• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuksen vastaanotto

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vastaanoton aikataulumenettely

Toimenpiteet:
Vastaanoton aikataulumenettely kuvataan urakkarajaliitteessä. Vastuu-henkilöt huolehtivat aikataulun noudattamisesta siten, että rakennusta ei oteta vastaan keskeneräisenä esim. puutteellisten säätöjen osalta. Vastaanoton toimenpiteistä laaditaan erillinen aikataulu.

Vastuuhenkilöt:
Valvojat ja projektipäällikkö

Dokumentit:
Vastaanottoaikataulu

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Vastaanottotarkastuksen järjestäminen

Toimenpiteet:
Työmaan valmistuttua tarkastetaan hankkeen suunnitelmienmukaisuus ja työn laatu.

Vastuuhenkilöt:
Kutsutaan koolle urakoitsijat ja käyttäjän edustajat.

Dokumentit:
Kokouskutsu

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Viranomaiskatselmukset

Toimenpiteet:
Urakoitsijat huolehtivat oma-aloitteisesti urakoihinsa kuuluvien viran-omaiskatselmusten järjestämisestä. Katselmuksessa on läsnä rakennuttajan edustaja. Urakkaa ei voi hyväksyä vastaanotetuksi, elleivät kaikki siihen sisältyvät viranomaiskatselmukset ole hyväksyttävästi suoritettu. Viranomaistarkastuksissa todetut virheet ja puutteet kirjataan urakoitsijoiden vastaanottotarkastuspöytäkirjoihin.

Vastuuhenkilöt:
Valvojat

Dokumentit:
Katselmuspöytäkirjat

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Vastaanottokokous

Toimenpiteet:
Urakoiden vastaanottotarkastuksissa tarkastetaan suorituksen sopimuksenmukaisuus ja kirjataan muutokset. Lopputarkastus suoritetaan RT 80209, RT 80210 ja RT 16-10248 mukaan.

Vastuuhenkilöt:
Valvojat ja projektipäällikkö

Dokumentit:
Esityslista
Vastaanottotarkastuspöytäkirja

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Suorituksen sopimuksenmukaisuuden toteaminen

Toimenpiteet:
Vastaanottotarkastuksessa todetaan suorituksen sopimuksenmukaisuus vertaamalla työsuoritusta urakkasopimukseen.

Vastuuhenkilöt:
Valvojat ja projektipäällikkö

Dokumentit:
Katselmuspöytäkirjat, puutelistat

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Vastaanottotarkastuksessa tehtävät maksusuoritusten pidättämiset sekä rakennuttajan vaatimusten esittäminen

Toimenpiteet:
Vastaanottotarkastuksessa todettujen virheiden ja puutteiden poistamisen varmistamiseksi urakoitsijan viimeisestä maksuerästä pidätetään riittävä summa, jotta työt voidaan saattaa loppuun. Yleensä urakkaohjelmassa on esitetty, että viimeisen maksuerän maksamisen ehtona on mm., että kaikki virheet ja puutteet on poistettu. Tällöin viimeistä maksuerää ei tulisi maksaa, ennen kuin urakoitsija on poistanut kaikki virheet ja puutteet.
Mikäli urakasta on päätetty jättää jokin osa toteuttamatta eikä tätä vastaavaa summaa ole aiemmin vähennetty urakoitsijan maksueristä, tulee vastaanottotarkastuksessa pidättää riittävä summa myös tätä hyvitystä varten.
Mikäli työ ei kaikilta osin täytä sopimuksen vaatimuksia ja rakennuttaja on hyväksynyt laadun alenemisen, tulee tätä vastaava arvonalennus käsitellä viimeistään vastaanottotarkastuksessa ja sopia arvonalennuksen pidätys maksusuorituksista.
Mikäli rakennuttajalla on muita taloudellisia vaatimuksia (esim. töiden viivästys) urakoitsijalle, tulee nämä vaateet esittää urakoitsijalle viimeistään vastaanottotarkastuksessa ja suorittaa näitä vaateita vastaava pidätys urakoitsijan maksusuorituksista.

Vastuuhenkilöt:
Valvojat ja projektipäällikkö

Dokumentit:
Vastaanottotarkastuspöytäkirja

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Luovutettavien asiakirjojen tarkastus

Toimenpiteet:
Urakoitsijat luovuttavat urakkasopimusten mukaiset luovutusasiakirjat rakennuttajalle viimeistään vastaanottotarkastuksessa. Rakennuttajan edustajat tarkistavat asiakirjojen sisällön ja oikeellisuuden.

Vastuuhenkilöt:
Rak. työn valvoja, suunnittelijat ja projektipäällikkö
LVIS- valvojat
LVIS- suunnittelijat

Dokumentit:
Luovutusasiakirjat

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Puutteiden korjaaminen ja jälkitarkastukset

Toimenpiteet:
Urakoitsijoiden tulee korjata vastaanottotarkastuksessa todetut virheet ja puutteet viipymättä ja viimeistään vastaanottotarkastuksessa sovitussa ajassa. Rakennuttajan edustajat suorittavat jälkitarkastuksen, kun virheet ja puutteet on korjattu.
Urakkarajaliitteen mukaan rakennuttaja maksaa 1. jälkitarkastuksen kustannukset. Mikäli virheitä ja puutteita ei ole poistettu sovittuun jälkitarkastukseen mennessä, urakoitsijalta veloitetaan jälkitarkastuksista rakennuttajalle aiheutuneet kustannukset.

Vastuuhenkilöt:
Valvojat, suunnittelijat, projektipäällikkö

Dokumentit:
Jälkitarkastuspöytäkirjat

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Vakuuksien jatkumisen valvonta

Toimenpiteet:
Urakoitsijan rakennuttajalle luovuttamat rakennusajan vakuudet vaihdetaan takuuajan vakuuksiin vastaanottotarkastuksen mukaisesti. Rakennusajan vakuutta ei palauteta urakoitsijalle ennen kuin tämä on luovuttanut rakennuttajalle hyväksyttävän takuuajan vakuuden.
Mikäli urakoitsija ei luovuta rakennuttajalle takuuajan vakuutta rakennus-ajan vakuuden voimassaoloaikana, reklamoidaan vakuuden antajaa kirjallisesti noin kaksi viikkoa ennen rakennusajan vakuuden voimassaolo-ajan päättymistä.
Rakennuttajatehtävistä vastaava ylläpitää listaa urakoitsijoiden luovuttamista vakuuksista. Listaan merkitään urakoitsija, urakka, vakuuden antaja, vakuuden numero, vakuuden määrä ja voimassaoloaika. Lisäksi listaan merkitään vakuuden luovutus- ja palautusajankohta.

Vastuuhenkilöt:
Projektipäällikkö

Dokumentit:
Vakuudet, luettelo vakuuksista ja niiden voimassaoloajoista

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Taloudellinen loppuselvitys

Toimenpiteet:
Jokaisesta urakasta tehdään taloudellinen loppuselvitys kahden kuukauden kuluessa lopputarkastuksesta.

Vastuuhenkilö:
Valvojat ja projektipäällikkö

Dokumentit:
Taloudellisen loppuselvityksen pöytäkirja

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41624.jpg
Ilmeikkäät keraamiset takat Tulikiveltä
Tulikiven keraaminen takkamallisto koostuu CE-merkitystä sarjasta moderneja varaavia takkoja, jotka sopivat sisustukseen kuin sisustukseen. Mallistossa on kuusi erilaista runkoa, joiden avulla syntyy kaikkiaan jopa 1 000 erilaista mallia. Selkeistä elementeistä koostuva kokonaisuus on helppo koota mieleisekseen. Näin kotiin sopiva ratkaisu löydetään helposti.
20081_7860.jpg
Makuuhuone tilana
Makuuhuoneet pyritään sijoittamaan asunnon itä- ja pohjoispuolelle, jotta huoneet pysyisivät hieman viileämpinä ja jotta valoa kaipaavat huoneet voitaisiin sijoittaa etelä- ja länsisivuille. Aina tällainen sijoittelu ei ole mahdollista eikä välttämättä tarkoituksenmukaisintakaan. Joskus vanhempien makuuhuone voi olla sijoitettu mielenkiintoisestikin. Jo Turun asuntomessuilla 1988 nähtiin uudenlaista ajattelua, kun eräässä näyttelytalossa vanhempien makuuhuoneen lasiset pariovet avautuivat suoraan olohuoneeseen.
20219_72716.jpg
Ennakoi tulevaisuuden remontit - dokumentoi rakennusvaiheet kuvakirjaksi
Valokuvaus on nykyään jokaiselle tuttu juttu. Oletpa minkä ikäinen tahansa, osaat varmasti ottaa kuvia, ainakin matkapuhelimella. Moni varmasti tunnustaakin ottavansa tuhansia kuvia, ensinnäkin tiedostamatta tallentuvatko ne mihinkään tai että ottamasi kuvat tallentuvat varmasti jonnekin pilvipalveluun? Oletko ajatellut että se ei ole varmin tapa säilyttää kuvia, muistoja ja tarvittaessa hakea tärkeää infoa jostakin asiasta. Kuvakirja on täydellinen tapa säilyttää elämäsi tärkeimpiä hetkiä, muistoja, merkkipäiviä tai muita muistettavia asioita persoonallisella tavalla.
20193_56849.jpg
Säästöä tehokkaammalla lämmöntalteenotolla
Energiatehokkuus ja energiansäästö on päivittäinen aihe ja "ilmastotalkoiden" myötä merkitys vain kasvaa. Energiatehokkuusvaatimukset saattavat kasvaa ja energian hinta nousta. Ilmastonmuutoksen kannalta tärkeitä energiatehokkuuden osa-alueita ovat liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, rakennusten lämmitys sekä sähkölaitteet ja valaistus. Ilmastotalkoisiin osallistuminen on mielekkäintä silloin, kun siitä syntyy kustannussäästöä itselle. Käytännössä vanha toimivan tuntuinen ilmanvaihtokonekin kannattaa yleensä uusia.Talon koosta ja ilmamääristä riippuen ilmanvaihtokoneen uusimisella saavutettu säästö on vuositasolla 200 - 700 euroa.
20135_34992.jpg
Passiivitalo = energiatehokkuus
Passiivitalotovat kannattavia ratkaisuja taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.
20171_47982.jpg
Talvitulet aloittavat rakentamisvuoden
Kastelli avaa uuden rakennusvuoden jälleen Talvitulien merkeissä. Juhlavuoden Talvitulet roihuavat sen talonäytöksissä, myyntikonttoreissa sekä kotisivuilla 7.1.-28.2. välisenä aikana.Juhlavuoden Talvitulilla on ensiesittelyssä Kastellin uusi, Suomi 100 -juhlavuoden talomallisto Ready. Malliston taloissa on jo valmiina suomalaisten rakentajaperheiden suosituimmat toiveet, joten talot ovat nimensä mukaisesti valmiita valittavaksi. Ready on unelmavalinta suomalaiselle rakentajalle, joka haluaa olla varma valinnoistaan ja kodin hyvästä jälleenmyyntiarvosta.Talvitulien aikana Kastelli järjestää myös yli 100 talonäytöstä eri puolilla Suomea. Näytöksissä voi tutustua tarkemmin Kastelli-kodin laatuun ja inspiroitua oman uuden kodin suunnittelussa. Kastelli jakaa näytöksissä myös sen uusinta talokirjaa, joka sisältää yli 100 talomallia sekä vinkkejä rakentamiseen ja sisustamiseen. Talokirjaa voi selata myös Kastellin uusilla kotisivuilla.Kastelli ilmoittaa, että Talvitulien ajan 100 nopeimmalle talokaupan tekijälle on luvassa hyödyllinen palkinto. Kannattaa käydä lukemassa lisää osoitteessa kastelli.fi/talvitulet.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesiteJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton