• Etusivu
  • Talo

Lars Fossum käytti vanhan puutalon remontissa puukuitueristettä

Hyvä lämmönvarastointikyky ja ääneneristys olivat tärkeät kriteerit materiaalin valinnassa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Hunton Oy/Ab
Päivitetty 04.05.2023
20235_81584.jpg

(Kuva: Hunton)

Kun kirvesmies Lars Fossum aloitti Norjan Risørissä sijaitsevan vanhan puutalonsa kokonaisvaltaisen remontin, valitsi hän käytettäväksi eristemateriaaliksi puukuidun. Puukuidulla on pieni hiilijalanjälki, mutta sillä on myös muita erinomaisia ominaisuuksia.

Etelä-Norjassa sijaitseva Risør on tunnettu viehättävästä puutaloidyllistään. Kaupungin vanhimmat puutalot ovat peräisin 1600-luvulta, ja ne ovat rakennettu perinteiseen norjalaiseen tyyliin, jossa käytetään laajalti paikallista puumateriaalia.

30 vuotta sitten Fossum purjehti ensimmäistä kertaa Risørin rannikolle. Siitä lähtien hän on viettänyt kaikki lomansa Risørin puutaloidyllissä. Muutama vuosi sitten Lars törmäsi pieneen puutaloon vain 100 metriä meren rannasta: Hän päätti ostaa talon, entisöidä sen ja asettua taloksi.

Puukuitueriste eristää hyvin lämpöä ja ääntä

Puutalon katto, ulkoseinät ja väliseinät kaipasivat kipeästi lisäeristystä ja Fossumin valinta osui Huntonin puukuitueristeeseen. Hunton on jo yli 130 vuotta käyttänyt tuotteissaan kuusihaketta, jota saadaan norjalaisen tehtaan lähialueiden sahoilta. Yritys on investoinut voimakkaasti puukuitueristeeseen, jota tuotetaan Huntonin uudella tehtaalla Norjassa.

Info

Info

Mitä puukuitueriste on?

Hunton Nativo® Puukuitueristeen pääasiallinen materiaali on luonnollinen puukuitu. Tuotannossa käytetty kuusihake saadaan tehtaan lähialueiden sahoilta ja hake on 100 % PEFC-sertifioitua. Tehtaalla kuusihake kuidutetaan puukuiduksi, josta tuotteet valmistetaan. Puukuitueriste on myös uusiutuva raaka-aine ja se varastoi hiiltä tuotteen koko käyttöiän ajan.

Puukuitueriste sopii käytettäväksi niin seinissä, lattiassa kuin katossakin – sekä uudisrakentamisessa että remontoitaessa. Puukuitu ei ärsytä ihoa, silmiä tai hengitysteitä, joten sitä on miellyttävää käsitellä.

– Puumateriaaleilla on monia hyviä ominaisuuksia. Puukuitueriste toimii kuin lämpöpatteri, joka sekä varastoi että luovuttaa lämpöä. Tuloksena on tasaisempi sisälämpötila, vaikka lämpötila ulkona vaihtelisikin suuresti. Tämän lisäksi puukuitueriste eristää erinomaisesti myös ääntä, kertoo Huntonin markkinointikoordinaattori Eeva Lahelma Helgeland.

Puukuidun hengittävyys oli tärkeä tekijä

Puutalo sijaitsee suojellulla alueella ja sen vuoksi remontoinnissa tulee ottaa huomioon monta asiaa, Fossum kertoo.

– Täällä ei voi vain purkaa kaikkea vanhaa, mikä olisi rakennusteknisesti paljon helpompaa - erityisesti kun tekee näin suurta remonttia. Risørin kunta on julkaissut ohjeita, joissa neuvotaan miten suojellun alueen puutaloja tulisi entisöidä – olen lukenut ne huolellisesti ja etenen askel askeleelta. Säilytän mitä voin ja käytän materiaalia uudelleen toisaalla, Lars kertoo.

Vanhan talon energiatehokkuutta parannettaessa onkin erittäin tärkeää ottaa huomioon talon omat edellytykset ja toimintaperiaatteet. Fossumin mukaan on välttämätöntä ymmärtää, miten talo toimii ja miten erilaiset toimenpiteet vaikuttavat sen toimintaan. Kun käytetään johdonmukaisesti puumateriaaleja seinissä, lattiassa ja katossa, ne toimivat paremmin yhdessä ja luovat hengittävän rakenteen. Tällä tavoin talon alkuperäinen rakenne ja henki säilyvät, mikä on erittäin tärkeää vanhojen talojen säilyttämisessä ja niiden historian kunnioittamisessa.

Olen ammatiltani kirvesmies ja koska tunnen tätä alaa, oli todella jännittävää remontoida vanhaa puutaloa, Fossum kertoo.

Miksi valitsit puukuitutuotteet?

– Tärkein syy on puukuidun luonnonmukaisuus, hengittävyys ja hyvä kyky eristää ääntä. Kun käytetään johdonmukaisesti puumateriaaleja seinissä, lattioissa ja katossa, saadaan taloon hengittävä rakenne. Erityisesti, kun kyseessä on vanha puutalo kuten minun remontissani, on hienoa käyttää talon ehdoilla ja alkuperäiseen rakenteeseen sopivia materiaaleja, Fossum vastaa.

Lars Fossumin projektissa käytetyt Hunton-tuotteet:

  • Katto: eristetty Hunton Nativo® Puukuitueristeellä 5 cm, Hunton Sarket™ Aluskate
  • Ulkoseinät: Hunton Tuulensuojalevy™ 19 mm
  • Muut seinät: Hunton Nativo® Puukuituerite

Lue lisää Huntonin puukuitueristeestä täältä

Hunton Oy/Ab
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81000.jpg
Tätä eristettä käyttämällä säästät lämmityskuluissa
Muotonsa erinomaisesti säilyttävä, ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttämätön puukuitueriste on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. PEFC-sertifioidusta kuusihakkeesta valmistettu eriste hallitsee hyvin kosteuden vaihtelut ja vaimentaa ääntä tehokkaasti.
20235_81861.jpg
1700-luvun talon ullakon lisäeristys toteutettiin vanhan talon ehdoilla
Ruotsin Smålandissa, Bråbyn kylässä, kohoaa kaunis punainen rakennus. Kyseessä on vanha, 1700-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, jossa Hellströmin viisihenkinen perhe asuu ja elää. Kotia on remontoitu ulkopuolelta ja nyt on tullut aika remontoida myös kodin sisätiloja. Ensimmäiseksi remonttiprojektiksi valittiin ullakko.
20239_83139.jpg
Viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita kodin eristeeksi
Tämän päivän rakentamisessa arvostetaan erityisesti luonnonmukaisuutta sekä vastuullisuutta. Valinnat tehdään tietoisesti ja harkiten, sillä harva rakentaa tai remontoi useaa kotia elämänsä aikana. Ympäristön turhaa kuormittamista pyritään välttämään ja mahdollisuuksien mukaan valitsemaan tuotteita, joiden raaka-aineet ovat uusiutuvia. Nykyisin kiinnitetään selvästi enemmän huomiota rakennusmateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin. Viime vuosien rakentamisen eräänlaisena positiivisina trendeinä ovat nousseet esille erityisesti energiansäästö sekä eristämisen tärkeys.Vertailun vuoksi keräsimme yhteen viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita tosissaan eristysvaihtoehdoksi.
201711_51018.jpg
Kuivaketju 10 -koulutus Tampereella
Koulutusaika: 31.5.2018 klo 9-16Koulutuspaikka: Tampereen aikuiskoulutuskeskus, Kurssikeskuksenkatu 11, TampereAsiantuntijana: Sauli Paloniitty, TTS TyötehoseuraTavoiteKoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää opiskelijan valmiuksia toimia kosteuskoordinaattorina ja opettaa hyödyntämään Kuivaketju 10:n mukaista toimintamallia.KohderyhmäKoulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on vahva rakennusalan koulutus ja kokemus sekä edellytykset toimia kosteuskoordinaattorin tehtävissä. Kosteuskoordinaattorilta edellytetään tyypillisesti vastaavaa pätevyyttä kuin kohteen vastaavalta työnjohtajalta.Koulutuksen sisältöKlo: 9:00-9:15 Tilaisuuden avaus, Jukka Jaakkola, TTS TyötehoseuraKlo 9:15- Asiantuntijana Sauli Paloniitty, TTSKosteudenhallintaa koskevat säädökset, lait ja ohjeetKuivaketju 10:n taustaaKuivaketju 10-toimintamalli- KosteuskoordinaattoriPilottihankkeiden kokemuksiaKlo: 11:30 -12:30 LounasKlo: 12:30 - n. klo 16Kosteusriskit ja niiden hallintaKuivaketju 10:n laadunvalvontamittaukset ja niiden tulkinta Kuivumisajan huomioiminen eri näkökulmistaIlmoittautuminenIlmoittautuminen joko sähköiseen koulutuskalenteriin www.tts.fi tai sähköpostitse alla oleville.Koulutuksen hinta380€ + alv. (sisältäen koulutuksen, lounaan ja kahvit)Mikäli osallistut Kosteuskoordinaattori-PRO -koulutukseen käytyäsi tämän koulutuksen, hyvitetään hinta kokonaisuudessaan. Peruutusmaksu peruutettaessa viimeistään kahta viikkoa ennen koulutuksen alkua 25%, sen jälkeen veloitetaan koko koulutuksen hinta.Lisätietoja koulutuksestaOpintosihteeri: Mia Tokkari, 044 7143 722, mia.tokkari@tts.fiKehitys- ja asiakkuuspäällikkö: Jukka Jaakkola, 040 712 5048, jukka.jaakkola@tts.fiTTS – Sarkatie 1, 01720 Vantaa – www.tts.fiTTS pidättää oikeudet muutoksiin.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
200711_7426.jpg
Kenen kanssa sinä vietät yösi?
Ihminen viettää elämästään keskimäärin kolmanneksen nukkuen. Useimmat nukkuvat yönsä omassa vuoteessaan. Sänky ja vuodevaatteet ovat myös pölypunkille mieluinen elinympäristö. Yhdessä sängyssä niitä voikin majailla noin 10 000. Pölypunkki on mikroskooppisen pieni niveljalkainen, joka käyttää ravinnokseen mm. ihosta irtoavaa hilsettä ja muita huoneilmassa esiintyviä hiukkasia. Se viihtyy erityisesti vuodevaatteissa, matoissa, verhoissa ja muissa kodin tekstiileissä, joihin kiinnittyvistä hiukkasista sen on helppo noukkia ravintonsa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton