• Etusivu
  • Sisustus

Tiesitkö nämä 5 vinkkiä?

Näin saat takan energiatehokkaaseen käyttöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 14.10.2019
20174_48951.jpg

Takan energiatehokkuus laskee, jos sitä käytetään väärin. Tulikivi kokosi viisi vinkkiä, joilla takkatulesta saa enemmän hyötyä irti:

1. Käyttöohjeet eivät ole sytykkeitä
Tulisijasi mukana tulevat valmistajan laatimat käyttöohjeet. Näihin käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolella, sillä niistä selviää valitsemallesi takalle optimaaliset puumäärät sekä lämmitysajat. Oikea puumäärä sekä lämmitysaika vaihtelevat riippuen takan koosta, lämmitystavasta sekä tulisijan muista ominaisuuksista.

2. Tuhkalaatikko pitää tyhjentää säännöllisesti
Takan tuhkalaatikko tulisi tyhjentää tarpeeksi usein. Miksi? -Jos laatikko on liian täynnä tuhkaa, paloilman reitit tulipesään muuttuvat. Pahimmillaan tämä voi johtaa ylikuumentuvan arinan vaurioitumiseen. Jotta palaminen on tehokasta, edellyttää se, että ilma pääsee virtaamaan vapaasti arinan alta tulipesään.

20194_57591.jpg

3. Vain kuivaa ja puhdasta puuta
Käytä aina puhdasta ja kuivaa puuta lämmitykseen. Märkä puu ei pala yhtä tehokkaasti kuin kuiva, sillä energiaa kuluu puun kuivattamiseen. Märän puun polttaminen aiheuttaa myös enemmän pienhiukkaspäästöjä ilmaan sekä hormin pikeentymistä. Huonossa tapauksessa hormiin kertynyt noki voi syttyä ja aiheuttaa hormipalon. Muista siis myös säännöllinen nuohous.

4. Älä ylilämmitä
Valmistajan laatimissa käyttöohjeissa on kerrottu takallesi sopiva ja riittävä puumäärä sekä lämmitysaika, älä siis suotta lämmitä liikaa. Tulen sammuttua varaava takka jatkaa lämmön luovuttamista jopa vuorokauden ajan, ellei jopa pidempään. Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, sillä suuri osa puun energiasta menee liiallisessa lämmityksessä hukkaan. Myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

5. Roskat eivät kuulu takkaan
Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta. Älä siis polta takassasi roskia, pahvia tai paperia. Roskien polttamisella ei saada aikaan lämpöä, vaan lähinnä tuhkaa. Paperia voi käyttää pieniä määriä sytykkeenä, mutta takkaa ei kannata sillä täyttää. Muovia ei tule polttaa, sillä muovin polttamisesta voi syntyä myrkkykaasuja. Puhtaasti palaakseen muovi vaatii kovemman lämpötilan kuin takkatuli.
On hyvä myös muistaa, että roskien polttaminen voi liata tai jopa vahingoittaa takkaa ja hormia. Joidenkin jätteiden polttaminen takassa voi nostaa lämpötilan niin kuumaksi, että se aiheuttaa rakennevaurioita.

Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta.
Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta.

Tunnetko jo takkojen energiamerkinnät?

Vuoden 2018 alussa tulivat kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit käyttöön myös myynnissä oleviin takkoihin. Asetus takkojen energiamerkinnöistä liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan omien tuotteidensa energiatehokkuutta. Sähkölaitteissa merkinnän tarkoitus on ohjata ja neuvoa kohti pienempää sähkönkulutusta. Tulisijojen osalta energiamerkintä kertoo siitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön.

Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.
Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

Ulkonäöltään takkojen energiamerkit eivät eroa kodinkoneista tutuista merkeistä. Energialuokka ilmaistaan nuolikuviolla sekä kirjainasteikolla A++ - G. Tulikiven kaikki takat kuuluvat energialuokkaan A+ tai A.

Takkojen energiamerkeissä ilmoitetaan myös lämmönluovutusteho kilowatteina. Huomioi, että varaavissa takoissa teho on aina pienempi kuin esimerkiksi kiertoilmatakoissa johtuen toimintaperiaatteiden erilaisuudesta. Varaavissa takoissa palavien puiden tuottama lämpö varastoituu takan rakenteisiin ja tulee hitaasti säteilylämpönä huonetilaan. Kiertoilmatakoissa lämmitys perustuu takan kuoren sisällä lämpenevään huoneilmaan, joka levittää lämmön huoneeseen. Nopeasti tuotetussa lämmössä tehot ovat suurempia, mutta lämmitys loppuu, kun tuli takassa sammuu.

Lisätietoa varaavista takoista löydät täältä.
Varaavat kiertoilmatakat

Mihin takkojen energiamerkinnät perustuvat?

Jokaisesta uudesta takkamallista mitataan tyyppihyväksyntää varten muun muassa hiilimonoksidipäästöt sekä hyötysuhde. Valmistajat laskevat itse takkojen energiamerkinnät mittaustuloksista käyttämällä standardoitua laskukaavaa. Laskukaavassa huomioidaan useampia takan ominaisuuksia kuin mitä aiemmin käytetyssä CE-merkissä. Energiamerkit perustuvat siis tehtyihin mittauksiin ja niiden tuloksiin.

–Takkojen energiamerkinnöissä ei varsinaisesti kiinnitetä huomiota puun puhtaaseen palamiseen ja pienhiukkaspäästöihin. Niitä valvotaan eri asetuksella. Puhdas palaminen edistää kuitenkin takan energiatehokkuutta. Lämpöä syntyy enemmän, kun savukaasut palavat puhtaasti tulipesässä ja takan rakenne on lämpötalouden kannalta oikein suunniteltu. Tämä parantaa hyötysuhdetta ja näkyy takan saamassa energialuokassa, kun saadaan enemmän lämpöä vähemmällä puumäärällä, mainitsee Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Sisustus
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20202_62773.jpg
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton