• Etusivu
  • Rakentaminen

Eikka-mökin piha luonnosteltu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20081_8086.jpg

Suunnittelun lähtökohdat ovat mainiot: Satamapolkuun rajoittuva tontti on toisen mökkikorttelin päätytontti, ihanalla paikalla aivan meren rannalla.

Meren rannalla on kuitenkin muistettava myös normaalia rajummat sääolot: suolainen merivesi voi pärskyä pihan puolelle ja syysmyrskyjen tuulet riepottavat kasveja ja koettelevat rakenteita.

Toiminnot ja rakenteet

Tontti rajataan reilulla aidalla ja aidan suojista, sorapäällysteiseltä sisääntuloväylältä löytyy tarpeeksi tilaa auton pysäköintiin. Sisääntuloväylää ryhdistetään pergolalla, joka noudattelee aidan tyyliä. Pieni kuivaus- ja tuuletusteline piilotetaan sisäänkäynnin viereen pienen aidanpätkän taakse. Sinne mahtuu myös jäteastia. Alue kivetään, jotta se on siisti ja helppokulkuinen.

Säilytettävien koivujen ja leppien juuristoalueet on jo suojattu ja maisemoidaan siistiksi luonnonkivillä. Tontin reuna-alueiden pensaiden ja puiden alustat siistitään kuorikatteella. Näin pysyvät rikkaruohotkin paremmin kurissa. Lipputanko kohoaa korkeuksiin pihan keskeisimmältä paikalta ja lippu tulee näkymään hyvin myös merelle. Lipputangon lähelle rakennetaan tyylikäs, luonnonkivinen vesiaihe. Pihaan tulee muutenkin runsaasti luonnonkiviä.

Puinen terassi yhdistää rakennukset ja jatkuu laiturina pitkälle meren päälle. Saunan päätyyn tehdään puolipyöreä oleskeluterassi, jonka materiaaliksi valittiin luonnonkivi. Se jää mukavasti suojaan mereltä puhaltavalta tuulelta. Terassia valaistaan matalin pollarivalaisimin, ja sen sadesuojaksi harkitaan seinään kiinnitettävää markiisikatosta. Suuria, säilytettäviä puita valaistaan useilla alhaalta ylöspäin suunnatulla kohdevalolla ja kaikki kulkuväylät valaistaan turvallisuuden takaamiseksi. Toinen oleskelualue jää mökin meren puoleiseen päätyyn, katon alle. Sieltä on upea, esteetön näköala merelle.

Pintojen ja rakenteiden lopulliset muodot ja materiaalit sekä valaisinmallit tulevat vielä täsmentymään.

20081_8085.jpg

Kasvillisuus

Eikan toiveena oli saada pihaan havuja, ainakin tuijia ja katajia sekä pieni nurmialue. Nämä toiveet toteutetaan. Nurmialueesta tehdään selkeän pyöreä. Se toistaa kiviterassin muotoa ja rikkoo muuten niin kulmikasta pihaa. Kasvit valitaan kuivuutta ja tuulta kestävistä lajeista. Kasvivalinnoissa keskitytään sekä havu- että lehtipuihin, vapaasti kasvaviin pensaisiin ja helppohoitoisiin perennoihin ja köynnöksiin sekä luonnonkasveihin. Niiden värimaailmasta tulee rauhallinen ja harmoninen, ja lehtien näyttävillä muodoilla ja väreillä tulee olemaan keskeinen merkitys. Jotain erikoista ja merellistä, Reposaaren historiaan liittyvääkin on luvassa. Kukinta saa keskittyä kevääseen ja keskikesään. Tarkemmat kasvivalinnat ovatkin parhaillaan pihasuunnittelijan mietintämyssyssä.

Tiheä ja metsäinen puisto tulee rajaamaan tonttia eteläreunalla, joten sinne ei juuri näkösuojaa tarvita. Jotakin silmäniloa kuitenkin istutetaan erkkeristä avautuvan makuuhuoneen ikkunan suojaksi.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82893.jpg
Maalämpöön ei juuri vaikuta sähkön hinnan muutokset
Maalämpö sopii monenlaisiin taloihin, pienestä suureen. Jos tulevaisuudessa on tarvetta laajentaa kotiasi tai ottaa puolilämpimät tilat asuinkäyttöön, oikealla maalämpöpumpun valinnalla lämmityksestä ei tule ongelmaa. Invertterimaalämpöpumppu mukautuu todelliseen lämmön tarpeeseen korkealla hyötysuhteella.NIBE maalämpö on valinta pitkälle tulevaisuuteen. Se on varma valinta, johon sähkön hinnan muutokset eivät juurikaan vaikuta.
20094_16507.jpg
Vältä tulipalot mökillä
Kesämökillä tulipalo voi saada alkunsa tulisijoista, sähkölaitteista tai kaasulaitteista. Käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein sekä pitämällä niistä hyvää huolta voit välttää onnettomuudet.
20203_63425.jpg
Ekologiset vesikalusteet
Suomalaiset kuluttavat keskimäärin vettä henkeä kohden noin 155 litraa vuorokaudessa, tuhlaavimmat jopa 260 litraa! Tästä noin puolet käytetään peseytymistiloissa, neljännes keittiössä ja neljännes WC:ssä. Realistisena tavoitetasona voitaisiin pitää n. 120 - 130 litran vuorokautista kulutusta.Hanavalmistajana Oras on oppinut kunnioittamaan puhdasta vettä ja luontoa toimintansa alkuvuosista asti. Alan edelläkävijänä Oras on osannut yhdistää nykyteknologian ekologisuuteen jo vuosien ajan kuitenkaan käyttäjäystävällisyydestä tinkimättä.Uudet Oras-hanat elävät sopusoinnussa ympäristön kanssa. Esimerkiksi uusi Oras Vega on omiaan juuri siellä, missä arvostetaan vettä ja säästetään luontoa. Se juoksuttaa vettä tippaakaan tuhlaamatta.Lisätietoa keittiön vesikalusteista
20122_29581.jpg
Ideoita ja vinkkejä piharakentamiseen
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Tässä muutama vinkki pihakivien käytöstä. Lisää kuvia on nähtävissä Ruduksen Ideakuvastossa.Kartano-sarja on usein kysyttyä pihakiveä, joista usein halutaan rakentaa viihtyisä terassi tai muu oleskelualue.
20235_81584.jpg
Puukuitueristeellä on pieni hiilijalanjälki - se eristää hyvin myös lämpöä ja ääntä
Kun kirvesmies Lars Fossum aloitti Norjan Risørissä sijaitsevan vanhan puutalonsa kokonaisvaltaisen remontin, valitsi hän käytettäväksi eristemateriaaliksi puukuidun. Puukuidulla on pieni hiilijalanjälki, mutta sillä on myös muita erinomaisia ominaisuuksia.
20171_48136.jpg
Asta Rakentaja - Pirkanmaan suurin rakennusalan tapahtuma
Rakentamisen ja remontoinnin ykköstapahtuma PirkanmaallaPirkanmaan suurin rakennusalan tapahtuma tarjoaa tietoa, palveluita ja tuotteita oman kodin rakentamista, remontointia tai kunnostusprojektia suunnitteleville sekä rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton