• Etusivu
  • LVI

Lämmityskustannukset kuriin ja koti lämpimäksi

Asiantuntijoiden viisi vinkkiä:

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 29.02.2024
20228_78285.jpg

Moneen sisustustyyliin sopiva Tulikiven Kaila V1 luonnonvalkoisella hiertopinnalla.

Joka vuosi syksyn koleus ja talvipakkaset saapuvat. Niihin kannattaakin varautua hyvissä ajoin. Toimi heti takkaoston kanssa, niin voit vielä vaikuttaa oman Tulikivi-takkasi toimitusajankohtaan ja käyttövalmiuteen. Unelma omasta takasta voidaan toteuttaa useimmiten myös, vaikkei nykyisessä kodissa olisi entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta.

Varaava takka lisää huoltovarmuutta ja säästää sähköä

Nyt on aika parantaa kodin energiaomavaraisuutta, varautua sähkökatkoihin ja sähköisten lämmityslaitteiden toimimattomuuteen varaavalla takalla. Varaava takka on paras sähkötön lämmityslaite, joka tukee muita lämmitysmuotoja sekoittamatta niiden toimintaa. Muihin tulisijoihin, kuten kamiinaan tai kiertoilmatakkaan, verrattuna varaavan takan lämmöntuotto on paljon pitkäkestoisempaa ja tasaisempaa. Varaavan takan hankkiminen on investointi omaan huoltovarmuuteen, mikä maksaa itseään takaisin sitä nopeammin, mitä enemmän sitä käyttää.

  • Lämmittäjän unelmatakka varaa lämpöä kunnolla pienelläkin puumäärällä ja luovuttaa sitä lempeästi pitkälle seuraavaan päivään saakka. Lämmönlähteen ominaisuutta haettaessa kannattaa tutustua varaaviin vuolukivisiin ja keraamisiin takkoihin, jotka luovuttavat parilla pesällisellä lämpöä pitkään, jopa 24-36 tuntia. Varaavista vuolukivisistä ja keraamisista malleista löytyvät ominaisuuksiltaan myös modernit ja perinteiset takkojen monitaiturit: lämmittävät, tunnelmaa luovat ja ruoanlaiton mahdollistavat.
  • Pikaista lämpöä toivoville paras valinta lämmitykseen on kiertoilmatakka tai kamiina, joilla huoneilma lämpenee hetkessä. Nopea lämmitys toimii parhaimmillaan vapaa-ajanasunnoissa, joissa oleskellaan satunnaisesti lyhyitä aikoja. Vuolukivipintaiset kiertoilmatakat ja kamiinat myös varaavat lämpöä hieman pidempään kompaktista koostaan huolimatta.
<p data-block-key="tk5kc">Tulikiven Karelia-malliston Otra on upea vuolukivitakka.</p>
Tulikiven Karelia-malliston Otra on upea vuolukivitakka.
  • Jero-takkamallisto yhdistää sekä varaavan takan lämmönvarauskyvyn että kamiinan nopeuden. Älä anna malliston takkojen koon hämätä. Näistä löytyy tehoa kodin lämmitykseen. Pieni koko itse asiassa helpottaa takan sijoittelua. Näin se sopii hyvin vaikka olohuoneen katseenvangitsijaksi tai lämmöntuojaksi keittiöön.

Tässä kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa.

Kysy nyt tarjous unelmatakastasi

<p data-block-key="ui0u0">Jero-malliston Puro</p>
Jero-malliston Puro

Tuota jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämmitysenergiasta – takalla

Varaava takka on kannattava hankinta, sillä se tuo myös osaltaan turvaa esimerkiksi sähkökatkojen aikana. Useiden päivien sähkökatkot saavat nykyisen yhteiskunnan äkkiä enemmän tai vähemmän sekaisin. Kodin ja ihmisen perustarpeet eli lämmön tuottaminen ja ruoan tekeminen tuottavat vaikeuksia, kun koti ei enää lämpenekään sähköllä, eikä ruokaa niin vain lämmitetäkään mikrossa tai sähköhellalla. Siksi kodin huoltovarmuuden parantaminen ainoalla täysin sähköstä riippumattomalla lämmitysmuodolla on kannattava ratkaisu. Koti pysyy lämpimänä pienellä vaivalla, sekä lisäksi takalla pystyy laittamaan ruokaa ekologisesti, helposti ja vaivattomasti. Uudella tehokkaalla varaavalla takalla on mahdollista tuottaa jopa lähes puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta.

Lämpötilan nosto pitkään kestävän lämmityksen puuttumisen jälkeen takaisiin normaaleihin lukemiin voi viedä jopa useita päiviä.

Asiaa huoltovarmuudesta
Kysy nyt tarjous unelmatakastasi

Takka investointina

Varaavin tulisijojen etuna mainittiin jo niiden riippumattomuus sähköstä ja niiden tuomasta lämmitysvarmuudesta hurjillakin säillä sekä muissa poikkeustilanteissa. Uusi nykyaikainen takka on kannattava investointi. Uuden tulisijan hankkiminen tai vanhan tulisijan korvaaminen uudella on tehty helpoksi, sillä sen kokonaisuuteen ja kokonaiskustannuksiin pystyy vaikuttamaan.

Paljonko takkaremontti maksaa?
Apua oikean tuotteen valintaan

<p data-block-key="tk5kc">Tulikiven Rosamo V4 takkaleivinuuni kiiltävällä valkoisella laatoituksella.</p>
Tulikiven Rosamo V4 takkaleivinuuni kiiltävällä valkoisella laatoituksella.

Viisi vinkkiä asiantuntijoilta – näin optimoit lämmityskustannukset

1: Puulämmitykseen kannattaa sijoittaa

Tulisija auttaa säästämään selvää rahaa. Sähkön hinta riippuu sähkösopimuksesta, mutta lämmitys haukkaa suuren osan aina kuluttajan kukkarosta. Keskimääräisellä polttopuun kuutiohinnalla säästää sähköä useita satasia vuodessa ja vielä enemmän, jos saa polttopuun omasta metsästäsi.

Parin pesällisen ansiosta Tulikiven tulisijat pysyvät lämpimänä pitkään. Lämmityksen aikana lämpö varautuu takan massaan ja säteilee sieltä vähitellen huoneilmaan, vielä seuraavana aamunakin takka antaa pehmeää lämpöä.

Ajatuksia takan valinnasta

Kysy nyt tarjous unelmatakastasi

2: Vanhan takan vaihto uuteen

Nykyaikaiset tulisijat polttavat puuta tehokkaasti. Palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt ovat uusissa tulisijoissa jopa 30-50% pienemmät kuin vanhemmissa takoissa. Myös uusien takkojen hyötysuhde verrattuna vuosikymmeniä vanhempiin tulisijoihin on aivan toista luokkaa. Uuden varaavan tulisijan lämmityskerta kestää ajallisesti noin kaksi tuntia aina sytytyshetkestä siihen, että saat suljettua pellin. Enää ei tarvitse varata aikaa useita tunteja, saati kokonaista päivää kodin lämmittämiseen.

Uusi takka vanhan tilalle

3: Muista oikeanlainen puu

Takassa soveltuvat poltettavaksi kaikki puulajit sekä myös pelletti. Eniten lämpöenergiaa löytyy koivuklapissa, jos vertailukohteena on sekapuu. Pinomotillinen koivua tuottaa nimittäin 1 250 kilowattituntia lämpöenergiaa sekapuun vastaavan luvun ollessa 1000.

Polta vain kuivaa puuta.

Tärkeintä puiden poltossa on se, että muistaa polttaa ainoastaan kuivaa puuta. Muista tuoda puut jo edellisenä päivänä sisätiloihin, jolloin ne lämpiävät sekä ehtivät kuivahtaa pinnastaan.
Mistä tiedät, että puu on sopivan kuivaa? Lyö koivuklapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, on puu sopivan kuivaa poltettavaksi.

202210_73510.jpg

4: Yhdistä muihin kodin lämmitysmuotoihin

Tulikiven takat alittavat maailman tiukimmat päästönormit. Tulisijasta syntyvän lämmön pystyy optimoimaan yhdistämällä takan kodin muuhun lämmitykseen, se toimii niin ilmalämpöpumpun kuin maalämmönkin kaverina mainiosti. Puulämmitys kannattaa olla muun lämmityksen rinnalla olipa päälämmitysmuoto mikä tahansa, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Näin turvataan kodin lämpö myös sähkökatkojen ja myrskyjen aikana. Tulikiven takkoihin on myös mahdollista ottaa tuloilma suoraan ulkoa sekoittamatta ilmastointia, sopii myös koneellisen ilmastoinnin kanssa.

Varaava takka on takuuvarma lämmönlähde

5: Älä ylilämmitä takkaa

Voisi kuvitella, että polttamalla useampia pesällisiä puita, saisi pidempiaikaisesti lämpöä kotiin. Tämä ajatus on kuitenkin virheellinen. Kun tulipesä sammuu, tuo varaava takka lämpöä vielä yli vuorokauden ajan. Tulisijaa on siis turha lämmittää enemmän kuin valmistajan laatimissa käyttöohjeissa on kerrottu. Ylilämmittäminen nimittäin laskee takan hyötysuhdetta, sillä puun energiasta häviää suuri osa taivaan tuuliin liiallisen lämmityksen aikana. Lisäksi kodista voi tulla epämiellyttävän kuuma.

Helppo kaava tulisijan maksimipuumäärän määrittämiseksi yhdelle lämmityskerralle on noin 0,8-1 kg puuta tulisijan 100 kiloa kohden. Toisin sanoen, 1300 kg painavassa takassa voidaan polttaa korkeintaan 13 kg puuta yhdellä lämmityskerralla.

<p data-block-key="tk5kc">Koli himmeän mustalla Satin-pinnalla.</p>
Koli himmeän mustalla Satin-pinnalla.
Info

Info

Millainen on unelmiesi takka?

Takan hankinta on iso asia, sillä sen äärellä vietetään monia unohtumattomia hetkiä, luodaan mukavia muistoja, rentoudutaan, herkutellaan perheen ja ystävien kanssa. Takkahaaveita on monenlaisia, sillä jokainen koti ja sen tarpeet ovat erilaisia. Takkojen eri ominaisuudet tukevat eri takkahaaveita. Oli toiveissasi sitten tunnelmanluoja, kodin lämmittäjä, kokkiapulainen tai kaikki nämä yhdessä, niin Tulikiven mallistosta löytyy varmasti sopiva vaihtoehto jokaiseen tarpeeseen.

Tulikiven juuret ovat syvällä vuosimiljoonia sitten muodostuneessa pohjoiskarjalalaisessa vuolukivessä. Kotimaista luonnonmateriaalia ja keraamisen teollisuuden sivuvirtoja hyödyntäen Tulikivi on luonut kauniita ja toimivia takkoja suomalaisiin koteihin yli 40 vuoden ajan vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti.

Itselle sopivaa takkaa pohtiessa kannattaa kääntyä toiveiden ja tarpeiden kanssa aina ammattitaitoisen takkamyyjän puoleen. Tulikivi-studioiden myyjät tuntevat takkojen ominaisuudet ja osaavat auttaa sinua löytämään haaveisiisi sopivan takkaratkaisun.

Kysy nyt tarjous unelmatakastasi

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20189_54730.jpg
Tunnelmallinen tuli paremmin esille
Olet varmaankin kuullut Tulikiven Karelia-mallistosta? Tämä kyseinen takkamallisto on nyt laajentunut uudella leveäluukkuisella takkamallilla, Saramolla. Saramo-takan vaakaluukku on levein mitä varaavista takoista löytyy, leveys on jopa 75 cm. Tähän uskomattoman suureen tulipesään voit laittaa hiillokselle kypsymään jopa pitkän lohifileen.
20164_46342.jpg
Viisi vinkkiä takan valintaan
Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20222_76890.jpg
Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset
Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton