Viimeistelynaulaimen monenlaiset testikohteet

HiKOKI-akkutyökalutesti / Viimeistelynaulain / Satu Jäkälä

Ostin itselleni syntymäpäivälahjaksi hirsimökkipaketin, joka nopeasti pystytettiin ammattilaisten avustamana, ja päätin jatkaa pikkuhiljaa töitä itse sisätiloissa. Sisäkaton paneelivuorauksen tekemistä olen lykänny jo tarpeeksi kauan, joten HiKOKIn viimeistelynaulain pääsi hyvään testikäyttöön. Olen tapellut halvalla paineilmanaulaimellani tarpeeksi ja kyllästymiseen asti raahannut kompressoria sisälle, ulos, varastoon; kohteesta kohteeseen.

Sain käyttööni kaksi viimeistelynaulainta, joista toisella toteutin sisälle paneelikaton ja toisella ulos päältä ajettavan ruohonleikkurin talvisuojan.Sain käyttööni kaksi viimeistelynaulainta, joista toisella toteutin sisälle paneelikaton ja toisella ulos päältä ajettavan ruohonleikkurin talvisuojan.

Koneen käyttö aloitettiin ohjekirjaan tutustumalla

Kun uusi tuote vihdoin saapui kotiin, minä aloitin siihen tutustumisen yleisestä käytännöstä poiketen avaamalla ohjekirjan. Tuskastuneena paksun opuksen pieneen painotekstiin sain idean etsiä valmistajan tai maahantuojan sivut netistä. Hyvät sivut, suosittelen tutustumaan.

Akut ovat tuttuja Li-ion akkuja, mutta laturit toimivat joka merkissä hieman erilailla. Laturissa on jäähdytysjärjestelmä, joka on hyvä toiminto, ettei akku ylikuumene latauksen aikana. Pikalaturi lataa 3,0Ah:n akun 20 minuutissa täyteen. Laturista löytyy myös USB-liitäntä, joten puhelimenkin voi ladata samaan aikaan. Varmistin akkujen latauksen, ja ne olivat miltei täysiä. Koenaulaus voi alkaa.

Naulakamman saa kätevästi lippaaseen, ja ilman ohjeitakin suoriutuu tästä. Täytyy vain olla tarkkana, että asettelee naulat pituuden mukaan mahdollisimman lähelle kärkeä, eikä niin, että naulan eteen jää tyhjää tilaa. Samoin naulan syvyyden säätö löytyi helposti tutkimalla naulaimen kärkeä. Tässä kohtaa on hyvä olla akku irti, virta pois tai ainakin lukitus kytkettynä päälle, jotta välttyy naulaamasta vahingossa omaan sormeensa. Jopa naisen sormivahvuus riittää säätämään syvyyden kätevästi ilman työkalua.
 

Kädet hyytyivät ennen akkuja

Naulaimen rungossa on näppäinpaneeli, jonka kuvat kertovat hyvin, milloin saa kerta- tai sarjalaukaisun päälle. Joudun asettelemaan naulaimen oikeaan kohtaan kahden käden tekniikalla. Kun kohdistus on mielestäni hyvä, painan liipaisinta.

Sarjalaukaisu on hyvä lisätoiminto, joka nopeuttaa työskentelyä huomattavasti, jos esimerkiksi naulaa listoja. Koekäytän sarjaa varjolistojen naulaamisessa.

Aluksi käsien asennossa oli hakemista. Tukikäden sormi tahtoi osua liian herkästi naulalippaan aukaisumekanismiin, joka sai naulalippaan aukeamaan. Kumipäällystetyn otekahvan ja hyvin tasapainotetun koneen vuoksi kuitenkin aika pian löytyi hyvä ergonominen asento, ja tähtääminen alkoi sujua nopeammin.

Laitteen LED-valo valaisee kohteen tehokkaasti ja osaltaan myös helpottaa työskentelyä. Paneelikärjen kanssa työn jälki on erittäin siisti ja tarkka. Akku on pitkäkestoinen. Luin ohjeista, että jopa 1 500 naulaa voi naulata yhdellä latauksella.

Minulla hyytyi käsivoimat ennen akkua, sillä kädet ylöspäin työskennellessä alkaa 3,4 kg:n työkalu painaa liikaa. 

Kärkisuojaa käytettäessä ei tule jälkiä naulauskohteeseen.Kärkisuojaa käytettäessä ei tule jälkiä naulauskohteeseen.

Lueskellessani käyttöohjeita tulin viisaammaksi. Laitteessa on hiiliharjaton moottori, joka takaa pitkän käyttöiän ja vähäisen huollon tarpeen. Tähän lisäisin vielä, että käyttömukavuus verrattuna kaasupatruunoilla toimiviin on iso. Ei ole kaasuhajuhaittaa eikä nokeentumisongelmaa.

Lisäksi paineilmatyökaluun verrattuna melutaso on alhaisempi ilman kompressoria. HiKOKI-naulaimessa äänenpainetaso on 80db(A). Yleinen turvallisuusraja, jolloin täytyy käyttää kuulosuojaimia, on 85db(A).

Minä kuitenkin käytän sisätiloissa kuulosuojaimia joka laitteella varmuuden vuoksi, sillä ei ole suuri vaiva suojella kuuloaan laadukkailla suojaimilla. Ulkotilassa laitteen ääni hajautuu paremmin, joten en kaivannut kuulosuojaimia.

Tauko kesti yli 30 minuuttia, jolloin turvallisuutta lisäävä toiminto, virran automaattinen katkaisu, sammutti laitteen. Hyvä toiminto, mutta parempi olisi, jos itse muistaisi lukita ja sammuttaa virran laitteesta.


Työ edistyi nopeammin totuttuani laitteeseen. Viikonlopun ajaksi akkunaulain oli helppo laittaa sivuun ja jatkaa projektia taas arkena.

Konelaatikko on kätevä, sillä usean laatikon omistaja voi pinota laatikot klipseillä toisiinsa torniksi. Akkutoiminto antaa vapauden letkuista ja johdoista, mikä antaa anteeksi laitteen painon.

Koneen rungossa olevaa akkuindikaattoria on hyvä pitää silmällä, ettei aja akkua liian tyhjäksi. Kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin toinen akku ja laittaa tyhjenevä heti laturiin. Näin toimien akun kestoikä pitenee.Koneen rungossa olevaa akkuindikaattoria on hyvä pitää silmällä, ettei aja akkua liian tyhjäksi. Kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin toinen akku ja laittaa tyhjenevä heti laturiin. Näin toimien akun kestoikä pitenee.

NT1865DBSL-naulaimen avulla päätin rakentaa päältä ajettavan ruohonleikkurin talvisuojan EURO-lavoista.

Pystytän seinät, sahaan muutaman riman tueksi ja naulaimella sujuu lavojen tukeminen käden käänteessä. Kehikon päälle pingotan pressun apurimoilla, etteivät naulat vain lävistä muovia, ja toisaalta rimat jakavat tuulen riepotteluvoiman. Koko projektiin kului vain hetki!

HiKOKI-koneiden akut ovat kaikki yhteensopivia, joten kahdella akulla pärjää aivan hyvin. Muistaa vain aina laittaa vajaan akun heti laturiin, niin se on valmiina vaihtoon lennossa.

Rakastan näitä akkutoimisia naulaimia! Kynnys ryhtyä tuumasta toimeen on niin matala, kun ei tarvitse ensin viritellä sähköjohtoja ja paineilmakompressoria. Vain akkukone käteen, pihalle ja valmista syntyy. Naulaimella pystyy myös kiinnittämään nopeasti epävakaita kohteita. Ei tarvitse apukäsiä tai liimapuristimia.Rakastan näitä akkutoimisia naulaimia! Kynnys ryhtyä tuumasta toimeen on niin matala, kun ei tarvitse ensin viritellä sähköjohtoja ja paineilmakompressoria. Vain akkukone käteen, pihalle ja valmista syntyy. Naulaimella pystyy myös kiinnittämään nopeasti epävakaita kohteita. Ei tarvitse apukäsiä tai liimapuristimia.

Viimeistelynaulaimien erot

Käyttöön saamani kaksi naulainta ovat NT1850DBSL ja NT1865DBSL.

Suurin ero näissä on naulalippaassa ja naulauskärjessä.

NT1850DBSL-koneen kärki on suora, joten sen tähtääminen paneeliuraan on tarkempi, ja naulaimen ohjaaminen noin 45 asteen kulmaan sujuu paremmin.

NT1865DBSL-naulaimen kärki on jykevämpi ja kaareva. Kärjen sovittaminen paneeliuraan on hankalampaa, minkä vuoksi naulaisin sillä mieluummin ei niin tarkkoja, mutta enemmän pitoa vaativia kohteita.

Eroa on myös naulalippaan lataamisessa. Ohuempia nauloja naulaavan (NT1850DBSL) lipas liukuu alas, ja naulat asetellaan pituuden mukaan oikeaan uraan ja lippaan kansi liu’utetaan takaisin kiinni.

HiKOKIn viimeistelynaulaimet NT1850DBSL ja NT1865DBSL.HiKOKIn viimeistelynaulaimet NT1850DBSL ja NT1865DBSL.

Naulalipas on myös umpinainen, joten siitä ei näe naulaamisen aikana, kuinka paljon nauloja on jäljellä. Kun naulat loppuvat, ilmestyy lippaan yläreunassa olevaan pieneen koloon keltaiset viivat. Jos niitä ei huomaa, voi onnistua naulaamaan turhaan reikiä kohteeseen.

Paksumpia nauloja naulaava kone (NT1865DBSL) ladataan alhaalta liu’uttamalla naulat lippaaseen ja vetämällä nauloja ylös työntävä liipaisin alas. Tässä koneessa ei voi nauloja asentaa väärin. Naulan pituudesta huolimatta kanta määrää naulakamman paikan.

Naulalipas on tehty avoimeksi, eli naulat näkyvät lippaassa, vaikka niitä ei tässä konemallissa tarvitsisi nähdä. Koneessa on sensori, joka estää ”tyhjän” naulaamisen. Sensori estää liipaisimen alas painamisen, kun 3 naulaa on enää lippaassa. Tärinätason eroa 0,24m/s², eli paksumman naulan naulaamiseen tarvittavaa lisäpotkua, ei käytössä huomaa.

Yhteenveto:

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen akkutoimiseen HiKOKI-viimeistelynaulaimeen. Akkutoiminto antaa vapauden, joka innostaa työhön ryhtymiseen heti inspiraation sytyttyä.

HiKOKI mainostaa työkalujaan vaativaan käyttöön ja ammattikäyttöön. Tämä kokeilujakso todisti, että mainos ei ole huuhaata. Tämä laite on varmatoiminen, helppo käyttää ja kätevä varastoida laatikkoonsa.

Minä olen sitä mieltä, että kyllä harrastekäyttäjäkin tarvitsee hyvät ja laadukkaat laitteet, ettei tekemisen into lopu alkuunsa huonojen laitteiden vuoksi. Kunnollisella työkalulla työskenteleminen on ilo niin hermojen kuin lopputuloksenkin kannalta.


 
Julkaistu
15.10.2021