Tiili on kaunis ja luonnonmukainen julkisivumateriaali

Julkisivu on rakennuksen käyntikortti ulospäin ja se kertoo ohikulkijoille kunkin aikakauden arkkitehtuurista. Tiili on maailman eniten käytetty julkisivujen rakennusmateriaali. Kautta tiilen monituhatvuotisen historian, se on kulkenut ihmisen ja arkkitehtuurin mukana aina tähän päivään asti. Vaikka markkinoille on ilmestynyt mitä moninaisimpia kilpailevia vaihtoehtoja, on tiili aina säilyttänyt asemansa rakentajien suosiossa, eikä suotta, sillä tiilen puolesta puhuvat sen monet hyvät ominaisuudet.

Lisätietoa Terca -julkisivutiilistä...

Tiilijulkisivun rakenne

Vielä ennen 1960- lukua julkisivumuuraus oli kiinteä osa massiivista ulkoseinää, mutta nykyään se erotetaan aina ilmaraolla varsinaisesta runkorakenteesta.

Oikeaoppinen ja turvallinen rakennustapa on pitää julkisivurakenteen takana oleva lämmöneriste kuivana kaikissa olosuhteissa ja tässä mielessä ilmaraolla eriytetty tiilijulkisivu on sekä kosteus- että lämpöteknisessä mielessä järkevä ratkaisu. Pitkäaikaistutkimus on osoittanut, että julkisivutiili ja sen takana oleva ilmarako parantavat ulkoseinän todellista U-arvoa jopa yli 10 % sen laskennalliseen arvoon verrattuna. Samainen ilmarako tuulettaa ja kuivattaa myös julkisivurakennetta.

Tiilijulkisivu on kosteusteknisesti erinomainen

Tiilijulkisivu on vettä läpäisevä rakenne kuten muutkin kivirakenteiset rakenneratkaisut. Se on kuitenkin ainoa selkeästi ilmaraolla varustettu rakenneratkaisu. Kun seinä kastuu, se myös kuivuu hyvin ilmaraon kautta tapahtuvan tuuletuksensa ja vedenpoiston ansiosta.

Tiilijulkisivun elinkaari ja huolto

Muurattu julkisivu on VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan kaikkein vähiten huoltoa vaativa ulkoseinärakenne. Tämä merkitsee pitkällä aikavälillä selkeää kustannusten säästöä muihin julkisivuratkaisuihin verrattuna.

Vaikka tiilijulkisivu ei juuri huoltoa tarvitsekaan, on ihmisen oma toiminta ja ympäristö useimmiten syynä siihen, että tiilikin joskus likaantuu tai vaurioituu. Likatyyppejä on monia erilaisia ja kaikkien likatyyppien puhdistaminen ei onnistu samoin konstein. Peruslika lähtee usein pelkällä vedellä ja tarvittaessa esim. yleispuhdistusaineilla, mutta kaikissa tapauksissa se ei kuitenkaan riitä. Tästä johtuen onkin aina hyvä kääntyä ensin esim. tiilivalmistajan tai ammattilaisten puoleen, jotta löydettäisiin kuhunkin tapaukseen parhaiten soveltuva puhdistustapa.

Tiili on kaunis ja luonnollinen julkisivumateriaali

Tiilen kauneus perustuu sen luonnollisuuteen. Se valmistetaan savesta ja poltetaan korkeassa lämpötilassa vuosituhansia vanhalla perusmenetelmällä.

Tiili on kuitenkin aina pysynyt muodissa. Se istuu yhtä hyvin suomalaiseen kaupunki- kuin maalaismaisemaankin. Jos ajatellaan esimerkiksi vaikkapa perussuomalaista punatiiltä, on se aina ollut sekä omakotirakentajien että arkkitehtienkin suosiossa. 90-luvulta näihin päiviin asti ovat vaaleat tiilijulkisivut olleet erityisen suosittuja, mutta yhä useammin nykypäivänä halutaan julkisivut tehdä myös ns. käsinlyödyistä tiilistä. Niillä aikaansaadaan kauniin elävä ja veistoksellinen julkisivu eli juuri sellainen, joka on persoonallinen ja joka jää katsojansa mieleen.

Täystiilitalo Villa Lauran julkisivu on puhtaaksi muurattu MRT 85 Grafiitinmustalla tiilellä. Muuraussaumaväri on Vetonit Mutus 152.Täystiilitalo Villa Lauran julkisivu on puhtaaksi muurattu MRT 85 Grafiitinmustalla tiilellä. Muuraussaumaväri on Vetonit Mutus 152.

TERCA-tiilien värivalikoima on monipuolinen

Poltetut Terca-tiilet luokitellaan värin mukaan punaisiin, punaisenkirjaviin, tummankirjaviin, keltaisiin ja vaaleisiin julkisivutiiliin. Pintavaihtoehtoina ovat sileä, harjattu, karhea, käsinlyöty, lohko ja antiikkilohko. Käsinlyödyt Terca-tiilet valmistetaan vanhoja tiilenvalmistusperinteitä vaalien nykyaikaisella tekniikalla. Niille on ominaista ilmeikkyys ja sävyjen luonnonmukainen vaihtelevuus.

Julkisivutiilen valmistusohjelmaan kuuluvat myös muototiilet, joilla voidaan elävöittää tiilirakenteita. Julkisivutiilet ovat sään- ja pakkasenkestäviä.

Helpotusta tiilen ja laastin valintaan

Tiili ja laastiyhdistelmän vertaaminen on helppoa. Wienerbergerin kotisivuilla on mahdollista kokeilla eri tiili- ja muurauslaastivaihtoehtojen yhdistelmiä. Näin löydät omaan kotiisi sopivimman yhdistelmän.

Tiili on myös paras rappausalusta

Mikäli haluat rapattupintaisen pientalon, olipa runkoratkaisusi tiili, harkko tai vaikkapa puuelementti, on tiili rappausalustana ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras. Se ei vaadi muurauksen jälkeen pitkiä kuivumisaikoja eikä verkottamista ennen rappaustyön aloittamista. Karhean pinnan ja rappaukselle sopivan vedenimuominaisuuden sekä pienen kutistumansa ansiosta tiili on myös kaikkein riskittömin rappausalusta, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset.

TERCA on johtava julkisivutiilien tuotemerkki

Wienerbergerin poltetuista tiilistä on jo vuodesta 1819 alkaen rakennettu kauniita ja kestäviä taloja. Pienestä tiilitehtaasta Itävallassa aloittanut Wienerberger on nykyään maailman johtava tiilenvalmistaja, jonka TERCA –tiilet tunnetaan laajalti maailmalla. Suomessa TERCA –tiiliä valmistetaan Lappilan ja Korian tiilitehtaissa.

Lisätietoa Terca -julkisivutiilistä...

Tutustu myös: Rakentaja.fi -tiilikoulu
 
Julkaistu
11.3.2009