• Etusivu
  • Rakentaminen

Suomen Asuntomessujen Casa Humana 2011 -apuraha Taideteolliselle Korkeakoululle ja Kynnys ry:lle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuoden 2011 Casa Humana -apurahan Aalto-yliopiston Taideteollisen Korkeakoulun muotoilun laitokselle sekä Kynnys ry:lle. Kummatkin apurahat ovat 22 500 euroa. Apuraha on yhteensä 45 000 euroa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen 45-vuotisjuhlan kunniaksi.

Taideteollisen korkeakoulun muotoilun laitos suunnittelee apurahan avulla liikuteltavan pienasunnon Asuntomessuille Tampereelle 2012. Kynnys ry toteuttaa esteettömään pientalorakentamiseen ohjeistavan verkkosivuston.

Uusia asumisvaihtoehtoja nuorille ja ohjeet esteettömään rakentamiseen

Taideteollisen Korkeakoulun muotoilun laitoksen hanke liittyy Aalto-yliopiston ja Suomen Asuntomessujen yhteiseen tavoitteeseen tutkia nuorten asumiseen liittyviä ajankohtaisia aiheita. Hankkeen avulla kehitetään innovatiivisia ratkaisumalleja asuntosuunnittelun tarpeisiin.

Hankkeen koerakennusmahdollisuuksia ovat muun muassa vaihtoehtoinen tonttimaan käyttö, kuten autopaikkaruudun hyödyntäminen liikuteltavan pienasunnon sijoituspaikkana, kattopintojen hyödyntäminen lisärakentamisessa, olemassa olevien tehdaskiinteistöjen käyttäminen tonttimaana, asumisen uusi yhteisöllisyys, sosiaalisen median vaikutukset asumisessa, luonnonmukaisuus ja lähiviljely asunnon katolla. Hankkeessa perehdytään asumisen liikkuvuuteen ja sen vaikutuksiin asumisratkaisuihin.

– Tämä on hieno mahdollisuus tutkia uudenlaisia asumismuotoja ja tuoda vaihtoehtoisia malleja vakiintuneisiin rakentamisen ja suunnittelun konventioihin. Pienetkin esimerkit voivat kääntää asuntotuotannon isoa pyörää piirun verran moniarvoisempaan suuntaan, sanovat Aalto-yliopiston professori Pentti Kareoja ja lehtori Vesa Damski.

Kynnys ry:n Kynnys konsultit toteuttavat yhteistyössä Suomen Asuntomessujen kanssa esteettömän rakentamisen verkkosivuston, joka ohjeistaa ja motivoi esteettömään rakentamiseen. Se kohdennetaan erityisesti pientalorakentajille.

– Esteettömyys on asuinrakentamisessa hyvää toiminnallisuutta. Esteetön asunto on toimiva myös elämäntilanteiden muuttuessa, sanoo Kynnys konsulttien arkkitehti Niina Kilpelä.

Casa Humana apuna asumisen tutkimuksessa ja kehityksessä

– Suomen Asuntomessuille on tärkeää olla mukana kehittämässä asuntorakentamista useaan suuntaan. Haluamme olla luomassa asumisen vaihtoehtoja nykynuorille, joita perinteinen asuminen ei välttämättä enää puhuttele. Samoin esteettömästä rakentamisesta tiedottaminen ja sen edistäminen ovat pitkään olleet tavoitteinamme, miettii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Casa Humana on Osuuskunta Suomen Asuntomessujen vuosittain myöntämä apuraha asumisen, asuntosuunnittelun ja rakentamisen tutkijoille. Apurahoja on myönnetty vuodesta 1981. Apurahoilla ja palkinnoilla on tuettu muun muassa lapsen asemaa asumisessa, asumisen terveyttä ja ekologista asumista edistäviä tutkimuksia.

Casa Humana -tunnustusten pyrkimyksenä on edistää asuntoasioihin kohdistuvaa soveltavaa tutkimusta ja kokeilevaa toimintaa sekä tukea asuntokysymyksiä käsittelevää koulutus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52247.jpg
Lapsiturvallisessa kodissa on liukuovet
Harva tulee ajatelleeksi, että heiluvat ovet ja kompasteluun houkuttelevat kynnykset saattavat tehdä kodista lapsille tai vanhuksille turvattoman paikan. Ongelman saa ratkaistua helposti vaihtamalla tavalliset ovet Liunen liukuoviin, jotka avattaessa liukuvat seinän sisään. Niiden kanssa ei tarvita kynnyksiä, joten liikkuminen kotona sujuu esteettömästi.Liukuovet voidaan asentaa sekä kodin rakentamisen että remontoinnin yhteydessä. Kaikkiin huoneisiin, myös saunaan ja kosteisiin tiloihin, löytyy omat ovivaihtoehtonsa. Liukuovet avartavat kodin pohjaratkaisua ja tarjoavat joustavuutta ja muunneltavuutta. Jos oviaukko halutaan myöhemmin avata kokonaan, ovilevy voidaan purkaa pois yhtä helposti kuin se on asennettukin.
20081_7877.jpg
Seinätekstiilillä vaihtelua
Suurella seinätekstiilillä saa nopeasti ja edullisesti persoonallisuutta eri tiloihin. Sileä kangas ei kerää paljon pölyä kun muistaa imuroida ja tuulettaa sitä riittävän usein.Kuvassa Marimekon puuvillakangas on ripustettu makuuhuoneen katonrajassa olevaan kiskoon.
17_P_14022.jpg
Porin loma-asuntomessualueen
Vielä muutama tontti vapaanaKorkein hallinto-oikeus on palauttanut Porin Reposaaren loma-asuntomessualueen kaavaratkaisun ennalleen. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä Reposaaren konepajan alueen asemakaava toteutetaan kaupunginvaltuuston 24.7.2006 tekemän päätöksen mukaan. Porin kaupunginhallitus valitti alkuvuodesta osittain kumotusta kaavapäätöksestä.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kesämökille parkettilattia?
Kysymys:Ajattelimme viedä mökille vanhan, omassa asunnossa ennen olleen, koivuparkettilattian. Onko tällainen järkevää? Mökkimme on kesäkäyttöinen ja talvella siis täysin sään armoilla. Mökki on rakennettu 60-luvulla ja lattia mahdollisesti mitä tahansa materiaalia. Ajatuksena on, että pohjalle laitetaan vain tasoite, jotta parketti pysyy kasassa.
20131_33289.jpg
Kastelli Talvitulet - parasta apua talokuumeeseen!
Tervetuloa Kastellin Talvitulille!AVAUSVIIKONLOPPUa vietetään la-su 12.-13.1.2013.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työkohteen esittely
Toimenpiteet:Tarjouspyyntöasiakirjoissa ilmoitetaan henkilö, joka esittelee urakoitsijalle tarvittaessa työkohdetta.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja rakennuskohteen tuleva valvojaDokumentit:Luettelo urakoitsijoista, joille työmaata on esitelty.Hyväksyntä:Projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton