Kotiautomaatio osaksi talopaketteja


Moderni kodinohjaus nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmää.

Tilaa Abb-free@home-esite veloituksetta Esitepalvelusta

Kotiautomaatio lisää kodin käyttömukavuutta

IoT on mahdollistanut älyn tuomisen erilaisiin laitteisiin. Kotiautomaation asentaminen omaan kotiin nostaa kodin arvoa puhumattakaan kodin ohjaamisen helppoudesta etänä.
ABB:n myyntipäällikkö Keijo Savolainen toteaa, että ihmiset osaavat nykyään kännykän ja tabletin suomien mahdollisuuksien kautta toivoa enemmän oman kotinsa ohjauksen suhteen. Kotiautomaatiolaitteet on mahdollista valjastaa tiedon tuottamiseen ympäristöstä viestien tietoa eteenpäin tai toimimiseen tuotetun tiedon mukaan itsenäisesti.

Houkutteleva kotiautomaatio

Kuluttajan kannalta kotiautomaatio on houkutteleva ja on yhtenä asiana ostopäätöstä tehtäessä. Talotehtaan edustana tehtävänä on "myydä" ajatus automaatiosta osana talopakettia - ja oikeaan hintaan - osana kokonaisuutta.
Savolainen sanoo sähkösuunnittelun sujuvan vielä perinteiseen tapaan. Sähköurakoitsijoiden ei kuitenkaan kannata pelätä tulevaa muutosta - väyläkaapeli vedetään entiseen malliin, työkustannuksissa saatetaan jopa säästää. Suunnitteluun tarvitaan uusi näkökulma, joka sekään ei ole vaikea omaksua. Kun kotiautomatiikan on kerran opetellut, sen osaa kyllä jatkossa.

Porvoossa tilanneohjaukset ohjaavat kotia

Porvooseen toisen talonsa rakentaneelle perheelle oli alusta asti selvää, että kotiautomaatiojärjestelmä halutaan tähän kotiin. Perheen isän argumentteina järjestelmän asentamiseksi olivat lapsiperheen arjen helpottuminen, asumismukavuuden lisäys järkevillä kustannuksilla sekä kodin jälleenmyyntiarvon nosto.

Tilanneohjaus säästää

Erilaiset tilanneohjaukset säästävät porvoolaiskodin sähköä valoissa, lämmityksessä ja ilmanvaidossa. Poissa-toiminnon ollessa päällä edellä mainituista putoaa 30 % kulutuksesta pois. Kotoa lähdettäessä "Kaikki pois" -ohjaus menee päälle yhtä nappia painamalla. Kotona ollessa tietyt valot syttyvät automaattisesti, ilmastointi on suunnitellulla teholla sekä lattialämmitykset säädetyissä lämpötiloissa. Tästä kaikesta on selvää säästöä sähkölaskuun saatu 11 % - talossa, jossa on kaukolämpö. Energiansäästöön on tähdätty lisäksi energiatehokkailla kodinkoneilla ja LED-valaisimilla.

Tilaa Abb-free@home-esite veloituksetta Esitepalvelusta

Kodinohjausjärjestelmässä 50 laitetta 64:stä mahdollisesta

Talon herra on omien sanojensa mukaan supernörtti. Niinpä ohjausjärjestelmä on ollut helppo ottaa hallintaan heti. ABB-free@home -järjestelmään on mahdollista kytkeä kiinni 64 laitetta. Tällä määrällä ohjaa omakotitaloa erinomaisesti. Porvoossa järjestelmässä on 50 laitetta johtuen isännän harrastuneisuudesta asiaa kohtaan.
Tällä hetkellä järjestelmä ohjaa:

  • ilmastointia
  • valoja
  • lattialämmityksen termostaatteja
  • ovipuhelinjärjestelmää
  • talon numerovalo
  • olohuoneen pistorasiat (jouluvaloja varten)
  • autotallin pistorasia (lohkolämmittimen ajastus)
  • TV (jota kautta olohuoneen valot saadaan toimimaan musiikin tahdissa)
Tulevaisuudessa järjestelmään on tarkoitus kytkeä lisäksi olohuoneen korkeiden yläikkunoiden verhojen ohjaus, kaikki pihavalot, palohälyttimet sekä mahdollisesti kosteusvahdin.

Kun vaatehuoneeseen sytyttää valot, keittiössä alkaa porista kahvi ja musiikki soi.Kun vaatehuoneeseen sytyttää valot, keittiössä alkaa porista kahvi ja musiikki soi.

Arjen ylellisyyttä

Aamulla noustessa sytytetään vaatehuoneen valot. Samassa makuuhuoneessa ja alakerran keittiössä pistorasioihin tulee virrat, kahvinkeitin alkaa porista sekä musiikit soimaan. Myös muunlaisia ehdollisia toimintoja voidaan ohjelmoida. Jos kotona tapahtuu jotakin poikkeavaa, sähköpostiin saattaa tulla siitä ilmoitus.
Ohjausjärjestelmän näppäryys todettiin, kun kolmasluokkalaisen avaimet jäivät sisälle. Isä avasi etäohjauksella ulko-oven sähkölukon. Tämä ei olisi onnistunut perinteisellä sähköasennuksella. IP-gatewayn kautta on keskus yhdistetty pilveen, jonka kautta useammalla mobiililaitteella voi ohjata kotia sekä ovipuhelinjärjestelmää.
ABB-Welcome -ovipuhelinjärjestelmä saa pienten lasten vanhemmilta kiitosta. Kun kuvaruudulta nähdään oven takana olija, tuntemattomille ei tarvitse avata. Ovipuhelinjärjestelmä on osaltaa turvallisuuden takeena.

Jousto sallii muutokset

Jos ihmisillä olisi tieto, mitä kaikkea kodinohjausjärjestelmällä pystyy tekemään, talon isännän mielestä kaikki haluaisivat sen. Perheen pää kertoo, että suunnittelemalla huolellisesti, mitä järjestelmältä haluaa, toteutus onnistuu helposti. Rakentamisvaiheessa järjestelmän suunnittelu ei onnistu kaiken muun rakentamiseen liittyvän hoidettavan asian ohella. Plussaa tietenkin on, että kodinohjausjärjestelmään pystyy tekemään muutoksia jälkikäteenkin vielä - peruuttamatonta ei siis ole päässyt tapahtumaan, vaikka valmiissa talossa jotakin järjestelmästä vielä puuttuisi.

Jätä yhteydenottopyyntö

ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmästä
 
Julkaistu
3.12.2018