• Etusivu
  • Energia

Tyytyväinen maalämpöasiakas

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.02.2016
20162_45396.jpg

Lämpöässä T10 ja 750 litran erillisvaraaja mahtuvat hyvin tekniseen tilaan.

Aki Kurri on todella tyytyväinen. Vaihdettuaan öljylämmitysjärjestelmänsä maalämpöön perhe on säästänyt lämmitysenergialaskuissaan huikeat 75 %.

Odotin sellaista 50 prosentin säästöä ja 65 olisi ollut jo erittäin hyvä. Toteutuneet 75 % ovat kyllä ylittäneet hurjimmatkin odotukset, Aki Kurri hymyilee.

Huima tulos ei perustu myöskään mihinkään epämääräiseen mutu-tuntumaan. Perheen Lämpöässä T10:n tuottavuutta on mitattu tarkkaan aina sen asennuksesta saakka toukokuussa 2011.

Perhe asuu vuonna 1987 rakennetussa tiiliverhoillussa omakotitalossa tuusulalaisella pientaloalueella. Tilaa talossa on lapsiperheelle mukavat 156 m² ja upea piha ylellisen suuri. Emännällä on selvästi sekä näkemystä että melkoisen vihreä peukalo.

Öljylämmitysjärjestelmä vaihtoon

Ostovaiheessa 2005 huolella rakennettuun ja hyvin pidettyyn taloon ei suuria remontteja tarvinnut tehdä. Talossa oli alkuperäinen öljykattila ja erillisessä säiliöhuoneessa sijaitseva öljysäiliö. Järjestelmää oli huollettu ja polttimot vaihdettu. Melko pian Aki kuitenkin havaitsi, että säätöjärjestelmä ei oikein enää toiminut.

Ennen kuin odotettavissa olevaa energiaremonttia oli oikeastaan vielä ehditty pidemmälle harkita, tapahtui väistämätön. Alkuvuodesta 2011 lämminvesikierukan tiiviste alkoi vuotaa. Paikalle kutsuttujen asiantuntijoiden mukaan kattilanvaihto oli edessä.

Tarjouksia pyytämään

Sydäntalvi ei ole mukava aikaa lämmitysjärjestelmän rikkoutumiselle, mutta toisaalta ajoitus oli oivallinen. Myyrmäen Rakenna & Remontoi -messuilla oli paikalla innostuneita lämmitysjärjestelmätoimittajien edustajia. Järjestelmällisenä miehenä automaatioalalla työskentelevä Aki oli kirjannut paperille valmiiksi tiedot kiinteistöstä, tekniset tiedot olemassa olevasta öljylämmitysjärjestelmästään sekä toiveensa uuden järjestelmän suhteen. Hän jätti kaikkiaan 13 yhteydenottopyyntöä. Yhdeksän edustajaa kävi paikan päällä tutustumassa tapaukseen ja käynnit johtivat kahdeksaan tarjoukseen. Kaksi niistä koski öljylämmitysjärjestelmän uudistamista ja kuusi maalämpöpumppujärjestelmää.

Lopulta vaihtoehdot jäivät vähiin. – Halusin räätälöidyn, mahdollisimman vikasietoisen järjestelmän, Aki selventää. – Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:ssä minua kuunneltiin. Esitin kaavakuvan siitä, mitä tarvitsimme.

Kovin kummallisilta Akin toiveet eivät kuulosta. Hän halusi varmistua siitä, että vikatilanteessa talossa silti riittäisi lämmintä ja yksittäiset osat voisi lvi-asentaja kätevästi vaihtaa koko laitosta purkamatta. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:ssä toivetta pidettiin täysin järkevänä ja toteuttamiskelpoisena. Maalämpöpumpun osista sen kompressori ja kiertovesipumppu joutuvat kovimmalle käytössä ja on hyvä olla helposti vaihdettavissa. Jos järjestelmä lakkaa toimimasta, on hyvä pystyä kuumentamaan ainakin talon lämmitykseen tarvittava vesi sähköisesti. Järjestelmään kuuluu 750 litran erillisvaraaja.

Asennuksessa ei valittamista

Toukokuussa 2011 toteutettuun maalämpöjärjestelmän asennukseen saakka perhe sinnitteli vanhan öljylämmitysjärjestelmänsä kanssa. – Se onneksi toimi, mutta ei pitänyt paineitaan. Opimme lisäämään vettä tarpeen vaatiessa, Aki muistelee.

Talon alkuperäisiä pattereita ei remontin yhteydessä tarvinnut vaihtaa. Kosteiden tilojen lattialämmitykset olivat talon rakennusajankohdan mukaisesti käyttövesikierrossa ja se korjattiin remontin yhteydessä. Nyt niissä kiertää sama vesi kuin pattereissakin.

20162_45397.jpg

Ja säästöjä syntyy

Perhe on ollut maalämpöpumppujärjestelmänsä toimintaan enemmän kuin tyytyväinen. Lämpöä on riittänyt niin talossa kuin suihkussakin. Aki on kuitenkin halunnut tietää tarkalleen, kuinka hän tyytyväinen energiaremonttiinsa voi olla. Siihen tarvitaan mitattua tietoa. – Maalämpöpumpuissa on omat mittarinsa, mutta halusin saada myös riippumatonta tietoa järjestelmästä erillään olevista mittareista, hän selittää.

Maalämpöpumpun lämmitykseen käyttämä sähkömäärä on luettavissa erillään talon käyttösähkökulutuksesta. Latauspiireistä mitataan energia, jonka maalämpöpumppu tuottaa varaajaan. Todellinen hyötysuhde saadaan laskettua näiden kahden tiedon avulla luotettavasti.

Aki on käsitellyt mittaustulokset kesäkuulta 2011 vuoden 2012 loppuun. Perheessä kului öljyä lämmitykseen keskimäärin 2300 litraa vuodessa. Maalämpöpumpun asennuksen jälkeen järjestelmä on kuluttanut sähköä n. 6000 kW vuodessa, noin 680 €/v. Lokakuun 2012 öljyn hinnan perusteella (1,15 €/l) säästöä lämmitysenergian suhteen on syntynyt vuodessa hieman vajaa 2000 euroa.

–Öljylämmitysjärjestelmän uusimiselle arvioitiin investoinnin takaisinmaksuajaksi kolme vuotta. Maalämpöjärjestelmälle se on kahdeksan vuotta. Huoltokustannukset ovat maalämpöjärjestelmällä olleet pyöreä nolla euroa. Öljylämmitysjärjestelmässä rahaa kuluisi vuosihuoltoihin.

Aki laskee, että perheen lämmityskustannukset ovat pudonneet 75 prosenttia. – Sijoitetun pääoman tuotto on 14,5 pinnaa. Mikä pankki sellaisen voisi antaa!

Tulokset hyötykäyttöön

Aki on ollut perheen ratkaisuun niin tyytyväinen, että on kertonut siitä myös maalämmitysfoorumilla. Kaikki eivät seuraa oman järjestelmänsä toimintaa yhtä tarkkaan.

– Meitä tarkkoja ja innostuneita käyttäjiä on varmasti kyllä useampia. Valmistajien ja maahantuojien kannattaisi hyödyntää meidän tuloksiamme omien järjestelmiensä optimointiin. Aktiivikäyttäjät ovat antavat varmasti seurantatulokset käyttöön. Optimoinnilla maalämpöpumpuista saataisiin varmasti vielä nykyistäkin enemmän irti, Aki vinkkaa.

Lähde: Lämpöässän asiakaslehti

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20172_48252.jpg
Kiinnitä huomiota kateruuveihin
Kattopeltien ruostuminen loppui Suomessa, kun korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopellin uuden pinnoitteen Rautaruukille. Jormalla oli jo tuolloin ajatus myös säänkestävistä kateruuveista, mutta alan valmistajia ruuvien ruostuminen ei huolettanut. Tarvittiin lakimuutos, elinkaariajattelun yleistyminen ja kotimainen Kingi Oy, että alkoi tapahtua. Nyt katon kiinnityskin on säänkestävä, jonka edelläkävijäyritykset ja etenkin kattojen omistajat ovat ottaneet mielihyvin vastaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessut 2011 keräsi lähes 128 000 kävijää
Asuntomessut Kokkolassa päättyivät tänään 14.8. Maksaneita kävijöitä oli kuukauden aikana 127 546*. Lauantaina 13.8. tehtiin Asuntomessujen päiväkohtainen kävijäennätys 5 641 kävijällä.– Messukävijöitä tuli ennakko-odotusten mukaisesti, joten voimme olla hyvin tyytyväisiä. Myös yleisön sekä kunnan ja yrittäjien tyytyväisyys ovat meillekin erittäin tärkeitä, joten kokonaisuutena messut onnistuivat erinomaisesti, kommentoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Yleisön tyytyväisyydestä kertoo Suorakanavan tekemän kävijätutkimuksen väliraportti, jonka mukaan 95 % piti messuja erinomaisina tai hyvinä. Erityisesti kiitosta saivat komea ja selkeä messualue, merimaisema ja toimiva kokonaisuus. Myös messutalojen monipuolisuutta ja laadukkuutta kiitettiin.Kiinnostus messutaloja kohtaan näkyy myös asuntojen myynnissä. Messualueelle rakennetuista 131 asunnosta myymättä on enää 17. Peräti kahdeksan kotia vaihtoi omistajaa messujen aikana. Kaksi kohdetta laitetaan tarkoituksella myyntiin vasta messujen jälkeen.– Erinomaiset myyntiluvut kertovat omalta osaltaan siitä, että olemme onnistuneet rakentamaan viihtyisän asuinalueen ja täyttäneet teemamme "Kaikenkokoisia koteja – kaikenikäisille" antaman lupauksen. Monen ikäiset ihmiset ovat löytäneet täältä itselleen unelmiensa kodin. Myös viimeisten myynnissä olevien kohteiden tilanne näyttää erittäin hyvältä, kaupanteko riippuu lähinnä edellisen asunnon myynnistä, iloitsee Asuntomessujen projektipäällikkö Touko Rauma.– Messuilla esillä ollut senioriasuminen sai yllättävän paljon huomiota. Juuri päättyneiden messujen perusteella voidaan arvioida, että senioriasumisessa on varmasti jatkossa selkeitä kehitystarpeita ja merkittäviä kaupallisia mahdollisuuksia, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa.
20145_39508.jpg
Solar aurinkokeräinten läpivienteihin
VILPE® Solar –läpivienti on markkinoiden ensimmäinen tuote, joka tarjoaa pienputkien ammattimaisen läpiviennin katon läpi. Muiden VILPE®-läpivientien tavoin Solar-läpivienti on tiivis, turvallinen ja joustava ratkaisu esimerkiksi aurinkokeräinten meno- ja paluuputkien, kaapeleiden tai muiden pienempien putkien läpivientiin katolle.Solar-valikoimassa on läpivientiratkaisu kaikille katemateriaaleille. Tavallisesta läpiviennistä poiketen Solar-läpivientiin on valmiiksi ruuvattu kiinni liitosrengas. Sarjaan kuuluu läpiviennin lisäksi kaulus, kansi, kutistesukka sekä tuotteen kiinnitykseen tarvittavat ruuvit. Solar-läpiviennin kauluksen etuosan aukon koko putkistolle on 100 x 60 mm.
20139_36204.jpg
Rapattu julkisivu oman maun mukaan
Rapattu julkisivu sävytetään oman lempivärin mukaanOman talon väri askarruttaa aina. Kaavamääräykset määrittävät pitkälti talon julkisivun värin, mutta löytyyhän niistäkin sävyistä oma suosikki.Rakentajan värivalintaa helpottaakseen Weber tarjoaa sekä perinteisiä että moderneja värivaihtoehtoja, joista on helppo valita sävy. Värivalikoima sisältää tuotteesta riippuen jopa yhteensä 216 väriä.Koska kaikki värikartat ovat painettuja kopioita alkuperäisväreistä, mallit ovat suuntaa-antavia ja varsinaisen materiaalin sävy voi poiketa panetusta mallista. Siksi halutun värin varmistamiseksi on tehtävä koepinta.Valmiin pinnan värisävyyn vaikuttaa myös työstötapa, struktuurin karkeus, alustan imukyky, valon tasaisuus ja valon tulokulma pintaan nähden.Lisää tietoa: Rapattu julkisivu
20122_29773.jpg
Selkeälinjainen Hiisi on vähäpäästöinen
Tulikiven uudet Hiisi-tulisijat varaavat pienestä koostaan huolimatta tehokkaasti lämpöä, joka siirtyy huonetilaan miellyttävänä säteilylämpönä. Hiisi on vähäpäästöinen hybriditakka, jonka tulipesässä voidaan polttaa sekä pellettejä että puuta. Hiisi-takasta valmistetaan kahta eri mallia, joissa on vaakauritettu vuolukiviverhoilu. Hiisit tulevat Suomessa myyntiin heinäkuussa 2012.
20237_82556.jpg
Upeita yksityiskohtia asuntomessujen Lilla Hyggessä sekä Villa Havetissa
Tämän vuoden Asuntomessut järjestettiin merellisissä maisemissa Loviisassa. Messualue sijaitsee vain kivenheiton päässä 1700-luvulla perustetun puutalokaupungin keskustasta. Asuntomessut tarjosivat kerrassaan unohtumattomia kokemuksen jokaisessa messukohteessa, eikä vähiten siksi, että kaikissa kodeissa on välitön näkymä merelle ja toinen toistaan hienompia yksityiskohtia, värimaailmoja ja tyylisuuntia.Tule mukaan kurkistamaan vielä kahteen kohteeseen!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton