• Etusivu
  • Energia

Kun pieni koululainen jää yksin kotiin – vinkit turvalliseen arkeen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 08.12.2023
20237_82585.jpg

Koululaisen turvallinen arki yksin kotona koulupäivän jälkeen edellyttää suunnittelua ja valmistautumista. Kotiautomaatio voi tarjota monia etuja ja hyötyjä koululaisen arkeen. Vaikka kotona olisikin käytössä kodinohjausjärjestelmä, on myös tärkeää keskustella turvallisuudesta ja opettaa lapselle vastuullista käyttäytymistä kodin eri tilanteissa.

Selkeät ohjeet ja säännöt

Opeta lapselle selkeät ohjeet ja säännöt siitä, miten toimia yksin kotona. Keskustele lapsen kanssa turvallisuudesta, kuten siitä, miten vastata puhelimeen, miten käyttää keittiövälineitä turvallisesti ja mitä tehdä hätätilanteessa.

Avaimet ja oven avaaminen

Varmista, että avaimet säilytetään turvallisessa paikassa, johon ulkopuoliset eivät pääse käsiksi. Käytä esimerkiksi avainlaatikkoa tai -kaappia, joka on piilotettu näkyvistä. Opeta lapselle, miten käyttää avaimia turvallisesti. Korosta tärkeitä turvallisuustoimenpiteitä, kuten oveen lukitsemista heti sisälle tullessa ja varoitusta, ettei avainta pidetä näkyvillä julkisilla paikoilla.

Jos kotonasi on esimerkiksi ABB-Welcome -ovipuhelin, pystyt avaamaan lapselle oven etänä. Kun ulko-ovella joku soittaa ovipuhelinta, soitto siirtyy mobiililaitteeseesi, josta voit sekä avata kuvallisen etäyhteyden ovelle että avata halutessasi etänä oven tulijalle.

Kotiin sovittuun aikaan

Järjestä koululaiselle selkeä aikataulu, jotta hän tietää saapua kotiin sovittuun aikaan. Jos koululaisella on tapana liikkua itsenäisesti koulun ja kodin välillä, varmistakaa yhdessä turvallinen reitti kotiin, ja tarkista lapsen saapuminen perille sovittuun aikaan. Kotiautomaation avulla pystyt tarkistamaan etänä, jos kotisi ovi avataan tai sisällä liikutaan.

Käytännöt hätätilanteen varalta

Varmista, että lapsi tietää tärkeät yhteystiedot hätätilanteiden varalta. Kirjoita ylös hänen yhteystietonsa, vanhempien ja muiden tärkeiden henkilöiden puhelinnumerot, sekä yleiset hätänumerot, kuten poliisi, palokunta ja terveyskeskus. Sijoita nämä tiedot helposti saataville, kuten jääkaapin oveen tai puhelimen pikavalintoihin.
Kodinohjausjärjestelmä voi tarjota lisäksi hälytysjärjestelmiä, jotka hälyttävät vanhemmille hätätilanteessa.

Keskustele lapsen kanssa hätätilanteiden toimintasuunnitelmasta. Opeta hänelle hätänumerot ja mitä tehdä esimerkiksi tulipalon tai loukkaantumisen sattuessa. Harjoittele myös hätätilanteisiin liittyviä skenaarioita ja toimintaa.

Suomen Pelastualan Keskuliitto (SPEK) tarjoaa neuvoja lasten turvallisen arjen opetteluun, kuten Kodin vaaranpaikkojen metsästys -pelin.

Säännöllinen yhteydenpito

Sovi lapsen kanssa, että hän pitää sinuun tai toiseen luotettavaan aikuiseen yhteyttä koulupäivän jälkeen. Tämä voi olla puhelinkeskustelu tai tekstiviesti, jossa lapsi ilmoittaa saapuneensa turvallisesti kotiin.

Sähkölaitteet pois päältä

Muistuta lasta sammuttamaan sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone ja valot, ennen kuin hän lähtee kodista tai siirtyy toiseen huoneeseen. Tämä auttaa välttämään sähkötapaturmia ja säästää energiaa.

Tässä ABB-free@home-kotiautomaatio on erittäin kätevä apuri. Kotoa poistuttaessa järjestelmän "kaikki pois" -toiminto sammuttaa kaikki siihen ohjelmoidut sähkölaitteet ja valot. Se voi myös laskea kodin lämpötilaa poissaolon ajaksi ja säätää ilmanvaihdon pienemmälle. Säästät vuoden aikana myös huomattavasti sähkölaskussa.

Automatisoidut valaistuksenohjaukset voivat auttaa koululaista luomaan miellyttävän ja turvallisen ympäristön. Esimerkiksi aamulla valot voivat automaattisesti syttyä pehmeällä valolla, jotta herääminen on miellyttävämpää. Myös valojen ajastaminen voi auttaa luomaan säännöllisiä rutiineja ja antamaan koululaiselle turvallisen tunteen.

Turvallinen keittiön käyttö

Jos lapsi valmistaa välipalaa tai ruokaa itselleen, varmista, että hänellä on riittävät taidot ja valvonta keittiön käytössä. Vältä terävien veitsien ja kuumien liesien käyttöä, ellei lapsi ole riittävän kypsä ja valvottu näissä tehtävissä.

Kosteusvahti valvoo esimerkiksi tiskipöydänalustaa ja hälyttää ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmän kautta mobiililaitteelle. Kosteusvahdin avulla on mahdollista myös automaattisesti katkaista veden tulo vesivuototilanteessa.

20237_82586.jpg

Naapuruston turvallisuus

Käy läpi lapsen kanssa turvallinen naapuruston käyttö ja varoita häntä menemästä vieraiden ihmisten mukaan tai tuntemattomille alueille. Kannusta häntä pysymään tutuilla reiteillä ja pitämään sinut tai muut aikuiset ajan tasalla siitä, missä hän menee.

Pimeän tullessa kotiautomaatiolla pystyy automatisoimaan ulkovalojen syttymisajan astronomisen kellon avulla aina auringonlaskun aikaan, ympäri vuoden. Jos joskus vahingossa valot sammutetaan kytkimestä, kodinohjausjärjestelmään voi tehdä ohjauksen, jolla valot ovat aina iltaisin päällä. Näin niitä ei voi vahingossa sammuttaa, eikä tarvitse tulla pimeässä kotiin.

Turvallinen arki koululaiselle

On kuitenkin tärkeää, että älykotitekniikkaa käytetään järkevästi ja että vanhemmat valvovat pientä koululaista. On hyvä muistaa, että jokainen lapsi ja tilanne on yksilöllinen, joten sovita turvallisuustoimenpiteet lapsen ikään, kypsyyteen ja ympäristöön. Lasten turvallisuus ja yksityisyys on aina etusijalla.

Info

Info

Monipuoliset kodinohjaustoiminnot avuksi

ABB-free@home mahdollistaa älykkäät ohjaukset, niin kotona kuin etänä mobiililaitteilla. Valaistus, lämmitys, ilmastointi, pistorasiat, autonlämmitys, verhot ja markiisit – ohjaa kaikkia toimintoja jopa automaattisesti. Voit itse muokata ohjauksia tarvittaessa ja luoda uusia.

Katso täältä kaikki free@home toiminnot >>

Lue ABB free@home-kodinohjausjärjestelmän käyttäjäkokemuksista:

ABB Oy
Energia
kotiautomaatio
älykoti
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
neljähenkinen perhe on lähdössä kotoa. isä ja äiti laittavat lapsille kenkiä jalkaan eteisessä polvillaan
Miten paljon kotiautomaatiosta on apua vaikka liikuntarajoitteiselle?
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Kotiautomaatiosta löytyy apu kaikkeen tähän, mutta tiesitkö, miten paljon kotiautomaatiosta saattaa olla apua myös liikuntarajoitteiselle?
äiti istuu olohuoneen lattialla ja lapsi hartioilla. molemmat katselevat tietokoneen ruutua
Kotiautomaation mahdollisuudet: Mitä kaikkea voit ohjata ja automatisoida kodissasi?
Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.
20213_69415.jpg
Sähköistys mukavuustasolle myös loma-asunnossa
Vapaa-ajan asuminen on muuttunut viime vuosina ainakin loma-asuntojen sijainnin ja varustelutason osalta. Nykyään halutaan vapaa-ajan asunnot lähelle vaikkapa laskettelurinteitä tai golfkenttiä. Myös etätyöskentely on siirtynyt mökeille Ja kaiken tasoiset mökit tekevätkin nyt kauppansa juuri etätyöskentelytarkoituksiin. Iso osa mökeistä kaipaa kuitenkin pientä päivitystä, ennen kuin ne soveltuvat etätyöskentelyyn.
20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
kesäinen kuva loviisan asuntomessujen talosta villa havet joka on meren rannalla
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton