Katon vaihto kannattaa
-vaihda vanha kattosi aitoon ja upeaan tiilikattoon

Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talosi ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.

Kattotiiliä on asennettu katoille tuhansien vuosien ajan. Ja hyvällä syyllä. Kattotiili toimii ja kestää pitkään. Eikö sinunkin kotisi olekin aidon betoni- tai savitiilikaton arvoinen? On tietysti ja tiilikatto sopii jokaiseen taloon.

Lisätietoa tiilikatteesta...

Ei huolta painosta

Jotkut ovat huolissaan tiilikaton painosta kattoremonttia tehdessään. Kun vanhan pelti- tai varttikaton tilalle asennetaan uusi, laadukas ja aito tiilikatto, on rakenteisiin kohdistuva kuormitus luonnollisesti suurempi. Kattorakenteet on kuitenkin mitoitettu kestämään tämä.

Jokainen katto, nykyisestä katemateriaalista riippumatta, on suunniteltu kestämään monin kerroin vesikatetta suuremman kuorman. Esimerkiksi suuret lumikuormat lasketaan aina mukaan turvallisuusmarginaaleihin. Näiden rinnalla muutamien kymmenien kilojen neliöpainoerot katemateriaalienvälillä eivät vaikuta. Siten tiilikatto sopiikin myös painonsa puolesta kattoremonttikohteisiin. Jos oman katon kantavuus kuitenkin askarruttaa, ota yhteys tekniseen neuvontaamme niin kerromme lisää.

Katto on suunniteltu
kestämään suuria
kuormia – varsinaisen
katemateriaalin
eli vesikaton
osuus näistä on
varsin pieni.Katto on suunniteltu kestämään suuria kuormia – varsinaisen katemateriaalin eli vesikaton osuus näistä on varsin pieni.

Asentaminen ja ylläpito on helppoa!

Tiilikaton asentaminen on helppoa itsekin. Kun kaipaat apua, meidän kauttamme löydät ammattitaitoiset ja luotettavat tiilikattoasentajat. Tiilikatto on jatkossa erittäin helppo huoltaa. Säännöllinen puhdistus riittää!

Sinulla on siihen varaa!

Aito on edullisempi kuin jäljitelmä! Nyt kannattaa toteuttaa kattoremontti tiilikatolla, sillä viimeisimmässä riippumattoman tahon tekemässä hintavertailussa tiilikatto todettiin edullisimmaksi vasikatevaihtoehdoksi. Muista myös kotitalousvähennys asennuskuluista!

Lähde: Rakennustieto Oy, Rakennusosien kustannuksia 2008.Lähde: Rakennustieto Oy, Rakennusosien kustannuksia 2008.

Hyödynnä kotitalousvähennys

Voit vähentää 60% teettämäsi kattoremontin työkustannuksista verotuksessasi. Vähennys on henkilökohtainen. Vähennys myönnetään palkkion maksuvuotena. Vähennys kohdistuu suoraan maksettavaan tuloveroon ja on näin ollen nettosäästöä. Lisätietoja kotitalousvähennyksestä saat osoitteesta www.vero.fi.

Suunnitelma ja määräykset

Korjaussuunnitelmaa laadittaessa on otettava huomioon kaavamääräykset ja rakennuksen ympäristö. Uudet tilatarpeet, talon yleiskunto ja käytettävissä oleva budjetti vaikuttavat myös suunnitelmaan. Katon muotoa muutettaessa suunnittelua helpottaa, jos talon piirustukset ja rakennekuvat ovat käytettävissä.

Rakennuslupa ja miten se haetaan

Katon saneeraustyön laajuudesta riippuen tarvittava rakennuslupamenettely on jokin seuraavista:
1. Toimenpidelupa antaa mahdollisuuden muuttaa talon käyttötarkoitusta, julkisivua tai väriä. Esimerkiksi kattomuodon muuttaminen edellyttää toimenpidelupaa.
2. Rakennuslupa tarvitaan, kun taloa laajennetaan saneerauksen yhteydessä rakentamalla siihen lisäosa.

Luvat haetaan yleensä kirjallisina. Ohjeita saa kunnan rakennustarkastajalta ja tarvittavat lomakkeet rakennusvalvontavirastosta tai rakennustarkastustoimistosta. Menettelytavat vaihtelevat paikkakunnittain.

Tasakatosta harja- tai aumakatoksi

Tasakatot ovat joskus aiheuttaneet omistajilleen odottamattomia harmeja. Kattorakenteen puutteellinen tuuletus ja eristys, asennusvirheet tai kohteeseen sopimattoman katemateriaalin valinta ovat aiheuttaneet kattovuotoja ja jopa rakenteiden lahoamista. Tällaisissa tapauksissa kattorakenteiden perusteellinen uudistaminen harja- tai aumakatoksi tuntuu usein tarkoituksenmukaiselta.

Ennen varsinaisen uuden vesikatteen asennusta on hyvä myös selvittää yläpohjan lisäeristyksen tarve. On myös varmistauduttava vanhojen rakenteiden riittävästä tuuletuksesta. Uudet kattorakenteet voidaan tehdä sahatavarasta tai käyttää tehdasvalmisteisia valmiita kattoristikoita. Katemateriaalin asennusta edeltää myös savupiipun jatkaminen ja uusien ilmastointiputkien asennus.

Muut katon rakenteen muutokset

Vanhan pulpettikaton muuttaminen harjakatoksi käy samaan tapaan kuin tasakaton muuttaminen harjakatoksi. Loivan harjakaton tilalle voidaan myös rakentaa jyrkkäharjainen katto, jonka alle saadaan joko varasto- tai asuintilaa. Usein myös vanhan talon räystäsratkaisuja joudutaan korjaamaan. Kaikissa muutoksissa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Esimerkiksi harjakatto hallitsee taloa ja näkyy kauas.

Talon värien ja materiaalien keskinäinen harmonia korostuu. Vesikatteet ovat normaaliolosuhteissa vedenpitäviä, mutta vaihtelevissa sääoloissa vettä tai kondenssikosteutta saattaa päästä liitoksien ja läpivientien kautta yläpohjaan. Varsinkin teräskatteen alla vesihöyry tiivistyy helposti vedeksi. Toimiva ja ehjä aluskate on kattorakenteen oleellinen osa.

Vanha katemateriaali aluskatteeksi?

Joissakin tapauksissa voit jättää vanhan huopa- tai peltikattosi uuden tiilikaton aluskatteeksi. Jos vanha huopa- tai teräskate on vielä niin hyväkuntoinen, että se suojaa talon rakenteita, se voidaan jättää uuden katteen alle aluskatteeksi. Uuden katteen vaatima rimoitus kiinnitetään silloin suoraan vanhan katteen päälle ja asentaminen helpottuu ja nopeutuu. Asiantuntija pystyy helposti arvioimaan, onko vanha katemateriaali riittävän hyväkuntoinen suojaamaan taloa aluskatteena. Neuvomme sinua mielellämme vanhaan katemateriaaliin liittyvissä asioissa. Saat meiltä myös ohjeita vanhan katon purkamisesta.

Kattoremontti viikossa

Vuonna 1990 tehdyn omakotitalon laajennuksen yhteydessä asennettiin koko taloon Varttikatto. Muutaman vuoden kuluessa katossa todettiin halkeamia ja levyt olivat hyvin heikkoja. Keväällä 2005 ongelma muuttui todelliseksi. Aluskate oli vuotanut sen verran, että päästi veden läpi yläkertaan. Ongelmaan herättiin liian myöhään, sillä takuuaika oli mennyt umpeen. Oli kattoremontin aika.

Tutustu seurantaan: Kattoremontti viikossa

Oletko rakentamassa tai remontoimassa kattoa tänä tai ensi vuonna?

Rakentaja.fi-palvelun kautta voit ottaa yhteyttä Monieriin ja pyytää tarjousta aidosta savi- tai betonitiilikatosta! Täytä alla oleva kaavake.
Yhteydenottopyyntö

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
5.8.2009