• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5715.jpg

3.4 Sisätyöt


Sisätyöt ovat jo pitkällä. Talon säilyvyyden osalta yksi tärkeimmistä töistä on edessä. Suomalaisen rakentamisen ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun sauna siirrettiin erillisestä rakennuksesta sisätiloihin.

3.4.3.Väliseinät, väliovet, portaat (ks. Väliseinät ja portaat)
Hyvin nopeassa tahdissa syntyy puolivalmista pintaa. Kaikki ammattiryhmät ovat samaan aikaan rakennuksella töissä. Sähkömies asentaa seiniin ja kattoihin putkiaan, samoin putkimies ja ilmastointikin pitää ehtiä laittaa. Tärkeintä on, että työt pysyvät oikeassa järjestyksessä.

3.4.3.1 Väliseinät (ks. Väliseinät puusta, Tiiliseinät, Siporex-väliseinät, Harkkoseinät)
Levyväliseiniin tulevien kalusteiden kohdalle muistetaan pistää kiinnitystaustat. Kevyitä väliseiniä ei saa viedä kantaviin kattokannattajiin kiinni. Rakennesuunnittelijan pitää antaa tästä ohjeensa. Seinän ja katon väliin tulee jäädä liikkumavara, koska lumikuorman painosta kannattajat taipuvat ja niiden kuormitus saattaa tulla virheelliseksi. Sama tilanne on ei kantavalla tiiliseinällä.
Kantavilla levyseinillä on merkitystä todennäköisesti rakennuksen jäykkyyteen. Siksi ne pitää rakentaa ohjeen mukaan ja levyjen kiinnityksessä ei pidä säästää nauloja. Levyrakenne on erittäin hyvä jäykistäjä kunhan levy on kunnolla rungossa kiinni.
Ennen seinien levytystä kannattaa miettiä vielä kerran äänieristettyjen seinien tarve. Ei ole merkittävä kustannus asentaa seinään eristettä. Toinen seikka, joka vaikuttaa äänieristykseen, on seinän ilmatiiviys. Eristettävä seinä kannattaa kitata joka saumastaan, myös katto- ja lattiasaumat, elastisella kitillä.

3.4.3.2 Erityisseinät (ks. Väliseinät ja portaat)
Yksi omakotitalon erityisseinistä voi olla lasitiiliseinä. Seinä voi olla kokonaan tai osittain lasitiiltä. Se voi toimia sisäisten tilojen jakajana tai ulkoseinässä valoa läpäisevänä elementtinä, antaen kuitenkin yksityisyyden suojan. Nykyisellä asennusjärjestelmällä seinän tekeminen on helppoa ja paljon nopeampaa kuin perinteisesti muuraamalla.

3.4.3.3 Portaat ja kaiteet (ks. Puuportaat)
Omakotitalon kerrosten välinen porras ei nykyisin ole enää pelkästään kulkureitti alhaalta ylös tai päinvastoin. Portaiden edustavuuteen ja kaidejärjestelmien sopivuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Kaunista saa samalla hinnalla kuin käytännöllistäkin. Arkkitehti suunnittelee portaiden mallin ja muodon. Ensimmäiseksi ei kannata sortua erikoisuuksiin vaan kannattaa tutustua valmiisiin tuotteisiin. Portaan muutoksen pystyy tekemään, jos portaalle on varattu riittävä tila.

3.4.3.4 Väliovet (ks. Julkisivut, ovet, ikkunat)
Asennus- ja levytystavasta riippuen karmit asennetaan ennen tai jälkeen levytysten, yleisemmin jälkeen. Jopa niin, että lattiatkin ovat jo valmiina. Listoitus tehdään vasta sitten kun seinät on maalattu tai pinnoitettu. Väliovikarmien kiinnitykseen on olemassa oma ohjeistuksensa. Ovien mukana tulee asennusohje.
Väliovien asennus tapahtuu ruuvikiinnityksellä. Saatavissa on karmiruuvin nimellä olevia kaksikierreruuveja, joilla karmin saa jälkeenkin päin oven kanssa yhteensopivaksi. Ruuvien mukana on asennusohje. Ovet ja karmit on valmiiksi saranoituja ja lukkopesät ovat valmiina, joten oven asennus on helposti tehtävissä. Tärkeintä on karmien pystysuuntaan tuleminen ja yläpään vaakasuoruus, eli ns. ristimitan pitää olla sama molemmin päin.

3.4.3.5 Erityisovet (ks. Julkisivut, ovet)
Omakotitalossa harvoin käytetään sisäovina erityisovia. Äänieristettyjä ovia voisi käyttää enemmänkin. Nykyaikainen ilmanvaihto pitää sisällään sekä tulo- että poistoilmanvaihdon. Tämän ansiosta ei tarvita erillistä oven alitse ohjautuvaa korvausilmaa tarvita ja ovenalunen voidaankin sulkea kynnyksien avulla.
Ovi saadaan äänieristetyksi toki ilman kynnystäkin. Äänieristyksellä saadaan huone rauhalliseksi. Äänieristystä ei tarvita pelkästään päivää varten. Herkkäunisemmat henkilöt tarvitsevat hiljaisen nukkumisympäristön, jolloin talon sisäisetkään äänet eivät saa kuulua.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20231_80659.jpg
Näin säästät energiaa ilmanvaihdossa
Ilmanvaihto muodostaa noin kolmasosan rakennuksen energiankulutuksesta. VILPEn tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti antaa käytännön vinkit, miten säästää energiaa ilmanvaihdossa.Toimiva ilmanvaihto on tärkeää niin asukkaiden kuin rakennuksen kunnossa pysymisen kannalta. Ilmanvaihdosta ei siis kannata tinkiä energiansäästön kustannuksella, mutta seuraavilla toimenpiteillä voit säästää ilmanvaihdossa energiaa.– Varsinkin tänä talvena energiansäästö on erittäin tärkeää. Myös se, että saadaan kustannuksia alas kuitenkaan vaarantamatta rakennuksen toimivuutta, Veli-Pekka Lahti toteaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Lämmitysöljyssä bio-osuus ensi vuodesta alkaen
Lämmityskäyttöön tarkoitetussa kevyessä polttoöljyssä on Suomessa ensi vuodesta alkaen mukana biopolttoöljyosuus. Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton lämmitysöljyä myyvät jäsenyhtiöt ovat sopineet asiasta osana valtiovallan ja öljyalan Höylä III -energiatehokkuussopimusta. Bio-osuuden lisääminen lämmitysöljyyn on yksi tavoista, joiden avulla öljyala vastaa ilmastohaasteeseen, todetaan Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta.Bio-osuus lämmitysöljyn kokonaismyyntimäärästä on ensi vuonna kaksi prosenttia. Osuus nousee asteittain kymmeneen prosenttiin vuoteen 2016 mennessä, johon asti nykyinen energiatehokkuussopimus ulottuu. Bio-osuuden liittäminen lämmitysöljyyn vähentää öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä.Mittasuhdetta bio-osuuden merkityksestä antaa se, että lämmitysöljyä käytettiin viime vuonna noin miljardi litraa. Tästä määrästä kahden prosentin bio-osuus merkitsee 20 miljoonaa litraa, mikä riittäisi yksin noin 10 000 pientalon vuosittaiseen lämmitykseen.-Energiatehokkuussopimuksen toimenpitein öljylämmittäjiä opastetaan parantaman energiatehokkuutta eli tarkastamaan talonsa tiiviys, pitämään lämmityslaitteet kunnossa ja ottamaan öljyn rinnalle käyttöön uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämpöä. Lämmitysöljyn bio-osuuden hoitavat öljy-yhtiöt, toteaa Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.-Bio-osuus tarkoittaa sitä, että rakennusten lämmittämiseen käytettävän lämmitysöljyn vuosittainen kokonaismyyntimäärä sisältää ensi vuonna kaksi prosenttia biokomponenttia, kertoo Nupponen.Jokainen lämmitysöljyä markkinoiva yhtiö päättää itse siitä, millä tavoin se toteuttaa energiatehokkuussopimuksen mukaisen bio-osuuden käytännössä ja millaista biokomponenttia käyttää.Biokomponentit tulevat ensi vuonna osaksi lämmitysöljyä, mutta asia ei vaadi öljylämmittäjältä lämmityslaitteiston säätöjä tai muita erityistoimenpiteitä, mikäli asiakkaan säiliössä on polttoöljystandardin mukaista tuotetta. Öljyä tilataan ja käytetään tavalliseen tapaan, kerrotaan Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta.Valtiovalta edistää biolämmitysöljyn käyttöä siten, että bio-osuudelle on myönnetty valmisteverovapaus, mille EU-komissio on antanut hyväksynnän vuoden 2013 loppuun. Biopolttoöljyt ovat tällä hetkellä tavallista lämmitysöljyä kalliimpia, mutta kahden prosentin bio-osuudella ei ole merkittävää vaikutusta talon vuotuisiin lämmityskustannuksiin.
20224_51375.jpg
Rivitaloyhtiön lisäeristys puhallettiin talkoilla
Vantaalaiseen rivitaloyhtiöön uusi yläpohjan lisäeristys puhallettiin kätevästi talkoilla. ISOVER InsulSafe® ostettiin paikallisesta rautakaupasta ja samalla vuokrattiin myös ISOVERin Pienpuhalluskone. Aikaa koko projektiin kului vain neljä tuntia.
20082_9112.jpg
HuoltoOptimi -huoltokirja
Uutta taloa rakentavat tietävät jo nykyisin, että ennen lopputarkastusta pitää esittää täytetty huoltokirja, josta selviävät miten ja mistä aineista kyseinen rakennus on rakennettu. Perinteinen paperille täytetty huoltokirja ajaa varmasti asiansa aina tuohon talon lopputarkastukseen asti, olettaen, että se ei jo siinä vaiheessa ole hukkunut tai suttaantunut työmaalla kaatuneiden kahvikuppien ansiosta. Yleisesti huoltokirja koetaan ylimääräisenä taakkana, jolle ei katsota löytyvän minkäänlaista lopputarkastuksen jälkeistä käyttöä. Harva tullee ajatelleeksi, että huoltokirjan varsinainen käyttö ja merkitys alkaa kuitenkin vasta talon valmistumisen jälkeen. Tai ainakin tulisi…HuoltoOptimi-huoltokirja nyt 50 eur...Tulosta lahjakortti tästä
Innohome kuormanhallinta
Kuormanhallinta huolehtii, että kodin sähköt riittävät sähköauton lataamiseen
Sähköauton lataaminen kuormittaa kodin sähkönkulutusta, mutta fiksun kuormanhallinnan toteuttaminen, pitää sähkönkulutuksen aisoissa ja takaa kodin sähköjen riittävyyden. Ladattavien autojen käyttäjätutkimuksen (2020, Autoalan tiedotuskeskus) mukaan, yli 80 prosenttia sähkö- ja hybridiautojen omistajista lataa autoaan kotona vähintään kerran viikossa. Kuormanhallinta varmistaa, ettei sähköauton lataus pimennä vahingossa koko taloa.
20081_7963.jpg
Granat - klassinen savikattotiili
Granat-savikattotiilen profiili muistuttaa perinteisten, käsin puristettujen savikattotiilien profiilia. Tästä syystä Granat sopii erityisen hyvin iäkkäämpiin rakennuksiin. Se antaa kuitenkin näyttävän ilmeen myös moderniin arkkitehtuuriin. Nykyaikaisen valmistustekniikkansa ja ainutlaatuisen vesilukkoratkaisunsa ansiosta Granat antaa erinomaisen suojan tuulta ja sadetta vastaan. Vaihtelevalimityksinen Granat-savikattotiili on myös erittäin kestävä ja vakaa, mikä tekee sen asentamisesta helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton