• Etusivu
  • LVI

Aika päivittää tulisija? – viisi vinkkiä takan valintaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 03.03.2023
20164_46342.jpg

Anna Tulikiven asiantuntijan auttaa takkavalinnassa.

Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.

No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?

Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.

#1 Kodin huoltovarmuus

  • Varaavien tulisijojen etuna on, että ne ovat varmoja lämmöntuojia myrskyisilläkin säillä.
  • Sähköstä riippumattomana varaavana lämmönlähteenä saat kotisi takuuvarmasti lämpimäksi myös silloin, kun sähkönjakelussa on katkos.
  • Lisäksi varaava tulisija auttaa sinua säästämään rahaa, kun lämmität kotiasi polttopuiden avulla.
Raita S Structure Black-pinnalla on upea tilanjakajana.
Raita S Structure Black-pinnalla on upea tilanjakajana.

On siis kannattavaa sijoittaa rahaa puhtaasti palavaan, nykyaikaiseen varaavaan tulisijaan, niin voit säästää vielä enemmän kuin keskimääräiset 300 €/vuosi.
Tulikiven varaavat tulisijat ovat erinomaisia lämmönvaraajia – lämmityksen aikana lämpö varautuu takan massaan, josta se säteilee vähitellen huoneeseen. Pakkaskuukausina varaava takka tasaa mukavasti sähkönkulutuksen huippuja. Sähkökatkojen aikaan se on myös tärkeä ruoanlaiton pelastaja. Varaava takka tuo turvaa lisälämmönlähteenä erilaisiin poikkeustilanteisiin vaikkapa maalämpöpumpun rikkoontumiseen.

Tutustu varaaviin Karelia-takkoihin
Tutustu varaaviin Kermansavi-takkoihin
Tutustu varaaviin Klassisiin takkoihin

#2 Käyttötarve

Millainen lämmittäjä olet? Lämmitätkö säännöllisesti kotiasi vai onko kyseessä vapaa-ajan asunto, jossa oleskellaan satunnaisesti? Minkä suuruista tilaa lämmität?

Liian pienitehoinen takka joutuu herkästi ylilämmittämisen kohteeksi, mikä rasittaa takkaa sekä lämmittäjää turhaan.

  • Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta ja kodista voi tulla herkästi tukalan kuuma.
  • Takka tulee mitoittaa sen mukaisesti, kuinka suurta tilaa sillä on tarkoitus lämmittää ja kuinka usein.

Varaavan takan avulla saat lempeää säteilylämpöä vielä yli vuorokauden tulipesän sammumisenkin jälkeen, joten mieti, haluatko lämpöä pitkään vai nopeasti.

Nopeaa lämpöä kaipaavan kannattaa tutustua Tulikiven varaaviin kiertoilmatakkoihin ja kamiinoihin, jotka lämmittävät tilan nopeasti, ja varaavat lämpöä jonkun verran itseensä mallista riippuen.

Tutustu varaaviin Pielinen-kiertoilmatakkoihin
Tutustu kamiinoihin

Lako Grafia on yksi Tulikiven Pielinen-malliston kiertoilmatakoista.
Lako Grafia on yksi Tulikiven Pielinen-malliston kiertoilmatakoista.

#3 Osana kodin lämmitystä

Tulikiven takoissa paloilma on mahdollista ottaa takkoihin suoraan ulkoa, jolloin se ei sekoita talon ilmastointia.

Varaavat takat sopivat nykyaikaiseen matalaenergiataloon tukien maalämpöä ja muitakin lämmönlähteitä, matalalla ja tasaisella lämmitystehollaan. Kahden-kolmen tunnin lämmityksellä varaava takka tuottaa lämpöä noin 1-2 vuorokauden ajan.

Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.
Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.

Kun lämpö tulee hitaasti ja alhaisella teholla taloon, pääosin säteilylämpönä, on talon lämmönjakojärjestelmällä aikaa sopeutua takasta tulevaan lämpöön ja huoneilman lämpötila ei nouse liian korkeaksi.

Tulikivi Kaila V1 Natural white -hiertopinnalla.
Tulikivi Kaila V1 Natural white -hiertopinnalla.

#4 Takan vaihto uuteen

Vaikka isoisän muuraama takka voikin olla tunnearvoltaan korvaamattoman luokkaa, kannattaa kuitenkin miettiä, että haluaako hyödyntää kaiken mahdollisen lämmön kodin lämmittämiseen, vai päästää lämmön mahdollisesti taivaantuuliin.

  • Tämän päivän varaavat tulisijat ovat energiatehokkaita ja tarvitsevat lämmetäkseen vähemmän polttopuuta. Lisäksi Tulikivi-takat polttavat palavan puun puhtaasti, jolloin jäljelle jää vain pieni määrä tuhkaa.
  • Päästönormit alittavat takat auttavat myös pienhiukkasmäärien vähentämisessä.

Tulikivi auttaa sinua toteuttamaan vanhan takan vaihdon uuteen helposti sekä vaivattomasti. Kutsu siis rohkeasti Tulikiven asiantuntija kylään.
Tilaa asiantuntija kotiin

Info

Info

Takka- ja kiuaspäivät 24.-25.3.2023

Tulikivi-studioissa vietetään Takka- ja kiuaspäiviä 24.-25.3.2023.
Luvassa erinomaisia tarjouksia niin takka- kuin kiuaspuolellekin.
Tulikivi toivottaakin sinut lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan valikoimaan.

Löydä lähin studiosi tästä

#5 Ruokaa ja säästöä

Kun sähköä ei ole syystä tai toisesta käytettävissä tai haluat säästää sähkönkulutuksessasi antamalla sähköuunin huilata, niin varaava tulisija on ruoanlaiton pelastaja.

Ruoanlaitto onnistuu kaikissa Tulikiven varaavissa takoissa, takkaleivinuuneissa ja leivinuuneissa. Jos haluaa leivinuunin, niin takkaleivinuunissa se tulee kuin kaupan päälle ja siinä ruoanlaitto onnistuu niin takkapesässä kuin leivinuunissa.

Tulikiven leivinuuneissa paistat vaikka rapeakuoriset leivät.
Tulikiven leivinuuneissa paistat vaikka rapeakuoriset leivät.

Takkaleivinuuni vie monesti vähemmän lattiatilaa kuin perinteinen leivinuuni ja mallista riippuen sen voi sijoittaa helposti tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen väliin, kun leivinuunin luukun paikan voi sijoittaa jommalle kummalle sivuille tai taakse.

Kypsytä siis ruokasi vaivatta varaavassa takassa ja testaa rohkeasti reseptejä.

Takalla kokatessa anna mielikuvituksen lentää. Takassa voi nimittäin valmistaa vaikka ja mitä. Testaamalla sekä seuraamalla takan lämpötilaa onnistut takuulla eri ruokien valmistuksessa.

Takkakokkailu mielletään helposti pataruokien valmistamiseksi, mutta uskalla kokeilla myös muuta.
Tulikivi laatikin yhdessä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.

Kiinnostuitko ohjeista, haluaisitko ohjeet kirjallisena?
Sarjan opasvihkoa voit tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.

Lue lisää takkakokkailusta >>

Näin valmistuu leivinpaperikala

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_74346.jpg
Takka kierrätysmateriaalista
Ekologisuus, energiatehokkuus sekä kierrätys ovat olleet 2020-luvun selkeitä tavoitteita. Tulikivi ottaa osaa tavoitteisiin lanseeraamallaan energiatehokkaalla Kermansavi-mallistolla, jonka takkojen tiivis runkomateriaali on valmistettu jopa 80-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20235_81741.jpg
Takan tehot yhdistettynä kamiinan kokoon: voiko pieni olla tehokas?
Niinhän se on, tulisija vaatii ympärilleen tilaa – vai vaatiiko? Tulikivi tuo esille malliston, jossa takan tehot on yhdistetty kamiinan kokoon. Voiko pieni olla tehokas?
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton