merkkipaaluja tuleva vuosi 2010 kerää tapahtumikseen.

Verkkolehden toimitus toivottaa lukijoilleen Hyvää Uutta Vuotta 2010

Lähteet: Mitä, Missä Milloin, Wikipedia sekä toimituksen oma historian tuntemus.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20234_81525.jpg
Lasikaide suojaa te­hokkaasti putoa­miselta ja rajaa tyylik­käästi avo­terassia
Viime vuosien aikana, ihmiset ovat alkaneet panostaa entistä enemmän viihtyvyyteen kotioloissa ja vapaa-ajan asunnoillaan. Ajattomuus, modernit ja tyylikkäät ratkaisut sekä turvallisuusaspekti korostuvat etenkin terassirakentamisessa ja rentoutumispaikkojen sisustamisessa. Lasikaiteet ovat nousseet suomalaisten suosioon osana terassirakentamista. Lasikaidetta suunniteltaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon myös muutamia turvallisuusseikkoja. Muun muassa lasikaiteen oikeaoppinen kiinnittäminen vaatii suunnittelua ja ennakointia, jotta rakenteesta tulee tukeva ja turvallinen, tyylikkään lopputuloksen lisäksi.
20152_42310.jpg
Energiatehokkuudesta pientaloissa Osallistu keskusteluun!
Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät " pullotaloiksi ". Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat "hengittäviä". Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden " hengittävyydestä ", tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20086_11591.jpg
Kastelli vahvasti esillä
Porin loma-asuntomessuilla tarjontaa täydentää peräti neljä Kastelli-huvilaa, joista yksi on Eino Grönin rakennuttama Eikka-mökki. Kokonaisuutena esillä olevat messuhuvilat esittelevät mainiosti loma-asumisen uusia tuulia.
20152_42291.jpg
Sekottuuko vesi varaajassasi?
Käyttö- ja lämmitysveden lämmitys on varaajan tärkeä tehtäväLämminvesivaraajaon yksi keskeisimmistä elementeistä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lämpöä varaamassa. Tehokas varaaja kykenee tarjoamaan lämmitysenergiaa riittävästi ja tasaisesti. Uuden sukupolven lämmönvaraaja kykenee yhdistämään useammankin energialähteen lämmöntuotannon ja säilömään energian pitkiäkin aikoja valmiina käyttöä varten.
20202_62495.jpg
Tiedätkö, miten hanasi on valmistettu?
Matka harkosta hanaksiKaikille meistä hana on tuttu, mutta tiedätkö, miten hanat itseasiassa valmistetaan? Oras-hanan valmistaminen on paljon käsityötä vaativa ja monivaiheinen prosessi. Valmistuksen aikana tarkkaillaan laatua joka käänteessä. Tutustu yhdessä maajohtaja Marko Sundholmin kanssa, miten Oraksen Rauman tehtaalla valmistuu jopa 3 000 hanaa päivässä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton