• Etusivu
  • Varusteet

Viimeistelynaulaimen monenlaiset testikohteet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö IKH
Päivitetty 21.10.2021
202110_72994.jpg

Sain käyttööni kaksi viimeistelynaulainta, joista toisella toteutin sisälle paneelikaton ja toisella ulos päältä ajettavan ruohonleikkurin talvisuojan.

HiKOKI-akkutyökalutesti / Viimeistelynaulain / Satu Jäkälä

Ostin itselleni syntymäpäivälahjaksi hirsimökkipaketin, joka nopeasti pystytettiin ammattilaisten avustamana, ja päätin jatkaa pikkuhiljaa töitä itse sisätiloissa. Sisäkaton paneelivuorauksen tekemistä olen lykänny jo tarpeeksi kauan, joten HiKOKIn viimeistelynaulain pääsi hyvään testikäyttöön. Olen tapellut halvalla paineilmanaulaimellani tarpeeksi ja kyllästymiseen asti raahannut kompressoria sisälle, ulos, varastoon; kohteesta kohteeseen.

Koneen käyttö aloitettiin ohjekirjaan tutustumalla

Kun uusi tuote vihdoin saapui kotiin, minä aloitin siihen tutustumisen yleisestä käytännöstä poiketen avaamalla ohjekirjan. Tuskastuneena paksun opuksen pieneen painotekstiin sain idean etsiä valmistajan tai maahantuojan sivut netistä. Hyvät sivut, suosittelen tutustumaan.

Akut ovat tuttuja Li-ion akkuja, mutta laturit toimivat joka merkissä hieman erilailla. Laturissa on jäähdytysjärjestelmä, joka on hyvä toiminto, ettei akku ylikuumene latauksen aikana. Pikalaturi lataa 3,0Ah:n akun 20 minuutissa täyteen. Laturista löytyy myös USB-liitäntä, joten puhelimenkin voi ladata samaan aikaan. Varmistin akkujen latauksen, ja ne olivat miltei täysiä. Koenaulaus voi alkaa.

Naulakamman saa kätevästi lippaaseen, ja ilman ohjeitakin suoriutuu tästä. Täytyy vain olla tarkkana, että asettelee naulat pituuden mukaan mahdollisimman lähelle kärkeä, eikä niin, että naulan eteen jää tyhjää tilaa. Samoin naulan syvyyden säätö löytyi helposti tutkimalla naulaimen kärkeä. Tässä kohtaa on hyvä olla akku irti, virta pois tai ainakin lukitus kytkettynä päälle, jotta välttyy naulaamasta vahingossa omaan sormeensa. Jopa naisen sormivahvuus riittää säätämään syvyyden kätevästi ilman työkalua.

Testissä olevat koneet:
Viimeistelynaulain NT1850DBSL
Viimeistelynaulain NT1865DBSL

Kädet hyytyivät ennen akkuja

Naulaimen rungossa on näppäinpaneeli, jonka kuvat kertovat hyvin, milloin saa kerta- tai sarjalaukaisun päälle. Joudun asettelemaan naulaimen oikeaan kohtaan kahden käden tekniikalla. Kun kohdistus on mielestäni hyvä, painan liipaisinta.

Sarjalaukaisu on hyvä lisätoiminto, joka nopeuttaa työskentelyä huomattavasti, jos esimerkiksi naulaa listoja. Koekäytän sarjaa varjolistojen naulaamisessa.

Aluksi käsien asennossa oli hakemista. Tukikäden sormi tahtoi osua liian herkästi naulalippaan aukaisumekanismiin, joka sai naulalippaan aukeamaan. Kumipäällystetyn otekahvan ja hyvin tasapainotetun koneen vuoksi kuitenkin aika pian löytyi hyvä ergonominen asento, ja tähtääminen alkoi sujua nopeammin.

Laitteen LED-valo valaisee kohteen tehokkaasti ja osaltaan myös helpottaa työskentelyä. Paneelikärjen kanssa työn jälki on erittäin siisti ja tarkka. Akku on pitkäkestoinen. Luin ohjeista, että jopa 1 500 naulaa voi naulata yhdellä latauksella.

Minulla hyytyi käsivoimat ennen akkua, sillä kädet ylöspäin työskennellessä alkaa 3,4 kg:n työkalu painaa liikaa.

Kärkisuojaa käytettäessä ei tule jälkiä naulauskohteeseen.
Kärkisuojaa käytettäessä ei tule jälkiä naulauskohteeseen.

Lueskellessani käyttöohjeita tulin viisaammaksi. Laitteessa on hiiliharjaton moottori, joka takaa pitkän käyttöiän ja vähäisen huollon tarpeen. Tähän lisäisin vielä, että käyttömukavuus verrattuna kaasupatruunoilla toimiviin on iso. Ei ole kaasuhajuhaittaa eikä nokeentumisongelmaa.

Lisäksi paineilmatyökaluun verrattuna melutaso on alhaisempi ilman kompressoria. HiKOKI-naulaimessa äänenpainetaso on 80db(A). Yleinen turvallisuusraja, jolloin täytyy käyttää kuulosuojaimia, on 85db(A).

Minä kuitenkin käytän sisätiloissa kuulosuojaimia joka laitteella varmuuden vuoksi, sillä ei ole suuri vaiva suojella kuuloaan laadukkailla suojaimilla. Ulkotilassa laitteen ääni hajautuu paremmin, joten en kaivannut kuulosuojaimia.

Tauko kesti yli 30 minuuttia, jolloin turvallisuutta lisäävä toiminto, virran automaattinen katkaisu, sammutti laitteen. Hyvä toiminto, mutta parempi olisi, jos itse muistaisi lukita ja sammuttaa virran laitteesta.

Työ edistyi nopeammin totuttuani laitteeseen. Viikonlopun ajaksi akkunaulain oli helppo laittaa sivuun ja jatkaa projektia taas arkena.

Konelaatikko on kätevä, sillä usean laatikon omistaja voi pinota laatikot klipseillä toisiinsa torniksi. Akkutoiminto antaa vapauden letkuista ja johdoista, mikä antaa anteeksi laitteen painon.

Koneen rungossa olevaa akkuindikaattoria on hyvä pitää silmällä, ettei aja akkua liian tyhjäksi. Kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin toinen akku ja laittaa tyhjenevä heti laturiin. Näin toimien akun kestoikä pitenee.
Koneen rungossa olevaa akkuindikaattoria on hyvä pitää silmällä, ettei aja akkua liian tyhjäksi. Kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin toinen akku ja laittaa tyhjenevä heti laturiin. Näin toimien akun kestoikä pitenee.

NT1865DBSL-naulaimen avulla päätin rakentaa päältä ajettavan ruohonleikkurin talvisuojan EURO-lavoista.

Pystytän seinät, sahaan muutaman riman tueksi ja naulaimella sujuu lavojen tukeminen käden käänteessä. Kehikon päälle pingotan pressun apurimoilla, etteivät naulat vain lävistä muovia, ja toisaalta rimat jakavat tuulen riepotteluvoiman. Koko projektiin kului vain hetki!

HiKOKI-koneiden akut ovat kaikki yhteensopivia, joten kahdella akulla pärjää aivan hyvin. Muistaa vain aina laittaa vajaan akun heti laturiin, niin se on valmiina vaihtoon lennossa.

Rakastan näitä akkutoimisia naulaimia! Kynnys ryhtyä tuumasta toimeen on niin matala, kun ei tarvitse ensin viritellä sähköjohtoja ja paineilmakompressoria. Vain akkukone käteen, pihalle ja valmista syntyy. Naulaimella pystyy myös kiinnittämään nopeasti epävakaita kohteita. Ei tarvitse apukäsiä tai liimapuristimia.
Rakastan näitä akkutoimisia naulaimia! Kynnys ryhtyä tuumasta toimeen on niin matala, kun ei tarvitse ensin viritellä sähköjohtoja ja paineilmakompressoria. Vain akkukone käteen, pihalle ja valmista syntyy. Naulaimella pystyy myös kiinnittämään nopeasti epävakaita kohteita. Ei tarvitse apukäsiä tai liimapuristimia.

Viimeistelynaulaimien erot

Käyttöön saamani kaksi naulainta ovat NT1850DBSLja NT1865DBSL.

Suurin ero näissä on naulalippaassa ja naulauskärjessä.

NT1850DBSL-koneen kärki on suora, joten sen tähtääminen paneeliuraan on tarkempi, ja naulaimen ohjaaminen noin 45 asteen kulmaan sujuu paremmin.

NT1865DBSL-naulaimen kärki on jykevämpi ja kaareva. Kärjen sovittaminen paneeliuraan on hankalampaa, minkä vuoksi naulaisin sillä mieluummin ei niin tarkkoja, mutta enemmän pitoa vaativia kohteita.

Eroa on myös naulalippaan lataamisessa. Ohuempia nauloja naulaavan (NT1850DBSL) lipas liukuu alas, ja naulat asetellaan pituuden mukaan oikeaan uraan ja lippaan kansi liu’utetaan takaisin kiinni.

HiKOKIn viimeistelynaulaimet NT1850DBSL ja NT1865DBSL.
HiKOKIn viimeistelynaulaimet NT1850DBSL ja NT1865DBSL.

Naulalipas on myös umpinainen, joten siitä ei näe naulaamisen aikana, kuinka paljon nauloja on jäljellä. Kun naulat loppuvat, ilmestyy lippaan yläreunassa olevaan pieneen koloon keltaiset viivat. Jos niitä ei huomaa, voi onnistua naulaamaan turhaan reikiä kohteeseen.

Paksumpia nauloja naulaava kone (NT1865DBSL) ladataan alhaalta liu’uttamalla naulat lippaaseen ja vetämällä nauloja ylös työntävä liipaisin alas. Tässä koneessa ei voi nauloja asentaa väärin. Naulan pituudesta huolimatta kanta määrää naulakamman paikan.

Naulalipas on tehty avoimeksi, eli naulat näkyvät lippaassa, vaikka niitä ei tässä konemallissa tarvitsisi nähdä. Koneessa on sensori, joka estää "tyhjän" naulaamisen. Sensori estää liipaisimen alas painamisen, kun 3 naulaa on enää lippaassa. Tärinätason eroa 0,24m/s², eli paksumman naulan naulaamiseen tarvittavaa lisäpotkua, ei käytössä huomaa.

Info

Info

Yhteenveto:

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen akkutoimiseen HiKOKI-viimeistelynaulaimeen. Akkutoiminto antaa vapauden, joka innostaa työhön ryhtymiseen heti inspiraation sytyttyä.

HiKOKI mainostaa työkalujaan vaativaan käyttöön ja ammattikäyttöön. Tämä kokeilujakso todisti, että mainos ei ole huuhaata. Tämä laite on varmatoiminen, helppo käyttää ja kätevä varastoida laatikkoonsa.

Minä olen sitä mieltä, että kyllä harrastekäyttäjäkin tarvitsee hyvät ja laadukkaat laitteet, ettei tekemisen into lopu alkuunsa huonojen laitteiden vuoksi. Kunnollisella työkalulla työskenteleminen on ilo niin hermojen kuin lopputuloksenkin kannalta.

IKH
Varusteet
työkalut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72709.jpg
Työkalutesti: akkurunkonaulaimen iskuvoima yllätti
HiKOKI-akkutyökalutesti / Akkurunkonaulain / Roope Naasko
20214_65417.jpg
Rakennusteline ei ole vain uudisrakentajan apuri - 5 vinkkiä telineiden käyttöön
Rakennusteline voidaan helposti mieltää vain uudisrakentajan apuvälineeksi isoissa tai pienissä kohteissa. Esimerkiksi piharakennuksen katon kasaus onnistuu helpommin telineiltä tai sisäkaton kipsilevyjen asennus, mutta rakennustelineillä voi tehdä paljon muutakin. Olemme koonneet 5 vinkkiä telineiden käyttöön.
202010_67217.jpg
Huomiovaatteissa näyt työssä ja vapaa-ajalla
Hi-vis työvaatteet on suunniteltu parantamaan käyttäjänsä näkyvyyttä päivänvalossa ja ulkoisen valolähteen valaisemana pimeällä. Varsinkin liikenteessä ja rakennustyömailla käyttäjän on oltava hyvin havaittavissa, joka suunnasta katsottuna. Huomiovaatteen tärkein tehtävä onkin onnettomuusriskien vähentäminen. Ammattikäyttöön tarkoitetun työvaatteen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin myös kestävyys ja käyttömukavuus. Kovassa työssä vaatteita kuluu, mutta jotta työvaatteissa jaksaa koko päivän tehdä tehokkaasti töitä, on käyttömukavuuden oltava kohdillaan!
Bosch akkupumppu
Uusi akkukäyttöinen painepumppu helpottaa ilmaamista huomattavasti
Pian on jälleen renkaiden vaihdon aika. Asennuksen yhteydessä on myös aina tarpeen tarkistaa rengaspaineet. Kätevä akkukäyttöinen ilmapumppu tekee renkaiden paineen säädöstä tarkkaa ja nopeaa. Kompakti laite on ihanteellinen niin auton-, moottoripyörän- kuin polkupyörän renkaiden paineistamiseen. Lisäksi se on erinomainen apuväline eri urheilulajien pallojen täyttämiseen.
20213_69015.jpg
Tällä laitteella helpotat porausta puuhun ja metalliin
Lukuisissa erilaisissa kiinnityksissä tarvitaan poraamista, jolla tehdään reikä kappaleeseen kiinnikettä varten. Haasteeksi muodostuu usein reiän poraaminen tarkasti kohtisuoraan juuri oikeaan kohtaan. Työstettävän kappaleen muoto voi myös olla sellainen, että sen paikallaan pitäminen porauksen ajan on hankalaa tai jopa mahdotonta. Pöytäporakone helpottaa tätä työtä huomattavasti tehden reiän poraamisesta turvallista, tarkkaa ja nopeaa.
20164_46151.jpg
Tällä työkalulla selviydyt jokaisesta haasteesta!
Rakennus- ja remontointipuuhissa tarvitaan useita eri työkaluja. Monelle on tuttu tilanne, jossa työkalupakki on täynnä tavaraa ja silti kyseinen työkalu puuttuu. Mitäpä jos tarvitsisit vain yhden sähkötyökalun, jolla hommat hoituisivat nopeasti ja kätevästi vain tarvikepäätä vaihtamalla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton