• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5697.jpg

3.3 Varsinainen rakentaminen


Olette tähänastisen kautta jo toivottavasti päässeet käsitykseen, mitä kaikkea rakentamisessa pitää tehdä ja ottaa huomioon ennen kuin päästään tosi toimiin. Vaiheittain eteenpäin ja sitten vihdoin ja viimein päästään liikenteeseen. Tällä menetelmällä ei toivottavasti jää mitään huomaamatta. Rakennuslupa on saapunut postissa. Mitä ensin pitää tehdä?

3.3 Varsinainen rakentaminen
Tämä on yleisin kysymys rakentajilta. Olemme ohjanneet useita rakennuskohteita alkuvaiheeseensa ja monta rakennusta saattaneet myös lopputulokseen näkemättä kuitenkaan itse rakennusta. Kotisivujemme rakentajakoulu ja kysy niin vastaamme - palsta ovat oivia apuja monissa eteen tulevissa ongelmissa. Monasti rakentajalle on helpompaa tehdä kysymys anonyymille vastaajalle kuin omalle vastaavalle mestarille. Tähän on varmasti monia syitä ja valitettavasti joskus syynä on jopa rakentamisen ympärillä pyörivän ammattiporukan välinpitämättömyys rakennuttajaa kohtaan. Pitää kuitenkin muistaa, että tyhmää kysymystä ei ole, tyhmää on jättää vastaamatta kysymykseen tai suhtautua siihen ylimalkaisesti. Rakentajan pitää aina muistaa… olet oman rakennushankkeesi isäntä.

3.3.1 Rakennustöiden aloittaminen
Miten varsinainen rakennustyö aloitetaan? Olemme kulkeneet jo pitkän matkan ja puurtaneet paperien kanssa. Varsinainen rakennuspäätös on jo syntynyt. Nyt vain pitää päästä alkuun.

3.3.1.1 Mikä ei ole aloittamista?
Monesti meiltä kysytään, mikä ei ole aloittamista, mitä tontilla voi tehdä ennen luvan myöntämistä. Vastaus kuuluu, että epävarmoissa tapauksissa ei pidä tehdä mitään. Jos kysymyksessä on kunnan myymä tontti, ja talo on rakentamisohjeiden mukainen, silloin luvan saaminen on lähes varmaa. Silloin voi jo ennen luvan myöntämistä tehdä melkoisen määrän tontilla töitä. Maankäyttö- ja rakennusasetus 72 ß 2 momentissa todetaan, että kaivaminen, louhiminen, puiden kaataminen tai muu näihin verrattava rakentamista valmisteleva toimenpide voidaan suorittaa ennen rakennustyön aloittamista noudattaen, mitä maisematyöluvasta säädetään. Tämän lisäksi maankäyttö- ja rakennusasetus 72 ß 3 momentti toteaa: Rakennuksen perustuksen paalutustyö voidaan suorittaa ennen rakennustyön aloittamista kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle toimitetun paalutussuunnitelman mukaisesti. Jos siis luvan saaminen on varmaa, merkittävä määrä työtä voidaan tontilla tehdä ilman varsinaista rakennuslupaa. Aina tekemiseen liittyy riski, mutta se kannattaa minimoida.

3.3.1.2 Aloittamista vai ei
Jos tontilla on puita, niiden kaatamisesta syntyy päätös rakennusluvan yhteydessä. Lupapapereita varten pitää tehdä niiden tarkastaminen ja päättää puutarhurin kanssa, mitä puita poistetaan. Jotkut kunnat määräävät maksun turhaan kaadetulle puulle. Ensimmäisenä rakentamisen aloittamiseen liittyvänä työnä on kuitenkin puiden kaato. Kulkutien rakentaminen ja perustusten kaivaminen ei siis ole rakentamisen aloittamista. Kuitenkin ne ovat töitä, jotka pitää tehdä puiden kaadon jälkeen seuraavaksi. Myös viemärin ja vesijohdon rakentaminen kuuluvat näihin ensitöihin.
Viemärin, vesijohdon ja sadevesiviemäröinnin rakentaminen edellyttää liittymissopimuksen tekemisen vesilaitoksen kanssa, tietenkin siellä missä nuo ovat kunnan tai jonkun yhtiön toimesta olemassa. Sopimuksen tekeminen edellyttää hyväksyttyjä piirustuksia. Nämä on LVI-suunnittelija käynyt jo etukäteen hyväksyttämässä.
Viemäri- ja vesijohtokaivannon kanssa samanaikaisesti kaivetaan sähköliitoskaapeli ja puhelin- tai datakaapeli. Niiden kaivusyvyys on matalampi kuin vesijohdolla. Työmaan väliaikainen sähkönsyöttö kannattaa mahdollisuuksien mukaan suunnitella samaan kaapeliin kuin lopullinen sähkökaapeli.
Kaivutöissä syntyy aina jätemaata, jota ei todennäköisesti voi tontilla käyttää. Siksi on syytä sopia kaivu-urakoitsijan kanssa, että hän kuljettaa ylijäämämaat pois. Mikäli massoissa on kantoja ja muita kasvujätteitä, kuorma joudutaan viemään kaatopaikalle ja siitä joutuu maksamaan jätteenkäsittelymaksun. Hyvälaatuiset maat saa menemään useimmiten ilmaiseksi täytemaata tarvitseville rakentajille tai kunnan maankaatopaikalle.

3.3.1.3 Aloituskokous
Jokaisen omakotitalohankkeen osalta on määrätty pidettäväksi aloituskokous. Rakennusluvassa on asiasta annettu määräys tai asia on määritetty rakennusjärjestyksessä. Aloituskokouksen tarkoituksena ei ole toteuttaa yhtä byrokratian määräystä vaan tilaisuus on tarkoitettu rakentajan tueksi ja turvaksi. Kokouksen pitäminen pyydetään rakennustarkastustoimistolta. Tilaisuudessa tulee olla läsnä kaikki rakentamiseen osallistuvat osapuolet. Vastaava työnjohtaja, omistaja, urakoitsija ja valvoja ovat paikalla kun rakentamisen järjestelyistä sovitaan. Tässä tilaisuudessa käydään läpi koko rakentamisprosessi ja epäselvät asiat pitää selvittää.

3.3.1.4 Toimet ennen aloituspamausta
Ennen aloittamista pitää kunnan mittaustoimen käydä merkitsemässä rakennus paikalleen maastoon. Tämä edellytys on rakennusluvan ehdoissa. Joissakin tapauksissa lupaviranomainen edellyttää rakennuspaikan aitaamisen tai se kannattaa tehdä ilman muuta. Ulkopuoliset eivät saa päästä ainakaan vahingossa rakennusalueelle varsinkin silloin kun kaivannot ovat auki. Ennen mahdollista paalutusta pitää käydä naapurit läpi ja katsoa rakennusten tila, jotta voidaan jälkeenpäin todeta, onko paalutus aiheuttanut vaurioita. Tämän normaalisti toteuttaa paalutusurakoitsija. Sama tilanne on, jos perustuksia joudutaan louhimaan ampumalla. Vasta kun ympäristön turvallisuus on taattu, voi suorittaa alkupamauksen.

3.3.1.5 Ei muuta kuin töihin
Vastaava työnjohtaja on se henkilö, joka pistää asiat rullaamaan. Hänen ohjeisiinsa ja neuvoihinsa tukeutuen työn aloitus onnistuu ja ensimmäiset todelliset toimet tontilla pääsevät alkuun.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_70356.jpg
Haluatko raidattomat ja puhtaat rännit?
Kesän ja mahdollisesti järjestettävien kesäjuhlien lähestyessä ryhdytään monissa omakotitaloissa puutarhan ja kodin kunnostuspuuhiin. Korona-aika on saanut suomalaiset muutoinkin satsaamaan entistä enemmän kodin viihtyvyyteen ja ulkonäköön. Hilseilevät maalipinnat tai sammaloitunut pihanurmi saavat kyytiä, mutta eräs yksityiskohta jää helposti huomioimatta, nimittäin sadevesikourut.Harvassa ovat ne ihmiset, jotka nauttivat rännien pesusta. Kannattaa siis hankkia sellaiset sadevesikourut, jotka eivät raidoitu - puhtaan valkoiset, hohtavan mustat tai siistin harmaat.
20181_51444.jpg
Fortum Innovaatiokilpailu
Fortum julkistaa innovaatiokilpailun, jolla haetaan ideoita asumismukavuuden lisäämiseen. Fortumin marraskuussa 2017 teettämän kyselyn mukaan taloyhtiöiden huoneistoissa eniten asumismukavuutta haittaavat tunkkaiselta tuntuva sisäilma sekä suuresti vaihtelevat lämpötilat. Neljästäsadasta vastaajasta noin 40 % mainitsi tunkkaisuuden ja yli 30 % lämpötilojen suuren vaihtelun. Ratkaisuilta asukkaat odottavat puoliautomaattisuutta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suomen Asuntomessujen
Osuuskunta Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuoden 2011 Casa Humana -apurahan Aalto-yliopiston Taideteollisen Korkeakoulun muotoilun laitokselle sekä Kynnys ry:lle. Kummatkin apurahat ovat 22 500 euroa. Apuraha on yhteensä 45 000 euroa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen 45-vuotisjuhlan kunniaksi.Taideteollisen korkeakoulun muotoilun laitos suunnittelee apurahan avulla liikuteltavan pienasunnon Asuntomessuille Tampereelle 2012. Kynnys ry toteuttaa esteettömään pientalorakentamiseen ohjeistavan verkkosivuston.
20177_49720.jpg
Lisää pistorasioita!
Sähkökäyttöisten laitteiden lisääntyessä on pistorasioidenkin tarve lisääntynyt. Niitä on aina liian vähän ja ne ovat väärissä paikoissa. Jussi- ja Impressivo-kalustesarjoista löytyy sopivat pistorasiat uppo- ja pinta-asennukseen, jopa nurkkaan.Impressivo- ja Jussi-kalusteissa pistorasioiden runko on uppokalusteissa sama, mutta kaksoispistorasioita on kahdenlaisia: Vanhemmassa mallissa lapsisuojat sijaitsevat peitekannessa, ja uudemmassa mallissa lapsisuojat on integroitu runkoon. Jussi-kaksoispistorasioiden, joissa lapsisuojat on integroitu runkoon, muoviosat voidaan vaihtaa Impressivo-muoviosiin.Uppokalusteet ovat yleisin tapa asentaa sillä lopputulos on siisti, mutta pintakalusteita käyttämällä voidaan asennustyö tehdä kustannustehokkaammin. Uppokalusteiden peitelevyvalikoima antaa paljon mahdollisuuksia ottaa huomioon sisustuksen vaatimukset. Pintakalusteilla taas saadaan asennukset suoritettua monipuolisemmin eri paikkoihin, säästäen asennuskustannuksissa.Tilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
20095_16874.jpg
Siistit nurmikon reunat syntyvät viimeistelyleikkurilla
Boschin kevyet, akkukäyttöiset viimeistelyleikkurit tekevät nurmikonhoidosta miellyttävää: pääset leikkurin kanssa vaikka pihasi perimmäiseen kulmaan, eikä pelkoa johtoon sotkeutumisesta ole. Ei polttoainekanistereita eikä polttomoottorin katkua. Kone siistii ojan pientareet, pensaiden alustat ja kivien ympärystät; kaikki ne alueet, jotka yleensä jäävät ruohonleikkuun jäljiltä hoitamattoman näköisiksi.Boschin litiumioni-teknologia mahdollistaa pitkän käyttöajan, joten yhdellä latauskerralla viimeistelet jopa 1000 metrin matkan. Akuissa ei ole muisti-ilmiötä eikä lataustilan purkautumista eli se voidaan laittaa lataukseen ja ottaa käyttöön milloin tahansa. Akku latautuu 100 % kolmessa tunnissa. Kone on kevyt ja ergonomisesti huolellisesti suunniteltu. Pehmustettu softgrip-kahva istuu hyvin käteen, ja suuri turvakytkin on takaa turvallisuuden.
20156_43823.jpg
Etäohjattava älylukko kotiisi
Abloy ja turvallisuuspalveluita tarjoava Verisure tuovat kodin lukitus- ja hälytysjärjestelmät älypuhelimeen. Kodin turvallisuutta on nyt aiempaa helpompi hallita. Liittämällä Yale Doorman -lukkoon SmartLock-moduulin voi älypuhelimesta ohjata kodin lukitus- ja hälytysjärjestelmiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton