• Etusivu
  • Sisustus

Puhdas, murrettu, kylmä, harmoninen – millainen väri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.02.2010
20083_9748.jpg

Väriympyrä

Teoriassa kaikki värit sekoitetaan vain kolmesta pääväristä – punaisesta, keltaisesta ja sinisestä – sekä valkoisesta. Minkä tahansa kahden sekoittaminen samassa suhteessa synnyttää välivärin: punaisesta ja keltaisesta tulee oranssia, keltaisesta ja sinisestä vihreää, punaisesta ja sinisestä violettia. Mainitut kuusi väriä ovat sateenkaaren värit. Kun värit järjestetään sateenkaaren järjestykseen, mutta ympyrän muotoon, saadaan väriympyrä. Vastavärit sijaitsevat väriympyrässä suoraan toisiaan vastapäätä: oranssi – sininen, violetti – keltainen, vihreä – punainen.

Puhtaat ja murretut värit

Väriympyrän värit ovat kirkkaita ja selkeitä. Ne ovat puhtaita värejä. Kylläisyys on värin puhtausaste, sen voimakkuus ja kirkkaus. Murretut värit ovat hillittyjä ja vaimennettuja värejä. Niitä tehdään lisäämällä maapigmenttejä. Väriä voi vaimentaa myös lisäämällä siihen hiukan vastaväriä. Mustallakin voi murtaa väriä.

20083_9749.jpg

Harmoniset värit

Harmoniset värit ovat lähellä toisiaan väriympyrässä, myös lämpimyydessä ja kylmyydessä. Lähiväriharmoniassa värit ovat väriympyrässä vierekkäin, puhtautta ja valööriä voidaan muunnella. Vastaväriharmoniassa käytetään vastaväriparia muuntelemalla värin puhtautta ja valööriä. Yksiväriharmoniassa muunnellaan yhden valitun värin puhtautta ja valööriä. Valööri tarkoittaa asteikkoa vaaleasta tummaan, valkoisesta mustaan.

20083_9750.jpg

Kylmät ja lämpimät värit

Kylmiä eli vetäytyviä värejä ovat sininen, violetti ja vihreä. Nämä voivat saada huoneen näyttämään todellista suuremmalta, pinta siirtyy kauemmas silmästä, vetäytyy. Lämpimiä eli lähestyviä värejä ovat punaiset, keltaiset ja oranssit. Nämä näyttävät lähentävän pintoja toisiinsa, sopivat suuriin tiloihin lähentämään seiniä.

20083_9751.jpg

Neutraalit värit

Neutraalit värit ovat murrettuja ja taitettuja. Värit mustasta valkoiseen, myös harmaat hopeasta hiilenmustaan, luonnonvalkoiset ja ruskeat kamelinruskeasta nahkaruskeaan, beiget ovat neutraaleja. (Periaatteessa musta ja valkoinen eivät ole värejä. Kun kaikki spektrin värit yhdistyvät oikeassa suhteessa, syntyy valkoista. Täysmusta on värin puuttumista.)

20083_9752.jpg

Kontrastit

Sisustamisessa mietitään eri värien ja eri sävyjen kontrasteja. Levolliseen tilaan ei haluta voimakkaita kontrasteja vaan haaleiden värien luoma seesteinen tunnelma. Voimakkaat kontrastit herättävät huomiota ja luovat dynaamisuutta tilaan. Väriä voi herätellä elävämmäksi ripauksella vastaväriään. Värit eivät ole irrallisia, vaan ne ovat osa kokonaisuutta. Värien sävyjen ja määrien saaminen tasapainoon vaatii kokeiluja.

20083_9753.jpg

Värien vaikutus

Värit vaikuttavat olotilaan ja tunteisiin. Väreillä voi korostaa tai häivyttää. Väreillä voi rajata. Tilavaikutuksessa värit voivat muuttaa havaintoa ulottuvuuksista ja esineiden sijainnista toisiinsa nähden. Värien taitavalla yhdistelyllä voi luoda erilaisia tunnelmia tilaan. Värien yhdistelystä voi myös syntyä disharmoniaa eli riitasointua.

Värillisen pinnan välitön ympäristö värittyy vastavärin suuntaan. Punaisen hehku korostuu, kun vierelle tuo vastaväriä vihreää. Kellertävä puulattia näyttää vähemmän keltaiselta, kun läheltä poistaa violettiin vivahtavat ja laittaa tilalle esim. oranssia. Vihreä matto tuo puulattiaan punerrusta, sininen oranssia sävyä.

20083_9754.jpg

Värien valinta

Vahvat kylläiset värit ovat tilassa hallitsevia. Ne voivat jopa viedä huomion pintarakenteelta, muodoilta ja muulta kokonaisuudelta. Levollisuuden ystävä, joka nauttii muodoista ja haluaa erilaiset rakenteet esiin, valitsee neutraaleja värejä. Valinnan vaarana on yksitoikkoisuus ja tylsyys, raikkaus pitäisi saada ylläpidettyä.

Taustan ja esineiden, yksityiskohtien suhdetta kannattaa miettiä. Hienot yksityiskohdat saattavat hukkua kirjavaan taustaan. Monivärinen kuviopinta taasen voi häivyttää esineen epätoivotun muodon.

Värien valintatilanteessa valkoinen tausta on esittelytilanteissa tavallisin muttei välttämättä se neutraalein. Harmaa tausta voisi kertoa enemmän. Kiiltoaste vaikuttaa värin intensiivisyyteen. Väri näyttää sitä voimakkaammalta, mitä kiiltävämpi pinta on.

20083_9755.jpg
Sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Takuuajan toimenpiteet
Vastaanottotarkastuksessa sovittujen töiden valvontaToimenpiteet:Rakennuttajan edustajat valvovat vastaanottotarkastuksessa / jälkitarkastuksessa urakoitsijan toimitusvastuuseen kuuluvien, takuuaikana tehtäväksi sovittujen töiden suorittamisen.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja valvojatDokumentit:TarkastuspöytäkirjatHyväksyntä:Projektipäällikkö
20211_68233.jpg
Uudet seinälaattatrendit hurmaavat - katso upeat kuvat!
Valkoiset laatat koossa 20x40 alkavat olla jo mennyttä maailmaa. Samoin suihkuseinän kapeahkot katosta lattiaan ulottuvat tehosteraidat. Nyt pitää olla valmis ja uskaltaa kokeilla suuriakin laattoja lattiassa ja seinillä ja yhdistelemään eri kuoseja ja tekstuureja keskenään. Väri palaa myös markkinoille. Oletko valmis?
20154_43266.jpg
Tasainen ja pehmeä lämpö vuolukivitakalla
Ololämpö, Tulikivi-takan tuottamaa, lempeän pehmeää lämpöä. Tulisijan luovuttaessa lämpöä tasaisesti koko huonetilaan, tuntuu huone pitkään mukavan lämpöiseltä. Pehmeän, säteilemällä tuleva lämmön ansiosta huonetilan ilmakin pysyy raikkaana.
20083_9872.jpg
TERCA -runko- ja väliseinätiilet
Perinteisesti väliseinät on tehty kevytrakenteisina ajatellen vain asentamisen helppoutta, eikä sen enempää tulevaa asumisviihtyvyyttä. Kotitalouksien jatkuvasti lisääntynyt viihde- ja kodinkoneiden määrä aiheuttaa kuitenkin lisääntyvää melua, joka useimmiten on ns. matalataajuuksista ääntä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää ottaa jo suunnitteluvaiheessa huomioon, miten kyseiset asiat käytännössä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla.Yksi erinomainen tapa on tehdä väliseinät tiilirakenteisina. Massiivisena rakenneratkaisuna tiili vähentää matalien äänien synnyttämää värähtelyä ja samalla luo parempaa asumisviihtyvyyttä. Jokainen perheenjäsen voi näin harrastaa rauhassa juuri niitä asioita, jotka kullekin ovat mieluisia, muita samassa taloudessa asuvia häiritsemättä. Toki huoneiden tiiveydelläkin on merkitystä, mutta rakenteellinen melu saadaan näin pienentymään oleellisesti.Lisätietoa TERCA tiilitalosta...
20093_15539.jpg
Ikkunoiden asennusnäytös
Asennusnäytöksessä kannattaa piipahtaa juuri nyt!Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä saat tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!
202011_61997.jpg
Energiatehokas koti on Veistos
Kastelli-Talot Oy on lanseerannut vuoden 2020 alkupuolella uuden veistoksellisen, modernin, energiatehokkaan ja ylvään talomalliston nimeltä Veistos. Vuosituhannen alussa alkanut trendi moderneista ja pelkistetyistä talomalleista saivat rinnalleen uuden vuosikymmenen kunniaksi juhlavan, veistoksellisen ja toiminnallisen talomalliston. Veistos sopii erinomaisesti pienille kompakteille ns. kaupunkitonteille."2020-luvun asuinrakentamisessa tuntuu uusi henki. Vuosituhannen alun valkoinen modernismi saa enenevissä määrin rinnalleen lämpimiä sävyjä, yksityiskohtia ja romantiikkaan viittaavia vivahteita."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton