Hyvää Uutta Vuotta 2010

Jälleen yksi ”pyöreä” vuosi on alkamassa. Mitä vuosi sitten tuo tullessaan? Ainakin lämmöneristysmääräykset kiristyvät ja talviolympialaiset ovat vuorossa. Valtiollisia vaaleja ei ole tiedossa toisin kuin 100 vuotta sitten. Mitäpä muuta merkittävää aiemmat pyöreät vuodet ovat sisältäneet?
100 vuotta sitten

Suomessa järjestettiin neljännet eduskuntavaalit ja yhtenä uusista kansanedustajista valituksi tuli Lauri Kristian Relander.

90 vuotta sitten

Adolf Hitler julkisti kansallissosialistisen ohjelmansa ja Tarton rauha solmittiin Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä.

80 vuotta sitten

Presidentti Lauri Kristian Relander hajotti eduskunnan. Kansallissosialistinen puolue sai 107 paikkaa Saksan parlamentissa ja siitä tuli parlamentin toiseksi suurin puolue. Ensimmäinen suomalainen sukellusvene Vetehinen laskettiin vesille Turussa ja tanskalaiset poistivat kuolemanrangaistuksen.

70 vuotta sitten

Talvisota päättyi. Adolf Hitler ja Benito Mussolini tapasivat Brennerin solassa Alpeilla ja sopivat liitosta Ranskaa ja Britanniaa vastaan. Lokakuussa nähtiin Charlie Chaplinin elokuvan Diktaattori ensiesitys. Suomessa oli viisi presidenttiä elossa samanaikaisesti viiden tunnin ajan: Risto Ryti (istuva), Kyösti Kallio (väistyvä), P. E. Svinhufvud, Lauri Kristian Relander ja K. J. Ståhlberg (entiset).

60 vuotta sitten

Korean sota alkoi. Nobelin palkinnot jaettiin 50. kerran. Juho Kusti Paasikivi valittiin uudelleen Suomen presidentiksi ja Linnanmäen huvipuisto avattiin Helsingissä.

50 vuotta sitten

Miss Suomi -kilpailuissa ei yhdenkään osallistujan katsottu yltävän ensimmäiseen sijaan saakka, vaan titteli jäi edellisen vuoden voittajan Tarja Nurmen haltuun. Neuvostoliitto ampui alas Yhdysvaltain U-2-vakoilukoneen. Bodominjärven murhat tapahtuivat Espoossa. Urheilurintamalla taas Squaw Valleyssä Veikko Hakulinen hiihti kolme mitalia peräti 35-vuotiaana.

40 vuotta sitten

Imatran Voima ja neuvostoliittolainen Teknopromexport allekirjoittivat sopimuksen Suomeen rakennettavasta ydinvoimalasta. Paul McCartney ilmoitti The Beatlesin hajoamisesta ja Alkon myymälöissä luovuttiin ns. viinakortin käytöstä.

30 vuotta sitten

Kiina ilmoitti, että maan väkiluku oli ylittänyt miljardin rajan. Saddam Husseinista tuli Irakin presidentti. CNN aloitti uutislähetykset ja John Lennon murhattiin New Yorkissa. Jonkin sortin "murhasta" oli kyse myös Juha Miedon sadasosan tappiossa Lake Placidissä, jonka jälkeen hiihtokisojen ajanotossa ei sadasosia enää ole käytetty.

20 vuotta sitten

Pisan torni suljettiin yleisöltä turvallisuusvaaran vuoksi. Neuvostoliiton ensimmäinen McDonald's avattiin Moskovassa. Raumalla mitattiin Suomen kaikkien aikojen alhaisin ilmanpaine: 940 hPa (mb). Saksat yhdistyivät: Itä-Saksasta tuli osa Saksan liittotasavaltaa.

10 vuotta sitten

Y2K (tulee sanoista Year 2 kilo, vuosi 2000) meni ohi ilman ennustettuja katastrofeja. Tarja Halonen valittiin Suomen presidentiksi. Vladimir Putin valittiin Venäjän presidentiksi. Suosittu virtuaalihotelli Habbo avasi ovensa ensimmäisenä maailmassa Suomessa. Pahkasika-lehden 77. ja viimeinen numero julkaistiin.

Siinä joitain enemmän tai vähemmän tärkeitä poimintoja pyöreiltä vuosilta viimeisen sadan vuoden ajalta. Aika näyttää, millaisia merkkipaaluja tuleva vuosi 2010 kerää tapahtumikseen.

Verkkolehden toimitus toivottaa lukijoilleen Hyvää Uutta Vuotta 2010

Lähteet: Mitä, Missä Milloin, Wikipedia sekä toimituksen oma historian tuntemus.

 
Julkaistu
29.12.2009