• Etusivu
  • DIY

Tee se itse - lintulauta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.10.2023
202210_79659.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi. Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin!

Lintujen ruokinta-automaatti

Materiaaliksi automaattiin voi käyttää ns. tuuman vahvuista ja kuusi tuumaa leveää lautaa, joko sellaisenaan tai höylättynä sekä ohuehkoa 6,5 – 12 mm paksua vaneria. Raakalaudan mitat ovat esim. kuusilautaa käytettäessä 22 * 150 mm, vastaava löylätty/mitallistettu kuusilauta on kooltaan 18 * 145 mm. Materiaalimenekki on varsin vähäinen. Pisin yhtenäinen laudan kappale on noin 33 cm pitkä. Ruokinta-astian pohjalevy reunustetaan höylätyllä listalla. Puutavaran ja vanerin lisäksi tarvitaan kaksi saranaa ja rautalankaa. Tarvittaessa saranat voidaan valmistaa vaikkapa nahkasuikaleista ja rautalankakin voidaan korvata ohuella nailon-narulla.

Työkaluiksi tarvitaan saha, vasara, mitta ja höylä tai puukko, viisteiden tekemistä/viimeistelyä varten. Kuten lähes kaikkiin puutöihin, kannattaa tähänkin varata vähän hiontapaperia käden ulottuville.

Ruokinta-automaatin valmistaminen

Valmistaminen aloitetaan mittaamalla ja piirtämällä lauta-aihioihin oheisen kuvan mukaiset kappaleet, jotka tämän jälkeen sahataan merkintöjen mukaisesti. Ruokinta-automaatin kasaus aloitetaan pohjalevystä, josta edetään kohti kattoa. Pohjalevyn jälkeen kiinnitetään päädyt ja niiden väliin tuleva palkki (esimerkiksi 18 * 18 mm höylätty lista). Sivuille tulevat vanerilevyt naulataan tai ruuvataan kiinni päätyihin.

200611_696.jpg

Lopuksi rakennetaan katto. Katon rakentamisen yhteydessä kiinnitetään myös ripustukseen tarvittavat rautalangat. Toinen puoli katosta naulataan kiinni päätyihin ja toinen puoli jätetään saranoiden varaan siementen täyttöaukoksi.

200611_697.jpg

Viimeistely ja variaatiot

Pintakäsittelyä kannattaa miettiä. Linnut tuskin ovat kovin "säseriä" ja tottuvat aikaa myöden, mutta neutraali luonnon mukainen väritys olisi hyvä. Pintakäsittelyainetta ei myöskään saisi liueta ruokaan. Kyljessä olevat vanerit tai ainakin toisen niistä voi korvata läpinäkyvällä muovilevyllä tai lasilla, jotta ruuan vähenemistä on helppo seurata. Muovilevy voidaan kiinnittää runkoon ruuveilla, ja lasilevy esimerkiksi silikonilla.

DIY
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite -murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Eikä tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.
20232_80831.jpg
Pihan valaisu kestävillä ledeillä
Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton