• Etusivu
  • Talo

Tiili on kaunis ja luonnonmukainen julkisivumateriaali

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 20.12.2023
20098_17981.jpg

Julkisivu on rakennuksen käyntikortti ulospäin ja se kertoo ohikulkijoille kunkin aikakauden arkkitehtuurista. Tiili on maailman eniten käytetty julkisivujen rakennusmateriaali. Kautta tiilen monituhatvuotisen historian, se on kulkenut ihmisen ja arkkitehtuurin mukana aina tähän päivään asti. Vaikka markkinoille on ilmestynyt mitä moninaisimpia kilpailevia vaihtoehtoja, on tiili aina säilyttänyt asemansa rakentajien suosiossa, eikä suotta, sillä tiilen puolesta puhuvat sen monet hyvät ominaisuudet.

Lisätietoa Terca -julkisivutiilistä...

Tiilijulkisivun rakenne

Vielä ennen 1960- lukua julkisivumuuraus oli kiinteä osa massiivista ulkoseinää, mutta nykyään se erotetaan aina ilmaraolla varsinaisesta runkorakenteesta.

Oikeaoppinen ja turvallinen rakennustapa on pitää julkisivurakenteen takana oleva lämmöneriste kuivana kaikissa olosuhteissa ja tässä mielessä ilmaraolla eriytetty tiilijulkisivu on sekä kosteus- että lämpöteknisessä mielessä järkevä ratkaisu. Pitkäaikaistutkimus on osoittanut, että julkisivutiili ja sen takana oleva ilmarako parantavat ulkoseinän todellista U-arvoa jopa yli 10 % sen laskennalliseen arvoon verrattuna. Samainen ilmarako tuulettaa ja kuivattaa myös julkisivurakennetta.

Tiilijulkisivu on kosteusteknisesti erinomainen

Tiilijulkisivu on vettä läpäisevä rakenne kuten muutkin kivirakenteiset rakenneratkaisut. Se on kuitenkin ainoa selkeästi ilmaraolla varustettu rakenneratkaisu. Kun seinä kastuu, se myös kuivuu hyvin ilmaraon kautta tapahtuvan tuuletuksensa ja vedenpoiston ansiosta.

20093_15475.jpg

Tiilijulkisivun elinkaari ja huolto

Muurattu julkisivu on VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan kaikkein vähiten huoltoa vaativa ulkoseinärakenne. Tämä merkitsee pitkällä aikavälillä selkeää kustannusten säästöä muihin julkisivuratkaisuihin verrattuna.

Vaikka tiilijulkisivu ei juuri huoltoa tarvitsekaan, on ihmisen oma toiminta ja ympäristö useimmiten syynä siihen, että tiilikin joskus likaantuu tai vaurioituu. Likatyyppejä on monia erilaisia ja kaikkien likatyyppien puhdistaminen ei onnistu samoin konstein. Peruslika lähtee usein pelkällä vedellä ja tarvittaessa esim. yleispuhdistusaineilla, mutta kaikissa tapauksissa se ei kuitenkaan riitä. Tästä johtuen onkin aina hyvä kääntyä ensin esim. tiilivalmistajan tai ammattilaisten puoleen, jotta löydettäisiin kuhunkin tapaukseen parhaiten soveltuva puhdistustapa.

Tiili on kaunis ja luonnollinen julkisivumateriaali

Tiilen kauneus perustuu sen luonnollisuuteen. Se valmistetaan savesta ja poltetaan korkeassa lämpötilassa vuosituhansia vanhalla perusmenetelmällä.

Tiili on kuitenkin aina pysynyt muodissa. Se istuu yhtä hyvin suomalaiseen kaupunki- kuin maalaismaisemaankin. Jos ajatellaan esimerkiksi vaikkapa perussuomalaista punatiiltä, on se aina ollut sekä omakotirakentajien että arkkitehtienkin suosiossa. 90-luvulta näihin päiviin asti ovat vaaleat tiilijulkisivut olleet erityisen suosittuja, mutta yhä useammin nykypäivänä halutaan julkisivut tehdä myös ns. käsinlyödyistä tiilistä. Niillä aikaansaadaan kauniin elävä ja veistoksellinen julkisivu eli juuri sellainen, joka on persoonallinen ja joka jää katsojansa mieleen.

Täystiilitalo Villa Lauran julkisivu on puhtaaksi muurattu MRT 85 Grafiitinmustalla tiilellä. Muuraussaumaväri on Vetonit Mutus 152.
Täystiilitalo Villa Lauran julkisivu on puhtaaksi muurattu MRT 85 Grafiitinmustalla tiilellä. Muuraussaumaväri on Vetonit Mutus 152.

TERCA-tiilien värivalikoima on monipuolinen

Poltetut Terca-tiilet luokitellaan värin mukaan punaisiin, punaisenkirjaviin, tummankirjaviin, keltaisiin ja vaaleisiin julkisivutiiliin. Pintavaihtoehtoina ovat sileä, harjattu, karhea, käsinlyöty, lohko ja antiikkilohko. Käsinlyödyt Terca-tiilet valmistetaan vanhoja tiilenvalmistusperinteitä vaalien nykyaikaisella tekniikalla. Niille on ominaista ilmeikkyys ja sävyjen luonnonmukainen vaihtelevuus.

Julkisivutiilen valmistusohjelmaan kuuluvat myös muototiilet, joilla voidaan elävöittää tiilirakenteita. Julkisivutiilet ovat sään- ja pakkasenkestäviä.

Helpotusta tiilen ja laastin valintaan

Tiili ja laastiyhdistelmän vertaaminen on helppoa. Wienerbergerin kotisivuilla on mahdollista kokeilla eri tiili- ja muurauslaastivaihtoehtojen yhdistelmiä. Näin löydät omaan kotiisi sopivimman yhdistelmän.

20072_3688.jpg

Tiili on myös paras rappausalusta

Mikäli haluat rapattupintaisen pientalon, olipa runkoratkaisusi tiili, harkko tai vaikkapa puuelementti, on tiili rappausalustana ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras. Se ei vaadi muurauksen jälkeen pitkiä kuivumisaikoja eikä verkottamista ennen rappaustyön aloittamista. Karhean pinnan ja rappaukselle sopivan vedenimuominaisuuden sekä pienen kutistumansa ansiosta tiili on myös kaikkein riskittömin rappausalusta, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset.

20082_8582.jpg

TERCA on johtava julkisivutiilien tuotemerkki

Wienerbergerin poltetuista tiilistä on jo vuodesta 1819 alkaen rakennettu kauniita ja kestäviä taloja. Pienestä tiilitehtaasta Itävallassa aloittanut Wienerberger on nykyään maailman johtava tiilenvalmistaja, jonka TERCA –tiilet tunnetaan laajalti maailmalla. Suomessa TERCA –tiiliä valmistetaan Lappilan ja Korian tiilitehtaissa.

Lisätietoa Terca -julkisivutiilistä...

Tutustu myös:Rakentaja.fi -tiilikoulu

Wienerberger Oy Ab
Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton