• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse –aitta, vaihe 3

Kattorakenteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2012
20086_11492.jpg

Runko ja tasakerta on pystytetty. Seuraavaksi tehdään kattorakenteet.

Päätyyn asennettava ikkuna

Aitan toiseen päätyyn on suunniteltu ikkuna. Ikkunan paikka on mitoitettu paikoilleen (vaihe 2 yhteydessä) ja aukon reunoille on asennettu runkotolpat. Kattorakennetyyppi vaatii koko aitan yli kulkevan kurkihirren. Kurkihirsi tukeutuu päätyjen keskelle. Toisessa päädyssä on jo asennettu oikean korkuinen runkotolppa keskelle päätyseinää, korkeus h=2950 mm.

Ikkuna-aukon reunoille asennettuihin runkotolppiin lovetaan ikkuna-aukon yläpuolelle vaakatuki alla olevan kuvan mukaisesti. Vaakatuki asennetaan ikkunan yläpuuta hieman korkeammalle. Tämän vaakatuen päältä asennetaan runkotolppa ylöspäin.

Vaiheessa 2 todettiin, että ikkunan yläpuun alareunan korkeus on 1920 mm. Joten lovettava vaakatuki voidaan sijoittaa esim. korkeudelle 2050 mm (lovettavan puun alareuna). Tämä päälle kiinnitetään runkotolppa, jonka korkeus on 900 mm. Näin runkotolpan yläreuna tulee olemaan vastakkaisen päädyn runkotolpan kanssa samalla korkeudella. Tämän jälkeen asennetaan ikkunan yläpuu paikoilleen vaihe 2 ohjeiden mukaisesti.

20086_11493.jpg
20086_11494.jpg

Kurkihirsi paikoilleen

Kurkihirsi tehdään 50x150 mm puutavarasta, L= 4250 mm. Kurkihirsi nostetaan päätyihin asennettujen runkotolppien päälle. Runkotolpat on katkaistu (vaihe 2 osiossa) oikeaan korkeuteen, h=2950 mm. Kurkihirsi naulataan tukevasti runkotolppaan kiinni. Esimerkiksi reikälevy on hyvä kiinnityksessä.

Kattotuolien teko

Kattotuolit rakennetaan 50 x 150 puutavarasta kuvan mukaisesti. Kattotuolit vahvistetaan harjaliitoksen kohdalta vaneripaloilla, molemmin puolin. Kattotuoleja valmistetaan 8 kpl. Jotta räystäsrakenteista ei tulisi liian massiiviset suhteessa pieneen mökkiin, on kattotuolien päät kavennettu 100 mm:n paksuisiksi. Päätyihin tulevat rakenteet tehdään paikalla.

20086_11495.jpg

Kattotuolien asennus

Kattotuolit asennetaan tasakerran päälle kuvan mukaisella jaolla. Kattotuolit kiinnitetään tasakertaan kulmaraudoilla. Kun kattotuolit on nostettu kurkihirren päälle paikoilleen, asennetaan kattotuoliin vielä lisätuet. Jotta ristikot pysyvät paikoillaan / pystyssä (ennen koko kattorakenteiden valmistumista), kannattaa ristikoihin naulata vinotukia laudoista.

20086_11496.jpg

Pääty oikeaan korkeuteen

Nyt kun kurkihirsi on asennettu, on päätyihin kiinnitetyt runkotolpat helppo katkaista oikeaan korkeuteen. Katkaisulinja kannattaa merkitä kynällä runkotolppiin. Katkaisulinja saadaan siten, että asetetaan linjuri (esim. pitkä vatupassi tai suora puutavara), siten että toinen pää on pitkän sivun tasakerran päällä ja toinen pää on kurkihirren päällä. Siirretään linjuri päädyssä olevia runkotolppia vasten ja merkitään linjurin alareunaa pitkin katkaisulinja. Tämän jälkeen katkaistaan runkotolpat oikeaan korkeuteen.

Päätyjen teko

Kun päätyjen runkotolpat on katkaistu oikean korkeuteen, kiinnitetään 50x125 puutavara lappeeltaan runkotolppien päälle. Pituus on 2400 mm. Tämän jälkeen tehdään päätypojat, yhteensä 12 kpl, L=1100 mm. Päätypojat asennetaan kuvan mukaisesti. Lappeella olevan 20x125 puutavaran päälle (päätypoikien väliin) asenetaan 50x100 mm puutavarasta pätkät. Katso alla oleva 3d leikkuaskuva.

20086_11497.jpg
20086_11499.jpg

Otsalaudat paikoilleen ja vaneri katolle

Kun vesikaton rakenteet ovat paikoillaan, voidaan otsalaudat kiinnittää. Otsalaudat voi tehdä esim. pohjamaalatusta 20x120 puutavarasta. Ennen kiinnittämistä kannattaa tarkistaa ristimitat kattorakenteista. Värinarun avulla on helppo tehdä mahdolliset uudet katkaisulinjat ristikoiden päihin tai päätypoikiin.

Kun otsalaudat on asennettu, nostetaan katolle vesikattovanerit. Kohteessa käytettiin Wisa-kate plus 19 mm:n pontattua vesikattovaneria.

20086_11532.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20237_82539.jpg
Lasiterassi on ylellinen aitiopaikka kimmeltävän meren ihailulle
Raikas merituuli helli aurinkoisessa säässä ihoa kun mediapäivä avattiin ja mediatilaisuudessa toivotettiin kaikki median edustajat tervetulleiksi tutustumaan messukohteisiin ennen virallisia avaijaisia. Rakentaja.fi:n toimitus pääsi kurkistamaan ensimmäisten joukossa, millaisia messukohteita muun muassa Lumon on päässyt rakentamaan yhdessä kaihtimia valmistavan tytäryhtiönsä Visorin kanssa. Tämän vuoden asuntomessut järjestetään yhdessä Suomen kauneimmista pikkukaupungeista, nimittäin Loviisassa.
20154_43108.jpg
Löydä oma mökkisi - mikä sopii parhaiten sinulle?
Pidätkö tehokkaasta ja toimivasta pohjaratkaisusta? Avarat ja tyhjät tilat eivät ole sinun juttusi, vaan nautit enemmän hyödyllisistä ja tehokkaasti käytetyistä neliöistä. Silloin sinun mökkiratkaisusi löytyy Honka Tehoneliöt –mallistosta.
201210_32565.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 4. osa:Perustuksista talotoimitukseen
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edelliset osat: 1. Tontista talosuunnitelmiin, 2. Suunnitelmista kohti rakennuslupaa ja 3. Rakennuslupa!
20198_59519.jpg
Olisiko aika pienentää lämmityskuluja?
Haluatko suojan yllättäviä energiakustannuksia vastaan? Haluatko etäältä ohjattavan ja seurattavan lämmityksen mökille? Haluatko hiljaisen ja tehokkaan lämpöpumpun? NIBEn ilma-vesilämpöpumput tarjoavat vastauksen näihinkin kysymyksiin.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
202110_73165.jpg
Tunnustus liiketoiminnan edistämisestä ja laajentamisesta
Viimeisen seitsemän vuoden aikana Lumon Espanjan henkilöstön määrä on kasvanut 70 työntekijästä lähes 400:aan ja yhtiön liikevaihto on kasvanut 9 miljoonasta eurosta 50 miljoonaan euroon. Tällä hetkellä yhtiö rakentaa Espanjan Antequeraan parvekelasitehdasta, joka aloittaa tuotannon elokuussa 2022.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton